Trava na ekološki način in vsa glavna opravila-mah, zračenje, prva košnja, gnojenje ter sejanje

Najprej poskrbimo za redčenje in zračenje trave na vrtu

Zračenje trate lahko opravimo z grabljami in to pred prvim gnojenjem. ©AdobeStock

Delo na vrtni zelenici vedno opravimo v suhem vremenu, ker je tako najbolje za vrt in travne bilke.

Trata je spomladi zelo hvaležna, če pred prvim gnojenjem odstranimo odmrle dele trave, listje in ostale organske ostanke, ki so ostali na površini vrtne zelenice. Na ta način preprečimo tvorbo slabo prepustne polsti, ki na vrtni zelenici ni zaželena.

To lahko naredimo z grobimi vrtnimi grabljami ali posebnimi grabljami, ki so namenjene prezračevanju ter namenskimi stroji. Tako izboljšamo zračnost, vlažnost in dostopnost hranilnih snovi za vrtno zelenico, kar omogoča boljšo rast trave v spomladanskem času.

Poskrbimo tudi za zračenje z vilami in dosejevanje praznih mest

Trava in vrt spomladi zahtevajo nekaj osnovnih opravil. Na slabo prepustni travi lahko v času intenzivne rasti poskrbimo tudi za zračenje z vilami ali posebnimi stroji, ki jih imajo vrtnarji in izmetavajo čepe.

zračenje trate z vilami

Na manjši površini je priporočljivo tudi zračenje z vilami.

Dosejevanje praznih mest opravimo po vertikuliranju, saj je drugače dela ni mogoče opraviti. Seme lahko zmešamo tudi s kremenovo mivko in ga potresemo po travi ter povaljamo, da pride v boljši stik z vlago.

Dobro vzdrževana trava je hvaležna za redno gnojenje v spomladanskem času

Spomladi lahko uporabimo organsko gnojilo drobnejše granulacije, ki je še posebej primerno za atrije in manjše vrtne površine.

V spomladanskem času se travne bilke hitreje obraščajo, če jih gnojimo z gnojili, ki vsebujejo več dušika, fosforja in nekoliko manj kalija. Takšno sestavo ima SUBSTRAL Naturen BIO organsko gnojilo za travo, ki ga uporabimo na večjih površinah (cca. 250 m2).

Po trati ga potresemo nekoliko prej, kot specialna gnojila, saj rabijo več časa, da so hranila dostopna rastlinam. Z njimi gnojimo vsaj 3 krat v sezoni v razmaku 6 tednov.

Na manjšem obhišnem vrtu ali atriju uporabimo SUBSTRAL Naturen BIO organsko gnojilo za travo za travo drobnejše granulacije, ki je pakirano v embalaži 2,8 kg in zadostuje za 80 m2. Za lažji raztros gnojila uporabimo priročen ročni trosilnik .

Na površinah večjih od 100 m2 uporabimo organsko gnojilo za travo v večjem pakiranju.

Po gnojenju trava hitro raste in treba je poskrbeti za prvo košnjo

Vrtna zelenica bo spomladi najlepša, če je prvič ne boste prehitro pokosili. Noži kosilnice naj bodo dobro nabrušeni, kosite pa v suhem vremenu, ko trava doseže ustrezno višino. Višino košnje nastavite tako, da nikoli ne kosite več kot 1/3 travnih bilk. V prvi košnji jo zmanjšamo samo za dobre 3 centimetre, če je trava v času košnje visoka 10 cm.

Prva košnja družinske vrtne zelenice naj ne bo prenizka. ©AdobeStock

V poletnem času izbiramo organska gnojila, ki imajo več kalija kot dušika

V poletnem in jesenskem času uporabimo gnojilo 6 v 1 z več kalija.

 

V poletnem času se rast trave zaradi vročine in suše ustavi, zato v tem času uporabimo SUBSTRAL Naturen 6 v 1 popolno gnojilo za travo, ki vsebuje več kalija. Na ta način je trava bolj trpežna na vročino, stres ter sušo, hkrati jo pripravimo tudi na zimo.

Podobna gnojila uporabimo tudi v jesenskem času. Gnojenje vedno opravimo pred dežjem in v času dneva, ko sonce ne pripeka. V primeru, da dežja ni, je treba poskrbeti za izdatno zalivanje oz. namakanje.

Glavni razlogi za uporabo ekoloških (BIO) sredstev na travi:

organsko gnojilo za travo

Organsko gnojilo za travo SUBSTRAL za bolj trpežno travo na sušo.

• ko po košnji dodajamo travo na kompost,

• če uporabljamo pokošeno travo travo za zastirko na vrtu,

• ko imamo občutljive hišne ljubljenčke s pogostimi alergijami,

• kadar želimo zelenico uporabljati takoj po nanosu gnojila,

• če ne želimo požgati travnih bilk (BIO sredstva niso agresivna).

otrok in pes se igrata na trati

Otroci in hišni ljubljenčki se varno igrajo na travi, ki ima organsko oskrbo. ©AdobeStock

Trava in težavni mah, plevel ter organske rešitve za lepo zelenico

Trava, ki raste na vlažnih tleh je bolj dovzetna za pojav mahu. Če imamo na zelenici veliko mahu, je obvezno prezračevanje in izbira gnojila SUBSTRAL Naturen 6 v 1 popolno gnojilo za travo, ki ima več funkcij. Gnojilo (6 v 1) vsebuje magnezij in železo, ki preprečujeta nastanek mahu in dajeta travi lepo zeleno barvo. Sestavine pa delujejo takoj in podaljšano (do 3 mesece).

Gnojilo Substral Naturen 6 v 1 preprečuje nastanek mahu in daje travi lepo zeleno barvo. ©AdobeStock

To gnojilo nima herbicidov, ki bi plevel uničila, vendar vsebuje sestavo, ki zavira rast plevela in pospešuje rast trave. Tako se pleveli ne razvijejo do te mere, da bi izpodrivali travo, saj se vrtna zelenica lažje bori za svoj prostor. Gnojilo je primerno tudi za trate košene z robotskimi kosilnicami. Raztros gnojil v obliki drobnih granulatov najlažje opravimo s pomočjo trosilnikov.

Skrbno negovana trava ponuja veliko priložnosti za užitek. ©AdobeStock

Kako zalivamo ali namakamo travo skozi leto?

V mesecu marcu, ko običajno ni večjih količin padavin, je treba travo tudi občasno zaliti, ker jo lahko izsuši veter. Zalivanje ali namakanje je v spomladanskem času potrebno, če v času raztrosa gnojil ni dežja. V aprilu so padavine enakomerno razporejene in zalivanje običajno ni potrebno. V maju in juniju je treba pogosteje zalivati travo, ki smo jo sejali na novo ali dosejali prazna mesta.

V poletnem času je potreba po vodi zelo velika in zalivamo tako, da vlaga seže globlje kot korenine. Tako vzpodbudimo rast korenin v globino. Jesensko deževje pomaga trati, da se delno opomore od poletne suše in vročinskega stresa. Pozimi običajno namakanje ni potrebno, ker je zemlja dovolj vlažna. V suhi, topli, zimi, brez snega in stalnim vetrom, pa je treba poskrbeti tudi za občasno zalivanje.

Zeleni svet priporoča:

Vrtno zelenico je mogoče gnojiti tudi z gnojili na organski osnovi, saj trate z gnojilom nikoli ne požgemo. Tako pognojeno travo lahko po košnji dodamo na kompost in jo uporabimo za zastirko na organskem vrtu. Otroci in odrasli jo lahko uporabljamo takoj po gnojenju, gnojilo ni problematično tudi za občutljive hišne ljubljenčke s pogostimi alergijami.

Popolna gnojila za travo
SUBSTRAL.SI

Sponzor vsebine je podjetje SILK d.o.o.

Prispevek smo pripravili v sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok, ki nam je dovoli snemanje in fotografiranje. Izdelke Substral lahko kupite v vseh bolje založenih vrtnih centrih in vrtnarijah v Sloveniji. 

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


3 komentarjev na “Trava na ekološki način in vsa glavna opravila-mah, zračenje, prva košnja, gnojenje ter sejanje

 1. Marija Kralj

  Zanima me kako je potrebno poskrbeti za travnik z dihondro.
  Hvala za vaš odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, glavne prednosti sajenja dihondre na vrtu so naslednje. Prenaša senco, uspeva v rahlih, vlažnih tleh z nizko vsebnostjo hranil, je vizualno privlačna tudi brez košnje in zahteva minimalno vzdrževanje. Seme in več informacij o rastlini vam lahko poda vsak vrtnar. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *