Recept za domače sadike paradižnika na naraven način

Katero seme paradižnika izbrati za dober paradižnik?

Seme za paradižnik je lahko domače ali tisto, ki ga kupimo v trgovini. V primeru, da seme kupite v trgovini izbirajte med hibridnimi semeni, ki so nekoliko dražja in zagotavljajo boljši pridelek. Hibridna semena imajo oznako F1.

Sejete lahko tudi domače seme paradižnika, če ste ga odbrali iz druge etaže plodov in rastlina ni bila podvržena boleznim. V trgovinah si lahko priskrbite tudi navadna semena, ki so cenovno ugodna in imajo sortne lastnosti.

Hibridno seme paradižnika zagotavlja večji pridelek.

Primeren čas setve za domače sadike paradižnika

V domačih razmerah je najbolje za sadike najbolje sejati v prvi polovici meseca marca. Tako boste do konca ledenih mož v celinskem delu Slovenije vzgojili primerno razvite in kakovostne domače sadike.

Sadike paradižnika presajamo po 60 do 70 dneh.

Za sajenje v rastlinjake lahko sejemo že v februarju. Na obalnih in toplih območjih lahko sejemo do tri tedne prej kot na celini. Sadika paradižnika od setve do presajanja na stalno mesto potrebuje povprečno 60 do 70 dni.

Kako do zdravih in lasastih korenin?

Kalitev in vznik pospešimo s prekrivanjem s prosojno folijo, ki jo odstranimo takoj po vzniku rastlin.

Seme bo s pršenjem ali zmernim zalivanjem zemlje bolje stopilo v stik z vlago, kot z uporabo zalivalke. Tako bomo vzgojili kakovostno sadiko, ki bo imela dobro razvit koreninski sistem z veliko zdravimi lasastimi koreninicami.

Lasaste koreninice skrbijo za zadostno srkanje vode in v njej raztopljena hranila za zdrav nadzemni del rastline in plodove. To je ključ za dovolj visok in zdrav pridelek.

Kako pospešimo kalitev s pomočjo temperature?

Seme najhitreje kali pri temperaturi 25 ºC. Preprečiti je treba tudi velika nihanja (5 do 10 ºC) med dnevno in nočno temperaturo. Doma lahko manjšo setvenico v začetku postavimo na stiropor, ki ga postavimo nad radiatorjem ali drugim grelnim telesom. Tako bodo sadike kalile na temperaturi okrog 25 ºC. Hkrati bomo preprečili prekomerno ogrevanje in izsuševanje substrata.

Kaj naredimo s paradižnikom po kalitvi?

Takoj po kalitvi prestavimo stiropor s setvenico na okensko polico. Tako sadiki zagotovimo temperaturo okrog 20 ºC in zadovoljivo svetlobo. Z razvojem vsakega lista naj temperatura v prostoru pada za 2 do 3 ºC.

V toplem aprilu sadike utrjujemo tudi zunaj in jih ponoči prenesemo v notranje prostore. Škarje in platno pri vzgoji sadik imamo v naših rokah, če rastlinam omogočimo dobro osvetlitev in primerno temperaturo.

Pikiramo v fazi dveh kličnih listov

Obdobje pikiranja običajno nastopi, ko se klični listi postavijo v vodoravni položaj. Takrat paradižnik presadimo (pikiramo) v lonček premera 9 ali 12 cm. Za polnjenje lončka uporabimo namenski substrat za setev in vzgojo sadik. Sejanček paradižnika posadimo skoraj do prvih dveh kličnih listov.

Pikiranje sadik s pomočjo robota v družinski vrtnariji Cornus.

Sadike, ki so vzgojene v lončkih imajo večji koreninski sistem in bolje prenesejo stres ob presajanju. Predlagamo, da jih pikirate v lončke in tako omogočite boljši razvoj koreninskega sistema. To je za paradižnik, papriko, jajčevce in ostale plodovke najboljše.

Domače pikiranje paradižnika.

Gnojenje sadik paradižnika ob razvoju prvih listov

Če sadike hitro rastejo zmanjšamo gnojenje, temperaturo in povečamo osvetlitev.

 

V začetni fazi po pikiranju imajo imajo sadike še dovolj hranil iz substrata. Dober substrat za setev in pikiranje ima dodana makro hranila (dušik, fosfor, kalij, kalcij) in mikro hranila (bor, magnezij, železo).

Ob razvoju nekaj pravih listov lahko dušik za tvorbo listov in stebel dodamo tudi s tekočimi organskimi gnojili.

Sadike bodo razvile boljši koreninski sistem, če bomo uporabljali gnojila, ki vsebujejo veliko fosforja. Predlagamo, da je poudarek na gnojenju sadik s fosforjem. Za dognojevanje izmenično uporabljamo tudi alge in aminokisline, uporabna so tudi specialna tekoča gnojila.

Sijalke bodo preprečile vzdolženost sadik

Dodatna osvetlitev bo preprečila vzdolženost sadik.

V domačih razmerah si lahko pomagamo z dodatno osvetlitvijo z namenskimi sijalkami ustreznega spektra za vzgojo rastlin.

Ustrezne so tudi navadne namizne svetilke, v katere vstavimo primerne sijalke za vzgojo rastlin.

Z uravnavanjem primerne temperature in osvetlitve se sejančki ne bodo pretegnili („podivjali“ v rasti). Če rastlina pospešeno raste je dobro, da zmanjšamo tudi gnojenje in temperaturo. Tako bomo vzgojili nizko rastlino, ki je bolj kakovostna in bolje prenaša presajanje.

Kakšne sadike presajamo v vrt, visoke grede in posode?

Sadika paradižnika naj bo visoka do 15 cm, razvitih naj bo 6 do 8 listov. Krepka sadika, ki ima dobro razvit koreninski sistem in se prepreda čez celotno koreninsko grudo bo dobro nadaljevala rast. Tako nas bo v poletnem času razveselila s kakovostnim in bogatim domačim pridelkom.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


8 komentarjev na “Recept za domače sadike paradižnika na naraven način

 1. Boža

  Sami odlični nasveti.Hvala vam za vse informacije.Zdaj vem kje lahko kupim vse kar potrebujem iz vaše ponudbe.

  Reply
 2. anton

  Meni vse sadike podivjajo…
  -visoko tanko steblo..
  +to se mi tudi dogaja pri solati…
  NIČ NE BO…
  KAJ je narobe…- razen NIMAM 25 st.C.
  KAJ bi še bilo narobe…

  Reply
 3. Nada

  Spoštovani,
  imam posebno vprašanje glede zemlje, v katero presajamo sadike paradižnika, ki že imajo več kličnih listov. Ali smem sadike presaditiu v navadno vrtno zemljo, kajti čas koronavirusa nas je priklenil na dom in ni bilo časa nabaviti posebnega substrata za sajenje sadik.
  Hvala za vaš odgovor in leo pozdrav, Nada

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Nada, zemljo za setev poizkusite nabaviti preko spleta, če uporabite navadno vrtno zemljo, je večja možnost kakšne gnilobe sadik.

   Reply
 4. Marinka

  Mene pa zanima kje se kupiti taksno poličko z osvetlitvijo? Kako se sploh taka policka imenuje?

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *