*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Vrt zakoncev Najdič in odporne sorte grozdja

Kliknite na video za ogled nasveta:

Odporne sorte grozdja pod Šmarno goro

Naš sogovornik je odporne sorte trte zbiral vrsto let. V zbirateljskem vinogradu goji samo odporne sorte (interspecifične) grozdja. Največjo zbirko jedilnih sort grozdja je podaril tudi Univerzi v Mariboru, ki je druga najstarejša univerza v Sloveniji.

Predlagamo, da odporne sorte grozdja posadite tudi v vašem vrtu, bakonu, terasi. Tako boste v sočnih in sladkih plodovih uživali celo poletje in zgodnjo jesen.

Zakonca Najdič gojita 360 različnih jedilnih sort grozdja. V zadnjm letu sta ohranila samo odporne sorte. Izločila sta 130 sort, ki niso odporne in jih razširila z obstoječimi odpornimi sortami.

Zakonca Najdič smo obiskali v času trgatve.


BELE sorte grozdja (kliknite na slike za ogled):

Reform.

Wostorg.


MODRE sorte grozdja (kliknite na slike za ogled):

modre sorte grozdja

Early Campbell.

Georg.

Rondo.

Venus.

Muscat bleu.

New York Muscat.


RDEČE sorte grozdja (kliknite na slike za ogled):

rdeče sorte grozdja

Alexandra.

Decora.

Ganita.

Kryzownikonys.


Domače jedilno grozdje uživamo od poletja do jeseni

V spodnji tabeli vam predstavljamo nekaj zanimivih jedilnih sort grozdja za vrtičkarje. Ob izbiri primerne sorte boste uživali v domačem grozdju, ki vas bo razveselilo s pridelkom. Zakonca Najdič sta zadovoljna z belimi, črnimi in roza sortami.

Žena Vida nam je zaupala, da jedilne sorte grozdja obira od junija do oktobra. Vsakih 10 dni dozori 20 do 25 različnih sort.

Vida Najdič je predstavila njene najljubše sorte grozdja v spodnji tabeli.

Tabela 1: Odporne (interspecifične) sorte jedilnega grozdja po času zorenja, velikosti in barvi grozdov

tabela odpornih sort jedilnega grozdjaprenesi tabelo PDFKam lahko posadimo trto?

Trto v domačem vrtu sadimo ob stenah, na žičnatih oporah, ograjah in zidovih. Če jo gojimo v večjih posodah in koritih, jo lahko posadimo tudi na balkon ali teraso. Treba ji je ponutiti predvsem ustrezno oporo.

Če smo vsaj malo tehnični lahko domačo trto gojimo tudi v mestu. Če bomo vsako leto opravili gojitveno rez nam trta ne bo „zbežala“ k sosedu. Največkrat jo sadimo v mesecu aprilu.

Nasad odpornih sort trte pod Šmarno goro.

Rez trte in opravila za bogat pridelek

Ob obisku nam je g. Najdič povedal, da trto reže v predpomladanskem času. Rez opravi tako, da pusti kratke čepe in šparone, ki jih prikrajša na različno število očes. To je odvisno predvsem od bujnosti posamezne sorte.

V poletnem času mladike, vršička, privezuje in jih speljuje med žice. Mladike tudi krajša, odstranjuje liste v coni grozdja in zalistnike. Pri zelo rodnih sortah po potrebi redči tudi grozdiče.

V zadnjih letih vse več dela opravijo tudi prostovoljci.

Reznik po opravljeni rezi.

Prednost rezi z dobrimi škarjami

Za rez trte, sadnega drevja in okrasnih rastlin priporočamo Fiskars škarje, ki omogočajo lažjo rez v primerjavi z drugimi škarjami. Škarje Fiskars so najlažje škarje na tržišču in so visoko učinkovite. Za rez je potrebna nizka rezalna sila, kar se še posebno pozna ob večjem številu trt.

Nasvet: dobre škarje zaradi posebne oblike zmanjšajo vpliv vibracij na roko. Fiskars škarje imajo tudi mehek ročaj, ki zagotavlja udobje in dober oprijem.

KLIKNITE TUKAJ za odlične škarje za rez trte, sadnega drevja in okrasnih rastlin. Z njimi si boste olajšali tudi trgatev.

Pri izbiri škarij za rez trte, sadja, vrtnic in okrasnih rastlin priporočamo, da izberete škarje, ki imajo zelo trd in vzdržljiv ročaj. Najbolje, da se ročaj prilega tako desničarjem kot tudi levičarjem. Nakup dobrih škarij se obrestje, saj ob osnovni oskrbi zdržijo desetletje in več.

Kako režemo trto prvo leto po sajenju?

mlada trta

Mlada trta v prvem letu.

 

Sadiko, ki je stara eno leto ne krajšamo. Po sajenju bo v spomladanskem času odgnala več poganjkov. Najbolje, da pustimo en ali dva močnejša poganjka, ostale pa potrgamo. Sadiko, ki je stara dve leti je treba ob sajenju prikrajšati na 2 do 3 očesa.

Rez trte je najlažje opraviti s profesionalnimi škarjami, ki omogočajo lahko in gladko rez.

Rez po pomladanski pozebi

Leto 2018 ni bilo prijazno do vseh, ki so imeli vinograde na problematičnih legah. V višjih in ugodnejših legah ni bilo večjih težav, saj se hladen zrak zadržuje predvsem v nižinah. G. Najdič je opazil, da so določene sorte tudi manj občutljive na pozebo.

V višjih legah trta ni pozebla (Lisec, Žužemberk okolica).

Zelene poganjke, ki jih je pozeba popolnoma ali le delno posmodila, je treba porezati na dolžino 1 cm. To opravimo v obdobju enega tedna po pozebi. Po spomladanski pozebi je tudi veliko dela z redno in temeljito pletvijo poganjkov.

Čas za trgatev

V normalnih letih jedilne sorte trgamo od zgodnjega poletja (junij) do jeseni (oktober). Pri Najdičevih trgajo vedno v suhem vremenu. To je v manjšem vinogradu vedno mogoče.

Grozdje je tako na mizi vso poletje in jesen. Ponudijo ga prijateljem in obiskovalcem zbirateljskega vinograda. S sladkimi grozdi biodinamične pridelave smo se posladkali tudi v času našega obiska.

obiranje grozdov in čas trgatve

Čas trgatve.

Privoščite si grozdje za zdravje

Od poletja do jeseni si privoščimo dneve očiščevalne grozdne kure. Po končani kuri bodo jetra in ledvica v bistveno boljši kondiciji. Telo boste obogatili tudi s številnimi vitamini in minerali.

Rdeče sorte imajo več antioksidantov in ostalih sestavin, ki uravnavajo proste radikale. Uživanje grozdja ugodno vpliva tudi na srce, ožilje in ščiti pred nastankom rakavih celic.

Grozdje je koristno za zdravje.

Grozdje deluje očiščevalno in ugodno deluje na prebavni trakt, proti arteriosklerozi, kopičenju sečne kisline. Za otroke, nosečnice, športnike in v vsakodnevni prehrani je zelo priporočen domač grozdni sok, ki ga pripravimo za zimske dni.

Bolezni in škodljivci trte

Novejše intrspecifične sorte  so odpornejše na bolezni. Povsem imune trte na bolezni ni, zato je dobro izbirati med odpornejšimi sortami, ki jih peronospora in oidij manj prizadaneta. V času zorenja in deževnih letih je grozdje lahko ogroženo tudi od sive plesni.

Z odpornimi sortami do bogatega pridelka grozdja.

G. Tugomir Najdič skrbi za biodinamično varstvo trte. Za dobro kondicjo trte uporablja žvepleno apneno brozgo, kremen iz roga in gnojilo iz roga. Žvepleno apneno brozgo uporablja 2 krat/mesec.  V avgustu in septembru so škropljenja trte zelo nežna.

V naravnem varstvu odpornejših sort trte lahko baker in žveplo zamanjamo s  čaji iz kamilice, rmana, preslice. Uporabne so tudi kisle gline, bogate s kalcijem.

Ste vedeli, da trto gojimo že več kot 5000 let?

S trto so se ljudje ukvarjali že 3500 let pr.n.št. v črnomorskem območju, ki je tudi eno izmed izvornih nahajališč namiznih sort trte. Trta je bila prisotna že za časa starih egipčanov, kjer je grozd veljal simbol zdravja in življenjske moči.  Posebej razširjena in cenjena je bila v antični Grčiji in rimskem imperiju. Odporne sorte so vse bolj pogoste in cenjene tudi v 21. stoletju.

Zeleni svet priporoča:

Olajšajte si rez in trgatev vinske trte. Izberite najboljše škarje, ki vam bodo v pomoč vrsto let. Kakovost se vedno obrestuje. Dobre škarje so vsestranko uporabne in trpežne, delo z njimi pa je enostavo in lahko.

Pri izbiri škarij za rez trte, sadja, vrtnic in okrasnih rastlin priporočamo, da izberete škarje, ki imajo zelo trd in vzdržljiv ročaj. Najbolje, da se ročaj prilega tako desničarjem kot tudi levičarjem. Nakup dobrih škarij se obrestje, saj ob osnovni oskrbi zdržijo desetletje in več.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


13 komentarjev na “Vrt zakoncev Najdič in odporne sorte grozdja

 1. Matjaž

  Pozdravljeni,

  Odličen prispevek, vse več nas namreč je, ki želimo pridelati zdravo sadje s čim manj pesticidov. O odpornih sortah grozdja je malo informacij, to pot pa ste to temo odlično obdelali. Zanima me le še kje oziroma pri katerih trsničarjih je moč kupiti odporne sorte grozdja.

  LP, Matjaž

  Reply
 2. Polona Črešnik

  Pozdravljeni,
  tudi sama se pridružujem pohvalam za odličen prispevek o zakoncih Najdič in njunem čudovitem nasadu. O njiju sem brala že leta 2011 v neki reviji in od takrat imam željo, da tudi sama posadim nekaj vrst odličnega namiznega grozdja. Imam vnuka, ki obožujeta grozdje, vendar ju žal motijo grozdne peške in zato že nekaj časa iščem belo in roza namizno grozdje, odporne sorte in seveda brez pešk. Zanima me, ali je možno kupiti takšne sadike tudi od zakoncev Najdič in jih vprašati še za kakšen nasvet.
  Zahvaljujem se vam za odgovor in tudi za ostale vaše zanimive prispevke, ki jih z veseljem prebiram.
  LP, Polona

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, hvala za spodbudo, vsekakor se trudimo po najboljših močeh. Zakonca Najdič se ne ukvarjata s prodajo sadik. Verjetno bomo na trgovini izoblikovali ponudbo odpornih sort trsnih cepljenk.

   Reply
 3. Zdenka

  Pozdravljeni! Tudi mene zanimajo odporne sorte. Zato bom zelo vesela če bi bilo mogoče preko vas naročiti te sorte grozdja. Zeleni svet preko e-pošte mi zelo pomagate z nasveti za nas male vrtičkarje. Hvala vam.

  Reply
 4. Anton Kamin

  Tudi jaz bi posadil nekaj različnih sort glede na čas zorenja in barvo, možnost nakupa preko vas bi bila res dobra ideja in nam v veliko pomoč. Res hvala za vse vaše prizadevanje.

  Želim vsem prav lepo jesen in še lepše prihodnje leto. Tone

  Reply
 5. Tadej

  Mene zelo zanima katere sorte so po izkušnjah g. Najdiča odpornejše ne pomladansko pozebo.

  Reply
 6. Nada

  Spoštovani z velikim veseljem sem prebrala članek o grozdju zelo rada bi stopila v stik z g Najdic in sicer bi od njih rada slišala za zvepleno brozgo če je mogoče dobiti njihov kontakt ali pa če vi napišete nekaj o tej zveplena brozga ki se lahko naredi doma in pa uporaba hvaležna vam bom za vaše sporočilo lep pozdrav Nada

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *