Zakaj črni plod paradižnika in težave na solati, jabolkih in ostalih rastlinah

Pomanjkanje kalcija pri paradižniku, papriki in ostalih plodovkah

Zaradi pomanjkanja kalcija pri paradižniku in papriki začne trohneti konica (muha) plodu. Pri plodovkah začnemo z listnim (foliarnim) gnojenjem, ko se zavežejo prvi plodovi in nadaljujemo v tedenskih razmikih. Plod, ki ima dovolj kalcija se bolje skladišči, plodovi pa so tudi bolj trpežni na transport.

Značilno pomanjkanje kalcija na plodovih paradižnika

Za papriko in paradižnik je treba z dodajanjem kalcija  (škropljenje skozi list) pričeti ob pojavu prvih plodov, drugič ob nadaljnji rasti plodov in tretjič v času prvega obarvanja in spremembe barve. Škropimo vsako etažo in to takoj, ko opazimo razvoj novih plodov na posamezni etaži in nadaljujemo po zgornjem navodilu.

Čim hitreje poskrbite za dodajanje kalcija rastlinam, ki kažejo pomanjkanje. Poškodovanih plodov ne bomo mogli pozdraviti, s kalcijem pa boste preskrbeli vse na novo zrasle plodove. Dobro kalcijevo listno gnojilo vsebuje višji delež dušika, tako je kalcij tudi bolj mobilen po rastlini.

Pomanjkanja kalcija pri solati, zelju in ostali listni zelenjavi

Za solato, zelje in ostalo listno zelenjavo je značilno, da ji ob pomanjkanju kalcija rjavi listni rob. Takšni znaki se hitro pokažejo pri gojenju solatnic in kapusnic, kot so solata, zelje, cvetača, brokoli, ohrovt, …

Pri kapusnicah se pomanjkanje pri mladih rastlinah lahko kaže tudi v rjavenju listnih žil, kasneje v razvoju je znak pomanjkanja rjavenje in odmiranje robov notranjih listov (izrazito pri kitajskem zelju).

Solatnice so ob pomanjkanju kalcija občutljive tudi na okužbe s sivo plesnijo.

Pomanjkanje kalcija pri jabolkih

jabolko grenka pegavost

Grenka pegavost na sorti Jonagold.

 

Pomanjkanje kalcija se pri jabolkih kaže v obliki grenke pegavosti. Pojav grenke pegavosti jabolk preprečimo z rednim ponavljajočim škropljenjem v cca. 14 dnevnih razmikih.

Škropiti začnemo, ko so plodiči velikosti lešnika. Kalcijevo listno gnojilo pri sadnem drevju uporabljamo od zaključka cvetenja do barvanja plodov.

Doziranje in uporaba pri paradižniku, kumarah, solati, sadnem drevju, zelju in ostalih kapusnicah

Škropljenje pri paradižniku do pričetka barvanja plodov in temperaturah nad 30 ºC ponavljamo na 5 do 7 dni. Pri temperaturah pod v 30 ºC pa škropljenje ponavljamo v 10 do 14 dnevnih presledkih.

Uporabimo odmerek 20 do 30 ml /10 l vode, ki običajno zadostuje za listno površino 100 m2. Treba je vedeti, da je kalcij po rastlin pri višjih temperaturah slabše mobilen, zato ga je treba v tem primeru pogosteje dodajati.

V enakem odmerku in časovnem intervalu škropimo tudi kumare in sadno drevje. Pri kumarah ga uporabimo že takoj, ko opazimo zametke prvih plodov in nadaljujemo v rednih 14 dnevnih intervalih. Pri sadnem drevju ga uporabljamo od zaključka cvetenja do barvanja plodov.

V času vegetacije škropljenje večkrat ponovimo tudi pri solati, zelju in ostalih kapusnicah.

Najbolj primeren čas za škropljenje

V vročih poletnih dnevih je dodajanje kalcija skozi list (foliarno) najbolje opraviti v hladnem delu dneva. Priporočamo, da škropljenje opravite v zelo zgodnjih jutranjih urah. Rastline se bodo tako hitro posušile in ne bo nevarnosti za okužbo z boleznimi.

Nujno poskrbite tudi za zdrav in vitalen pridelek

Kako do zdravega in domačega pridelka

Za dober pridelek brez bolezni ne pozabite na sočasno krepitev rastlin s pripravkom za odporne in vitalne rastline, ki je naravnega porekla (fino mleta naravna glina z visokim deležem sulfatnih ionov).

Namenjen je krepitvi in ohranjanju zdravja rastlin. Krepitev in ohranjanje zdravja pomenita uporabo PRED pojavom zdravstvenih sprememb, torej na še zdravo rastlino.

Zeleni svet priporoča:

Zagotovite si dober, zdrav, domač pridelek paradižnika in ostalih vrtnin, ter sadnega drevja. Za optimalen domač pridelek PRIPOROČAMO NAKUP 1 X kalcijevega listnega gnojila.

Sorodne vsebine:

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


18 komentarjev na “Zakaj črni plod paradižnika in težave na solati, jabolkih in ostalih rastlinah

 1. irena

  Vsa ta navodila spoštujem in se potem ravnam. Od vsega začetka gnojim s kalcijem paradižnik in ostalo zelenjavo. Pri paradižniku pa kljub temu opažam rjave liste, črne fleke na steblu itd. Sumim, da karkoli kupim, kakšno škropivo ali gnojilo, je vse drugo v embalaži samo tisto ne kar kupimo. To je moje mišljenje. Tudi s drugimi naravnimi škropivi, s preslico itd. niso vsi vrtičkarji uspešni. Zanima me kaj se dogaja? Rada bi jedla svoj domači paradižnik ne pa umetni, niti kupljeni, saj nima niti ta Lušt dobrega. Pred 10 leti smo še kar dobrega jedli, sedaj pa je konec z zdravo zelenjavo doma.
  Lep pozdrav!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Spoštovani, velikokrat se na paradižnikovih listih pojavijo tudi kake druge glivice, ki pa niso vse tako nevarne. Res je da zadnja leta paradižnika ni več mogoče uspešno gojiti drugače kot pod raznimi nadstreški in plastenjaki. Kar se tiče paradižnikove (krompirjeve) plesni je škropljenje v težavnih letih nujno. Letos je priporočljivo dodajati kalcij skozi list, lahko dognojimo z norveškim solitrom, nikakor pa ne pretiravajmo. Držimo se predvsem rednega zalivanja in preventivnega škropljenja proti plesni in dodatkom kalcija skozi list. Letos marsikje opažamo pomanjkanje kalcija, ki se še posebno rado pokaže, če je pradižnik sajen v loncih z kupljenim šotnim substratom.

   Reply
 2. matej n.

  pozdravljeni,

  v vseh letih sem poskusil že z raztoplj enim pepelom v vodi. apneno vodo mlekom kalcijem in še bi se našlo.. največji efekt je bil od neem olje.. torej v v trilitre vode sem dal eno velko žlico neemovega olja (original brez dodatkow) in malo žličko justovega ceta za pomivanje posode.. ..
  škrlup se je ustavil in ni šel naprej .. če pa sem ga uprabljal dovolj zgodaj pa sploh ni prišlo do črnih flekow ki nastanejo zaradi obilice dežja oz vlage…….

  lep pozdrav
  matej n.

  Reply
 3. Ppet

  Zelo korekten odgovor Zelenega sveta in tukaj lahko dodamo piko. Ni danes več enostavno pridelati paradižnika na prostem brez pokrival ali rastlinjaka. Tudi na balkonu ni večjih problemov če ima streho. Ta dež, katerega oplemenitijo z kemikalijami pride tudi do tal in seveda se poškropi po listih, če pa dodamo še zelo močno sonce in temperaturo so pa vsi pogoji izpolnjeni za uničen pridelek, katerega pridelujemo z dušo. Brez kapljičnega zalivanja in nadstreška več ne gre. Sam sem prve pridelke pobral zelene in jih vložil, saj narava dela za nas. Še veliko se bomo morali naučiti in dobro da Zeleni svet nas seznanja, spoštovati pa moramo okolje v katerem živimo.

  Reply
 4. Bogdan

  Žal sem jaz lani imel tako strohnene paradižnike na muhi.Uporabljal sem Vrtnarček to je kalcijev granulat a ni nič pomagal imel sem tudi v zemlji veliko lesnega pepela,ki je znan po kalciju in kaliju.Vse to je bilo dodano pri mešanju a z granulatom pa sem zalival.Raztopljen v hobuku vode 3 pesti granulata.

  Reply
 5. Ana

  Pozdravljeni!
  Lepo prosim, če mi svetujete, s kom naj poškropim sivo plesen na kumarah. Mogoče bi jih še rešila, ker je polovica sadike še zdrava.

  Hvala za odgovor in lep dan vam želim. Ana iz Dolenjske

  Reply
 6. zdenka

  rada bi vprašala s čim lahko odpravim bele leteče uši .imam jih na peteršilju .

  Reply
 7. milena

  pozdravljeni pojavil se je že črn paradižnik s čim naj pošpricam in kakšna je karenca .Paradižniki se že barvajo Hvala

  Reply
 8. Terezija

  Paradižnik je začel zoreti, nekateri plodovi kažejo na pomanjkanje kalcija.
  Ali smem sedaj škropiti z kalcijem ?
  Hvala za odgovor in lep pozdravljeni!

  Reply
 9. Vojko

  Koliko ljudi toliko problemov v naravnem okolju. Poznati zgodbe, katere piše življenje že več deset let je umetnost preživetja s sadeži iz svojega vrta. Nismo vsi strokovnjaki na področju kemije, fizike, naravoslovja !, veliko pa nas zna poslušati in brati prave prispevke o rasti narave na vrtovih. Že pred več kot 100 leti so naši daljni predniki opravljali cepljenje paradižnika, kar počnem tudi sam in nimam nobenih problemov z črnitvijo paradižnika, že sosedje na sosednjem vrtu pa iščejo in ne najdejo pravih vzrokov.

  Reply
 10. Marjeta

  Pozdravljeni! Imam par grmov aronije. Lani je pozebla letos je zelo rodna vendar so plodovi ze zaceli kot bi zoreli. Se pravi veliko jih je rdecih oz vijolicastih. Ali vsete zakaj se je to zgodili. Hvala za odgovor

  Reply
 11. Ida

  Pozdravljeni, sadika paradižnika je uvela,ni suha. Vidi se da bo propadla. V stiku stebla in zemlje je steblo stanjšano. Na isti način mi je propadlo nekaj sadik paprike. Kaj je to in kaj lahko storim,da ustavim propadanje,lp ida

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *