Paradižnik v posodah in vrtu

Za optimalen pridelek in dobro oskrbo z vodo smo zemlji dodali zelene kocke. Tako paradižnik ne bo pokal in črnel na dnu ploda. Prispevek smo posneli v Vrtnarstvu Frbežar.

Kliknite spodaj za ogled video nasveta.

Kdaj je pravi čas za sajenje paradižnika, paprike, kumar in ostalih plodovk?

S sajenjem plodovk je v osrednjem delu Slovenije je treba počakati do sredine maja. Takrat se dnevne temperature gibljejo pod 20 °C, nočne pa ne padejo pod 10 °C.

Če paradižnik presajamo v prehladno zemljo ali sadik pred presajanjem ne utrdimo primerno, prvi cvetovi odpadejo oziroma se sploh ne oblikujejo. Pridelek torej ne bo bolj zgoden, lahko je celo poznejši. Enako velja, če presajamo prevelike sadike.

Cepljen paradižnik sadimo na enako globino kot je posajen v lončku.

Cepljen paradižnik sadimo na enako globino kot je posajen v lončku.

Koliko paradižnikov posadimo na družinskega člana?

Za svežo oskrbo s paradižnikom v poletnem času posadimo 2 do 4 rastline paradižnika na družinskega člana. Izbiramo med različnimi sortami. Otroci pa imajo najraje češnjev paradižnik.

Če boste kuhali mezge in druge dobrote posadite še dodatne  4 rastline na družinskega člana. V tem primeru izbirajte sorte z veliko mesa in malo semena.

Izbira primerne posode in priprava zemlje za sajenje

Posoda za gojenje paradižnika naj bo premera 80 cm in več, saj rastlina razvije močan koreninski sistem. V večji posodi bo tudi manj težav z zalivanjem.

zelene-kocke

Za sajenje paradižnika izberajte zemlje, ki so namenjene sajenju paradižnika in ostalih vrtnin. Najdete jih vseh bolje založenih vrtnih centrih in vrtnarijah. Za izboljšanje vodnega režima in dobro oskrbo z vodo dodajte zelene kocke Urbanscape.

Tako boste zalivanje zmanjšali kar za polovico.  V posodo jih dodajomo 20 do 30 % glede na volumen substrata. Če ima posoda volumen 30 l dodamo od 6 do 10 l zelenih kock.

Vlakna zelenih kock vpijejo sedemkratno količino vode glede na svojo težo. V sušnih poletnih dneh vodo postopoma sproščajo, zato je poraba vode in v njej raztopljenih hranil manjša. Posledično je manjša tudi potreba po zalivanju.

KLIKNITE TUKAJ za več informacj o zelenih kockah Urbanscape, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo.

visoka greda

KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo.
KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo na kolesih.

Visoke grede postajajo vedno bolj priljubljena oblika vrtnarjenja. Na vrtu, terasi ali na balkonu si jo lahko postavite sami, brez orodja v samo 15 minutah. Vsa oprema priložena.

Pomen vode za dober pridelek paradižnika v posodi

Pomanjkanje kalcija na paradižniku.

Pomanjkanje kalcija na paradižniku.

Zaradi hitrejšega izsuševanja posod je treba paradižnik primerno oskrbeti z vodo. Zavedati se moramo, da rastlina paradižnika porabi poleti tudi štiri litre vode na dan. V posodi ga izdatno zalivamo v poletnem času, ko se plodovi debelijo. V veliko pomoč vam bodo zelene kocke, ki vežejo večjo količimo vode in skrbijo za dobro oskrbo z vodo.

Če je oskrba z vodo primerna nimamo težav s črnenjem paradižnika na dnu ploda, ki je znak za pomanjkanje kalcija.  Zaradi neenakomerne oskrbe z vodo pa ga rastlina ne more vsrkati v plod in plod začne črneti na spodnjem delu. Plodovi paradižnika tudi ne pokajo, če je oskrba z vodo primerna.

Zalivanje paradižnika na vrtu

Paradižnik je velik porabnik vode, zato ga na vrtu redno in globoko namakajte. Uredite si lahko kapljično namakanje ali ob sadike v zemljo postavite plastične steklenice, ki jim odrežete dno in skozi odprtino zalivate sadiko. Plastenke v spodnjem delu dvakrat zarežite z “olfanožem”. Tako bo voda počasi prehajala v območje korenin. Zalivanje opravite vsaj dvakrat do trikrat na teden.

Pridelek paradižnika je kasnejši

V vrtu pred sajenjem poskrbite za dodajanje zelenih kosmičev Urbanscape, ki so cenovno bolj ugodni od zelenih kock. Zeleni kosmiči so povsem naravnega izvora in ne vsebujejo nobenih umetnih dodatkov. Sestavljeni so iz vulkanskih kamnin (diabaz, basalt in dolomit), ki so pridobljene lokalno.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o zelenih kosmičih, ki poskrbijo za lažje zalivanje v zelenjavnem vrt.

Urbanscape zeleni kosmiči

Urbanscape zeleni kosmiči

V vrtno zemljo primešajte o pripravi gredic za paradižnik, papriko in ostale plodovke vmešajte zelene kosmiče v priporočenem odmerku (80 % vrtna zemlja in 20 % zeleni kosmiči).

Tako boste zmanjšali porabo vode kar za polovico.

Kako preverimo, če tla v vrtu dovolj mokra?

Paradižnik, papriko, kumare, bučke in ostale plodovke zalivamo toliko, da je zemlja namočena v globino 30 cm. To preverimo tako, da na robu gredice z lopato ali motiko odstranimo 30 cm zemlje in pogledamo, če je v nižjih plasteh še mokra.  Če so tla v globini primerno vlažna, je vseeno, če je nekaj centimetrska zgornja plast suha.

Kadar pa v poletnih dneh zalivamo, je pomembno, da ne namočimo le zgornjih petih centimetrov. Bolje je zalivati dvakrat na teden izdatno kot vsak dan po malem. Za manjšo porabo vode pa bodo poskrbeli Zeleni kosmiči Urbanscape.

Kako globoko presajamo paradižnik?

Sadike paradižnika presajamo do prvih listov, da bodo korenine sposobne najti čim več vode in hranil. Pri cepljenih sadikah pazimo, da je cepljeno mesto nad zemljo. Sadili smo češnjev paradižnik sorte “Pepe”.

Paradižnik v posodi

Paradižnik v posodi.

Dobri in slabi sosedje paradižnika

V našem primeru bomo v posodo s paradižniom sadili solato, baziliko in kapucinko, ki se bo povešala čez rob posode in s svojim cvetjem poskrbela za lepo podobo zasaditve.

Solata sorta Salanova

Solata sorta Salanova

Pri izbiri bazilike lahko poskrbite za kontrast in sadite sorte s temnejšimi listi. V našem primeru smo sadili sorto “Magic Blue”, ki je lepa na pogled, zelo rade jo obiščejo tudi čebele.

Tudi rdečelistne sorte solat poskrbijo za barvno popestritev zasaditve. Mi smo posadili rdečo solato sorte Salanova, ki ima okus med solato in radičem in je zelo priročna za pripravo. Sadimo jo lahko tudi v okrasni vrt.

KLIKNITE TUKAJ in posredovali vam bomo brezplačno tabelo dobrih in slabih sosedov paradižnika, ter ostalih vrtnin in zelišč.

Prehranska vrednost paradižnika

Pri paradižniku uživamo užitne plodove, ki so največkrat rdeče barve. V trgovinah vse pogosteje najdemo sorte z rumenimi, rjavimi, oranžnimi in progastimi plodovi. V zrelem plodu paradižnika je veliko koristnih spojin (likopen, karatenoidi,…), ki jih skupno imenujemo antioksidanti.

Antioksidanti so v naši prehrani zelo pomembni, ker nase vežejo številne škodljive spojine, ki so posledica nezdravega življenja (nezdrava prehrana, stres,…).

Ne pozabite odtrgavati zalistnikov.

Ne pozabite odtrgavati zalistnikov.

Zrel plod paradižnika vsebuje več kot 20 različnih rudnin (kalij, magnezij, železo, fosfor, …) in številne vitamine. Med njimi najdemo tudi vitamin E, C-vitamin in številne druge.

Zelo dobro vemo, da je najboljši domač paradižnik, ki uspeva v posodi ali vrtni gredici, zato ga posadite tudi to leto.

Zeleni svet priporoča:

Za optimalno skrbo z vodo v zemljo dodajamo zelene kocke Urbanscape ali zelene kosmiče. Zelene kocke uporabimo pri sajenju v posode. Zelene kosmiče, ki so cenejši in pakirani v večjo embalažo pa v domačem vrtu.

Še posebno jih priporočamo pri sajenju parabižnika, kumar, paprik, jajčevcev in ostalih vrtnin, ki rabijo več vode.

KLIKNITE TUKAJ za več informacij o zelenih kockah Urbanscape.
KLIKNITE TUKAJ za več informacij o zelenih kosmičih Urbanscape.

mala visoka greda

KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo.
KLIKNITE TUKAJ za visoko gredo na kolesih.
Visoke grede postajajo vedno bolj priljubljena oblika vrtnarjenja. Na vrtu, terasi ali na balkonu si jo lahko postavite sami, brez orodja v samo 15 minutah. Vsa oprema priložena.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup  Zelenih kosmičev, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v visokih gredah
KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup  Zelenih kock, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v visokih gredah, posodah in koritih.
KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in nakup  Zelene podlage, ki poskrbijo za optimalno oskrbo z vodo v visokih gredah, posodah in koritih.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


5 komentarjev na “Paradižnik v posodah in vrtu

 1. Roman

  Za zalivanje paradižnika imam nameščeno kapljično namakanje katero vklopim 2x na dan po pol ure – zvečer in zjutraj. Pomagam si z časovno uro in elektromagnetnim ventilom, ki se odpre ko se ura vklopi. Prosim za nasvet. Kdaj in kolikokrat je najbolj primerno zalivanje na ta način in koliko vode na dan naj bi dobil posamezen paradižnik. Ves paradižnik je v rastlinjaku.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav vaš zvesti bralec.
  Roman Oblak

  Reply
 2. petra

  pozdravljeni
  zanima me kakšne cevi mi priporočate za zalivnja zelenjavnega vrta (fižol paradižnik) ker je na tržišču kar nekaj razlicnih cevi za kapljično (Toro-avtokompenzirane cevi,
  Agrodripping cevi ,T-TAPE kapljično namakanje)
  hvala za odgovor
  lp 5ra

  Reply
 3. Hedvika Možina

  Spoštovani
  Prosim vas komentar o zastirka iz ajdovih luščin. So primerne in kako z njimi ravnati

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *