Ognjič krepi rastline, uporaben je kot začimba, mazilo in pomaga pri vnetjih

Kliknite na video za kratko predstavitev Terezije Nikolčič in njene knjige:

📧 KLIKNITE TUKAJ  in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno vrtnarsko darilo.

Ognjič krepi paradižnik in ostale plodovke pred nizkimi temperaturami

Sadike paradižnika, paprik, jajčevcev, kumar in ostalih plodovk so občutljive na temperature pod 15°C. Vas zanima kako zmanjšate škodo na paradižniku zaradi močnih ohladitev? To naredite tako, da dan ali dva pred ohladitvami poškropite rastlino s čajem iz cvetov ognjiča.

ognjič začimba

Zaradi padca temperatur pod 10°C se cvetovi na prvi etaži paradižnika ne oblikujejo. Prvo cvetenje se zaradi zgodnjega sajenja v maju zamakne za vsaj dva tedna. V hladnih letih se zgodi, da jajčevec s cvetenjem začne komaj v avgustu. Nizke temperature so najbolj pogoste v maju in juniju. Pomagajte rastlinam tudi s čajem iz cvetov ognjiča.

Priprava čaja iz ognjiča

Žlička zeli na skodelico vrele vode. Poparek naj stoji pokrit 10 minut. Z ohlajenim čajem škropimo rastline pred močnimi ohladitvami.

Poleg pitja čaja se umivanje s čajem priporoča pri krmežljavih očeh, senenem nahodu in tudi za gnojne rane, ki se težko celijo. Omili luskavico, ekceme, mladostniške mozolje in pomaga pri srbeči koži med prsti nog in rok.

Ognjič in zgodovina

Ognjič so uporabljali že stari Egipčani in Rimljani, saj so verjeli v njegov pomlajevalni učinek. Med ameriško državljansko vojno so ga uporabljali na bojišču, kjer so z njim zdravili tudi večje odprte rane. Med zdravilci še danes velja za ”nadnaravno” rastlino, ki ima neverjetne zdravilne učinke.

Opis rastline

ognjič

Ognjič zraste do višine 60 cm. Rast je razvejana. Cvetove nastavi na konceh poganjkov. Cvetovi so oranžnorumene barve.

Sadimo ga na robove gredic zelenjavnega vrta ali ga umestimo na cvetlične grede s trajnicami. Rad ima sončno lego, uspeva pa v vsaki zemlji.

Prva pomoč pri vnetjih

© AdobeStock

Zaradi veliko učinkovin, flavonoidov, eteričnega olja in calendulina, ognjič pomaga pri vseh vnetjih, še posebej pri vnetju mandljev, ustne votline in grla.

Odpravlja krče želodca in trebušne slinavke, pomaga pri težavah žolča in proti žolčnim kamnom. Pri vseh zgornjih težavah pijte in grgrajte topel ognjičev čaj.

Z ognjičem nad težave s kožo

Uporabna je tudi ognjičeva krema. © AdobeStock

Ognjič čisti in odpravlja izpuščaje, glivice, blaži srbenje, kožne ekceme, luskavico in mozolje. Tudi trdo in razpokano kožo na peti mažemo z mazilom ognjiča.

Mazilo odpravlja tudi bradavice, kurja očesa in lajša opekline ter pike žuželk.

Ognjič kot začimba

Ognjič lahko uporabimo kot dodatek za barvanje juhe namesto žafranke. Dodajamo ga lahko tudi omletnemu testu, sirom in jedem iz zelenjave. Cvetove kandiramo.

Zeleni svet priporoča:

Knjiga Čaji dobre misli Terezije Nikolčič 101 zelišče za ljudi in živali. V čudoviti knjigi boste spoznali več kot sto zelišč, s katerimi boste okrepili svoje zdravje in pregnali marsikatero bolezen.

V hrambi domačih nasvetov se boste naučili, kako pripravljati zdravilne tinkture, krepčilna vina, likerje, tradicionalne domače pripravke, zdravilne obloge, kopeli in še mnogo več.

 

Povzeto po knjigi Čaji dobre misli prve uradne slovenske zeliščarice Terezije Nikolčič, kjer boste našli opise, slike in recepte za več kot 100 zdravilnih rastlih, poleg tega pa tudi hrambo domačih nasvetov in čajne mešanice za zdravljenje različnih zdravstvenih težav.

Povezane vsebine:

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Ognjič krepi rastline, uporaben je kot začimba, mazilo in pomaga pri vnetjih

  1. Igor

    Ali veste? z ognjičevo oljno tinkturo, lahko zelo dobro rešujemo, preprečujemo težave ob problemu z analno fisuro – razpoko. Igor

    Reply
  2. Helena

    mož namoči cvetove ognjiča v žganje, pusti cca en mesec namočeno, potem odcedi in uporablja za boleče sklepe (predvsem ramenski obroč). Pravi da mu edino to res pomaga.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *