Goji jagode sorte in sajenje za zdravje

Kliknite na video in prisluhnite nasvetu.

KLIKNITE TUKAJ za sadike goji jagod.
KLIKNITE TUKAJ za ostale sadike jagodičja.

Goji jagode imajo številne pozitivne lastnosti na zdravje

Imate težave s stresom in drugimi tegobami sodobnega časa? Poizkusite goji jagode, ki spodbujajo obrambne spodobnosti telesa, izboljšujejo vid, ščitijo jetra, dvigujejo kakovost krvi in na splošno delujejo proti staranju ter krepijo imunski sistem.

Priporočajo jih za lajšanje težav z jetri, ledvicami, pri težavah s sklepi, glavobolih, impotenci, visokemu krvnemu tlaku. Goji jagode krepijo telo in premagujejo tegobe sodobnega časa.

Goji jagode namreč vsebujejo: devetnajst aminokislin,enaindvajset mineralov, med njimi železo, cink, baker, kalcij, selen, fosfor ter vitamine B1, B2, B6 in E in obilico antioksidantov med njimi veliko beta karotena ter antioksidant zeaksantin in lutein, ki sta zelo pomembna pri izboljšanju vida.

Izberite sorto, ki dobro rodi in zmerno raste

Večina vrtičkarjev ima posajeno navadno goji jagodo Lycium barbarum, ki zelo pozno cvete, bujno raste in zelo malo ali nič ne rodi. Priporočamo, da izberete novejše žlahtne sorte, ki imajo debele plodove in rodijo od poletja do jeseni.

Goji jagoda Amber Sweet je letošnja novost. Plodovi sorte Amber Sweet so zlato rumene barve z rahlo oranžnim odtenkom. Ta sorta zori od konca julija ali začetka avgusta in vse do prvih zmrzali. Goji jagoda sorta NQ1 je najslajša sorta goji jagod.

Novejše sorte goji jagod rastejo bolj umirjeno in so bolj primerne za domače vrtove, sadimo jih lahko tudi v posode in korita.

Kako izboljšati pridelek goji jagod?

goji jagoda sadika velikost plodov

Če sadimo pravo sorto so jagode velike in debele.

 

Različne sorte goji jagod se medsebojno oprašijo in dajo zanesljiv pridelek. Priporočamo, da na vrt, v posodo ali večje korito posadite vsaj dve različni sorti. Priporočamo, da skupaj posadite tri ali štiri sadike goji jagod in si zagotovite bogat pridelek domačega zdravja.

Z izborom goji jagod sorte Amber Sweet in goji jagod NQ1, ki je najslajša sorta ne morete zgrešiti.

Sajenje in gnojenje goji jagod v vrtu, posodah in koritih

Pri sajenju goji jagod izberemo posodo, ki je široka in visoka 60 cm in več. Goji jagode, ki jih sadimo v vrt sadimo v sadilno jamo dimenzije 40x40x40 cm. Razdalja med sadikami v vrsti naj bo od 1 m do 1, 2 m. Razdalja med dvema vrstama pa 2 do 2, 5 m.

Novejše žlahtne sorte goji jagod je zaradi redne rodnosti treba gnojiti takoj ob sajenju, prav tako jih vsako leto dognojujemo z organskimi gnojili.

KLIKNITE TUKAJ za sadike goji jagod.
KLIKNITE TUKAJ za ostale sadike jagodičja.

Bolezni in škodljivci goji jagod

Goji jagode dobro prenašajo naše podnebje in nimajo izrazitih škodljivcev, razen pojava sive plesni predvsem ob neugodnih vremenskih razmerah. Sadike, ki so sajene v polsenčnih in zavetnih legah so manj občutljive na pojav plesni. Priporočljivo je foliarno gnojenje z aminokislinami ali kakšnim drugim pripravkom za krepitev rastlin.

Kako režemo goji jagode?

Najbolj primerna in enostavna je vzgoja v grm z vsakoletno februarsko zimsko rezjo. Pri grmasti gojitveni obliki ob sadiko postavimo kol, ki je visok več kot 2 m. Poganjke privezujemo k opori in tako dosežemo povešavo obliko grma. Poganjke, ki sežejo nad višino 2 metra izrezujemo. Pri tleh izrezujemo tudi poganjke, ki se preveč razraščajo v okolico grma.

Kliknite na video za ogled rezi goji jagod:

Pregoste poganjke v celoti izrezujemo, saj krajšanje poganjkov vzpodbudi močno rast novih vej, ki rastejo pokonci in izčrpavajo rastlino. Ob bujni rasti lahko pregoste poganjke v mesecu febrauarju ali začetku marca izrezujemo pri tleh. Tako omejujemo tudi razraščanje rastline v okolico. Izrezujemo tudi poganjke, ki „divjajo“ pokonci. Takšni poganjki porabijo veliko hranil in niso koristni za pridelek. Odstranjujemo jih celo leto.

Uporaba goji jagod v prehrani

Novejše, debele žlahtne sorte goji jagod so najbolješe sveže. Presežek pridelka lahko predelate v marmelade, sok ali namaze. Iz goji jagod lahko pripravite tudi čaj, zelo cenjene so tudi sušene goji jagode, ki jih dodajate različnim jedem.

Zeleni svet priporoča:

Zagotovite si domače goji jagode, ki jih lahko posadite v vrt, posode in korita. Plodovi goji jagod imajo izredno pozitiven učinek na organizem.

KLIKNITE TUKAJ za sadike goji jagod.
KLIKNITE TUKAJ za ostale sadike jagodičja.

Dostava po pošti in plačilo po povzetju.

Povezane vsebine:

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


18 komentarjev na “Goji jagode sorte in sajenje za zdravje

 1. Milojka Vodičar

  Spoštovani!
  Že 5 let imamo posajeno sadiko goji, vendar ne vem kakšne sorte. Do sedaj še ni obrodila. Cveti pa sedaj v mesecu oktobru, ali je to normalno. Posajena je zunaj in sicer na 550 m nadmorske višine. Kaj lahko od nje pričakujemo? Ali bo kdaj obrodila?
  Za odgovor najlepša hvala.
  Milojka Vodičar

  Reply
 2. Božo Verbič

  Pozdravljeni!

  Že dalj časa redno in z zanimanjem spremljam Vašo, zelo kompleksno zastavljeno rubriko Zeleni svet. Tokrat pa imam sam dve vprašanji na kateri bi želel Vaš nasvet.
  V Bistri (pri Vrhniki) imam že več kot 20 let dokaj veliko njivo, ki sem jo tekom vseh teh let zelo kultiviral. Uredil sem jo tako, da večji del (cca 75x 7m) orjem in frezam, manjši del (50x4m) pa obdelujem ročno. Na tem delu imam posajene maline 2x, šparglje 2x, ribez, aronijo, ameriške borovnice, robidnice…… Robidnice imam posajene v špalir in v letošnjem letu so mi kljub ne ravno idealni legi odlično obrodile. V špalirju sem imel poleg robidnic posajen tudi grm tayberry-ja, ki pa mi vsa leta ni dal zadovoljivega pridelka. Zato sem ga izkopal tako, da imam sedaj priliko in prostor, da posadim nekaj drugega. Prosim za Vaš nasvet kaj naj posadim. V špalirju imam cca 2m prostora, je obrnjen proti vzhodno-južni strani, zemlja je zelo rahlo kisla.
  Prosil bi še za nasvet za rez dvakrat rodnih malin. Preko zime sem prostor kjer so maline dobro pognojil s hlevskim gnojem in spomladi posadil dvakrat rodne maline Polka in Autumn bliss. Rezultat ni izostal. Sadike so zrasle več kot 2 m visoke in dale izredno obilen pridelek, ki ga še vedno obiram. Zanima me kako in koliko naj sedaj te sadike porežem in kako in kdaj naj jih gnojim, da mi bodo dale pridelek tudi spomladi. Sem prebral že več prispevkov o gojenju malin, želel bi Vašega. Zanima me tudi zaščita malin pred boleznimi (preventivna in kurativna). Imam tudi manjšo količino hlevskega komposta ter možnost hlevskega gnoja.
  Upam, da Vas nisem preveč obremenil s svojimi problemčki.

  Lepo Vas pozdravlja

  Božo Verbič

  Reply
 3. Peter

  Pr nas je enih sedem let, pa so zmerom liste in sadeže pojedl ptiči. Letos sem jo pokril, pa je blo sadežev za sprot, pa še kilo sem jih nasušil. Je pa res, da začne cvetet pozno, zato je treba nove poganke sprot rezat, pa hvaležna je za vodo in malo komposta. Ja, cveti pa še zdaj.

  Reply
 4. Kovačič Tomaž

  Dober dan

  Imam nekaj goji grmičev ter vsako leto so spomladi listi lepe zelene barve in maja se spremenijo barvo, kot da je nekakšen plesen oz podobno. Barva je svetlo sivkasta zelenkasta. Goji normalno obrodi, a čez celo leto ni dosti listja gor

  Ali bi moral več gnojit. Stare so cca 4 leta. Ali pa bi moral škropit z čim

  lp

  Kovačič Tomaž
  OBALA

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, goji okuži pepelasta plesen v ugodnih razmerah. Vsekakor moramo videti fotografijo, da bolj natančno prepoznamo. Navadno ne povzroči večje škode. Listje poberemo ali škropimo preventivno z naravnimi pripravki na osnovi njivske preslice.

   Reply
 5. Rajko Leskovšek

  Spoštovani,

  Imam goji jagode, katere mi dobro obrodijo. Zanima me, če ima kdo v Sloveniji sušilno napravo, da bi goji jagode lepo posušil, tako, da ne izgubijo barve.
  Imel sem dve sadiki črnih goji jagod, katere so se mi posušile. Zanima me zakaj. Sadil sem jih na isto mesto kot ostale goji jagode.

  lp

  Rajko

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, za sušilno napravo ne vemo, razlogov za sušenje je lahko veliko. Vedno preverite kakovost sadik pred sajenjem.

   Reply
 6. Danilo

  Pozdravljeni
  Imam cca 5 let staro drevo goji jagode, ki obilo cveti, plodov pa je zelo malo ali nič.
  Drevo redno obrezujem in gnojim z kompostom in mineralnimi gnojili.
  Ptičev ali kakih drugih škodljivcev ni zaznati, občutljiva je na pepelasto plesen, občasno škropim z domačimi pripravki.

  Reply
 7. Danilo Korbar

  Pozdravljeni
  Imam cca 5 let staro drevo goji jagode, ki obilo cveti, plodov pa je zelo malo ali nič.
  Drevo redno obrezujem in gnojim z kompostom in mineralnimi gnojili.
  Ptičev ali kakih drugih škodljivcev ni zaznati, občutljiva je na pepelasto plesen, občasno škropim z domačimi pripravki.

  Reply
 8. Polonca

  Mojo sadiko goji jagod (Big life berry) je prvo leto mož pokosil. Potem je odgnalo cel kup drobnih vejic, ki polegajo, tako da sem jih navila okrog kola :). Kaj predlagate, kako rešiti?
  Letos bodo vsajene tretje leto, do zdaj še ni bilo pridelka – bi že moral biti?
  Ker jih moram zaradi prestavitve komposta, presaditi, me zanima še, kako in kdaj naj to napravim?

  Reply
 9. Ivan

  Pozdravljeni,,že kar nekaj časa iščem sadiko črne goji jagode,pa zaman ,v srbiji
  v okolici Niša jih goji en gospod Ljubiša Jovanovič,ampak da bi šel po dve sadiki,mi je predaleč,mogoče imate vi kako varijanto,hvala za pomoč,ivan.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *