Priprava domačih pripravkov za krepitev pred boleznimi in škodljivci

KLIKNITE ZA OGLED VIDEO NASVETA:

KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Naravno varstvo vrtnin. Priročnik za premagovanje težav, ki nas pestijo na vrtu. Miša Pušenjak, Založba Kmečki glas.

Kako pripravimo žajbljev čaj?

S krepitvijo rastlin pred boleznimi začnemo v začetku meseca junija. Opravilu se posvečamo celo poletje. V našem primeru bomo uporabili žajbelj in iz njega pripravili čaj. S čajem škropimo vsakih 5 dni in po vsakih močnejših padavinah.

Čaj pred  škropljenjem po rastlinah obvezno ohladimo. S čajem škropimo po tleh in listih rastlin. Dobro učinkuje pred krompirjevo plesnijo na paradižniku in krompirju ter druge bolezni, ki jih povzročajo glive.

Žajbelj.

Priprava žajbljevega čaja.

Z žajbljem ne smemo škropiti prepogosto. Priporočamo, da rastline krepite tudi z drugimi čaji, ker žajbelj ob dolgoročni uporabi neugodno deluje na mikroorganizme v tleh in na deževnike.

Tabela: Priprava žajbljevega čaja za krepitev rastlin pred boleznimi

Zelišče Pripravek Recept Opombe Delovanje
Žajbelj Čaj Pest zeli prelijemo z 1 litrom vrele vode. Stoji naj 15 minut, nato precedimo in ohladimo. Uporabimo nerazredčeno. Proti glivičnim boleznim na rastlinah poleti, padavica sadik, za razkuževanje semena, proti glivicam.

Vir: Naravno varstvo vrtnin, Miša Pušenjak, Založba Kmečki glas.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Naravno varstvo vrtnin. Priročnik za premagovanje težav, ki nas pestijo na vrtu. Miša Pušenjak, Založba Kmečki glas.

Kako škropimo z domačimi čaji

Pršenje po rastlinah z žajbljevim čajem.

Škropiti je priporočljivo zvečer ali zgodaj zjutraj. Prednost dajemo večernim uram, zato da škropiva delujejo tekom noči. Če škropimo zjutraj, sonce izniči ali zniža delovanje pripravljenih domačih škropiv.

Z domačimi pripravki preventivno škropimo vsakih 5 dni in po močnejših padavinah. Če opazimo prve znake okužb, porežemo vse okužene liste in škropimo z žajbljevim čajem tri dni zapored.

Ročna pršilka je primerna za urbane vrtičkarje in majhne vrtove

Z uporabo dobrih pršilk bo nanos pripravkov bolj učinkovit. Škropilni curek se razprši v drobne meglene kapljice, kar omogoča odličen nanos pripravka na liste. Posebnost ročne pršilke Master ergo 3000  je funkcija 3D FLEX, kar pomeni, da z njo lahko škropimo v različnih položajih. Škropimo lahko tudi, če jo obrnemo na glavo (pod vsemi koti).

Master ergo 3000 škropi pod vsemi koti.

Pršilka ima dodatno cevko na vrhu pumpe, varnostni ventil in blokado pritiska. Praktična ergonomska oblika se dobro izrazi tudi pri delu na manjših površinah, ki so težje dostopne.

Varnostni ventil.

Dodatna cevka.

Glavne prednosti pršilke na kolesih

S pršilko Movi 16 na kolesih, ne bomo več obremenjevali hrbta, ramen in križa. Enostavno jo bomo zapeljali po vrtu. Z dodatnim cevnim podaljškom bomo dosegli tudi težje dostopna mesta za škropljenje.

Lahko premikanje po vrtu razbremeni hrbet.

Ročaj pršilke je nastavljiv po višini, zato omogoča lažje manevriranje manjšim in višjim vrtnarjem. Posebnost je varnostni ventil za pritisk. Povezovalna cev je gibljiva in je odporna na lomljenje. Na pršilko lahko priključimo različne priključke in podaljške.

Nastavljanje ročaja po višini.

Varnostni ventil za izpust zraka.

Ojačana povezovalna cev je odporna na pokanje.

Različni priključki za lažje škropljenje. Krompir v vrsti krepimo pred krompirjevo plesnijo.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Naravno varstvo vrtnin. Priročnik za premagovanje težav, ki nas pestijo na vrtu. Miša Pušenjak, Založba Kmečki glas.

Kako pripravimo pripravek na osnovi sode bikarbone?

Pripravek na osnovi sode bikarbone in rastlinskega olja je zelo poceni in enostavno pripraviti. V 4 litrih vode zmešamo 1 veliko žlico sode bikarbone in 2,5 žlice rastlinskega olja. Za boljši oprijem pripravka na listih, dodamo še nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode.

Stresanje sode v vodo.

Pred uporabo vse dobro premešamo in škropimo rastline. Soda bikarbona se v poletjih z manj padavinami zelo dobro obnese. Pomaga proti glivičnimi boleznim.

Rastline krepimo tudi z rmanovim čajem

Hladni izvleček iz cvetov rmana pripravimo tako, da 20 g posušenih cvetov prelijemo z 1 litrom hladne vode in pustimo stati 24 ur. Takšen izvleček precedimo in redčimo v razmerju 1:10. Tako delujemo na glivične bolezni, še posebej plesnivke.

rman

Cvet rmana.

Vse čaje pripravimo na enak način, kot bi to storili za naše težave. Pazimo na ustrezno količino nabranih listov ali drugih delov rastlin.

Škropivo iz pelina zoper plesni, rje, listne uši in pršice

Listi pelina.

 

Škropivo iz posušenih pelinovih listov uporabimo zoper glivične bolezni in škodljivce. Dobro zaleže zoper listne uši, pršice, preganja tudi mravlje. V 10 litrih vode namočimo 30 g posušenih pelinovih listov. Po treh dneh precedimo in škropimo po rastlinah. Tako pripravljenega škropiva ni potrebno redčiti.

Liste drobnjaka nabiramo celo leto za krepitev pred plesnimi

Drobnjak imamo na vrtu celo rastno sezono. Zato ga poleg ostalih lukovk največkrat uporabimo. Iz posušenih listov drobnjaka lahko pripravimo prevrelko. To naredimo tako da zmešamo 500 g suhih listov v 10 litrih vode. Vsebino pustimo na soncu, da prevre.

drobnjak

Drobnjak.

Pred uporabo redčimo v razmerju 1:10. Poleg drobnjaka so uporabni tudi posušeni listi čebule, pora, grmičastega česna in šopaste čebule.

Zeleni svet priporoča:

Naravna domača škropiva je enostavno pripraviti in jih imamo vedno pri roki. Narava ima veliko moč, zato jo izkoristimo. Dobre pršilke nam bodo pomagale pri kakovostnem nanosu domačih čajev, ki krepijo rastline pred boleznimi in škodljivci.

 

KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Naravno varstvo vrtnin. Priročnik za premagovanje težav, ki nas pestijo na vrtu. Miša Pušenjak, Založba Kmečki glas.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


16 komentarjev na “Priprava domačih pripravkov za krepitev pred boleznimi in škodljivci

 1. Metka

  Srečno,

  čestitam za prispevke,. Kar tako naprej, radi preberemo, če uporabimo nasvet je še toliko bolje. Mar ne!
  Zanima me, kje bi se dobila sobna lipa. Rabila bi jo do 1. avgusta. Če veste kje živi tisti, ki to ima, mogoče jo imate celo pri vas, mi prosim pošljite naslov.
  Hvala za pomoč takšno ali drugačno in pozdrav.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Metka, hvala. Za sobno lipo pa povprašajte po vrtnarijah, kjer imajo večjo ponudbo lončnic in posodovk. Žal ta trenutek nimamo te informacije.

   Reply
 2. Polona

  Pozdravljeni.

  Imate morda kakšne izkušnje s frkanjem listov paradižnika navzgor? Prav tako se pojavljajo svetlejše lise na listih. Sami plodovi so zaenkrat še zdravi. Paradižniki rastejo v rastlinjaku. Obstaja kakšno naravno sredstvo za to frkanje in svetle lise?

  Prijazen pozdrav.

  Polona

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Polona, zvijanje listov na paradižniku ni bolezen, nastane zaradi prevelike vročine. Nekatere sorte bolj zvijajo liste druge manj. Svetujem, da rastlinjak senčite z mrežo proti toči in zračite. Tako zmanjšate pregrevanje. Redno namakajte in ne pozabite dodajati kalcij, alge in po potrebi tudi dognojite, če je bilo gnojenje preskromno ob sajenju.

   Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Branka, lahko iz sveže ali suhe, če je tako navedeno. Naj pa ne bodo rastline za čaje starejšega datuma. Najbolje je nabrati sveže in po potrebi posušiti.

   Reply
 3. ibolka

  Hvala lepa za nasvete ki jih objavljate na spletu 30 let se nabiram zelišča za mojo zdravlje .Zdravnika nimam že 20 let.Narava res zdravi samo moremo jo špoštovati

  Reply
 4. Nataly

  Pozdravljeni,

  če dobro razumem, začnemo škropiti z enim od pripravkov, ki ste jih zapisali, junija za preventivo rastlin.

  Izberemo samo en pripravek?

  Hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Nataly pripravkov ne mešamo med seboj. Zelo učinkovita je soda bikarbona, nekajkrat v sezoni lahko uporabite tudi žajbljev pripravek.

   Reply
 5. Jožica Urbanija

  Ali lahko uporabimo sveži pelin in drobnjak in koliko v tem primeru. Lep pozdrav

  Reply
 6. Magdalena Šibila

  Ali obstaja kakšen naraven pripravek za zatiranje uši na nizkem fižolu?
  hvala za odgovor

  Reply
 7. Nataly

  Hvala za odgovor. Bom poskusila s sodo.

  Drugače pa spremljam vašo stran, ker imate dobre in koristne nasvete.

  Lep pozdrav in vse dobro še naprej.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *