Rabarbara v vrtu, recepti proti boleznim, škodljivcem, zdravje in prehrana

Kaj je rabarbara in kje uspeva v vrtu?

Rabarbare ne uvrščamo med vrtnine, sadje ali zelišča. Ta rastlina je trajnica, ki jo posadimo na rob vrta in lahko tam uspeva 10 ali več let. V primeru, da propade, jo ponovno posadimo in se veselimo njenega pridelka. Razmnožuje se tudi z delitvijo rastline ali koščki korenin.

rabarbara gojenje vrt

Rabarbara uspeva v vsakem vrtu. ©AdobeStock

📗 KLIKNITE TUKAJ za VSE knjige priznane avtorice Miše Pušenjak.
Spoznajte kako na ekološki način gojimo preko 60 vrtnin iz naših krajev.

Listi rabarbare krepijo rastline pred boleznimi in odganjajo škodljivce

Odličen naravni insekticid lahko pripravimo kar iz listov rabarbare. Tako odganjamo porovega molja, ki objeda porove liste. S čajem iz rabarbarinih listov lahko škropimo vrtnice. Tako jim pomagamo, da imajo manj težav z listno pegavostjo, ki je glavna bolezen vrtnic v deževnih poletjih.

Tabela 1: Domače škropivo iz rabarbarinih listov

Vrsta škropiva iz rabarbare Bolezni Škodljivci Ostalo Recept za pripravo
Čaj Pegavost vrtnic Porov molj Golšavost kapusnic 1 kg listov rabarbare prelijemo s 6 litov vroče vode (krop), namakamo 24 ur in precedimo. Zalijemo ali škropimo.
Uporaba Škropimo rastline Zalijemo rastline pora Zalijemo zemljo pred sajenjem

Čaj iz rabarbarinih listov je uporaben tudi pri gojenju zelja, repe in ostalih kapusnic. Pred sajenjem kapusnic zalijemo zemljo s čajem iz rabarbarinih listov. Tako bo manj težav z golšavostjo kapusnic.

Kako pobiramo listne peclje rabarbare in kdaj jo sadimo?

rabarbara stebla listi

Listnih pecljev rabarbare ne režemo, ampak jih odvijemo. ©AdobeStock

Listne peclje rabarbare ne režemo, ampak jih odvijemo. Pustimo tudi nekaj razvitih listov, da po spravilu pridelka prehranjujejo rastlino.

Rabarabro sadimo spomladi ali jeseni. Najbolje se bo počutila v rahli in vlažni zemlji, ugaja ji tudi polsenčno rastišče. Obožuje tudi organsko zastirko.

Gnojenje in število rastlin na družinskega člana

Pred sajenjem rabarbare zemljo pognojimo s preperelim gnojem ali kompostom. Vsako zimo jo ogrnemo z domačim kompostom, ki ga spomladi vdelamo v tla. Poleti jo vsak mesec zalijemo s koprivno prevrelko, ki vsebuje veliko dušika in pospešuje rast novih listnih pecljev.

Na družino zadošča ena ali dve rastlini rabarbare. V primeru, da jo imajo družinski člani zelo radi, posadimo eno rastlino na družinskega člana.

📗 KLIKNITE TUKAJ za VSE knjige priznane avtorice Miše Pušenjak.
Spoznajte kako na ekološki način gojimo preko 60 vrtnin iz naših krajev.

Rabarbara in uporaba v prehrani

rabarbara jed

Rabarbara je vsestransko uporabna. ©AdobeStock

Listne peclje rabarbare vrtičkarji večinoma uporabljajo za kompote in sokove. Otroci in odrasli imajo zelo radi osvežilen sok, ki ga mešamo skupaj z jabolčnim sokom in limono.

Ste vedeli, da je rabarbara uporabna tudi za marmelade, peciva, juhe in rižote? Uživate lahko tudi zaprte cvetne brstiče, ki jih pripravimo podobno kot brokoli.

Listov ne uživamo, ker vsebujejo preveč oksalne kisline.

Koliko časa režemo listne peclje rabarbare?

Listne peclje rabarbare režemo vsako leto do sredine julija. Pozneje vsebujejo veliko oksalne kisline in je ne režemo več. V primeru, da se na rastlini pojavijo cvetovi, jih trgamo, ker porabijo veliko hranil.

rabarbara

Rabarbaro pobiramo le do sredine julija. ©AdobeStock

Predlagamo, da jo po 10 letih presadite, ker v slabših pogojih lahko propade. Zastarana rastlina, ki raste dolgo časa na istem mestu, največkrat propade zaradi vročega poletja, ostre zima ali drugih neugodnih razmer.

Zdravje in bonitete rabarbare

V primeru, da vas zobje pogosto skelijo, je dobro, da uživate veliko rabarbare. Rabarbara pospešuje prebavo, ker ima veliko balastnih snovi, ugodno vpliva tudi na delovanje želodca, jeter in izločanje žolča. Med vitamini v rabarbari zasledimo provitamin A, vitamine skupine B, vitamin C.

Kdo ne sme uživati listne peclje rabarbare?

Uživanje rabarabre se ne priporoča oseban, ki imajo težave z žolčnimi ali ledvičnimi kamni, saj vsebuje oksalno kislino. Odsvetujejo se tudi vsem, ki imajo težave z artritisom, nosečnicam, doječim materam. Ne priporočamo jo vsem, ki imajo težave s sečninskim sistemom, prostato ali hemoroidi.

Izvor rabarbare, ime in dobri sosedje

Veliko različnih tipov rabarbare najdeno na Daljnem vzhodu. Legenda pravi, da so jo gojili tudi v Rusiji. Tam so jo imenovali ra. V Rim pa so jo prinesli barbari. Tako ji še danes pravimo rabarbara.

Rabarabra se v vrtu dobro ujema s špinačo, orlicami, zeljem, cvetačko, brokolijem in ostalimi kapusnicami. Tudi čebula, česen in vrtnice imajo rade v bližini rabarbaro. Ena rabarabra zasede vsaj 1 m2 prostora, zato je ne sadimo preblizu ostalih rastlin.

Zeleni svet priporoča:

📗 KLIKNITE TUKAJ za VSE knjige priznane avtorice Miše Pušenjak.
Spoznajte kako na ekološki način gojimo preko 60 vrtnin iz naših krajev.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *