Pokanje paradižnika na vrtu in rešitve za čvrste, sočne plodove

Zakaj plodovi paradižnika pokajo?

Plodovi paradižnika pokajo zaradi neenakomerne oskrbe z vodo. V času nihanja temperatur je zato treba poskrbeti za redno namakanje paradižnika. Pokajo vse sorte paradižnika: češnjevi, grozdasti in debeloplodni. Določene sorte so na pokanje bolj dovzetne.

Če naenkrat dobijo rastline preveč vode, ki nato zaradi visokih temperatur hitreje izhlapeva iz zemlje, je ta pojav toliko bolj izrazit.

paradižnik pokanje

Pokanje ploda paradižnika je povezano z neenakomerno oskrbo z vodo.

KLIKNITE TUKAJ za nakup knjige VRTNARIMO Z MIŠO PUŠENJAK (knjižna novost).
Članek je pripravljen s pomočjo omenjene knjige, ki vam bo zagotovo pomagala vrtnariti. Nova jubilejna knjiga ima 368 strani in združuje bogat opus vrtnarskih knjig s sodobnimi spoznanji.

Kje najbolj pogosto pokajo plodovi paradižnika?

Pojav pokanja plodov paradižnika je izrazit predvsem v rastlinjakih in pol zaprtih prostorih (nadstreški s folijo). Do pokanja plodov lahko pride tudi na vrtu, ki je neenakomerno oskrbovan z vodo.

Pokanje je neposredno povezano tudi z moteno oskrbo s kalijem, zato to hranilo dodajamo s škropljenjem skozi list.

paradižnik pokanje plodov

Pokanje plodov je izrazitejše v rastlinjakih in pod nadstreški.

Kako rešimo težave s pokanjem plodov paradižnika?

Če imamo možnost si uredimo kapljično namakanje s krmilno pipo, ki zagotavlja nemoteno delovanje namakalnega sistema tudi, ko nismo prisotni na vrtu. Na prostem ena cev zadostuje za dve vrsti. V rastlinjaku naj ima vsaka vrsta zelenjave svojo namakalno cev.

V primeru, da nimamo kapljičnega namakalnega sistema zalivamo z vrtno zalivalko čim bolj enakomerno in redno. Paradižnik na vrtu v času zorenja potrebuje večjo količino vode, zato ga namakamo vsake tri dni in to vsaj 30 cm globoko. V rastlinjaku poleti namakamo ali zalivamo vsak dan.

zalivanje paradižnik

V primeru zalivanja paradižnika z zalivalko namakamo vsaj 30 cm globoko in to po celotni gredi

Zastiranje tal z ovčjo volno izboljša oskrbo z vodo in hranili

Za paradižnik na prostem in v rastlinjaku je v poletnem času najboljša zastirka ovčja volna, saj najbolje zadržuje vlago v tleh. Tla so tudi bolj hladna kot v primerjavi uporabe ostalih zastirk. Ovčja volna v obliki zastirke vsebuje tudi dušik, ki se sprošča med vegetacijo paradižnika in ga oskrbuje s hranili.

zastirka ovčja volna

Najboljša zastirka za paradižnik je ovčja volna.

Rahljanje tal z Nihajno motiko Pepa omogoča boljšo oskrbo z vodo

Redno rahljanje tal z Nihajno motiko Pepa nam pomaga, da razskorjimo tla brez zastirke in omogočamo lažji prehod vode v globlje plasti. Tako voda med zalivanjem ne bo odtekla po površini tal. Rešimo se tudi plevela na vrtu.

Nihajno motiko Pepa uporabimo tudi za rahljanje tal pod zastirko, če zalivamo samo z vrtno zalivalko. Treba je vedeti, da se tla v primeru tanke zastirke hitro zbijejo. Zato staro zastirko odmaknemo, poskrbimo za rahljanje tal in po potrebi dodamo novo zastirko. Nihajno motiko Pepa v tem primeru uporabimo vsaj dvakrat med junijem in septembrom.

rahljanje tal zastirka

V poletnem času dvakrat odstranimo zastirko in rahljamo tla z Nihajno motiko Pepa ter po potrebi dodamo novo zastirko.

S senčenjem poskrbite za boljšo oskrbo paradižnika z vodo in manj izhlapevanja

Mrežo za senčenje najbolj pogosto uporabljamo v rastlinjakih in pokritih prostorih. Paradižnik v rastlinjaku delno senči že mreža proti toči. Uporabimo lahko tudi namensko mrežo za senčenje. Tako omilimo pripeko in vročino in nekoliko znižamo temperaturo ter preprečimo prekomerno izhlapevanje vode naenkrat.

Zdrav, čvrst in nerazpokan plod češnjevega paradižnika.

Zeleni svet priporoča

Priporočamo v branje knjižno novost Vrtnarimo z Mišo Pušenjak za začetnike in izkušene pridelovalce. Nova, jubilejna knjiga bo zaokrožila avtoričin opus vrtnarskih knjig s sodobnimi spoznanji na vseh področjih vrtnarjenja.

 

KLIKNITE TUKAJ za nakup knjige VRTNARIMO Z MIŠO PUŠENJAK (knjižna novost).
Članek je pripravljen s pomočjo omenjene knjige, ki vam bo zagotovo pomagala vrtnariti. Nova jubilejna knjiga ima 368 strani in združuje bogat opus vrtnarskih knjig s sodobnimi spoznanji.

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *