Domača lekarna in rastline, ki krepijo rastline pred boleznimi

Z domačimi pripravki, ki delujejo proti boleznim rastlin priporočamo škropljenje vsaj enkrat na teden. V primeru dežja in padavin, škropimo na vsake tri dni ali po vsakem močnejšem dežju. Z varstvom pričnemo v zgodnjem poletju in pred pojavom prvih bolezni.

Kamilica pomaga tudi rastlinam

Kamilica je zelo uporabna v domačem vrtu. V zgodnejm poletju cveti. Takrat naberemo cvetove, jih posušimo in pripravimo čaj ali hladen izvleček, ki delujeta različne glivične in bakterijske bolezni.

Čaj uporablajmo tudi za razkuževanje semena fižola, graha, boba in ostalih stročnic. Primeren je tudi za razkuževanje semena zelja, ohrovta, cvetače, brokolija in ostalih križnic.

Priporočamo uporabo toplega čaja, ki naj ima okrog 30 stopinj C. Seme namakamo 15 do 30 minut.

cvetovi kamilice

Cvetovi kamilice za čaj.

Hladen izvleček iz kamiličnih cvetov, ki deluje proti različnim glivičnim in bakterijskim boleznim pripravimo tako, da 1 pest cvetov kamilice prelijemo z 1 litrom vode in pustimo stati 12 do 24 ur. Nato izvleček precedimo skozi gazo, redčimo v razmerju 1:5 in škropimo po rastlinah ali tleh. Tako rastline krepimo in zmanjšujemo možnost za pojav plesni.

👉KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Naravno varstvo vrtnin, avtorica Miša Pušenjak.
**
📗
KLIKNITE TUKAJ za ostale knjige Miše Pušenjak. Avtorica Miša Pušenjak podaja učinkovite nasvete za varstvo rastlin pred boleznimi in škodljivci, ter gojenje več kot 40 vrtnin v domačem vrtu.

Žajbljev čaj je učinkovit proti boleznim

Žajbljev čaj uporabimo proti glivičnim boleznim v času rasti, padavici sadik, ki se najpogosteje pojavi ob vzgoji sadik. Uporaben je tudi za razkuževanje semena.

Največkrat ga uporabljamo za krepitev rastlin pred krompirjevo plesnijo na krompirju in paradižniku. Priporoča se tudi za zmanjšanje pojava solatne plesni.

žajbelj

Žajbljev čaj je močan pripravek.

Žajbljev čaj pripravimo tako, da 1 pest zeli dodamo na 1 liter vode. Postopek priprave je enak kot za ljudi.

Škropimo s hladnim čajem. Takšen čaj je zelo močan pripravek in ga uporabljamo zmerno.

Treba je vedeti, da z redno uporabo lahko uničujemo tudi koristne glivice v tleh. S čajem škropimo po tleh in listih rastlin.

Z rmanom proti glivičnim boleznim

Hladni izvleček iz cvetov rmana pripravimo tako, da 20 g posušenih cvetov prelijemo z 1 litrom hladne vode in pustimo stati 24 ur. Takšen izvleček precedimo in redčimo v razmerju 1:10. Tako delujemo na glivične bolezni, posebej plesnivke.

rman

V poletnem času naberemo cvetove rmana.

Bezeg je uporaben tudi proti boleznim

Pripravek iz bezga, ki deluje na bolezni pripravimo tako, da dobro zmešamo 250 g listov in 0,5 litra tople vode. Nato maso stisnemo in precedimo, ter redčimo s 0,5 litra tople vode. Pred uporabo dodamo še kapljico detergenta za boljšo oprijemljivost na listih rastlin.

Tako delujemo na številne glivične bolezni. Priporočamo uporabo pripravka pred pojavom bolezni.

bezeg listi

Listi bezga delujejo tudi proti boleznim rastlin.

Čebula, česen in por

Poškodovanih listov čebule ali listov, ki jih ne bomo uporabili ne mečemo stran. Iz njih lahko pripravimo zelo koristne pripravke, ki delujejo proti boleznim.

Iz narezane čebule ali česna pripravimo čaj. Za to potrebujemo 75 g sesekljanih delov rastlin in 1 liter vode. Tako delujemo proti glivičnim boleznim.

čebula česen por

Iz čebule, česna in pora lahko pripravimo čaj, prevrelko ali brozgo.

Iz posušenih listov čebule, pora, česna, grmičastega česna, drobnjaka in šopaste čebule lahko pripravimo prevrelko.

To naredimo tako da zmešamo 500 g suhih listov v 10 litrih vode. Vsebino pustimo na soncu, da prevre. Pred uporabo redčimo v razmerju 1:10.

Njivska preslica

Njivska preslica deluje najbolje proti pepelasti plesni. Največkrat jo najdemo ob obcestnih jarkih in poljih. Njivsko preslico je najbolje nabirati v avgustu in posušiti. Uporabimo lahko tudi sveže liste.

Prevrelko prirpavimo tako, da zmešamo 1 do 1,5 kg sveže zeli ali 200 g suhega zelišča v 10 litrov vode, zapremo in postavimo na toplo mesto.

Vsak dan vse skupaj premešamo. Pripravek je narejen, ko se tekočina preneha peniti, ostanki rastlin pa potonejo na dno. Priporočamo, da vsebino pred uporabo precedimo in redčimo v razmerju 1:5.

👉KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Naravno varstvo vrtnin, avtorica Miša Pušenjak.
**
📗
KLIKNITE TUKAJ za ostale knjige Miše Pušenjak. Avtorica Miša Pušenjak podaja učinkovite nasvete za varstvo rastlin pred boleznimi in škodljivci, ter gojenje več kot 40 vrtnin v domačem vrtu.

Iz listov drobnjaka pripravimo čaj

Čaj iz listov drobnjaka pripravimo tako, da jih prelijemo z vrelo vodo. Čaj ohladimo in z njim škropimo rastline 2 do 3 krat na teden. Tako preženemo plesnobe kumaric, paradižnika, paprike in jajčevca.

drobnjak

Listi drobnjaka proti plesnobi.

Hren je primeren za čaj in prevrelko

Za čaj iz listov hrena potrebujemo 500 g listov in 1 liter vode. Čaj kuhamo in mešamo. Pred uporabo čaj redčimo z vodo v razmerju 1:1. S takim čajem škropimo jagode, koščičasto sadje in solato.

Iz listov hrena lahko pripravimo tudi prevrelko. Za to rabimo 300 g listov, ki jih zmešamo z 10 litrov vode. Vsak dan premešamo, ko se tekočina neha peniti, precedimo in uporabimo nerazredčen pripravek.

hren

Listi hrena za čaj ali prevrelko.

Jabolčni kis za vrtnice

Če vam listi vrtnic predčasno odpadejo in jih je obiskala pegavost. Priporočamo, da še pred pojavom bolezni uporabite jabolčni kis, ki ga zmešamo z vodo.

jabolčni kis

Eno veliko žlico jabolčnega kisa zmešamo s 3 litri vode.

 

To naredimo tako, da eno veliko žlico jabolčnega kisa (5 %) zmešamo s 3 litri vode. Škropimo še zdrave rastline v rednih tedenskih presledkih in po vsakem dežju.

Sodo bikarbono uporabimo na zdarvih in okuženih rastlinah

Soda bikarbona je zelo uporabna za domač vrt. Preganja težave z glivičnimi boleznimi, pepelastimi in pravimi plesnimi. Uporabimo jo lahko tudi takrat, ko se bolezni že pojavijo.

Pripravek pripravimo tako, da zmešamo 1 veliko žlico sode bikarbone in 2,5 žlice rastlinskega olja. Dodamo še 4 litre vode in nekaj kapljic detergenta za pomivanje posode. Pred uporabo vse dobro premešamo in škropimo rastline.

Mleko redčimo z vodo ali kamiličnim čajem

mleko v kozarcu

Mleko redčimo v razmerju 1:1.

Mleko največkrat mešamo z vodo v razmerju 1:1 in škropimo rastline. Domače polnomastno mleko mešamo lahko tudi v razmerju 3 dl mleka in 7 dl vode. Uporabimo lahko tudi sirotko.

Pri varstvu paradižnika, kumar, paprike, jajčevca, kumar je bolj učinkovito, če mleko mešamo s kamiličnim čajem. Rastline škropimo vsaj enkrat na teden.

Zeleni svet priporoča:

Knjiga Naravno varstvo vrtnin je odličen in uporaben priročnik za premagovanje težav, ki nas pestijo na vrtu. Priznana avtorica Miša Pušenjak je malce šaljivo zapisala: „Bolje preprečiti, kot škropiti.“ Prvi del knjige je namenjen preventivi krepitvi rastlin, da rastline ne bodo zbolele. Drugi del pa obravnava varstvo vrtnin na naraven način.

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Naravno varstvo vrtnin, avtorica Miša Pušenjak.
📗 KLIKNITE TUKAJ za ostale knjige Miše Pušenjak. Avtorica Miša Pušenjak podaja učinkovite nasvete za varstvo rastlin pred boleznimi in škodljivci, ter gojenje več kot 40 vrtnin v domačem vrtu.
**
KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas uporabno darilo.

 

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


8 komentarjev na “Domača lekarna in rastline, ki krepijo rastline pred boleznimi

 1. Ana Koprivc

  Hvala vam za vaše zelo koristne nasvete. Ker sem začetnica v vrtnarjenju in imam zelo rada vrtnice, vas lepo prosim za nasvet, s čim naj poškropim vrtnice, ki imajo uši?
  In s čim naj poškropim breskev, ki se ji listi – posebej mladi zvijajo?
  Prisrčna hvala za vaš nasvet!
  Hvaležna Ana

  Reply
 2. Pavla

  Pozdravljeni,
  dve leti imamo vrt na obronku gozda, kjer smo zemljišče očistili od divje robide. Ker je tam sicer že bil vrt, vendar brez posebne nege, je v precej slabem stanju. Zgornja plast zemlje je prhka /nanos strohnelega listja/, spodnja plast pa je ilovica. Zemlja je prepredena z luknjami, nekaj je večjih, večina pa so drobne kak centimeter velike poti pod zemljo. Opazila sem izredno veliko zemeljskih pajkov,. pa vas prosim za nasvet,kako se jih naj rešim.
  Hvala za odgoivor in lepo pozdravljeni

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, teh izkušenj s pajki nimamo. Vsekakor pa bo v nekaj letih pravilnega obdelovanja vrt bolj primeren in bo manj omenjenih težav.

   Reply
 3. Marija Rotar

  Kako uničiti mravlje v topli gredi1mx 2m, preden posejem motovilec. Hvala za nasvet

  Reply
 4. Nataly

  Pozdravljeni,
  zanima me, kaj priporočate prošti ušem?

  Opazila sem jih na stročjem fižolu.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *