Rastlinjak v decembru, spravilo, rast zelenjave, zračenje in ogrevanje

Zimska solata in jesenski česen

Zimska solata v rastlinjaku najbolje prezimi, če ni prevelika. Tako ni težav z gnitjem in pozebami. Tako že konec zime pobiramo prvo domačo solato. Intenzivno rast solate lahko pričakujemo v toplem februarju ali marcu. Vse je odvisno od temperatur, svetlobe in dolžine dneva.

Zimska solata v družbi jesenskega česna.

Jesenski česen med solato bo dopolnil solatni krožnik. Uživali ga bomo kot mlado čebulo in tako popestrili zimski zelenjavni krožnik.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev knjige Zelenjavni vrt.

Rastlinjak pozimi in ostale vrtnine

V rastlinjak smo jeseni sejali azijsko listno zelenjavo, ki jo bomo pobirali spomladi. Prav tako smo sejali rukolo, špinačo, motovilec in blitvo. Tako bo po spravilu solate na razpolago nova zaloga sveže domače listne zelenjave.

Rastlinjak tudi pozimi ni prazen.

Radič štrucar in ostali radiči

V rastlinjaku brez težav prezimimo različne radiče, ki smo jih sadili konec poletja. V decembru pobiramo štrucarja in ostale glavnate sorte radiča. Pri zalivanju je treba paziti, da ne zalivamo preveč. Drugače lahko radiči hitro začnejo gniti.

Radič štrucar v decembru.

Glavnata sorta radiča v rastlinjaku.

Paziti moramo tudi na to, da rastlinjak redno zračimo. Tako pobiramo radiče še dolgo v zimo.

Kitajsko zelje pobiramo tudi decembra

Kitajsko zelje je nekoliko manj trajno od zelja in radiča. Zato ga v rastlinjaku poberemo najprej. Zunanji listi so lahko neugledni, v notranjosti pa se skriva veliko svežih domačih listov, ki jih največ uporabljamo v solati s fižolom.

Kitajsko zelje v rastlinjaku dobro prezimi.

Glavo kitajskega zelja pred oporabo dobro očistimo odvečnih listov.

Zelo uporabni so tudi kot dušena priloga različnim jedem. Trdo sredico lahko izrežemo, pečemo, dušimo in jo ponudimo kot zelenjavno prilogo.

Zunanji listi vrtnin končajo na kompostu

Kompostni kup se polni tudi v decembru in januarju.

Na kompostni kup tudi pozimi odlagamo liste vrtnin, ki smo jih izločilli pri čiščenju glav radiča, kitajskega zelja in ostalih rastlin. Največ odpadkov je pri kitajskem zelju. Nekoliko manj pri radičih in zelo malo pri motovilcu, špinači, blitvi, azijsi listni zelenjavi.

Glavnato zelje bomo pobirali v januarju

Zelje je v rastlinjaku zelo dolgo obstojno.

Glavnato zelje je v rastlinjaku zelo obstojno. Ob zelju uspeva tudi peteršilj. Zelje bomo uživali kot zadnjo vrtnino, ki smo jo sadili v poletnem času. Nekaj težav smo imeli z gosenicami v začetku rasti, ki smo jih rešili z raztopino čilija in vode ter z njo dvakrat škropili po glavah zelja, kitajskega zelja in ostalih vrtninah.

Raztopina čilija in vode odlično deluje tudi proti polžem.

Zasipnico si najlažje uredimo v rastlinjaku

V zasipnici, ki smo jo pripravil v kotu rastlinjaka skladiščimo korenje, peso, kolerabo in ostale korenovke. V kotu rastlinjaka smo konec jeseni izkopali luknjo, na dno položil smrekove veje in pokrili pridelek s filcom. Vse skupaj smo zasuli še z nekaj zemlje.

Tako smo si olajšali dostop do ozimnice, ki je dostopna tudi v mokrem vremenu in zmrznjeni zemlji. Z dostopom ni težav tudi v mrazu, saj rastlinjak v močnejšem mrazu ogravamo z žerjavico.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev knjige Zelenjavni vrt.

Zasipnico v rastlinjaku je treba pozimi občasno zaliti, da ohranjamo ustrezno vlažnost zemlje. Tako je kakovost ozimnice boljša kot v domači kleti. Dostopna je tudi v primeru snega, saj je rastlinjak zavarovan prostor in v njem ni padavin.

Prezimitev oljke, limone in ostalih citrusov v rastlinjaku

Če v rastlinjaku prezimujemo oljko je potrebno interventno ogrevanje.

 

Oljka, limone, mandarine, pomaranče, rožmarini in ostalo mediteransko rastlinje lahko prezimijo v neogrevanem rastlinjaku, če poskrbimo za interventno ogrevanje in pravilno zračenje.

Drugače je bolje, da težavne rastline prezimimo v hladnih vetrolovih, stopniščih z veliko svetlobe in hladnih, svetlih kleteh.

V primeru močnejših ohladitev odstranimo cevi za namakanje

Cevi za namakanje odstranimo pred močnejšim mrazom.

 

Ko temperature močno padejo pod ledišče je treba odstraniti cevi za namakanje. To naredimo tudi takrat ko rastlinjak interventno ogrevamo z žerjavico. V zimskem času je bolje zalivati ročno, ker lahko voda v ceveh zmrzne in poškoduje cevi.

Ne pozabite na zračenje

Zračenje rastlinjaka v sončnih dneh.

Treba je vedeti, da se temperature lahko pozimi hitro močno dvignejo, če rastlinjaka ne zračimo. Razlika med sončnim dnem in hladnim, oblačnim dnem ali nočjo je lahko tudi 30 stopinj ºC in več. Zato je v sončnem dnevu obvezno zračenje.

Veliko razliko v temperaturi in s tem povezan stres na rastlinah izničimo z zračenjem.

Na takšen način iz rastlinjaka odvajamo tudi odvečno vlago, ki nam lahko povzroči težave z gnitjem vrtnin.

Rastlinjak in ogrevanje z žerjavico ali svečami

V dneh, ko temperatura pade pod – 10 ºC rastlinjak lahko ogravamo z žerjavico iz kamina, ki jo čez noč postavimo v kovinsko posodo. Tako se izogibamo težavam, ki so lahko povezane s pozebo in prevelikimi temperaturnimi nihanji.

Rastlinjak je v temperaturah okrog ledišča možno ogrevati tudi z oljnimi svečami, ki jih postavite pod kovinsko ali glineno posodo. Take sveče gorijo 14 dni, zato strošek ogrevanja ni prevelik.

Zeleni svet priporoča:

Rastlinjak je poln sveže domače zelenjave tudi v zimskem času. Zagotavlja temelj celoletne samooskrbe za vsakega vrtičkarja. Priporočamo, da rastlinjak postavite tudi v vašem vrtu.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev knjige Zelenjavni vrt.
KLIKNITE TUKAJ za predstavitev vrtnarskih svetovalnih knjig.

**
KLIKNITE TUKAJ in podarili vam bomo tabelo dobrih in slabih sosedov v vrtu.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


komentar na “Rastlinjak v decembru, spravilo, rast zelenjave, zračenje in ogrevanje

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *