*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Razmnoževanje sobnih rastlin

Kako razmnožimo božično zvezdo?

Rez božične zvezde opravite po cvetenju. Takrat odstranite zgornje obarvane liste, da se rastlina bolje razrašča. Ta čas izkoristite tudi za razmnoževanje.

Za razmnoževanje v mesecu februarju uporabite mlade bočne (stranske) poganjke, ki so se razvili po lanski rezi. Poganjke pomočite v hormon za ukoreninjanje in potaknite v substrat za setev in razmnoževanje.
Rastlino postavite v plastično prozorno vrečko in postavite na toplo (25 stopinj C). Presajanje opravite v mesecu aprilu ali maju.

Rastne zahteve fitonije in razmnoževanje

Fitonija ima najraje blago svetlobo in vlago. V nasprotnem primeru lahko ovene. Sobna temperatura ji ustreza poleti, v zimskem času pa jo postavimo v hladnejši prostor (12 do 15 °C). Če želite pridobiti enake rastline je razmnoževanje s potaknjenci edini način razmnoževanja.

Razmnoževanje fitonije opravite v mesecu februarju in marcu. Priporočamo, da ob koncu zime odrežete poganjke, ki so dolgi 8 do 10 cm in imajo 3 do 4 pare listov.

Predlagamo, da poganjke fotonije položite vodoravno na substrat za setev in razmnoževanje. Za boljši kontakt s podlago jih pritrdite s koščki zvite žice. Poskrbite za redno dnevno pršenje z vodo in jih hranite pri sobni temperaturi (20 °C).

Poganjki se enako dobro razvijajo tudi v vodi. Presajanje opravite takoj po pojavu korenin. Korenine se običajno pojavijo že dva do tri tedne po razmnoževanju.

Kroton je priljubljena sobna rastlina za razmnoževanje

Kroton razmnožujemo v mesecu februarju in marcu, ko rastlino močneje porežemo. Tako rastlino tudi pomladimo. Konec zime torej odrežemo zgornje poganjke z vsaj 3 do 4 parov listov in odstranimo spodnja dva para listov. Zgornje liste povežemo in rastlino presadimo.

Poskrbite za redno pršenje, sobno temperaturo in rastlino zaščitite pred direktnim soncem.
Presajanje krotona priporočamo, ko se rastlina ukorenini. To opravimo v mesecu aprilu. Znak, da se je rastlina ukoreninila je rast končnega brsta na vrhu potaknjene rastline.

Araucario ali sobno smreko razmnožujemo od konca jeseni do januarja

Sobno smreko ali Auraucario razmnožujemo od oktobra do januarja. Za potaknjence sobne smreke uporabite samo vrh rastline, ki ga odrežete na 30 cm dolžine.

Potaknjenec plitko posadite v substrat za setev in razmnoževanje. Z rafijo usmerite stranske poganjke rastline proti deblu. Rastlino skupaj z lončkom ovijte v plastično vrečko, postavite v svetel prostor s temperaturo 12 do 15 °C.

V spomladanskem času rastlino počasi privadite na sobno temperaturo.

Filodendron razmnožujemo v februarju in marcu

V mesecu februarju in marcu pripravite poganjke, ki so dolgi 8 do 10 cm. Rez opravite neposredno pod spodnjim poganjkom in odstranite nekaj spodnjih listov.

Potaknjence posadite v substrat za setev in razmnoževanje. Rastlini zagotovite dovolj svetlobe in temperaturo med 23 do 25 °C.

Ob pojavu novih poganjkov rastlino presadite.

Filodendron se dobro počuti v rahlo kislem substratu. Priporočamo, da ob presajanju (april, maj) dodate nekaj substrata za rastline, ki jim ustreza kislo rastišče (rododendroni, ameriške borovnice, hotrenzije,…).

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.