Naravno škropivo proti ušem, gosenicam in koloradskemu hrošču iz listov rabarbare

Katere dele listov nabiramo za pripravo domačega škropiva?

Za pripravo domačega škropiva iz listov rabarbare nabiramo večje liste, saj vsebujejo več oksalne kisline. Listi brez pecljev so običajno dovolj veliki za nabiranje od sredine pomladi do začetka poletja. Vedno režemo največ 1/3 zunanjih listov, da se rastlina brez večjih težav obraste nazaj. Mlade liste pustimo na rastlini, da se obnovi vegetacija.

list rabarbare nabiranje

Nabiramo večje liste rabarbare brez peclja in si pripravimo domače škropivo proti škodljivcem.

Glavne sestavine za pripravo domačega škropiva iz listov rabarbare:

 • 0, 2 kg listov rabarbare (brez pecljev)
 • 1 liter vode
 • 1 do 2 kapljice mila (brez dišav ali ostalih dodatkov)

Pravilen postopek priprave čaja iz listov rabarbare

V posodo nalijemo vodo in kuhamo do vrelišča. Čaj pripravimo tako, da na 1 liter vrele vode dodamo 200 g svežih listov rabarbare in kuhamo še dodatnih 5 do 10 minut. Liste rabarbare je treba pred pripravo čaja narezati na trakove, da se pospeši izločanje oksalne kisline.

Liste rabarbare narežemo na trakove in dodamo v vrelo vodo.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Čaj precedimo in počakamo, da se ohladi ter prelijemo v škropilnico, pršilko ali steklenico za shranjevanje domačega škropiva. Takrat dodamo tudi nekaj kapljic mila in dobro premešamo pripravek. S hladnim čajem škropimo pa rastlinah, ki so jih napadle uši, gosenice ali ostali škodljivci.

Ostali pripomočki za pripravo čaja, ki deluje proti grizočim in sesajočim škodljivcem

Za pripravo čaja iz rabarbare potrebujemo posodo, steklenico za shranjevanje pripravka ter pripomočke za filtriranje. Pripravek je treba po kuhanju precediti skozi tkanino, filter ali gazo (sicer bi lahko zamašili škropilko). Za škropljenje z ohlajenim čajem iz listov rabarbare (brez peclja) si pripravimo še škropilnico ali ročno pršilko.

Proti katerim škodljivcem rastlin lahko uporabimo oksalno kislino?

Izvleček oksalne kisline, ki se izloči v vodo pri kuhanju čaja iz listov rabarbare deluje na vse grizoče in sesajoče vrtne škodljivce. Z njim škropimo rastline, ki so jih napadle uši ali gosenice. Na ta način lahko ukrepamo tudi na mlajšim stadijem koloradskega hrošča, ki se vsako leto veseli pojedine na krompirju.

škropljenje vrtnin

Uporaba hladnega čaja iz listov rabarbare na ušeh, ki so napadle bob.

Pred škropljenjem opravite test, da preprečite poškodbe na rastlini

Pred škropljenjem rastline je treba preveriti, če rastlina dobro prenaša oksalno kislino, da se izognemo poškodbam na rastlini. Testno lahko poškropimo list ali dva in naslednji dan preverimo kakšen učinek ima domače škropivo na rastlino.

V času testa škropimo tako, da škropivo na kaplja in curlja z rastlin, ker to ni dovoljeno, saj tako večkrat prekoračimo koncentracijo.

Kako pravilno škropimo s čajem iz listov rabarbare?

Škropimo tako, da ne kaplja ali curlja od rastlin, ker smo na ta način prekoračili koncentracijo in lahko škodujemo rastlinam. Vedno škropimo v zgodnjih jutranjih ali poznih popoldanskih urah, ko sonce ni močno.

Domače škropivo iz listov rabarbare je najbolj učinkovito, če zadane škodljivca. Foto: AdobeStock

Ob prvem večjem pojavu uši je treba opraviti škropljenje po listih ali steblu rastlin. Pripravek deluje samo, če zadene škodljivca, zato škropimo po spodnjih in zgornjih delih lista.

Vse uši, ki so zavite v listih na ta način ne odstranimo in je treba liste porezati.

Način delovanja oksalne kisline iz rabarbare na škodljivce

V primeru, ko s čajem iz listov rabarbare škropimo po mladih ličinkah koloradskega hrošča ali različnih gosenicah, smo povzročili poškodbe, ki vodijo do dehidracije in pogina škodljivca. Podobno se zgodi v primeru napadenih rastlin, ki so jih napadle uši in drugi sesajoči škodljivci.

Oksalna kislina vpliva tudi na prebavni sistem škodljivcev, ki zaužijejo škropljeno rastlino in jim zagreni življenje na naših rastlinah. Pripravek deluje kontaktno to pomeni, da ja najbolj učinkovit, ko zadanemo škodljivca, zato je treba škropiti tudi na spodnjem delu lista.

Kako pogosto škropimo proti ušem in ostalim škodljivcem?

cvet in čebela

S pripravkom nikoli ne škropimo po cvetovih rastlin, da ne škodujemo čebelam. Foto: AdobeStock

Škropljenje proti ušem ponavljamo v tedenskih presledkih. V primeru pojava gosenic in koloradskega hrošča priporočamo bolj pogosto škropljenje, ki ga ponavljamo na vsake 3 dni.

Pogostost škropljenja zmanjšamo, ko opazimo manjšo aktivnost škodljivcev.

S pripravkom iz listov rabarbare ne škropimo po cvetovih, da ne škodimo čebelam in ostalim opraševalcem rastlin!

Čaj iz listov rabarbare lahko hranimo v hladilniku

Domače škropivo iz listov rabarbare lahko prelijemo v steklenice in hranimo v hladilniku. Najbolje je, da ga uporabimo v enem tednu po pripravi, saj se učinkovitost pripravka s časom zmanjšuje. Tako nam ob množični pojavi uši, gosenic in ostalih škodljivcev ni treba vedno znova kuhati čaja, saj ga nekaj ur pred uporabo vzamemo iz hladilnika, ogrejemo in škropimo po rastlinah.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet. Čaka vas tudi uporabno darilo.

Poskrbite za zaščitne rokavice, očala in ustrezno obleko

Pred škropljenjem je treba poskrbeti, da roke zaščitite z rokavicami in oči z zaščitnimi očali, ki preprečijo zanašanje pripravka na občutljive dele telesa. Prav tako uporabite oblačila z dolgimi rokavi in dolge hlače.

Tako preprečite neželene učinke, ki jih lahko povzroči „močno“ domače škropivo na koži ali drugih občutljivih delih telesa, saj oksalna kislina lahko povzroči draženje kože ali sluznice.

Zalivanju tal z oksalno kislino se izogibamo, da ne škodujemo organizmom v tleh

Pirporočamo, da s čajem iz listov rabarabre ne zalivamo rastlin, saj lahko oksalna kislina v večjih količinah in koncentracijah škoduje mikroorganizmom v tleh. V primeru zalivanja s pripravkom neugodno vplivamo tudi na koristne bakterije in glive, ki so prisotne v tleh na vsakem ekološkem vrtu.

S čajem iz listov rabarbare ne zalivamo rastlin na vrtu, saj lahko škodujemo organizmom v tleh. Foto: AdobeStock

V primeru, ko s čajem iz listov rabarbare škropimo po rastlinah v zmernih količinah, ni večjih težav z mikroorganizmi v tleh. Deževniki ob pravilni uporabi pripravka niso občutljivi na oksalno kislino in se lahko z njo uspešno spopadajo.

Listi rabarbare so odlični za zastiranje tal, dodajamo jih tudi na kompost

Listne peclje rabarbare običajno uporabljamo za kompot. Listi, ki ostanejo kot stranski produkt pri pripravi osvežilnega napitka rabarbare naj končajo na kompostu.

Velike liste rabarbare lahko brez strahu uporabimo tudi za zastiranje tal, saj imajo veliko površino in so odlična vrtna zastirka. V tem primeru in načinu uporabe oksalna kislina v listih ni nevarna za talno življenje v tleh in kompost.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


10 komentarjev na “Naravno škropivo proti ušem, gosenicam in koloradskemu hrošču iz listov rabarbare

 1. Zlatka

  Hvala za vse nasvete vseeno pa bi rada vaše mnenje na naslednje “recepte”
  Liste rabarbare narežemo in damo močit en teden. Nato brozgo mešamo z vodo 1:1 in zalijemo okoli rastlin ki jih napadajo polži. Tako da se rešimo polžev ker ne marajo vonja po rabarbari. V vašem sestavku pa sem prebrala ,da se zemlje ne bi zalivalo s tem da se ne uničijo mikroorganizmi.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, zalivanje ni priporočljivo, ker je domač insekticid iz listov rabarbare močna zadeva in prekomerna uporaba v načinu zalivanja ni priporočljiva, ker s tem škodujete mikroorganizmom v tleh, ki skrbijo, da so vaša tla živa in pretvarjajo organske ostanek v rastlinam dostopno hrano. lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
   • Zeleni Svet Avtor

    Pozdravljeni, nikjer nismo zapisali, da pripravek iz rabarbare deluje proti polžem. Uporabimo ga proti ušem, gosenicam v začetnih fazah razvoja in ostalim škodljivcem, ki grizejo ali sesajo. Polži strgajo rastline in ne grizejo. Ostale ekološke rešitve proti polžem si oglejte tukaj https://zelenisvet.com/polzi-na-vrtu/ Lep dan, ekipa Zeleni svet

    Reply
 2. Petra

  Pozdravljeni
  S čajem iz listov rabarbare (4 je listi, ca. 1,5 l vode, 3 kapljice mila) sem kar dobro škropila blitvo predvsem v sredini, po mlajših listih, saj je bila tam najbolj ušiva. Zanima me, po kolikšnem času se blitvo zaradi škropljenja (oksalna kislina, oksalati) lahko uživa? Ali vsebuje zaradi tega blitva več oksalne kisline?
  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, blitvo dobro operite pred uporabo in je zadeva urejena, saj aktivna snov ne prehaja v rastlino. To je kontaktni ekološki pripravek in ne kemija. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 3. Petra

  Pozdravljeni.
  Blitvo sem škropila s čajem iz rabarbarinih listov. Še posebno mlade liste. Zanima me, po kolikem času se blitvo zaradi škropljenja (oksalna kislina, oksalati) lahko zaužije. Ali vsebuje blitva več oksalne kisline zaradi škropljenja?
  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, blitvo dobro operite pred uporabo in je zadeva urejena, saj aktivna snov ne prehaja v rastlino. To je kontaktni ekološki pripravek in ne kemija. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 4. Beta

  Pozdravljeni!
  Zanima me, če z rabarbarinem pripravkom lahko škropim tudi paprike, ki jih nekaj gloda. Namreč imam že na zrelih paprikah ene luknje, ravno tako tudi na listih. Sumim na polže ali na kobilice.
  Hvala za odgovor!

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *