Kaj sejemo in sadimo po spravilu paradižnika, paprike, jajčevcev ter ostalih plodovk?

Na jesenskih gredicah izkoristite vsak topel in sončen dan

Za delo na vrtu je v jesenskem času treba izkoristiti vsak suh dan in pripraviti gredice pred hujšim mrazom. Paradižnik, paprika, jajčevci, bučke in ostale plodovke prenehajo z zorenjem v hladnih jesenskih dneh. Predlagamo, da jih odstranite z grede in pripravite tla še pred večjimi ohladitvami. Tako ohranimo življenje v tleh in poskrbimo, da gredice v zimskem času ne bodo prazne.

okužen plesniv paradižnik

Okužen in plesniv paradižnik je treba odstraniti ter saditi in sejati druge vrtnine

V oktobru lahko sejemo zimsko solato, sadimo česen ter čebulček za mlado spomladansko čebulo in ostale vrtnine, ki jih sejemo in sadimo v jesenskem času.

Česen in čebulo sadimo na gredice, ki smo jih pripravili po spravilu pridelka plodovk

S sajenjem čebulčka lahko pričnemo v začetku ali sredini oktobra. Nikakor ne prehitevamo s sajenjem česna. V osrednji Sloveniji in v nižjih legah, ga sadimo konec oktobra, še bolje pa je, da sajenje premaknemo v začetek novembra.

Tla za sajenje česna in čebule je treba pripraviti že konec septembra ali v prvi polovici oktobra, saj ne obdelujemo hladnih in mokrih tal konec oktobra ter v novembru. Pri delu vam bodo zelo v pomoč Ruske vile® Premium.

ruske vile za vrt

Gredice za sajenje česna pripravimo z Ruskimi vilami Premium že konec septembra ali v oktobru.

Česen sajenje in sajenje česna.

S sajenjem česna v jesenskem času ne prehitevamo. ©AdobeStock

Kdaj je optimalni čas za pripravo gredic na setev in sajenje v jesenskem času?

Tla pripravimo v suhem in toplem vremenu, ko se zemlja ne oprijema orodja in obutve. Za delo izkoristimo vsak sončen dan, da so vrtne gredice pripravljene na setve in sajenja, ki se vrstijo vse do sredine novembra.

Delo na vrtnih gredah vam bodo zelo olajšale Ruske vile®, ki so še posebno primerne za starejše vrtnarje in ženske. Tako vam bo več časa ostalo za uživanje na vrtu in občudovanje jesenskih barv v naravi.

Ruske vile® Premium in glavne koristi za vrtičkarje:

 • delo opravimo z manj napora in 2 do 3 krat hitreje
 • manj obremenjena hrbtenica in roke
 • manj trajnega plevela (slak, osat, pirnica, regačica, …)
 • ni potrebno dodatno drobljenje zemlje z motiko ali grabljami
 • kvalitetna slovenska izdelava

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Zelo olajša delo, hitrejša obdelava površine.” – Saška H.

“Z uporabo vil sem veliko hitrejša pri pripravi tal, delo je veliko lažje, ni obračanja zemlje. Najbolj mi je všeč, da lahko delo opravljam stoje brez upogibanja, hitro in kakovostno.” – Marjetka N.

“Ruske vile so super. Uporaba je primerna tudi za “manjmočne”. – Špela Z.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile® PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate tukaj.
Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Ostale vrtnine, ki jih sejemo in sadimo, ko odstranimo paradižnik, papriko, jajčevec,…

V oktobru še vedno lahko sejete motovilec, če ga pod paradižnik niste sejali že v avgustu in septembru. Na gredice kjer je uspevala paprika, jajčevec in ostale plodovke lahko sejete tudi azijske listnate rastline, prezimni tolščak, špinačo in rukolo. Oktober je primeren tudi za setev prezimnih solat, ki jih lahko sejemo v začetku in koncu meseca.

Čas setve je odvisen predvsem od vremena. V kratki in hladni jeseni bodo bolj prezimile zgodnje setve.

paprika

Papriko, paradižnik, jajčevec in ostale plodovke odstranimo z grede konec septembra ali v začetku oktobra.

Do sredine novembra lahko sejemo tudi grah in bob

Grah in bob, ki ju sejemo na prazne gredice plodovk izboljšajo kolobar na vrtu. V primeru setve boba v pozno jesenskem času, bo spomladi manj težav z ušmi, saj v marcu zamujamo s hitrim sajenjem boba na vrt. V preteklem letu smo imeli na našem vrtu zelo pozitivno izkušnjo z bobom, ki smo ga pokrili z zemljo že v novembru.

bob sajenje

V novembru je dobro poskrbeti za sajenje boba na prazne gredice. ©AdobeStock

Nekateri vrtičkarji sejejo tudi grah in to od začetka do sredine novembra. V suhih in hladnih zimah ni nujno, da bo prezimil v vseh delih Slovenije. Bodite pogumni in poskusite s setvami, da boste grah pobirali že v začetku maja.

Težka, ilovnata in glinena tla obvezno pripravimo v oktobru

Jeseni se težka tla po padavinah sušijo dokaj hitro, če je vreme sončno. V oblačnem vremenu počakamo, da se primerno drobijo in jih pripravimo z Ruskimi vilami Premium. Tako bomo prve spomladanske setve in sajenja opravili v eni ali dveh urah, saj nam ne bo treba pripravljati mokrih in zbitih tal.

Težka, ilovnata in glinena tla je treba nujno pripraviti že konec septembra ali v oktobru.

rahljanje tal z ruskimi vilami

Težka in ilovnata tla je treba obvezno rahljati že konec septembra in v oktobru.

 

Po jesenski obdelavi tal v oktobru je treba pripravljene in prazne grede pokriti z organsko zastirko. Na našem vrtu imamo najboljše izkušnje z listavko (bukev, gaber). Tako so tla na vrtu v najboljši kondiciji za setve in sajenja po koncu zime.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile® PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate tukaj.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Lahka, peščena tla lahko pripravi jeseni ali spomladi

Gredice na lahkih peščenih tleh lahko pripravimo v jesenskem času, če sejemo in sadimo vrtnine za naslednje leto. Za pripravo tal je najbolj uporabiti Ruske vile®, ki omogočajo delo brez napora in so še posebej primerne za ženske ter starejše vrtnarje. Pred jesenskim rahljanjem tal po potrebi pognojite gredice s kompostom in ga vdelajte v tla.

Dobro je, da je vrt pripravljen na zimo do konca oktobra. Rahljanje tal pa je treba opraviti najkasneje do sredine oktobra, saj ne obdelujemo hladnih tal konec oktobra in v novembru. V toplejših delih Slovenije delamo kasneje.

Prazne gredice pokrijemo z različnimi organskimi zastirkami ali rastlinami za prekrivanje tal

Za vrtne grede je najboljše, da jih rahljamo že v začetku oktobra in jih pred hujšim mrazom pokrijemo z listjem, slamo ali suho travo, ki smo jo pokosili na vrtu pred zimo. Vsi, ki ste na gredice v septembru sejali facelijo, ajdo, belo gorjušico, oljno redkev, grško seno, se zdaj veselite zelene preproge, ki bo tla čez zimo ohranila v najboljši kondiciji.

grško seno

Prazna gredica, ki smo jo pripravili v septembru je pokrita z grškim senom.

slama za vrt

Prazne gredice, ki jih rahljamo pred mrazom, pokrijemo s slamo, listjem ali drugo organsko zastirko.

Vse omenjene rastline čez zimo pomrznejo in jih v tla vdelamo v času spomladanske priprave tal. Takrat bo to najlažje narediti s pomočjo Ruskih vil, ki so najboljša rešitev za vnos organske mase v tla.

Kako gnojimo jesenske gredice na domačem zelenjavnem vrtu?

Gnojenje s hlevskim gnojem je treba nujno opraviti v jesenskem času. Samo tako se delno razgradi in je spomladi na razpolago rastlinam na vrtu. Dobro preperel hlevski gnoj je možno vdelati z Ruskimi vilami.

Gnoj, ki je star samo eno leto je treba na gredo vdelati z lopato, ker drugače ni mogoče. V tem primeru je treba tla „štihati“ na klasičen način. To delo pa vemo, da je naporno.

Vdelava komposta je boljša v spomladanskem času. Najlažje ga vdelamo s pomočjo Ruskih vil, ki poskrbijo, da je na razpolago v območju korenin.

kompost

Kompost hitro in enostavno vdelamo v tla z Ruskimi vilami Premium, ki so izdelane v Sloveniji.

Na prazne in pripravljene gredice sejemo tudi ozimna žita

Na prazne vrtne gredice, ki jih bomo zasadili v maju, je od sredine septembra do sredine oktobra najbolje sejati pšenico ali ječmen. Ozimna žita konec oktobra, v začetku novembra sejemo tudi v rastlinjak, če je čez zimo prazen.

Tako poskrbimo, da tla niso gola. Za ozelenitev grede so nam zelo hvaležna tudi drobna bitja, ki živijo v tleh in ustvarjajo trajni humus. Tla so živ organizem in je treba poskrbeti, da so pred zimo ustrezno pripravljena.

Zeleni svet priporoča:

Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami. Delo z Ruskimi vilami poteka hitro in enostavno. Manj bodo obremenjene tudi hrbtenica in roke. Orodje je še posebno primerno za ženske, starejše vrtičkarje in upokojence. Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela?

Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Za okopavanje je zelo uporabna Rezalna motika Anka in Nihajna motika Pepa. Za pripravo na nove setve in sajenje uporabljamo tudi večjo Ročno frezo Mici 20 ali manjšo Ročno frezo Mici 12.

Rezalna motika Anka, Nihajna motika Pepa, Ruske vile Premium, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Sponzor vsebine je eHorti d.o.o.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Kaj sejemo in sadimo po spravilu paradižnika, paprike, jajčevcev ter ostalih plodovk?

 1. Majda Krizmanić

  Imamo peščena tla. Posejali smo jih s facelijo. Preorjemo spomladi. Ali bi bilo bolje orati v jeseni?
  Hvala za odgovor. Majda

  Reply
 2. Darinka Ilovar

  Pozdravljeni,
  razmišljam o nakupu ruskih vil, vendar se mi ob tem zastavlja vprašanje: tla vsako leto izmenoma do polovice gnojim s hlevskim gnojem, ki ga pred štihanjem/lopatanjem raztrosim, oziroma ga v zemljo vdelavam sproti. Kako bi to lahko počela z ruskimi vilami?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   gnoj naj bo star vsaj 3 leta in več in tako ga z lahkoto vdelate v tla z Ruskimi vilami Premium. Z gnojem na vrtu običajno gnojimo vsako 2 ali 3 leto in takrat lahko uporabimo dobro preperel gnoj, ki se z lahko to raztresa in je skoraj podoben kompostu. Tako, ga brez težav vdelamo v tla z omenjenim orodjem, ki vam zelo olajša delo na vrtu. V vmesnem obdobju priporočamo dodajanje komposta, da vrt ne bo pregnojen z dušikom. Svež hlevski gnoj lahko vdelate jeseni samo tako, da Ruskim vilam Premium odstranite zgornje drobilne vilice in zemljo obračate ter vdelate gnoj v brazde. Na ta način je to možno, saj se gnoj vdela podobno kot s plugom, ker tla ne rahljamo ampak obračamo.

   Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 3. Jasna

  Pozdravljeni, imamo ilovnata tla, posejala sem facelijo. Kdaj naj vrt prekopljem? Vem, da je na težki zemlji boljše prekopavati jeseni, ampak takrat bo facelija še zelo majhna.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   facelija bo čez zimo pomrznila in jo konec zime (marec) na gredi najprej zdrobite z rotacijsko kosilnico, ter organsko maso vdelate brez napora z Ruskimi vilami Premium ob globokem rahljanju oz. pripravi tal. Takrat gredice gnojite tudi s kompostom.

   Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *