Zakaj je paradižnik nedozorel, trd, deformiran in razpokan?

Zakaj je plod nedozorel trd in rumeno zelen?

V zadnjih letih vse več plodov paradižnika ne dozori, trda je tudi sredica. Veliko vrtičkarjev se sprašuje zakaj ima ta priljubljena vrtnina v času zorenja v plodu trdne delce. Takšen plod je na zgornjem delu rumeno zelen in na spodnjem lepo rdeč ter dozorel.

V tem primeru rastlini primanjkuje kalija, ki je eden glavnih elementov, ki ga paradižnik potrebuje za dobro rast in razvoj plodu.

Rumen, trd in nedozorel plod paradižnika.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas uporabno darilo.

Kje iščemo vzrok za težavo v času zorenja paradižnika?

Kalija je lahko v tleh dovolj, vendar je blokiran zaradi preveč drugih hranil. Paradižniku največkrat ni dostopen zaradi preveč fosforja in kalcija. Vzrok lahko iščemo tudi v slabi oskrbi z vodo in preveč hlevskega gnoja, ki vsebuje veliko dušika.

Nekatere sorte so na pomanjkanje kalija bolj občutljive kot druge. V primeru, da se težava pojavi plodov ni več mogoče rešiti.

Na pomanjkanje kalija vse sorte niso enako občutljive.

Izražanje pomanjkanja kalija pri prerezu ploda.

Rešitve za nastalo težavo in oskrba s kalijem

Kalij se v času rasti lahko dodaja skozi liste. Listna gnojila s kalijem kupite v vseh bolje založenih kmetijskih trgovinah. O uporabi povprašajte kmetijskega svetovalca v apoteki. Paradižniku ne dodajajte jačnih lupin za pomanjkanje kalcija, ker takšna dejavnost še povečuje težavo s pomanjkanjem kalija.

Paradižnik je treba zmerno  in redno zalivati. V vrtu in rastlinjaku uporabljajte zastirko, ki ohranja tla dalj časa vlažna tudi v suhem, vročem poletju.

Priporočamo, da v tla pred sajenjem paradižnika dodamo kalijeva gnojila v obliki  kalijevega sulfata. Uporabite ga v odmerku 20 do 30 dag na 10 m2. Paziti je treba tudi na zmerno gnojenje s hlevskim gnojem (2 kg/m2) ali kompostom (6 l/m2).

Pokanje plodov paradižnika v vrtu in rastlinjaku

Plod paradižnika poka zaradi neenakomerne oskrbe z vodo.

Veliko vrtičkarjev se sprašuje zakaj pokajo plodovi paradižnika. Plodovi pokajo zaradi neenakomerne oskrbe z vodo. V primeru, da z zalivanjem naenkrat dobijo preveč vode, se zgodi, da plodovi pokajo.

V vrtovih pogosto opažamo, da se v razpoke naselijo glivice sajavosti. Na pokanje so določene sorte bolj občutljive, zato ne pokajo vse enako.

Zakaj so plodovi deformirani ali se ne razvijejo?

Deformiran plod paradižnika in visoke temperature.

Pri paradižniku opažamo, da so plodovi deformirani ali se ne razvijejo. Do tega pojava pride, ker se cvetni prah pri visokih temperaturah slabo razvija.

Posledice visokih temperatur se kažejo tako, da so plodovi manjši, deformirani ali pa jih sploh ni. Vsekakor je v tem primeru treba razmisliti o senčenju. To še posebno priporočamo za rastlinjake. S senčenem z mrežo lahko preprečimo tudi poškodbe polivinila zaradi toče.

Ne ustrašite se zvijanja listov paradižnika

Zvijanje listov paradižnika je naravna obramba rastlin pred izsuševanjem.

 

Z zvijanjem listov se paradižnik zavaruje pred močnimi sončnimi žarki. Strah pred boleznimi je v tem primeru odveč, ker je to povsem naravna obramba rastlin pred izsuševanjem. Na ta način se paradižnik zavaruje, da ne izgubi preveč vode. Na zvijanje listov v vrtu in rastlinjaku so nekatere sorte bolj dovzetne kot druge.

Zeleni svet priporoča:

Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela? Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Rezalna motika Anka je idealna rešitev, ki vam lahko pomaga pri  rahljanju zemlje, košnji, grabljenju, lažji setvi in plevelu. S tem vsestranskim orodjem lahko brez težav razbijete tako velike kot majhne grude zemlje.

Rezalna motika Anka, Ruske vile Premium in Nihajna motika Pepa, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela. 

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.

KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.
Za nasvet ali pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Sponzor vsebine je podjetje eHorti d.o.o.

 

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


17 komentarjev na “Zakaj je paradižnik nedozorel, trd, deformiran in razpokan?

 1. Sevale

  Koncno dobila odgovor na moje probleme z paradizniki.
  Zelo super informacije.
  Hvala

  Reply
 2. Viktorija

  Pozdravljeni,
  če preveč kalcija blokira absorbcijo kalija, kakopotem hkrati rešiti težavo ko paradižnik počrni zaradi pomanjkanja kalcija, in ne dozori povsem zaradi pomanjkanja kalija? Prejšnja leta sem imela vedno težave s trohnenjem paradižnika, kar sem letos uspešno rešila s kompostom v katerem je bilo obilo jajčnih lupin. Težava z nedozorevanjem se mi v tem primeru zdi precej manjša pa tudi ni tako zelo huda.

  Hvala in lep pozdrav

  Reply
 3. Sevale

  Imam pa eno vprasanje. Imela sem problem z crnjenjem plodov in sem spricala foliarno z kalcijem in je zeeelo pomagalo .Ampak je zdaj drugi problem,
  paradiznik ne dozori in je trd, zaradi pomankanja kalija kot ste opisali.
  Kako naj resim ta problem naslednje leto.
  Hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, najbolje rešite težavo s pomanjkanjem kalija preventivno z uravnoteženim gnojenjem ob sajenju. Kalcij dodajate foliarno preko listov.

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, to pomeni, da paradižnike gnojite z gnojili, ki so predvideni za paradižnike in plodovke in imajo vsa rastlinska hranila v ustreznem ravnotežju. Tako ne bo težav s pomanjkanji posameznega hranila, kot je kalij.

   Reply
 4. Lojzka

  Mene zanima zakaj se v rastlinjaku pojavijo bele leteče uši in kako jih uničiti

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Lojzka, ti škodljivci so redni obiskovalci rastlinjakov. Glede varstva predlagamo, da se posvetujete v kmetijski apoteki, kjer vam bodo svetovali in predlagali ustrezno škropivo.

   Reply
 5. Marija

  Pozdravljeni,
  mene pa zanima zakaj imajo nekateri plodovi paradiznika, sorta volovsko srce okus po kovini? Plodovi so sicer lepi, zdravi in tudi rastlina je zdrava. Rastlini dodajam kalij, skropim samo s preslico. Najlepsa hvala! Lepo vas pozdravljam.
  Marija

  Reply
 6. Ana

  Pozdravljeni. Zanima me kako naj zaščitim kumare, ker rumenijo listi. Prilagam sliko. Hvala in lp.

  Reply
 7. Brede

  Pozdravljeni, prosim za nasvet, moja pomaran a je cisto izgubila liste, nato smo jo preselili ven, si je za kratek cas opomogla, hitro pogbala vecje stevilo mladih listicev, nato pa so ponovno vsi priceli susiti pri konicah. Sedaj sem ji dodala zemljo za citruse in se je vse ponovilo, zato me zanima, ce je to kaksna bolezen? Hvala za nasvet breda

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   predlagamo, da čim prej obiščete kmetijsko apoteko in vam o zadevi svetuje usposobljen strokovnjak, ki po zakonu edino lahko svetuje.

   Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 8. Andrej Dobnik

  Pozdravljeni!
  Zanima me, ali je potrebno in kdaj je potrebno odrezati paradižniku v rastlinjaku vrj?
  Paradižnik je že visok cca 2 metra in lepo obložen z plodovi in cveti.
  Hvala za nasvet in lep pozdrav

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, vrh paradižnika odrežete tik pod vrhom rastlinjaka. Nekateri usmerijo poganjke paradižnika navzdol, če je dovolj prostora. Pri nas je rastlinjak visok več kot 4 m in delamo tako, da ga odrežemo pol meter pod vrhom. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *