*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Gojenje stoletne čebule

Stoletna čebula je včasih uspevala v vsakem vrtu, imenovali so jo tudi zimski luk, stoletni luk, ali zimska čebula. Poznamo jo tudi pod imenom šopasta čebula. Za vzgojo ni zahtevna, zato jo vsekakor umestite v svoj vrt.

Stoletna čebula in gnojenje

Zemlje kjer bo uspevala eno leto ne gnojimo, vzdržujemo jo rahlo in z okopavanjem preprečujemo zbitost tal. Poskrbimo tudi za gnojenje s kalijevimi gnojili. V trajnih nasadih jo jeseni ogrnemo s kompostom, to lahko storimo tudi spomladi, ko ga rahlo vkopljemo v tla.

Za gnojenje lahko uporabimo tudi kupljena organska gnojila, ne gnojimo s hlevskim gnojem.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne vrtnarske novice.
Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Razdalja sajenja in primeren prostor stoletne čebule

Če bo na vrtu uspevala eno sezono naj bo razdalja v vrsti 5 do 10 cm, med vrstami ohranite razdaljo cca. 30 cm, da vmes posejete še korenček ali peteršilj. Ker se stoletna čebula na vrtu običajno ohranja dalj časa jo lahko posadimo tudi med jagode ali zelišča. V tem primeru jo sadimo dobrih 10 cm bolj narazen.

Stoletna čebula, razmnoževanje, setev in sajenje

Stoletno čebulo lahko sejemo zgodaj spomladi in v juliju ali avgustu za prezimovanje. Spomladi ne izpulite vseh šopkov, da kakšna med poletjem dozori in se sama razmnoži. Mlade čebulice, ki zrastejo na vrhu stebla se takrat poležejo, pridejo v stik z zemljo in ukoreninijo. Tako se na vrtu stoletna čebula ohranja sama in spomladi sama odžene.

Če jo poleti sami potaknemo v zemljo, ko čebulica v šopku na vrhu rastline že začne poganjati prve liste, lahko že konec septembra pridelamo mlado čebulo, ki prezimi. Seveda, če jo prej ne pojemo. Razmnožimo jo lahko tudi tako, da jeseni stare rastline raztrgamo in razsadimo.

Kaj sejemo in sadimo ob stoletno čebulo?

Med stoletno čebulo lahko umestimo korenček, peteršilj, pastinak, jagode, zelišča, janež, koper, kamilice, radič, krompir, solato, paradižnik, rdečo peso, kolerabico, kumare in bučke.

Stoletne čebule NE sadimo v bližino graha, fižola, čičerike, boba, kapusnic (cvetača, ohrovt, črna redkev, kitajsko zelje, zelje), drobnjak, česen in por.

Stoletna čebula, bolezni in škodljivci

Če jo v vrtu umeščamo v družbo korenčka, peteršilja ali kakšne cvetlice (žametnica, …), se nekoliko izognemo napadu čebulne muhe. Če imamo težave s čebulno muho ali porovo zavrtalko, moramo tudi stoletno čebulo spomladi in jeseni večkrat poškropiti s sirotko (škropimo na 5 do 7 dni).

V vrtu lahko preprečite odlaganje jajčec na mlade rastline s prekrivanjem površin z belo vrtno tkanino. Uporabno je tudi nameščanje rumenih lepljivih plošč. Stoletna čebula je srednje odporna proti boleznim. Način varstva je enak kot pri čebuli.

Spravilo in shranjevanje stoletne čebule

Uporabna je cela rastlina, čebulice s steblom in zelenjem. Spomladi, ko šopki čebulic ozelenijo so primerni za uporabo kot sveža čebula. Mlado čebulo trgamo s šopa, ki se sproti obrašča. Ker se nikoli ne odebeli in nima suhih zunanjih listov jo lahko vse poletje uporabljamo kot mlado čebulo.

Poleti lahko uživamo tudi mlade čebulice, ki se razvijejo na mestu cvetov. Jeseni uživamo tudi mlade ukoreninjene rastline, ki smo jih razmnožili poleti.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


3 komentarjev na “Gojenje stoletne čebule

  1. Lidija

    Pozdravljeni,
    kje bi se dalo dobiti/kupiti seme stoletne čebule? Se je spomnim iz otroštva vendar je ne najdem.

    Lep pozdrav, Lidija Vidovič Plohl

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *