Tavžentroža naj raste v vsakem vrtu

Tavžentroža je zelo iskana zdravilna rastlina

Tavžentrožo si zagotovo želi v svoj vrt posaditi vsak ljubiteljski vrtičkar. V svetu zeliščarjev je dolgo poznana, kot rastlina, ki pomaga pri želodčnih težavah. Navadno jo najdemo na sončnih travnikih, ki niso gnojeni in košeni. Na travnikih, kjer je ohranjeno naravno ravnovesje jo lahko nabiramo kot enoletnico. Navadno jo najdemo posmično, redkeje v skupinah.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo na brezplačne novice Zeleni svet.

Tavžentrožo nabiramo poleti v času cvetenja

Nabiramo jo poleti, v času cvetenja meseca julija in avgusta. Tavžentrožo režemo s škarjami, nikoli je ne pulimo v celoti, saj iz kolenc lahko ponovno zacveti. Porezane dele rastline je treba hitro sušiti v senci.

tavžentroža vrt

Tavžentrožo nabiramo poleti. ©AdobeStock

Zeleni deli so povsem suhi, ko se enostavno lomijo. Povsem posušena rastlina nam zagotovo ne bodo plesnela. Posušeno tavžentrožo hranimmo v steklenih kozarcih.

V vrtu tavžentrožo presajamo iz sadik

Sadike tavžentrože lahko vzgojimo tudi sami, postopek vzgoje lastnih sadik je zahtevnejši

Razmnožimo jo lahko tudi sami, tako da jo pustimo semeniti in nato semena polovimo v zelo goste mrežice. Sejemo v pozno poletnem, času v rastlinjaku in pozimi prepikiramo v lončke. Spomladi do meseca maja jo sadimo na stalno mesto v vrtu.

Če sejemo direktno na stalno mesto je treba zemljo zelo na fino pripraviti, da se seme ne izgubi v globini. Seme tavžentrože kali samo na svetlobi.

Na stalno mesto sejemo lahko spomladi ali jeseni. Ker je seme zelo drobno, ga mešamo z zelo fino mivko. Rastlinice so zelo nežne, zato je treba paziti na konkurenco plevelov.

Tavžentroži ustreza sončna lega in peščena, nekoliko revnejša zemlja

tavžentroža cvet

Tavžentroža med cvetenjem. ©AdobeStock

Tavžentroža v naravi najbolje uspeva na sončnih, prepustnih humusno – peščenih tleh, hranilno revni in nekoliko kiselkasti zemlji. Zahtevo po sončni legi zato upoštevajmo tudi pri sajenju ali setvi v vrt.

Gojimo jo v zeliščnem delu vrta, kjer ji zagotovimo primerno pripravljeno zemljo, kjer gojimo zelišča ali cvetlice s podobnimi zahtevami.

Tavžentroža in gnojenje

Ne gnojimo preveč, zemlji dodamo po potrebi kremenovo mivko in poskrbimo da bo zemlja zmerno vlažna in brez plevelov. Raste naj v večji skupini, tako bo poskrbljeno, da bo manj pletja plevelov, nabrali pa jo bomo v želeni količini.

Zakaj je tavžentroža koristna?

Tavžent rožo uporabljamo pri težavah z želodcem. Učinki so že dolgo znani. Pripravimo lahko čaj v kombinaciji (mešanici) z drugimi zelišči. Čaj pijemo po malo, v dolgih požirkih. Uporabna je tudi kot tinktura, kjer jo jemljemo 2 krat dnevno po kapljicah (do 20 kapljic dnevno).

tavžentroža

Tavžentroža ima številne zdravilne lastnosti. ©AdobeStock

Tavžentroža splošno ugodno deluje na prebavo in prebavila. Pomaga pri slabokrvnosti, ker veže železo iz hrane. Uporabljamo jo, če imamo težave z sladkorno boleznijo ali pri revmatičnem vnetju sklepov.

Tavžentroža za domače žganje liker in vino

Tavžentrožo namakamo v domače žganje in je sestavni del likerjev in vin. Aromatizirano vino iz tavžentrože pripravimo iz 1,5 l suhega belega vina, kamor dodamo 50 g tavžentrože, 40 g kamilic, stisnjen sok 2 pomaranč in 40 g lupine grenke pomaranče.

Vse skupaj pustimo teden ali dva in nato precedimo in pretočimo v steklenice. Vino uživamo vedno pred obrokom, kar velja tudi pri uživanju čajev iz tavžentrože.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za naročilo na brezplačne novice Zeleni svet.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Tavžentroža naj raste v vsakem vrtu

  1. Toni

    Dober dan, ali nam lahko še podate info kje lahko kupimo sadike tavžentrože? Hvala.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *