Plesen na paradižniku v deževnih letih in nujni ukrepi na vrtu

Vas zanima zakaj paradižnik postaja črn in propada?

Paradižnikova plesen se najprej pojavi na listih in jo pogosto ne opazimo, zato je treba okužene liste takoj odstraniti. Dejansko gre za krompirjevo plesen, ki v deževnih letih napade paradižnik in ga uniči v slabem tednu od prvega pojava. S pomočjo prvih okuženih listov se širi na ostale liste, steblo in plod. Gnitje plodov paradižnika je končna faza plesni in taki paradižniki niso užitni.

začetek krompirjeve plesni

Začetna faza krompirjeve plesni na paradižniku je ključna za odstranjevanje listov.

Kdaj se plesen na paradižniku najbolj hitro širi?

Ta bolezen paradižnika se v mokrem poletju hitro širi pri temperaturi med 18 in 25 stopinj Celzija. Razvoj plesni pospešimo, če ne skrbimo za redno preventivno škropljenje, ne odstranjujemo listov, zalistnikov ter ne ukrepamo po močnem neurju ali toči.

paradižnik

Paradižniku v deževnem poletju pomagamo, ko je še zdrav in neokužen.

👉 Več o nujnih ukrepih na paradižniku po toči in neurjih si preberite tukaj.

Drobne rane na paradižniku ustvarjajo pogoje za razvoj bolezni

Pri paradižniku pazimo, da pri okopavanju, namestitvi zastirke, obiranju in ostalih opravilih ne poškodujemo rastline zaradi preozkega prostora. Tako ustvarjamo drobne rane skozi katere plesen vstopi v paradižnik.

Rane se na listih, poganjkih in steblu ustvarjajo tudi v primeru močnega neurja, vetra in toče. Tako imamo v deževnih letih ustvarjene idealne pogoje za glivične bolezni, ki zelo hitro zdesetkajo pridelek.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Odstranjevanje listov na paradižniku v vlažnem, mokrem poletju

V primeru, da se je okužba močno razširila po rastlini, je dobro, da v začetku avgusta odstranimo vse liste, ki so okuženi in upamo, da bodo paradižniki dozoreli na vrtu.

V primeru, da se okužba širi po listih, jih odstranjujemo v najbolj vročem delu dneva in odstranimo v ekološki zabojnik. Po vrtu jih prenašamo s plastično vrečko, da ne širimo okužbe na zdrave liste.

paradižnik plesen

S pravočasnim odstranjevanjem okuženih listov lahko upamo, da bodo plodovi dozoreli.

Paradižnik in odstranjevanje listov

Odstranjevanje listov nekoliko upočasni napredovanje bolezni.

Domači paradižniki so manj odporni od hibridov in cepljenih sadik

Vsi, ki sadite kupljene paradižnike z oznako F1 imate na vrtu posajen hibrid, ki je nekoliko bolj odporen na bolezni od domačih sort. Tudi cepljene sadike paradižnika so bolj odporne od domačih sortnih sadik.

V primeru, da ne izvajamo nujnih ukrepov za krepitev rastline pred boleznimi pa bodo prav vse sadike v avgustu plesnive. To velja predvsem v mokrih letih, ko je veliko padavin.

Kako škropimo paradižnik s sodo bikarbono, mlekom in ostalimi pripravki

Paradižnik na vrtu je treba škropiti že od maja naprej. Najbolj pogosto ga škropimo s sodo bikarbono, mlekom, sirotko, čajem iz listov žajblja, cvetov kamilice, rmana, ognjiča ter ostalimi ekološkimi pripravki.

Redno preventivno škropljenje je treba ponavljati, ko rastlina še ni okužena. V primeru prvega pojava plesni izrežemo vse liste in škropimo tri dni zapored z žajbljevim čajem.

paradižnik krompirjeva plesen na plodu

Krompirjeve plesni na paradižniku ne moremo ustaviti, če se je razširila na steblo ali plod.

Plesen na paradižniku ne moremo ustaviti, če se že razširi na steblo in plod paradižnika. Običajno se velike rjave lise najprej pojavijo na vrhu plodu, v bližini peclja, saj se na plod prenaša s stebla. V tem primeru je pridelek v tekočem letu izgubljen in mu ni več pomoči.

paradižnik plesen

Plodovi paradižnika se s plesnijo okužijo preko peclja. Foto: AdobeStock

Kdaj paradižniku ni več pomoči in kako je treba ukrepati?

Močno okužen paradižnik nujno v celoti odstranimo z grede, ker mu ni več pomoči. Tako ne skladiščimo bolezni na vrtu za naslednje leto.

okužen paradižnik

Močno okužen paradižnik, ki mu ni več pomoči nujno pospravimo z vrta.

Treba je poskrbeti za rahljanje tal in jih pripraviti na setev motovilca, špinače, nizkega fižola, kitajskega zelja in ostalih vrtnin, ki jih sejemo in sadimo v avgustu. Več o avgustovskih opravilih na vrtu si preberite tukaj.

paradižnik je napadla plesen

Plesen na plodu paradižnika pomeni, da ga v celoti odstranimo z grede.

Kako najlažje pripravimo tla na nove setve in sajenja?

Inovativno orodje za vrt in ročna freza.

Za lahkotno rahljanje tal pred setvijo, sajenjem uporabimo Ročno frezo Mici, Nihajno motiko Pepa ali Rezalno motiko Anka.

 

Tla, ki niso pretirano zbita in so bila pokrita z zastirko najhitreje pripravite tako, da jih rahljate z Ročno frezo Mici 12 ali Ročno frezo Mici 20. Uporabite lahko tudi Nihajno motiko Pepa ali Rezalno motiko Anka.

V primeru zelo zbitih tal brez zastirke uporabite Ruske vile Premium in poskrbite za boljšo zračnost tal, da se sadike lažje ukoreninijo, setve pa bolje kalijo. Obilne poletne padavine namreč močno zbijejo tla, ki niso pokrita z zastirko in jih je treba rahljati.

Zeleni svet priporoča:

Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela? Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Rezalna motika Anka je idealna rešitev, ki vam lahko pomaga pri rahljanju zemlje, košnji, grabljenju, lažji setvi in plevelu. S tem vsestranskim orodjem lahko brez težav razbijete tako velike kot majhne grude zemlje.

Rezalna motika Anka, Nihajna motika Pepa, Ruske vile Premium, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.
KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.
KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.
KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

Za nasvet ali pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Povezane vsebine:

Sponzor vsebine je podjetje eHorti d.o.o.

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *