*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Odporne sorte grozdja za domač vrt

Poznamo tudi sorte namiznega grozdja brez pečk in nenavadnih oblik. Če imamo prostor na sončni strani vrta ob zidu ali steni ne oklevajmo s sajenjem te izjemne rastline.

Odporne sorte namiznega grozdja od poletja do jeseni

Začeti velja z najbolj zgodnjo sorto Bianca, ki zori že konec julija. Med rdeče-modro, črnimi odpornimi sortami izstopa kar nekaj sort. Sorta odpornega namiznega grozdja Vanesa z debelimi rdečimi jagodami brez pešk zori v sredini avgusta. S prijetno muškatno aromo vas bo presenetil Muškat blue z črnimi jagodami. New York muškat zori konec avgusta, jagode so debele in hrustljave.

Rumeno – zelene odporne sorte so prav tako zastopane s sortami, ki imajo debele jagode in tudi takšne brez pečk. Izpostaviti velja sorto Palatina, ki zori v sredini avgusta z debelimi jagodami brez pečk, ter sorta Arkadia ki obrodi debele jagode. Iz sorte Pološki muškat lahko pridelate odličen sok.

Tabela 1: Priporočene (odporne) sorte jedilnega grozdja po času zorenja, barvi grozdov in posebnostih

SORTA Čas zorenja (mesec) Posebnost Barva grozdov
Bianca konec julija med najbolj zgodnjimi sortami zeleno – rumena
Muškat blue začetek avgusta prijetna muškatna aroma črna
Palatina sredina avgusta podolgovate jagode brez pečk zeleno – rumena
Vanesa konec avgusta debele jagode brez pečk rdeče jagode
New York muškat začetek avgusta debele in hrustljave jagode črna
Solaris začetek septembra debele jagode zlato – rumene jagode
Rondo začetek septembra odlična za sok in vino modra
Arkadia začetek septembra debele jagode zeleno – rumena
Regent sredina septembra odlična za sok in vino modro – črna
Pološki muškat začetek septembra aromatična sorta zlato – rumena

KLIKNITE TUKAJ za naročilo rdečih sort namiznega grozdja.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo belih sort namiznega grozdja.

Kdaj in na kakšno lego sadimo trto?

Trti izberemo zavetno in sončno lego. Je zelo prilagodljiva rastlina in se prilagodi tudi na bolj pusta tla. Ne uspeva na preveč mokrih, slanih ali kislih tleh. Optimalen termin sajenja je meseca aprila in začetek maja.

Trta najbolje uspeva v globokih in za vodo prepustnih tleh. Največkrat so naprodaj trsne cepljenke z golimi koreninami s povoskanim delom.

Sajenje trsne cepljenke

Sadimo jo vedno tako globoko, da povoskani del ostane v celoti nad zemljo. Korenine ob sajenju prikrajšamo za dolžino pesti, da ostane le 10 do 15 cm koreninskih laskov. Stranske korenine, ki rastejo med povoskanim delom in glavnimi koreninami izrežemo v celoti. Sadilna jama naj bo široka in globoka 50 cm.

V dno jame zabijemo količek za privezovanje cepljenke. Na dno jame najprej nasujemo zemljo pomešano s kompostom, ki jo oblikujemo v stožec na katerem bomo enakomerno razporedili korenine. Trsno cepljenko zasujemo z bogato kompostno zemljo. Ko smo zasuli korenine po obodu jame stresemo še uležan hlevski gnoj in rahlo potlačimo.

Hlevski gnoj ali druga gnojila ne smejo priti v stik s koreninami. Organska gnojila za trto so v peletirani obliki, razsutem stanju, uporabimo zrel kompost ali uležan hlevski gnoj. Tudi prevelik odmerek gnojil trti lahko škodi.

Pred sajenjem sadiko trsne cepljenke namočimo

Za boljši uspeh lahko trsne cepljenke namakamo dan ali dva v vodi kateri smo prmešali kravjek in zemljo. Paziti je potrebno, da sadike niso presušene. Zemlja naj ob sajenju ne bo izsušena, kot tudi ne premokra. Po sajenju obilno zalijemo in skrbimo za enakomerno vlažnost zemlje.

Bodite pozorni na kakovostne sadike

Kakovostne sadike.

Primerno razvit koreninski sistem.

NASVET: Kupite le trsne cepljenke, iz registriranih trsnic. Te so sortno čiste, priznanih selekcij in klonov, na pogled zdrave, z dobro razvitim koreninskim sistemom, nepoškodovane in pravilno zaraščene na cepljenem mestu.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo rdečih sort namiznega grozdja.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo belih sort namiznega grozdja.

Gojitvene oblike trte

Trto v domačem vrtu sadimo ob stenah, na žičnatih oporah, ograjah in zidovih. Najpogosteje izberemo visoke oblike in vzgojna oblika brajda in pergola. Visoke gojitvene oblike so enoramni ali dvoramni kordon, ter različne oblike latnikov.

Gojitvena oblika trte (pergola).

Z odpornimi sortami do bogatega pridelka grozdja.

Kako in kdaj režemo trto?

Trto režemo v predpomladanskem času. Pri glavni – predpomladanski rezi skrbimo za ohranjanje gojitvene oblike in puščamo kratke čepe ter šparone, ki jih prikrajšamo na priporočeno število očes.

Mlad vinograd po rezi in vezanju šparonov.

V poletnem času opravimo še poletno ali zeleno rez, kjer privezujemo mladike, mladike speljujemo med žice, prikrajšujemo mladike, odstranjujemo liste ter zalistnike, ter po potrebui redčimo grozde pri zelo rodnih sortah.

Na novo posajene trte režemo na eno do dve očesi po odganjanju. Prva leta vzgoje so namenjena gojitveni obliki.

Poletna rez trte.

Dnevi grozdja za zdravje

Od poletja do jeseni si privoščimo dneve očiščevalne grozdne kure. Grozdna kura naj vsebuje kilogram ali celo dva na dan. Po končani kuri bodo jetra in ledvica v bistveno boljši kondiciji. Grozdje pa je pred uživanjem potrebno temeljito umiti.

Zakaj uživati grozdje?

Grozdje za zdravje.

Grozdje vsebuje veliko koristnega sladkorja, ki hitro poskrbi za dovolj energije. Bogato je tudi z vitamini kompleksa B in C. ter minerali, kot so so: kalcij, kalij, fosfor idr.

Predvsem rdeče sorte grozdja vsebuje pomembne antioksidante in ostale sestavine, ki uravnavajo proste radikale. Rdeče sorte imajo teh sestavin več kot bele sorte.

Uživanje grozdja ugodno vpliva na srce in ožilje ter ščiti pred nastankom rakavih celic. Grozdje deluje očiščevalno in ugodno deluje na prebavni trakt, proti arteriosklerozi, kopičenjem sečne kisline.

Za otroke, nosečnice, športnike in v vsakodnevni prehrani je zelo priporočen domač grozdni sok, ki ga pripravimo za zimske dni.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo rdečih sort namiznega grozdja.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo belih sort namiznega grozdja.

Izbirajte odporne sorte namiznega grozdja

Novejši interspecifični križanci so odpornejši na bolezni. Povsem imune trte na bolezni ni. Simbol odpornosti sta le Izabela in Jurka, ter nekatere druge samorodnice katerih na ustreznih legah ni potrebno škropiti.

Najpogostejše bolezni so peronospora in oidij. Veliko težav v deževnih poletjih povzroči siva in pepelasta grozdna plesen.

Peronospora.

Peronospora na spodnji strani lista.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo rdečih sort namiznega grozdja.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo belih sort namiznega grozdja.

Škodljivci trte

Od škodljivcev lahko na trti srečamo grozdne sukače, pršice, trtne uši, kaparje in druge. Za škropljenje proti oidiju trte uporabljamo tudi domače pripravke, kot so: čaj iz rmana, proti peronspori in čaj iz kamiličnih cvetov.

Trto škropimo lahko s kupljenimi pripravki na osnovi fino mlete naravne gline z visokim deležem sulfatnih ionov. Predpomladansko škropljenje opravimo z bakrovimi pripravki, v primeru deževnih poletji tudi jeseni po odpadanju listja.

V spomladanskem času so lahko usodne pozebe kakršni smo bili priča v letošnjem letu. Takrat lahko trto zaščitimo s kopreno in upamo na najmanj škode.

Tisočletna zakladnica zdravja

Trto so poznala in gojila ljudstva že tisočletja pred našim štetjem. Trta je bila prisotna že za časa starih egipčanov, kjer je grozd veljal simbol zdravja in življenjske moči.

Kultiviranje in pridelava grozdja v starem Egiptu (Vir: Wikipedia).

Posebej razširjena in cenjena je bila v antični Grčiji in rimskem imperiju. Pridelovati so jo začeli že 3500 let pr.n.št. v črnomorskem območju, ki je tudi eno izmed izvornih nahajališč namiznih sort trte.

Zeleni svet priporoča:

Namizne sorte grozdja bodo ob upoštevanju pravilne rezi ob optimalnem terminu bogato obrodile. Ne pozabite  tudi na izbiro kakovostnega rastišča in ustrezne priprave tal.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo rdečih sort namiznega grozdja.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo belih sort namiznega grozdja.

**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

© Zeleni svet

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


komentar na “Odporne sorte grozdja za domač vrt

 1. Branka

  Spoštovani,
  Rada bi posadila belo ali rumeno namizno grozdje ob pergolo pa ne vem katerega naj naročim . Hvala za nasvet
  Lep dan
  Branka

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *