*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Rešitev za agresiven plevel in zeleno trato

KLIKNITE ZA OGLED VIDEO NASVETA:

KLIKNITE TUKAJ za orodje Fiskars, ki ga uporabljamo na vrtu.

Okolju prijazno odstranjevanje plevelov

Plevele najlažje izruvamo po dežju, ko je zemlja vlažna in rahla. Za to delo so najbolj priročni ročni odstranjevalci plevela. Z uporabo Fiskars odstranjevalcev plevela odstranjujemo plevel mehansko, brez uporabe kemičnih pripravkov. Plevele, kot so regrat, osat in trpotec izpulimo skupaj s koreninami.

Fiskars odstranjevalec plevela med delom

Izpuljen plevel s korenino.

V kolikor plevele redno odstranjujemo, ko so manjši, v trati ne puščamo prevelikih praznin, kjer bi se znova razrasli pleveli.

Z odstranjevalci plevela bo delo manj naporno in temeljito opravljeno

Fiskars odstranjevalec plevela v roki.

 

Z uporabo dobrega odstranjevalca plevela tudi odstranjevanje plevela postane zabavno in prijetno opravilo. Pri modelih, ki imajo nastavljiv ročaj je prednost predvsem ta, da so primerni tudi za višje vrtnarje.

Tako kvalitetno odstranimo plevel v udobnem stoječem položaju, brez bolečin v hrbtu, križu in kolenih. Delo poteka hitreje brez pogostega sklanjanja.

Odstranjevalec plevela Fiskars plevel odstrani s pomočjo štirih globokih, iz nerjavečega jekla izdelanih »krempljev«, ki učinkovito zgrabijo in odstranijo srčasto korenino plevela.

Plevele odstranimo z travne površine v posodo ali na rob vrta. Pri tem nam pomaga sistem za izmet, ki ga na odstranjevalcu plevela enostavno potisnemo navzdol.

V travi se pogosto zasejejo različni pleveli. Ločimo jih na enoletne in trajne. Z redno oskrbo trate se bomo enoletnih plevelov s krajšo rastno dobo dobo hitro znebili. Večja nadloga so trajni koreninski pleveli, ki se razmnožujejo s semenom, korenikami in pritlikami.

Plevel regrat izpuljen z uporabo Fiskars odstranjevalca plevela, plevel med “kremplji”.


Najbolj pogosti trajni širokolistni pleveli v trati so:
slak, regrat, osat, trpotec, vrste detelje, plahtice, navadna zvezdica. Od divjih trav veliko preglavic povzroča šopulja, muhvič in travniška latovka.

Slak slabimo v rasti z rednim zatrgavanjem zelenih nadzemnih poganjkov. Trajne plevele, kot so regrat in osat najlažje s trate odstranjujemo v celoti, ko so rastline manjše.

Pleveli regrat, osat, trpotec, detelja, slak.

širokolistni trpotec

Trpotec.

Detelja.

Divje trave.

Regrat.

Kdaj sejemo na prazna mesta?

Prazna mesta v trati dosejemo s hitrokalivo travno mešanico za dosejevanje. To storimo, ko popusti poletna vročina. Dosejevanja se lotimo po drugi polovici avgusta in septembra. Konec avgusta in septembra pleveli ne rastejo intenzivno, zemlja pa je primerno ogreta za uspešno kalitev travnih semen in hitro zapolnitev praznih mest v trati.

Rešitev za trato v poletni vročini

Neenakomerno razporejeni deli porumenele trate v poletnem obdobju je vzrok pomanjkanja oskrbe z vodo. V sušnem obdobju brez zadostnega zalivanja nastane veliko praznih prostorov v trati.

Poškodovana, suha trata.

Vrste trave, ki bolje prenašajo sušo se bodo razraščale v šopih, vrste trav, ki sušo slabše prenesejo bodo povsem izginile ali se bodo posušile.

Trato je v sušnih mesecih nujno zadostno zalivati. V ta namen je najbolje uporabiti prenosne zalivalce z željenimi nastavitvami.

Kako ugotovimo, da je trata premalo zalita?

Pogosto se vprašamo, kdaj trati primanjkuje vode in je že čas za zalivanje. Trato pohodimo z nogo in nato nogo odmaknemo. V kolikor se travne bilke ne postavijo pokonci, je trata žejna.

Trato pohodimo z nogo. Če se biljke ne postavijo pokonci je trata žejna.

Opravimo tudi prstni preizkus, če so tla rahla in peščena. Na 10 cm globine moramo čutiti vlago. V kolikor vlage ne čutimo, je treba začeti z zalivanjem.

V težjih tleh pa preizkus vlažnosti opravimo z ostro kovinsko palico, ki jo zarinemo v zemljo. Če palica prodira lahko skozi tla, je zemlja bolj vlažna, če ne je zbita in suha.

KLIKNITE TUKAJ za orodje Fiskars, ki ga uporabljamo na vrtu.

Jutranje zalivanje trate ima največji učinek

Najhladnejši del dneva v poletnem času je zgodaj zjutraj. Zgodnje jutro je čas, ki je za zalivanje najprimernejši. Trata in tudi ostale rastline so od nočnih temperatur ohlajene in ne doživijo šoka ali celo poškodb, ki bi sicer nastale, če bi zalivali v sončni pripeki.

Jutro je najprimernejši čas za zalivanje trate. Lahko zalivamo tudi zvečer.

Zaradi visokih dnevnih temperatur, bi nastale tudi večje izgube vode zaradi večjega izhlapevanja. Če smo jutranje zalivanje zamudili to storimo zvečer, ko se rastline že nekoliko ohladijo.

Voda naj prodre globoko v zemljo

Zalivamo manj pogosto in kar se da v globino zemlje. Voda bo prodrla globje, kjer se bo dlje časa skladiščila. Posledično bomo tudi korenine usmerjali v globje plasti zemlje.

Napačno zalivana trata je slabo odporna proti suši in hkrati odvisna od vsakodnevnega zalivanja. Poraba vode bo večja glede na učinek, trate pa vseeno ne boste obdržali lepe in goste tekom sušnih mesecev. Večja je tudi možnost bolezni trate, saj je trata v nenehnem stiku z vlago.

V primeru dnevnega zalivanja z manjšo količino vode se korenine razvijajo večinoma na površju zemlje. V pomanjkljivo zalivani trati je večji pojav divjih-plevelnih vrst trav, ki uspevajo v bolj suhi zemlji.

Koliko vode potrebuje trata?

Trata potrebuje tedensko 20 do 25 litrov vode na kvadratni meter tratne površine. Količina tedensko dodane vode se odmerja glede na vrsto zemlje, lege, dodanih proizvodov ki zadržujejo vlago v tleh.

Na peščenih tleh bo izguba vode večja kot v ilovnatih tleh. Velik vpliv na porabo vode ima sončna ali senčna lega. Če smo zemlji dodali materiale, ki zadržujejo vodo je potreba po zalivanju tudi do polovico manjša.  Zalivamo do 10 do 15 cm globine zemlje.

Uporabimo vodni kolut za enostavno zalivanje in navijanje cevi

Glede na površino naše trate izberemo večji ali manjši vodni kolut.

 

Vodni kolut z dolžino cevi 15 m ima vse kar potrebujete za enostavno zalivanje v manjših  vrtovih, verandah in terasah.  Kolut je lahek in priročen za prenašanje, cev je enostavno odviti in ponovno naviti v kolut z ročico za navijanje. Manjši kolut ima možnost montaže na zid.

Vodni kolut vsebuje tudi pripomočke in nastavke za zalivanje.

 

Izberemo lahko tudi vodne kolute z dolžino dovodne cevi 20 in 30 metrov. Prednost kolutov je tudi v tem, da se cevi ne zvijajo in vozljajo. Tako bomo potegnili le toliko cevi, kot jo potrebujemo za zalivanje naše površine. Priročni predalček v kolutu vsebuje vse nastavke za zalivanje.

Varčni škropilnik bo trato enakomerno zalil

Uporabimo škropilnik, ki trato zaliva enakomerno. Na sliki je Fiskarsov varčni škropilnik vode.

 

Uporaba varčnih škropilnikov omogoča enakomerno razporeditev vode po celotni tratni površini. Če zalivamo trato z zalivalko ali samo cevjo s tušem se pogosto dogodi, da voda ne bo enakomerno in zadostno razporejena po celotni tratni površini.

Postavitev ustreznega zalivalnega sistema, omogoča enakomerno porazdelitev zadostne količine vode po celotni površini trate. Izberemo zalivalni sistem, ki je primeren za izmerjeno tratno površino, ki jo želimo zaliti.

KLIKNITE TUKAJ za orodje Fiskars, ki ga uporabljamo na vrtu.

Kako ugotovimo, da smo porabili dovolj vode?

Vodni stolpec v kozarcih za vlaganje.

 

Zadostno količino porabljene vode izmerimo s kozarci za vlaganje. Na površino, ki jo zalivamo postavimo 2 do 4 kozarce. Po zalivanju, mora v njih ostati približno 2 cm vodnega stolpca. Tako pridobimo občutek, koliko vode smo dodali na kvadratni meter površine, da smo zadostili potrebi trate po vodi.

Uporabimo učinkovite in varčne škropilnike za trato

Škropilnik ima možnost nastavitve zalivanja glede na površino in smer.

 

Z uporabo varčnega škropilnika bo trata enakomerno zalita. Enostavni in nastavljivi škropilniki imajo možnost zalivanja tratnih površin glede na velikost površine in smer. Curek reguliramo v željeno smer ali izberemo vse smeri.

Trata, ki jo zalivamo z varčnimi škropilniki bo enakomerno zalita po celotni površini. Prednost uporabe Fiskars varčnih škropilnikov je v enostavni nastavitvi in so združljivi z ostalimi cevnimi priključki drugih proizvajalcev.

Zeleni svet priporoča:

Z zadostnim in temeljitim zalivanjem bo vrtna trata tudi v poletnem času lepa in nam omogočala igro in družabne dogodke. S pomočjo zalivalnih pripomočkov bo delo lažje, hitrejše in temeljito. Plevele, kot so regrat, osat in trpotec bomo hitreje in z manj napora odstranili s Fiskars odstranjevalci plevela.

KLIKNITE TUKAJ za orodje Fiskars, ki ga uporabljamo na vrtu.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


8 komentarjev na “Rešitev za agresiven plevel in zeleno trato

 1. Tonika Zidarič

  Vesela sem,da imam sedaj na moji strani zanimive in koristne nasvete,ki se jih bom prav gotovo posluževala.

  Reply
 2. Majda

  Spoštovani!
  Prosim za nasvet: Ali lahko dam na kompostni kup tudi odpadle orehove liste? Hvala za odgovor.

  Reply
 3. Nataša

  Pozdravljeni,
  rada prebiram vaše nasvete, vendar me je pri tem prispevku zmotilo to, da priporočate zalivanje trate do cca 25 litrov na kvadratni meter tedensko. To je ogromno dragocene pitne vode, ki jo res moramo ceniti in z njo varčno ravnati – meni se sploh ne zdi smiselno porabljati vode za lepo zelenico! Čeprav imam to srečo in zalivam s podtalnico, jo uporabljam samo za zalivanje vrta, za trato pa poskrbi narava – ko je suša je rjava, po prvem obilnem dežju pa je enako zelena, kot sosedova, ki imajo zalivalni sistem.
  Samo toliko v razmislek, kako včasih po nepotrebnem zapravljamo pitno vodo, ki je je že zdaj vedno manj. Vsaka kapljica je dragocena! Hvala in lep pozdrav.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Nataša, se popolnoma strinjamo, zato pa je smiselno zbirati deževnico in še pred setvijo ali polaganjem trate poskrbeti, da zalivanje zmanjšamo tudi do polovice. Več v članku TUKAJ https://zelenisvet.com/lepa-zelenica-manj-zalivanja/ kako varćujemo z vodo dolgoročno. Zelena podlaga resnično izjemno pripomore k zadrževanju vode v tleh. PREVERJENO! Trata je najdražja rastlina v vrtu in žal zahteva veliko nege. Seveda je vse odvisno od tipa zemlje, lege, vrste trav v mešanici, oskrbe.

   Reply
 4. Slavko

  Pozdravljeni
  Zanima me kako se znebiti mramorja na vrtu. Vse polno jih je in jejo korenine solate,čebule,krompirja in vse kar je na razpolago. Kupil sem že sredstva, ki se dobijo v kmetiskih trgovinah in nič ne pomaga. Ima kdo kakšno idejo.Hvala Slavko

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *