Kaj režemo in sadimo v februarju?

Sadimo sadno drevje in jagodičje

Če ni snega in ne zmrzuje sadimo sadno drevje. Za presajanje sadik mora biti zemlja primerno suha in ne sme zmrzovati. V praksi to pomeni, da se zemlja ne sme lepiti na obutev in orodje, temperatura tal pa ne sme biti pod lediščem.

Temperaturo tal preverite TUKAJSadike z golimi koreninami presajamo do brstenja. Sadike v loncih pa lahko presajamo tudi, ko so olistane.

Sajenje sadnega drevja.

Kliknite na video o sajenju sadik iz loncev in golimi koreninami:

KLIKNITE TUKAJ in si oglejte ponudbo sadnega drevja.
KLIKNITE TUKAJ in si oglejte ponudbo jagodičja.

KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.

Sadno drevje režemo, če ne zmrzuje

Odvajanje vej.

V kolikor februarja ne bo pritisnil hujši mraz se lahko lotimo rezi sadnega drevja in jagodičja. V primeru zmrzali, opravilo premaknemo v začetek marca.

Najprej se lotimo rezi starejših in večjih dreves na bujnih podlagah (sejanci). To so največkrat travniška drevesa jablan in hrušk, ki ponavadi slabše rastejo. Zgodnejša rez pa bo spodbudila močnejšo letno prirast in posledično večjo rodnost.

Nadaljujemo z rezjo ostalega sadnega drevja in grmastega jagodičja. Praktični prikaz rezi sadnega drevja si oglejte TUKAJ. Prednost dajemo najprej koščičarjem-breskvam.

Vse o pravilni rezi breskve si oglejte TUKAJ. Za fino in gladko rez uporabljamo izključno kakovostne sadjarske škarje, klešče in žagico.

Februarja porežemo kivi in trto

Rez kivija in trte.

 

Kivi in trto porežemo v času, ko nista v soku. Kivi in trta rodita na enoletnem lesu, ki izrašča iz dvoletnega lesa.

Šparon izrašča iz dvoletnega lesa.


Pri rezi ohranjamo daljše enoletne poganjke (šparoni), ki praviloma izraščajo iz dvoletnega lesa
. Šparoni bodo v tekočem letu rodni. Na rastlini moramo poleg šparonov pustiti približno enako število kratkih čepov. Iz letošnjih čepov bodo zrasli šparoni, ki bodo rodili v naslednjem letu.

Na ta način reguliramo novo rast in rodnost tekočega leta. Lotimo se tudi rezi bavarskega in sibirskega kivija, ki sta sadni posebnosti. Rezi se lotimo, ko so temperature višje od 0 °C. Več o rezi kivija in trte preberite TUKAJ.

Marelice in drugo drevje pobelimo

Marelice se hitro zbudijo iz zimskega mirovanja. V primeru mile zime in sončnega vremena se začne skorja ogrevati, sokovi v drevesu pa se pričnejo prehitro pretakati. Ob tem pojavu je lahko za drevo usodna že temperatura -5 °C.

Drevje premažemo z beležem in tako preprečimo močno pokanje skorje, ki je za drevo lahko tudi usodno. Skorja se tako manj ogreva, sokovi v drevesu pa se začnejo kasneje pretakati.

Če tako pretakanje sokov prestavite za dober teden ste že lahko rešili tudi drevo, saj s tem preprečite močno spomladansko pokanje skorje. Razpoke so rane, skozi katere vdirajo glive in bakterije, ki povzročajo odmiranje dreves.

KLIKNITE TUKAJ in si oglejte ponudbo sadnega drevja.
KLIKNITE TUKAJ in si oglejte ponudbo jagodičja.

KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.

Z drevja poberemo okuženo listje in plodove

Sadna mumija

V zimskem času, ko drevje ni olistano opazimo v krošnjah posušene in gnile plodove. Tem plodovom rečemo sadne mumije. Na plodovih opazimo trose gliv, ki se v času vegetacije prebudijo in so vir novih okužb. Krošnje in tla okoli dreves očistimo sadnih mumij in jih sežgemo.

V začetku februarja naberemo cepiče

Nabrani cepiči.

 

Za spomladanske načine cepljenja sadnega drevja je začetek februarja zadnji čas za nabiranje cepičev. Cepiče izbrane sorte vedno naberemo v času mirovanja drevja.

Za pripravo cepičev odberemo enoletne, dozorele poganjke debeline najmanj svinčnika iz sončne strani drevesa.

Izberemo primeren prostor za hrambo cepičev

Cepiče shranjujemo v domačem hladilniku zavite v vlažen papir. Paziti moramo, da ne pride do poškodb cepičev zaradi prenizkih temperatur v hladilniku, zato izberemo tisti del hladilnika, ki je namenjen shranjevanju zelenjave. Cepičev ne hranimo skupaj s sadjem.

Cepiče lahko shranimo tudi zakopane v pesek v hladni vrtni lopi, rastlinjaku ali kleti. Pesek naj ne bo presuh in tudi ne preveč moker. Pazimo, da ne zmrznejo in da temperatura ne bo previsoka. Idealno je, da jih do cepljenja shranjujemo pri temperaturi cca 4ºC.

Zaščitite drevje in jagodičje pred snegolomom

Moker in težek sneg povzroča veliko težav na starejših in nepravilno obrezanih drevesih. Pri mlajših in pravilno oblikovanih drevesih sneg ne naredi veliko škode z lomljenjem vej.

Moker sneg na starejšem drevesu.

Moker in težek sneg previdno otresamo s krošenj. Veje in rozge grmastega jagodičja trdno povežemo z vrvico na oporo, da preprečimo poleganje in lomljenje rodnih poganjkov. Rozgasto jagodičje (maline, robide, tayberi) dodatno pritrdimo ob sistem žic, če jih gojimo ob žičnati opori.

Zeleni svet priporoča:

V domač vrt sadimo novejše visoko rodne sorte jagodičja. Med sadnim drevjem pa izbiramo med starimi in novejšimi odpornimi sortami.

KLIKNITE TUKAJ in si oglejte ponudbo sadnega drevja.
KLIKNITE TUKAJ in si oglejte ponudbo jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.

 

natisni članek

© Zeleni svet

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *