Pokanje paradižnika na vrtu in rešitve za čvrste, sočne plodove

Zakaj plodovi paradižnika pokajo?

Plodovi paradižnika pokajo zaradi neenakomerne oskrbe z vodo. V času nihanja temperatur je zato treba poskrbeti za redno namakanje paradižnika. Pokajo vse sorte paradižnika: češnjevi, grozdasti in debeloplodni. Določene sorte so na pokanje bolj dovzetne.

Če naenkrat dobijo rastline preveč vode, ki nato zaradi visokih temperatur hitreje izhlapeva iz zemlje, je ta pojav toliko bolj izrazit.

paradižnik pokanje

Pokanje ploda paradižnika je povezano z neenakomerno oskrbo z vodo.

Kje najbolj pogosto pokajo plodovi paradižnika?

Pojav pokanja plodov paradižnika je izrazit predvsem v rastlinjakih in pol zaprtih prostorih (nadstreški s folijo). Do pokanja plodov lahko pride tudi na vrtu, ki je neenakomerno oskrbovan z vodo.

Pokanje je neposredno povezano tudi z moteno oskrbo s kalijem, zato to hranilo dodajamo s škropljenjem skozi list.

paradižnik pokanje plodov

Pokanje plodov je izrazitejše v rastlinjakih in pod nadstreški.

Kako rešimo težave s pokanjem plodov paradižnika?

Če imamo možnost si uredimo kapljično namakanje s krmilno pipo, ki zagotavlja nemoteno delovanje namakalnega sistema tudi, ko nismo prisotni na vrtu. Na prostem ena cev zadostuje za dve vrsti. V rastlinjaku naj ima vsaka vrsta zelenjave svojo namakalno cev.

V primeru, da nimamo kapljičnega namakalnega sistema zalivamo z vrtno zalivalko čim bolj enakomerno in redno. Paradižnik na vrtu v času zorenja potrebuje večjo količino vode, zato ga namakamo vsake tri dni in to vsaj 30 cm globoko. V rastlinjaku poleti namakamo ali zalivamo vsak dan.

zalivanje paradižnik

V primeru zalivanja paradižnika z zalivalko namakamo vsaj 30 cm globoko in to po celotni gredi

Zastiranje tal z ovčjo volno izboljša oskrbo z vodo in hranili

Za paradižnik na prostem in v rastlinjaku je v poletnem času najboljša zastirka ovčja volna, saj najbolje zadržuje vlago v tleh. Tla so tudi bolj hladna kot v primerjavi uporabe ostalih zastirk. Ovčja volna v obliki zastirke vsebuje tudi dušik, ki se sprošča med vegetacijo paradižnika in ga oskrbuje s hranili.

zastirka ovčja volna

Najboljša zastirka za paradižnik je ovčja volna.

Rahljanje tal z Nihajno motiko Pepa omogoča boljšo oskrbo z vodo

Redno rahljanje tal z Nihajno motiko Pepa nam pomaga, da razskorjimo tla brez zastirke in omogočamo lažji prehod vode v globlje plasti. Tako voda med zalivanjem ne bo odtekla po površini tal. Rešimo se tudi plevela na vrtu.

Nihajno motiko Pepa uporabimo tudi za rahljanje tal pod zastirko, če zalivamo samo z vrtno zalivalko. Treba je vedeti, da se tla v primeru tanke zastirke hitro zbijejo. Zato staro zastirko odmaknemo, poskrbimo za rahljanje tal in po potrebi dodamo novo zastirko. Nihajno motiko Pepa v tem primeru uporabimo vsaj dvakrat med junijem in septembrom.

rahljanje tal zastirka

V poletnem času dvakrat odstranimo zastirko in rahljamo tla z Nihajno motiko Pepa ter po potrebi dodamo novo zastirko.

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Zelo olajša delo.” – Saška H.
“S pepo je delo enostavno in hitro pa še hrbtenica ne trpi.” – Dušanka
“Z lahkoto delaš z njo …” – Marjan R.

Glavne prednosti uporabe Nihajna motika Pepa:

 • pokončna drža in delo brez bolečin
 • za vse, ki imate težave s križem
 • 7 do 10 krat hitrejše odstranjevanje plevela
 • hitro in učinkovito okopavanje
 • bistveno izboljšamo tla in pogoje za rast rastlin
 • cenovno ugodno orodje je dostopno za vsak žep

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela. Za nasvet in pomoč pri nakupu pokličite na 040 669 449.

Med vrstami in na gredicah z več prostora  uporabite Nihajno motiko Pepa. Tako boste najlažje in najhitreje okopali vrtne gredice, saj delate 7 do 10 krat hitreje kot z navadno motiko in to v pokončni drži.

Kirurško natančno okopavanje vam omogoča Rezalna motika Anka

Kirurško natančno okopavanje okrog paradižnika in ostalih rastlin, ki jih sejemo in sadimo na vrtu v poletnem času vam omogoča Rezalna motika Anka. To NOVO orodje dopolnjuje Nihajno motiko Pepa na mestih, ki za njo niso dostopna.

Za okopavanje špinače ali motovilca med paradižnikom uporabite Rezalno motiko Anka, ki omogoča lahkotno okopavanje na težavnih površinah. Njeno podrobno uporabo si lahko ogledate s klikom tukaj.

Rezalna motika Anka.

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Odlično služijo svojemu namenu, točno tako, kot so tudi predstavljene.” – Andreja C.
“Lahko okopavam z ožjim delom v bolj gostem nasadu, ne da bi poškodoval bližnje sadike, s širokim pa posnamem plevel.” – Alojz R.
“Najbolj všeč mi je, da delo poteka sedaj mnogo hitreje in je mnogo lažje.” – Marija G.

Glavne prednosti uporabe Rezalne motika Anka na vrtu

 • za kirurško natančno okopavanje in plitko kopanje
 • lahkotna uporaba na težavnih površinah
 • brez sklanjanja in bolečin v hrbtu
 • odstrani plevel, rahlja tla, drobi grude
 • priprava tal na setev in sajenje

KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila. Za dodaten nasvet ali pomoč pri nakupu pokličete na 040 669 449.

S senčenjem poskrbite za boljšo oskrbo paradižnika z vodo in manj izhlapevanja

Mrežo za senčenje najbolj pogosto uporabljamo v rastlinjakih in pokritih prostorih. Paradižnik v rastlinjaku delno senči že mreža proti toči. Uporabimo lahko tudi namensko mrežo za senčenje. Tako omilimo pripeko in vročino in nekoliko znižamo temperaturo ter preprečimo prekomerno izhlapevanje vode naenkrat.

Zdrav, čvrst in nerazpokan plod češnjevega paradižnika.

Zeleni svet priporoča

Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela? Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Rezalna motika Anka je idealna rešitev, ki vam lahko pomaga pri  rahljanju zemlje, košnji, grabljenju, lažji setvi in plevelu. S tem vsestranskim orodjem lahko brez težav razbijete tako velike kot majhne grude zemlje.

Rezalna motika Anka, Ruske vile Premium in Nihajna motika Pepa, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela. 

KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.

KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.

KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.
Za nasvet ali pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Sponzor vsebine je podjetje eHorti d.o.o.

Povezane vsebine:

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


komentar na “Pokanje paradižnika na vrtu in rešitve za čvrste, sočne plodove

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *