*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Pravilno gnojenje s kompostom in njegova priprava

Za optimalno uporabo in potrebah različnih vrtnin po kompostu sem sestavil podroben zapis v tabelah. Upoštevajte tudi, katerih odpadkov ne dajemo v kompostni kup in katerih do sedaj še niste povsem izkoristili.

Za učinkovito in hitro pridelavo domačega komposta uporabite naravni kompost aktivator. Kompost bo z uporabo kompost aktivatorja zrel v 6 mesecih, popolnoma dozorel pa v 1 letu.

Kliknite na video za ogled:

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev kompost aktivatorja za hitro pridelavo domačega komposta. Za nasvet in pomoč pokličite na 041 785 116.

Katere so priporočene surovine za pridelavo komposta?

Tabela 1: Organski odpadki, ki jih uporabimo in odpadki katerih ne smemo uporabiti za kompost:

Na kompostni kup dajemo Na kompostni kup NE dajemo
skoraj vse organske odpadke iz kuhinje pomarančnih in limoninih olupkov
zdrave organske ostanke iz vrta ostanke rastlin, ki kažejo znake bolezni
zelene dele plevelnih rastlin koreninskih plevelov (osat, slak, …)
pokošena suha trava večjih kupov sveže trave
odpadlo listje hrastovo in orehovo listje
različno perje, gnoj perutninski gnoj (vsebuje semena plevelov)
drobne (mlete) kose lesnatih rastlin večje veje in vejice, trnate rastline
papir, manjše količine žaganja debel karton, barvno tiskane revije
volna, bombažne odpadke plastične mase, kosi železa
slama, praprot, morske alge, lesni pepel
uporabljena zemlja iz cvetličnih lončkov in korit

Debelejše kose lesnatih ostankov uporabite za organsko zastirko

Ostanke rezi lesnatih rastlin, tanke ali debelejše veje je nujno predhodno zmleti v drobilniku za veje, s čimer pospešite njihovo razgradnjo. Večje količine narezanih vej raje uporabite kot domačo organsko zastirko.

Kako se lotiti kompostnega `kupa`

Dno kompostnega kupa sestavlja drenažna plast. Za drenažo uporabite stebla sončnic, koruznico, posušene okrasne trave (miskant) in ostale organske materiale.

Z drenažnim slojem na dnu zagotovite zračnost komposta. Na to osnovo nalagajte plast organskih odpadkov z vrta, posušenega listja ali suhe trave.

Kompostni kup sestavljamo po plasteh

Posamezna plast organskih surovin (listje, kuhinjski odpadki, pokošena trava) naj bo debela do 10 cm. Med plasti dodajamo kompost aktivator v priporočenih količinah, glede na vrsto kompostne surovine. Priporočena količina kompost aktivatorja je odvisna od tipa surovine.

Če imate hlevski gnoj ga dodajte za širino lopate, uporaben je tudi star predelan kompost. Tudi briketirano organsko gnojilo (konjski gnoj) obogati in pospeši proces kompostranja. Kompostni kup naj bo visok do 1,2 m.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev kompost aktivatorja za hitro pridelavo domačega komposta. Za nasvet in pomoč pokličite na 041 785 116.

Bodimo previdni z lesnim pepelom

Po sodobnih raziskavah lahko vrtu z njim prej škodujete kot koristite. To velja tudi v primeru, ko lesni pepel uporablajmo za samostojno gnojenje vrta.

Namesto kupa sestavite lasten kompostnik

Lesen kompostnik.

Kompostnik lahko sestavite tudi sami. Uporabite lahko pletene vrbove veje ali lesene letve, ki jih prečno povežete med seboj. Lahko uporabite tudi kupljene kompostnike, ki so dovolj zračni. Na podeželju je kompostni kup največkrat samo kup, brez letev kamor odlagamo organske odpadke.

V senčnem delu vrta imejte dva kompostna kupa

V prvi kompostni kup zbirajte vse kar prihaja z vrta in kuhinje, v drugem kompostnem kupu imejte že povsem zrel kompost. Z zrelim kompostom gnojite zelenjavne gredice, sadilne jame za sadne rastline, lončnice in posodovke.

Skica: prvi in drugi kompostni kup.

Del zrelega komposta vmešajte tudi v nov kompostni kup. Za hitro kompostiranje uporabite kompost aktivator, ki je dovoljen v ekološki pridelavi.

Kompost v vrtu naj bo poleti v senci, saj se tako ne bo prekomerno sušil. Kompostni kup naj ne bo preblizu vrta, saj v kompostu pogosto prezimujejo škodljivci kot so bramor, voluhar ali miši. Na kompostnem kupu se vso leto gostijo tudi polži.

Kompost naj bo primerno vlažen in ne suh

Primerno vlažnost ugotovite s stiskom komposta med prsti. Če se s stiskom pesti pojavi iz vzorca komposta kapljica, ki ne teče, je kompost optimalno vlažen. Kompost je prekomerno moker, če voda odteka pod stiskom vzorca.

V kolikor kompost v roki ob stisku razpada je preveč suh in se ne razgraja, zato ga v tem primeru občasno zalijte. Pazite tudi, da kompost ni preveč potlačen.

Privzdigovanje kompostnega kupa z vilami.

V primeru, da se ob dvigu komposta iz njega cedi voda je preveč vlažen, ga z vilami nekoliko privzdignete in mu dodate plast posušene trave, suhega listja in zmečkan časopisni papir.

Kakšne so potrebe rastlin po kompostu?

Za lažje in pravilno gnojenje je treba kompost uporabiti v pravilnih odmerkih, ki so podrobneje predstavljeni v spodnji tabeli.

Najbolj gnojimo kapusnice (zelje, ohrovt, brokoli), nekoliko manj plodovke (paradižnik, paprika, kumare bučke) in krompir, še manjši odmirek dodamo solati in radiču, najmanj pa stročnicam (fižol, grah in čičerika).

Tabela 2: Odmerek komposta glede na vrtnine in ostale rastline (liter/m2/leto):

Rastlina Kompost (liter/m2 /leto)
nizek fižol, grah 0
čebula, česen, šalotka, drobnjak, motovilec, redkvica, bob, leča, čičerika, soja, zelišča 1
solata, kolerabica, visok fižol, koleraba, repa, črna redkev 1 do 2
korenček, peteršilj, rdeča pesa, hren, špinača radič, endivija, zelena, sladki komarček, por, jagode, ribez, maline, okrasna trava, okrasne grmovnice, cvetlice enoletnice 2 do 3
krompir, paradižnik, kumarice, bučke, paprika, lubenica, melona, špargelj, blitva, rabarbara 3 do 4
zelje, ohrovt, cvetača, brokoli, brstični ohrovt, listnati ohrovt, kitajski kapus, jajčevec, sladka koruza 5 do 6

S kompost aktivatorjem hitreje do komposta?

Za hitrejšo razgradnjo uporabimo aktivator komposta.

Kompost aktivator uporabljamo za pospeševanje razgradnje rastlinskih in kuhinjskih odpadkov. Posebna sestava kompost aktivatorja omogoča hitro in učinkovito razgradnjo primernih surovin za kompostiranje.

Pridelan kompost.

Kompost je z uporabo kompost aktivatorja uporaben v 6 mesecih. Popolnoma dozorel pa po enem letu.

Pravilen odmerek kompost aktivatorja

Stresanje kompost aktivatorja.

Za 100 l lažje razgradljivih kompostnih surovin (trava, listje in gospodinjski ostanki) potrebujemo 50 g kompost aktivatorja. Za nasekljane veje in druge počasi razgradljive surovine dodamo 200 g kompost aktivatorja na 100 l surovine.

V našem primeru sem odmeril 100 g kompost aktivatorja za površino kompostne plasti 2 m ².

Za doziranje in primerno količino kompost aktivatorja smo uporabili jogurtov lonček in tehtnico.

 

1 m² kompostne surovine višine 10 cm znaša približno 100 l kompostne surovine, kar se šteje kot ena kompostna plast.

Z 1,5 kg embalažo boste pospešili razgradnjo 3 m³ kompostne surovine in tako hitro in zanesljivo pridelali naraven domač kompost.

Kako deluje kompost aktivator?

Uporabimo kompost aktivator, ki ustreza zahtevam za ekološko pridelavo.

Kompost aktivator deluje tako, da sprosti veliko število naravnih mikroorganizmov, katerih vloga je razgradnja kompostnih surovin. Kompost aktivator vsebuje dušik, ki se postopoma sprošča in služi za aktiviranje dela bakterij.

Kompost aktivator ustreza zahtevam EU za ekološko pridelavo, zato svetujemo uporabo za vrtičkarske namene.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev kompost aktivatorja za hitro pridelavo domačega komposta. Za nasvet in pomoč pokličite na 041 785 116.

Kako ravnamo s kompostom jeseni?

Kompostni kup zaključimo v jesenskem času, ko z dreves začne odpadati listje. To obdobje se običajno ujema s koncem oktobra, tako se kompost začne razgrajati že jeseni, saj je še dovolj toplo.

Kompost zaključite s kupčkom, da zimska voda odteka. Uporabite lahko smrečje, koruznico, slamo ali debelejšo plast listja. Tako kompostni kup ogrevate in razgrajanje poteka hitreje.

Shranjevanje neporabljenega komposta

Viške komposta presejemo skozi sito in ga shranimo na mestu, ki je zavarovan pred dežjem in snegom. Kompost, ki je dovolj dozorel, presejemo in ga shranimo v plastičnih posodah. Uporabimo odslužene hoboke ali debelejše plastične vreče.

Zeleni svet priporoča:

 

Odličen domač kompost je pripravljen v samo 6 mesecih, če na vsako novo 10 cm plast kompostne surovine posujete kompost aktivator, ki je dovoljen v ekološki pridelavi.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev kompost aktivatorja za hitro pridelavo domačega komposta. Za nasvet in pomoč pokličite na 041 785 116.

© Zeleni svet

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


4 komentarjev na “Pravilno gnojenje s kompostom in njegova priprava

 1. Jožef

  Moje vrtnarjenje poteka na dveh lokacijah, v mestu ob stanovanjski hiši in v “gorci” ob zidanici v vinogradu. Rad vrtnarim, kar sva počela dolga leta z ženo. Pridelala sva vso potrebno zelenjavo za domačo kuhinjo in dodajala sva še pridelke v kuhinjo otrok. Želim povedati, da je zemlja v vinogradu že dobro premešana humusna zemlja nekdanjega gozda, bogata z mikroorganizmi. Pridelovanje zelenjave je tu lažje! Manj je škodljivcev, ker jih več uničijo mačke, kune, ježi, lisice…Tu uporabljam zdrobljeno rozgo, veje obrezanega sadja, pokošeno travo, koristen pa je prinesen gnoj odpadkov v domačem golobnjaku 80 športnih in okrasnih golobov, ki ga v celotnem letu posujem po zelenem organskem delu. Doma v mestu se moram bolj potruditi, ker je kompostna jama večja, globlja in odvzemam kompost vsako tretje leto, ko do tal spraznim humus, ki se ga nabere do treh m3. Humus posujem po že prekopani zemlji pripravljeni za setev in sajenje. Uspeh je vrtnarjenja je dober, sadike so močne, zdrave, manj je različnih bolezni in je vrtnarjenje užitek. Humus dodajam rožam, sadnemu drevju, malinam, ribezu, trtam…

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Jožef, veseli nas, da imate uspeh in vam vrtnarjenje prinaša veselje in domač pridelek. Prav bi bilo, da bi vsak vrtičkar pridelal lasten kompost.

   Reply
 2. Jernej

  Pozdravljeni,
  odličen domač aktivator za kompost je hlevski gnoj, dodam ga cca10%, če se kup še kdaj premeša in nekoliko zalije, v enem letu spodaj nastane odlična črnica, zgoraj pa skozi dodajam nove “odpadke” in kakšno vedro gnoja, v suši tudi vode.
  Naj raste!

  Reply
 3. Anton Kamin

  Na vikendu imam troprekatni kompost. V prvem prekatu zbiram organske odpadke, kot se mi skozi leto pojavljajo (pokošena trava, zmleto vejevje obrezanega sadnega drevja, plevel pri pripravi vrtnih gredic, pepel posipavam po plasteh v tandem sloju, vse surove kuhinjske odpadke, jajčne zdrobljene lupine, nekaj žaganja, jeseni pa suho listje). Vsako leto premečem ta kup spomladi v drug prekat, kjer se dobro premeša. Is tretjega ptekata presejem zrel kmpost in ga uporabim na vrtu (glede na priporočila očitno preveč na kv. m.) . Nato iz drugega prekata premečem vsebino v tretji prekat, dodam pa mu ostanke, ki so nastali pri sejanju zrelega komposta. Up am, da delam prav.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *