*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kako režemo sadno drevje?

Zavedati se moramo, da rez drevja ne pomeni, da odrežemo kar se nam zdi odveč ali nas moti, temveč, da moramo poznati osnove in zakonitosti rezi, poznavanje rodnega lesa, gojitvene oblike in kako režemo vsako sadno vrsto posebej.

Več o rezi sadnega drevja si oglejte TUKAJ (video nasveti).

KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik sadnega drevja.
KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh rastlin.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige GOJENJE IN REZ SADNIH RASTLIN.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.

Katere so osnove rezi?

Rez sadike s predčasnimi poganjki in brez predčasnih poganjkov

S prikrajševanjem sadik spodbudimo razraščanje prvih ogrodnih vej, ki bodo že v drugem letu lahko obrodile plodove.

Sadika brez predčasnih poganjkov – šiba

krajsanje-sadik-brez-predcasnih-poganjkov

Jeseni posajeno sadiko brez predčasnih poganjkov prikrajšamo na primerno višino. Jablane, cepljene na šibkih podlagah, primer M9 krajšamo na višini 70 cm od tal, pri vzgoji v špalir pa 50 cm.

Jablane in hruške cepljene na srednje bujnih podlagah, primer MM 106 in pri hruškah podlaga kutina prikrajšamo na 80 – 90 cm.

Za oblikovanje novega drevesa je najbolj priporočljiva šiba dolžine 1, 5 metra, kjer poljubno določimo višino debla glede na svoje potrebe in željeno gojitveno obliko (špalir, piramida, kotlasta krošnja). V travniških nasadih bomo sejance prikrajšali višje, kot sadike na šibkih podlagah na vrtovih.

Sadike s predčasnimi poganjki

Pri sadikah s predčasnimi poganjki, porežemo vse poganjke do tam kjer določimo višino debla. Poganjke, ki nam bodo služili kot prve ogrodne veje pa prikrajšamo in upognemo s privezovanjem v vodoravni položaj, da se bodo le – ti obraščali.

Približno 40 cm nad prvimi poganjki prikrajšamo vrh, na primeren brst, ki bo nadaljeval rast. V obeh primerih nadaljujemo zgodbo vsako leto, do formiranja drevesa v polni rodnosti. Koščičarje (slive, češnje, breskve…) krajšamo na približno 1 meter.

Spodrezovanje

spodrezovanje

 

V primeru, da je veja raste preveč pripognjeno jo prikrajšamo na bolj pokončen poganjek, ki ga nato privežemo v vodoraven polžaj.

Izrezovanje bohotivk (divjakov)

rez-divjakov

 

Izrazito pokončni poganjki, rečemo jim pogovorno divjaki nosijo le vegetativne brste, ki so porabniki hrane in senčijo krošnje. Izrežemo jih pri osnovi in ne puščamo čepov.

Ne krajšamo, saj s tem le spodbujamo novo pokončno metlasto razrast.

Rez na čep

Čep režemo na nekaj očes.

Čep režemo na nekaj očes. Na sliki kivi oz.aktinidija.

Na čep režemo takrat ko želimo vzbuditi novo – mlado rast (najpogosteje breskev, aktinidija – kivi, trta in druge). Po navadi tako odrežemo debelejšo vejo in tako pomladimo rast.

Predebele veje prebujno rastejo, mi pa želimo mlado rast in pridelek.

Rez na prstan

Na prstan režemo vodoravno na provodnik, ko želimo vzbuditi novo – mlado rast pod večjim kotom.

rez-na-prstan

KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik sadnega drevja.
KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh rastlin.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige GOJENJE IN REZ SADNIH RASTLIN.
**
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

Zarezovanje – spodbuditev spečih brstov

V kolikor nam na določenem delu krošnje ali provodnika manjka nova veja, moramo spomladi  zarezati z žagico tik nad spečim brstom. Zarežemo le 1 do 3 cm širine in dolžine.

Če želimo rodni brst pa to storimo konec julija pod spečim brstom. Ukrep velja samo za pečkarje (jablane in hruške). Koščičarji nam bodo radi smolili, če jih bomo zarezovali.

zarezovanje-nad-specim-brstom

Odvajanje na položen poganjek

Pri sadnih vrstah, ki imajo v osnovi pokončno rast vejo odvedemo na navzven rastoč poganjek, da razpiramo krošnjo in omogočamo boljšo osvetlitev.

odvajanje

Upogibanje mladih in debelejših vej

Z upogibanjem vej v vodoravno lego dosežemo enakomernejšo razmerje med rastjo in rodnostjo. Za lažje razumevanje si predstavljajmo cev napolnjeno z vodo. Če jo obrnemo navpično bo voda odtekla nazaj, v kolikor pa bo cev z vodo v vodoravni legi, bo voda nekoliko odtekala in tudi zastajala.

prepogibanje-vej-v-vodoravni-polozaj-vir

podpiranje-vej-vodoravni-polozaj

S prepogibanjem vej v vodoravno lego in krajšanjem bomo dosegli, nekaj nove rasti za prihodnje leto, razvoj rodnih brstov na lanskoletnem lesu in tudi kakšnega divjaka, ki pa ga bomo izrezali pri osnovi.

Mlade veje enostavno upognemo in privežemo ob količek, debelejše veje na spodnjem delu nekajkrat zažagamo in nato upognemo, sicer jih lahko zlomimo.

Rez spodnjih vej

Spodnje veje izrežemo, če se dotikajo tal, so preveč zasenčene, ali jih sčasoma pomladimo na primeren nov poganjek.

Rez vrhov dreves

Posebno pozornost vedno namenimo vrhovom dreves, saj se tam zaradi sončne osvetlitve in večje koncentracije hranilnih snovi tvorijo najbolj kakovostni plodovi. Vrhove režemo čim kasneje, posebej takrat, ko drevje raste bujno.

Vrhove-dreves-mocno-razredcimo-poganjkov

Poznavanje rodnih brstov

Drevje tvori rodne (cvetne) brste na enoletnem lesu, ki izrašča iz dvoletnega. To je zlato pravilo pri večini sadnih vrst z nekaj izjemami. Le ti se največkrat ločijo od vegetativnih po velikosti in obliki.

Brstiči pri hruški

Brstiči pri hruški, najbolj kakovostni rodni les.

Pri nekaterih sadnih vrstah rodnih brstov ne vidimo v času glavne rezi in se pokažejo šele nekoliko kasneje, zato je pomembno poznati tudi kje posamezne vrste tvorijo rodni nastavek, da ga z nepoznavanjem izrežemo in smo tako ob pridelek.

Za konec naj opomnimo, da je priporočljivo pred rezjo obiskati poučne delavnice s praktičnim prikazom, pregledati in nabrusiti orodje za rez ali osvežiti znanje s pomočjo strokovne literature.

Kje rodi sadno drevje in kaj je rodni les, si oglejte TUKAJ.

Zeleni svet priporoča:

S kratkimi nasveti želimo poskrbeti za kvalitetno samooskrbo v domačem vrtu, balkonu, terasi ali atriju. Če so naši nasveti uporabni, jih posredujte tudi vrtnarskim prijateljem.

KLIKNITE TUKAJ za ogled sadik sadnega drevja.
KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh rastlin.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige GOJENJE IN REZ SADNIH RASTLIN.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


4 komentarjev na “Kako režemo sadno drevje?

 1. Andreja

  Zelo poučno, vesela bi bila, če bi mogoče na svojo spletno stran dali kak video – če obstaja, kako se obrezujejo stare avtohtone vrste sadja, ki jih ljudje niso obrezali že najmanj 20 let. Ali če mi priskrbite kontakt kakega gospoda – strokovnjaka na Severnem Primorskem, ki to dobro obvlada, da bi mi pomagal.

  Najlepša hvala.

  Reply
 2. Janez Blatnik

  Spoštovani !

  Vse krasno, ampak jaz bi vse to preizkusil sam pod nadzorom strokovnjaka. Drugače povedano obiskal bi tečaj za obrezovanje. Kam ali na koga se lahko obrnem?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   kar se rezi tiče je najbolje obiskati eno od delavnic v sadovnjaku (Brdo pri Lukovici-Kmetijski inštitut, Sadna drevesnica Studenec in druge). Zdaj je čas, ko bodo sadjarji imeli te delavnice zato jih čimprej kontaktirajte.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *