Tavžentroža na domačem vrtu in zdravilna moč v ljudskem zdravilstvu

Vsebina je povzeta iz knjige Zeliščni vrt domača lekarna, avtor dr. Janko Rode – ZALOŽBA KMEČKI GLAS.

Ali lahko tavžentrožo gojimo v domačem vrtu?

Tavžentroža je za gojenje v vrtu povsem nezahtevna. Najpogosteje jo gojimo v zeliščnem vrtu, ki je ločen od zelenjavnega in ni prekomerno gnojen. Najbolje je, da raste v skupini in to v ospredju zeliščnega vrta. Gojimo jo lahko tudi v skalnjaku in slabo založenih peščenih tleh.

tavžentroža gojenje

Tavžentroža, ki jo lahko gojimo v zeliščnem vrtu ali skalnjaku. Foto: AdobeStock

🌿 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Zeliščni vrt domača lekarna. Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo (dopolnjena izdaja).

Kdaj jo sejemo ali sadimo in kako jo razmnožujemo?

Tavžentrožo razmnožujemo tako, da jo sejemo v multiplošče in spomladi v maju presadimo na stalno mesto. Drobno seme lahko sejemo tudi na stalno mesto. To naredimo jeseni ali spomladi. Seme je zaradi lažje setve dobro pomešati z mivko.

Lahko jo sejemo tudi v kombinaciji s kamilico, tako jo ostali pleveli ne prerastejo. Mlade rastline redno okopavamo, odstranjujemo plevel in po potrebi zalivamo.

Tavžentroža, razdalja setve in sajenja v vrtu

Tavžentrožo sadimo na razdaljo 10 cm v vrsti in 20 cm med dvema vrstama. Če jo sejemo na stalno mesto je treba paziti, da semena ne pokrivamo z zemljo, ker tavžentroža kali na svetlobi. Tudi v primeru direktne setve na stalno mesto, poskrbimo, da je razdalja med dvema vrstama 20 cm.

Kdaj in kako nabiramo cvetoča stebla tavžentrože?

 

Cvetoče zelišče nabiramo v poletnem času, ko cveti. Obdobje nabiranja se ujema z mesecem julijem in avgustom. Nabiramo jih s škarjami in to tako, da jo odrežemo.

Ste vedeli, da iz kolenc delno odrezanih stebel lahko poženejo novi cvetovi? Treba je vedeti, da jih brez škarij zelo hitro izpulimo, zato jih nabiramo samo z ostrim orodjem.

stebla tavžentroža rez

Cvetna stebla tavžentrože režemo v juliju in avgustu. Foto: AdobeStock

🌿 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Zeliščni vrt domača lekarna. Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo (dopolnjena izdaja).

Tavžentroža v ljudskem zdravilstvu

Grenko tavžentrožo uporabljamo pri težavah s prebavo in tekom. Pomaga tudi pri vezavi železa iz hrane in jo zato priporočajo v čajnih mešanicah za slabokrvnost. Uporablja se tudi pri zdravljenju anoreksije, putike, sladkorne bolezni in pri revmatičnem vnetju sklepov. Krepčilno deluje na prebavila in ledvica.

tavžentroža

Krepčilna vloga tavžentrože je poznana že tisočletja. Foto: AdobeStock

Raziskave so pokazale, da učinkovine tavžentrože delujejo antioksidativno in zavira vezavo težkih kovin v telesu. Danes jo uporabljamo tudi v homeopatskem zdravljenju in v sistemu zdravljenja z Bachovimi cvetličnimi esencami.

Njena uporaba v kulinariki je vsestranska

V Sloveniji jo največkrat dodajamo mešanicam čajev ali jo namočimo v domače žganje. Ohlajen čaj iz tavžentrože je treba piti po dolgih požirkih. Tavžentroža je sestavni del grenkih likerjev in aromatiziranih vin.

Recept za krepčilno vino, ki ga pijemo pred obrokom

V 1,5 l suhega belega vina dodamo 50 g tavžentrože, 40 g kamilic, 40 g lupine grenke pomaranče in sok 2 pomaranč. Zmes pustimo stati teden ali dva in potem precedimo ter spravimo v primerne steklenice. Krepčilo spijemo po potrebi in to pred obrokom.

Kje uspeva tavžentroža v naravi?

Tavžentroža najbolje uspeva na sončnih, odcednih peščenih tleh z malo hranili in rahlo kislim pH-jem. Najpogosteje jo najdemo na travnikih, ki niso gnojeni. Večina cvetočih travnikov je v zadnjih desetletjih uničenih, ker se travnike pogosto kosi in močno gnoji.

Najdemo jo samo na travnikih z ohranjenim naravnim ravnovesjem. Ponekod v Evropi je zaradi tega že zaščitena. Tavžentroža je na močno gnojenih površinah, ki se pogosto kosijo povsem izginila.

Zeleni svet priporoča:

🌿 KLIKNITE TUKAJ za knjigo Zeliščni vrt domača lekarna. Odličen priročnik omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in vsestransko uporabo (dopolnjena izdaja).

Knjiga Zeliščni vrt domača lekarna je zelo uporabna. S knjigo si boste pomagali pri poznavanju zelišč, njihovih lastnostih, učinkovin in uporabni vrednosti. DOPOLNJENA IZDAJA priročnika omogoča dobro poznavanje zelišč, njihovih lastnosti in uporabo.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


17 komentarjev na “Tavžentroža na domačem vrtu in zdravilna moč v ljudskem zdravilstvu

 1. NATAŠA BIŽAL- PLAUSTEINER

  Pozdravljeni,

  hvala za vse koristne in zanimive nasvete. Danes berem o tavžentroži, ki se je spominjam iz otroštva, ko je moja babica imela te lepe zdravilne rožice na vrtu. Iskala sem seme ali sadike, pa jih do sedaj nisem našla. Ali mi lahko svetujete, kje bi seme ali sadike dobila, prosim?
  Veliko uspeha vam želim in vas prijazno pozdravljam,
  Nataša

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Nataša, hvala za spodbudne besede, za dobavljivost semena ali sadike tavžentrože nimamo trenutno podatka, preglejte po spletu in povprašajte v vrtnarijah. Menimo, da bo bolj zagotovo sadiko dobiti v spomladanskem času.

   Reply
 2. Tatjana

  Potrebujem nasvet strokovnjaka. Na vzhodni strani hiše imamo večjo letno kuhinjo, ki je obrnjena proti jugu. Pred kuhinjo smo postavili nosilce na katere poleti namestimo platno, sedaj bi pa na zgornjo stran nosilcev radi speljali zelenje. Razpon med nosilci je 6 metrov, višina 2,50, dolžina “strehe pa 4 metre.
  Pod to streho ni mize je samo prostor za počivanje.
  Ker bo kuhinja v uporabi tudi v hladnih dnevih, bi radi imeli senco oz. zelenje, ki pozimi odvrže listje. Mogoče še to, da smo zelo bio usmerjeni, da smo v veliki meri samooskrbi (imamo njivo za pridelavo hrane, okoli hiše pa jagodičevje, zeliščnega polža in visoke grede)
  Kaj svetujete da bi posadili in kje bi to kupili?

  Reply
 3. Irma Lipovec

  Pozdravljeni, ga. Nataša.
  Tavžentroža raste na skromnih tleh primorja. Vsako leto jo spomladi, konec maja, nabiram v Dalmaciji. Če imate namen v tem času v Dalmacijo, si jo boste lahko nabrali tudi s korenino. V vrtnarijah je še nisem zasledila.
  Želim vam, da bi našli sadike tavžentrože, sodelavcem Zelenega Sveta pa iskrena hvala za zelo koristne nasvete, ki jih z veseljem prebiram in uporabljam v praksi.

  Prijazen pozdrav Irma

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Irma, hvala za spodbudne besede. Res je, tavžentroža raste v Dalmaciji. Vseeno je bolje kupiti sadike. Lahko pa se na naravnih rastiščih nabere semena, ko so dozorela.

   Reply
 4. Viljem

  Vse lepo napisano, veliko koristnih napotkov, o presajanju tavžentrože pa le toliko, da sem že dvakat poskušal s presajanjem pa vedno oveni in se posuši, čeprav sem jo odkopal z zemljo vred v kateri je rastla – brez uspeha. Če pa kdo ima seme tavžentrože ali ve kje se ga dobiti naj prosim objavi.
  Hvala LP in ostanite zdravi.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Viljem, mogoče nam bo uspelo, da bomo v naslednjem letu imeli sadike tavžentrože, se trudimo, da pridobimo informacije glede dobave sadik.

   Reply
 5. Mojca Torkar

  Pozdravljeni! Vidim, da ste že lansko leto dobili vprašanje glede sadik tavžentrože. Ali imate letos že nasvet, kje bi se dobile? Hvala za odgovor in vse dobro vsak dan!!!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Mojca, sadike tavžentrože bodo verjetno ponovno naslednjo pomlad (marec, april),lep pozdrav, ekipa Zeleni svet

   Reply
 6. Marija

  Pozdravljeni!
  Sem prvi naročnik za Tavžent rožo.Imela sem jo pa smo jo z pogosto košnjo uničili.
  Hvala za vse dobre nasvete in vaše delo,res nam veliko pomagate.
  Pozdrav Marija

  Reply
 7. Nataša Bižal-Plausteiner

  Lepo pozdravljeni vsi!
  Po skoraj celem letu se oglašam in se vam zahvaljujem za nasvete in komentarje o tavžentroži.
  Zelo me vseli, da ekipa Zeleni svet sporočate, da se bo dalo tudi pri vas kupiti sadike te prelepe, zelo zdravilne in nežne rožice.

  Prijazen poletni pozdrav in vse dobro vsem,
  Nataša

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Nataša, hvala, ker nam sledite, upamo, da bomo sadike tavžentrože imeli tudi spomladi 2022. Najbolje, da se slišimo nekje v mesecu februarju naslednje leto.

   Reply
 8. Marija

  Pozdravček! Hvala za VSE nasvete, posnetke, . . . Tudi jaz vas bom v februarju poklicala za tavžentrožo. Postavljam se v vrsto!
  Marija

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *