Polži na vrtu, ki so najbolj nevarni in ekološke rešitve za preprečevanje škode

KLIKNITE ZA OGLED VIDEO PRISPEVKA:

Polži lazarji povzročajo največ škode na vrtu

V zadnjem desetletju je na vrtovih v Sloveniji zelo nevaren in agresiven španski lazar (Arion vulgaris). Ta vrsta polža se zelo hitro razmnožuje in je splošno razširjen. Hrani se predvsem s solato, zeljem in ostalo rastlinsko hrano na vrtu.

španski lazar solata

Španski lazar je invazivna tujerodna vrsta polža, ki jo je treba ustaviti. ©AdobeStock

Španski lazar je uvrščen na tujerodno invazivno vrsto, zato ga je treba hitro ustaviti. V Sloveniji se je začel pojavljati pred več kot 40 leti.

Španski lazar je značilne rjave barve. Dolžina odrslega polža je 8 do 12 cm. Prehranjuje se številnimi vrtninami na domačem vrtu.

Ostali polži brez hišice, ki jih ne želimo srečati na vrtu

Ste vedeli, da v Sloveniji živi devet vrst polžev lazarjev, ki ogrožajo domač pridelek? Na domačih vrtovih zagotovo niste navdušeni, če srečate navadnega vrtnega lazarja (Arion distinctus), sivega lazarja (Arion circumscriptus) in vrtnega lazarja (Arion hortensis).

Življenjski prostor vrtnega lazarja je zgornja plast vrtnih tal. Največ škode povzročajo na mladih sadikah solate, zelja, fižola, graha, pese in ostalih vrtnin. Škodo delajo tudi na kalčkih in mladih rastlinah po sajenju, ki jih lahko povsem uničijo.

Polži najbolj poškodujejo mlade rastline po presajanju. ©AdobeStock

objedena solata

Solata je zelo pogosto na jedilniku vseh polžev. ©AdobeStock

Ekološka vaba za polže, ki uporabljamo za zmanjševanje škode

V ekološkem varstvu rastlin je v Sloveniji registrirana Ferramol ® vaba za zatiranje polžev, ki je na osnovi železovega (III) fosfata. Železov (III) fosfat ni strupen za toplokrvne živali in koristno favno v tleh, ker se fosfat raztopi šele v polževem želodcu. Z vabo Ferramol ne škodujemo pticam in domačim živalim, saj je povsem varna.

Na vrtne grede jo potresemo večkrat, ker jo polži hitro pojejo. V primeru deževnega leta je treba pripravek večkrat posipati, ker najbolj deluje sveže potresena vaba za polže.

vaba za polže ferramol

Proti polžem na vrtu uporabimo vabo Ferramol®, ki ni nevarna za ljudi, živali in življenje v tleh.

KLIKNITE TUKAJ za Ferramol ®, ki ga uporabljamo za zatiranje polžev na zelenjavi jagodah in okrasnih raslinah. Sredstvo je dovoljeno v ekološki pridelavi in ni uvrščeno med nevarne pripravke. BREZ VARNOSTNE ČAKALNE DOBE-KARENCE.

Ferramol® vabo za zatiranje polžev poiščite vrtnih centrih, kmetijskih zadrugah in bolje založenih vrtnarijah.

Kdaj uporabimo Ferramol® vabo za zatiranje polžev?

Ferramol® vabo za zatiranje polžev potresemo po gredicah, visokih gredah in rastlinjakih ob prvem pojavu polžev. Prehranska vaba za polže je okusna in jo polži raje zaužijejo kot solato, zelje, fižol ter ostale vrtnine.

Najboljši učinek dosežemo, če vabo potresemo v večernih urah ali zgodaj zjutraj. Postopek lahko na isti površini ponovimo štirikrat na leto. Ferramol potresemo tudi, ko opazimo ponovne poškodbe polžev ali ob opažanju novih polžev na vrtu.

Z vabo Ferramol® se boste boste znebili polžev na vrtu.

Ferramol® odlično učinkuje na polže v mladostnem obdobju, zato jo uporabite takoj, ko opazite prve polže ali poškodbe na rastlinah. Tako se boste znebili polžev na vrtu, za ostale živali in ljudi pa je vaba neškodljiva. Polži na vrtu se ne bodo prerazmnožili.

Na domačih vrtovih zasledimo tudi polže slinarje

Na domačih vrtovih lahko zasledimo velikega slinarja (Limax maximus), ki je velik 10 do 20 cm. Na telesu ima običajno črne lise in je rumenkasto sive do rjave barve. V Sloveniji ga opazimo na vrtovih in v sadovnjakih.

polž slinar jagoda

Polž, ki ga imenujemo veliki slinar ima na telesu značilne črne lise. ©AdobeStock

V vlažnem travniku ali močvirju lahko srečamo poljskega slinarja (Deroceras agreste). Na sončni strani Alp živi še več vrst polžev slinarjev, ki lahko ogrožajo pridelek na vrtu.

Razmnoževanje in polži na vrtu

Lazarji so hermafroditi in to pomeni, da se lahko razmnožujejo brez oploditve, saj imajo moške in ženske spolne organe hkrati. Zaradi množice polžev na slovenskih vrtovih pa se med sabo brez težav oplodijo.

V spomladanskem času je treba ustaviti njihovo prehranjevanje in ob prvem pojavu ukrepati z vabo Ferramol®, ki je na osnovi osnovi železovega (III) fosfata.

Ustavite polže na vrtu pravočasno in preprečite odlaganje jajčec.

Tako preprečimo odlaganje jajčec odraslega polža v talne razpoke, kompost, listni odpad, odmrli les, organske ostanke ali druga mesta na vrtu. Jesenska jajčeca prezimijo in škodljivec se pojavi tudi v prihodnjem letu.

Proti polžem je treba ukrepati ob prvem pojavu, da se ne prerazmnožijo, saj lahko samo tako nekoliko omejimo invazivne tujerodne vrste, ki so najbolj nevarne.

KLIKNITE TUKAJ za Ferramol ®, ki ga uporabljamo za zatiranje polžev na zelenjavi jagodah in okrasnih raslinah. Sredstvo je dovoljeno v ekološki pridelavi in ni uvrščeno med nevarne pripravke. BREZ VARNOSTNE ČAKALNE DOBE-KARENCE.

Ferramol® vabo za zatiranje polžev poiščite vrtnih centrih, kmetijskih zadrugah in bolje založenih vrtnarijah.

Polži na visoki gredi in rešitve proti škodljivcu

Tudi proti polžem na visoki gredi uporabimo Ferramol® vabo za zatiranje polžev, ki je na osnovi osnovi železovega (III) fosfata in ni strupena za toplokrvne živali ter koristno favno v tleh.

Proti polžem na visoki gredi lahko namestimo tudi bakreni trak, ki jim onemogoča dostop do solate, fižola in ostalih vrtnin.

polži visoka greda

Ferramol uporabimo tudi na visoki gredi, saj uspešno zatira polže.

Katere domače rešitve ne uporabljamo proti polžem na vrtu?

V boju proti polžem nikoli ne uporabljamo soli, saj tako škodimo vrtu in samo razmnožujemo polže, ki v stiku s soljo odložijo jajčeca.

Na domačem vrtu nikoli ne uporabljamo apna, ker tako škodujemo mikroorganizmom v tleh in ostalem talnem življenju. Ta obramba proti polžem je torej nevarna za vrt.

Previdni smo tudi pri uporabi apnenega dušika, saj lahko požgemo mlade rastline, deževnike in ostalo življenje v tleh. Vrt je na ta način lahko hitro pregnojen in imamo več težav z boleznimi in škodljivci.

Ostale domače rešitve proti polžem na vrtu

Okoli vrta lahko polivate poparek in pobranih polžev, ki odganja polže v okolici vrta, saj tako ne zahajajo na vrtne gredice. Na robu vrta lahko sadite timijan, kalifornijski mak in ostale rastline, ki so delno uspešne ob napadu polžev. Mešani posevki na vrtu so zagotovo boljša rešitev kot samostojna greda solate ali zelja.

Na vrtovih, ki jih ogrožajo polži uporabljamo zastirko iz miskanta, bezga ali praproti. Ne pozabite na redno košnjo v okolici vrta, saj tako preprečite pohod polžev na vrt iz visoke trave. Delno učinkovito je tudi nočno pobiranje polžev.

zastirka solata

Na vrtovih s polži uporabljamo zastirko iz praproti, miskanta ali bezga.

Ponudite dom in zavetje naravnim sovražnikom polžev

Številni vrtovi na podeželju gostijo indijske tekačice, ki pojejo samo polže in ne ogrožajo zelenjave. Ste vedeli, da tudi kos lahko poje manjšega polža? Vsi, ki imate ribnik ali mlako ste lahko hvaležni za krastačo ali belouško. Med naravne sovražnike polžev uvrščamo tudi ježa, slepca in celo strige.

Zeleni svet priporoča:

Na domačem vrtu uporabljajte vabe za zatiranje polžev, ki ne škodujejo in niso strupene za toplokrvne živali ter koristno favno v tleh. Vaba za zatiranje polžev Ferramol® je okusna in jo polži zaužijejo raje kot solato, zelje, fižol ter ostale vrtnine.

Najboljši učinek dosežemo, če jo potresemo v večernih urah ali zgodaj zjutraj. Postopek lahko na isti površini ponovimo štirikrat na leto. Ferramol potresemo tudi, ko opazimo ponovne poškodbe polžev ali ob opažanju novih polžev na vrtu.

 

KLIKNITE TUKAJ za Ferramol ®, ki ga uporabljamo za zatiranje polžev na zelenjavi jagodah in okrasnih raslinah. Sredstvo je dovoljeno v ekološki pridelavi in ni uvrščeno med nevarne pripravke. BREZ VARNOSTNE ČAKALNE DOBE-KARENCE.

Ferramol® vabo za zatiranje polžev poiščite vrtnih centrih, kmetijskih zadrugah in bolje založenih vrtnarijah.

Navodila za uporabo vabe Ferramol, ki jo uporabljamo za zatiranje polžev si oglejte s klikom tukaj.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Polži na vrtu, ki so najbolj nevarni in ekološke rešitve za preprečevanje škode

  1. Bojan

    Zapakirane polžev sem zadolžil tri race tekačice in enega racmana in problem rešen, pa še jajca imamo eko!

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *