Sneg in mraz imata tudi koristi za sadno drevje in jagodičje

Snežna odeja je za sadno drevje in jagodičje koristna

Snežna odeja v vrtu je za rastline koristna saj ščiti korenine pred hujšim mrazom in zimsko sušo. Snežna odeja zaščiti tudi koreninski vrat in cepljeno mesto pri sadnem drevju.

snežna odeja

Snežna odeja poskrbi, da korenin ne zebe.

V zimah, ko je snega dovolj nam tako ni treba skrbeti, da se bodo novo posajene rastline izsušile ali zmrznile. V začetku zime lahko snežno odejo izkorišča tudi voluhar.

V zimah brez padavin in snežne odeje je znan pojav zimska suša

V zimah z malo padavin je treba mlade ali jeseni sajene sadike redno zalivati. Tudi v našem vrtu smo v mesecu decembru opazili, da je zemlja v vrtu do območja korenin povsem suha. V zimah z manj padavinami in brez snežne odeje je sušenje sadik precej pogosto.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Sneg je treba odstraniti z rastlin, če je moker in težak

Za svojevrsten zimski motiv poskrbi sveže zapadel sneg, ki se zadrži na vejah, posebno pri tistih drevninah, ki imajo pokončno rast. Moker sneg je v večjih količinah nevaren, saj poškoduje prenekatero drevo in grmovnico. Moker sneg čim prej odstranimo s svojih vrtnih dreves.

moker sneg

Moker sneg polomi drobnejše in lomlivejše veje.

Robide in maline morajo biti privezane na oporo, da jih sneg ne polomi

robide in maline v snegu

Robide in maline je treba dobro privezati ob žičnato oporo.

robide ob opori v snegu

Robide ob opori čakajo na pomlad.

Poganjki malin (enkrat rodne in dvakrat rodne) morajo biti dobro privezani ob žičnato oporo, da jih moker sneg ne povesi in polomi. Poganjki malin načeloma dobro zdržijo zimski mraz, če je les dobro dozorel in nismo pretirano gnojili. Podobno velja za robide.

Grmasto jagodičje prenese sneg in mraz razmeroma brez težav

jagodičje v mrazu

Jagodičje prenese mraz do -20 ºC brez težav.

Grmasto jagodičje, kot je ribez, josta, kosmulja, ameriške borovnice suh sneg dobro vzdržijo. Če je mokrega snega več, ga sproti odstranjujemo iz grmov s stresanjem. Haskap jagoda (sin. Sibirska borovnica, majska jagoda) ima zelo lomljive poganjke. Pred obilnim sneženjem je poganjke priporočljivo povezati, da jih sneg ne polomi.

Sadne rastline potrebujejo določeno količino nizkih temperatur

Za nemoten razvoj in vrnitev v vegetacijo je vsota nizkih temperatur nujna.

Rastline celinskih območij za ponovni zagon rasti pozimi potrebujejo nizke temperature. Ko jeseni listje odpade, se rastline pripravijo na mirovanje. Da se to mirovanje lahko prekine je potrebna določena količina nizkih temperatur.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Zakaj pride do pozebe lesa?

Do pozebe olesenelih delov rastlin pride, če les ni dobro pripravljen na zimovanje. Vzrok za to je največkrat nagel prehod v hujši mraz, pretirano gnojenje z dušikom in prehitra rast rastlin. Občutljive sadne vrste (kaki, figa, kivi) ne sadimo na izpostavljene lege, izberemo zavetje in propustno zemljo.

Katere sadne vrste je še posebej dobro zaščititi pred zimskim mrazom?

zaščita sadnega drevja

Občutljivejše južno sadje (granatno jabolko, sokva, žižula, kaki) je v mrzlih legah dobro nekoliko poviti. To še posebej velja za mlade rastline.

Sadne vrste, ki so bolj občutljive na pozebo (kaki, kivi, figa) nam v notranjosti Slovenije velikokrat pozebejo. To se še posebej rado zgodi pri mladih rastlinah. Priporočamo, da jih zaščitite s smrečjem in koruznico, koreninski del pa pokrijte z listjem ali slamo.

Zaščito odstranite v spomladanskem času, ko zmrzal popusti. Temperature pod -15 in -20 °C lahko na prezimno bolj občutljivih rastlinah povzročijo večje poškodbe lesa, v kolikor jih pustimo nezaščitene.

Zakaj belimo debla dreves?

Debla dreves že jeseni premažemo z beležem, da preprečimo prehitro segrevanje. Sokovi v drevesu se tako začnejo kasneje pretakati. Če pretakanje sokov prestavite za dober teden ste lahko že rešili drevo, saj s tem preprečite močno spomladansko pokanje skorje.

Beljenje debel je priporočljivo, kjer je drevje bolj izpostavljeno

Beljenje debel je priporočljivo predvsem za marelice in breskve. Jablane, slive in hruške na zimski mraz praviloma niso občutljive, če niso na izpostavljeni legi. V primeru mile zime in sončnega vremena se začne skorja ogrevati, sokovi v drevesu se pričnejo prehitro pretakati. Ob tem pojavu je lahko za drevo usodna že temperatura -5 °C.

Kako ravnamo z rastlinami v loncih?

Jeseni, ko odpade listje in pritisne prvi mraz, rastline v loncih pospravite v zaveten zunanji prostor, tam ne zmrzuje, rastline bodo bolj varne pred snegom in hudim mrazom.

Pred močnejšim mrazom je treba zaščititi tudi lonec. Treba je vedeti, da korenine rastlin niso tako prezimne kot oleseneli nadzemni deli.

Sadne rastline v loncih najbolje prezimijo ob zavetnih delih hiš

Tak prostor je lahko zavetrn vogal hiše, atrija, balkona, vetrolov ali pa hladen neogrevan rastlinjak. Zunanjih rastlin ne pospravljajte v ogrevane notranje prostore. V toplem prostoru bi rastlina tekom zime odgnala šibke `pretegnjene` poganjke. Zunanja rastlina potrebuje hladen zimski počitek.

Zeleni svet priporoča:

Za sadno drevje in jagodičje je treba skrbeti tudi preko zime. Spremljajte nasvete na Zelenem svetu in obogatite vaše znanje o samooskrbi iz domačega vrta in sadovnjaka.

© Zeleni svet

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Sneg in mraz imata tudi koristi za sadno drevje in jagodičje

 1. Franc

  Ali je še možna kakšna rešitev za cvetoča sadna drevesa, ki jih je pokril sneg. Ali drevo otresem snega ali pustim. Kako pa jutri ko bo minus 5 stopinj. Hvala in l.p.

  Reply
 2. uroš

  Pozdravljeni

  Prosil bi za mnenje, kdaj se lahko prične obrezovanje sadnega drevja (breskve, marelice, višnje).

  Hvala za odgovor in lep dan

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Uroš, z rezjo sadnega drevja pričnemo spomladi meseca marca, lahko že v februarju (breskev, kivi, trta). Večja drevesa, travniška lahko režemo tudi prej. VVse je odvisno od temperature. Vreme mora biti nekaj dni sončno in suho. Marelic ne režemo, le najnujnejše. Svetujemo obisk kakšne delavnice o rezi sadnega drevja.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *