Vrbovo lubje za zdrav česen in boljše ukoreninjenje rastlin

KLIKNITE ZA OGLED VIDEO NASVETA:

Vrbino lubje izboljša ukoreninjanje česna in ostalih rastlin

Ste vedeli, da vrbovo lubje vsebuje naravni hormon, ki omogoča boljše ukoreninjanje rastlin in hitrejšo rast. Njeno neverjetno moč ukoreninjanja lahko s pomočjo naravnega izvlečka uporabimo tudi v domačem vrtu. Česen se zaradi rastnega hormona po sajenju zelo uspešno ukorenini.

česen namakanje

Namakanje česna v izvlečku iz vrbovega lubja, ki vsebuje naravni hormon.

Naravni hormon za boljše ukoreninjanje rastlin

Zagotovo si želite pripraviti izvleček, ki vsebuje naravni hormon? Tako boste izboljšali ukoreninjanje česna, čebule in ostalih vrtnin. Česen pred sajenjem namakamo zato, da razvije dobre korenine in manj gnije. Izvleček iz lubja vrbe se zelo pogosto uporablja tudi za razmnoževanje rastlin s potaknjenci.

Česen krepimo pred glivicami, ki povzročajo gnitje

Druga koristna snov v vrbovem lubju je salicilna kislina. Če česen namočimo v izvleček iz vrbovega lubja, ki vsebuje salicin, ga bomo krepili pred glivicami in bakterijami, ki povzročajo gnitje ter propad stroka po sajenju. To je še posebno problematično v mokrih letih in slabem vremenu. Ste vedeli, da salicilna kislina zelo blagodejno vpliva na razmnoževanje potaknjencev?

vrbovo lubje

Vrbovo lubje vsebuje tudi salicin, ki krepi rastline pred glivicami in bakterijami.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Ob prijavi prejmete tudi uporabno darilo.

Kje se nahaja največ rastnega hormona in salicina?

Največ rastlinskega hormona, ki spodbuja rast korenin je v mladih enoletnih vejah vrbe, ki so rumene ali zelene. Stare veje in poganjki vrbe, ki so rjavi niso uporabne za pridobivanje koristnega izvlečka.

Rez enoletnih vej vrbe.

Največ naravnega hormona je v mladih poganjkih vrbe.

 

Naravni rastni hormon in salicilna kislina se izpirata z vodo, zato poganjke narežemo in namočimo v vodi.

Kako pripravimo izvleček iz vrbovega lubja?

Mlade veje vrbe narežemo na dolžino 2 do 3 cm in jih postavimo v posodo. Razmerje med narezanimi poganjki in vodo je 1/3. Vsebino lahko prelijemo s hladno vodo. Uporabna je tudi vroča voda, ki ni vrela.

Najprej odstranimo vse liste iz mlade veje vrbe.

veje vrbe

Mlade veje vrbe narežemo na dolžino 2 do 3 cm.

 

Kako dolgo namakamo vrbovo lubje v vodi?

V primeru, da mlade poganjke vrbe prelijemo z vročo vodo, ki ni vrela jih v vodi pustimo čez noč ali največ 24 ur. Če za namakanje uporabljate hladno vodo iz pipe jih namakate nekaj dni. Običajno je dovolj že 2 do 3 dni.

Izvleček iz vrbinega lubja je pripravljen za uporabo, ko se obarva v temno rumeno barvo.

Izvleček iz vrbovega lubja je pripravljen, ko se obarva temno rumeno.

Izvleček vedno hranimo v hladiliku?

Izvleček, ki izboljša ukoreninjanje in krepi rastline pred škodljvimi glivami je obstojen dober mesec, če ga hranimo v hladilniku. Kozarec za vlaganje v tem primeru zapremo s pokrovom in ga hranimo pri temperaturi 4 do 6 °C. Lahko ga pripravimo tudi sproti in z viškom, ki ostane po namakanju zalijemo rastline v vrtu.

Namakamo lahko stroke česna, čebulček ali sadike

Česen, čebulo, tulipane in ostale čebulnice za 30 minut namočimo v izvleček iz vrbovega lubja. To je dovolj, da čebulnice razvijejo dobre korenine in so bolj krepke v primeru okužb s škodljivimi glivicami.

namakanje česna

Namakanje česna v izvlečku iz vrbovega lubja.

 

Sadike vrtnin pred sajenjem za 10 minut namočimo v izvlečku iz vrbovega lubja. Možno je tudi zalivanje rastlin po sajenju. To naredimo dvakrat v presledku 14 dni.

Uporaba izvlečka iz vrbe v primeru razmnoževanja potaknjenecev

V primeru razmnoževanja s potaknjanci je treba potaknjence čez noč namočiti v izvlečku iz vrbovega lubja. Za tem jih potaknemo v zemljo za setev in pikiranje, nato nadaljujemo s postopkom razmnoževanja. Potaknjence lahko z izvlečkom tudi zalivamo, ko so že potaknjeni v zemljo. Postopek zalivanja ponovimo največ dvakrat.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Ob prijavi prejmete tudi uporabno darilo.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


8 komentarjev na “Vrbovo lubje za zdrav česen in boljše ukoreninjenje rastlin

  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Branka, se zahvaljujemo za spodbudne pohvale. Naši nasveti vam bodo zagotovo koristili in pomagali premagovati vse neznanke pri vrtnarjenju.

   Reply
 1. Barbara Cerk

  Tudi meni so zelo všeč vaši nasveti. Če se leda, jih uporabim. Česen mi je sicer že pišel ven, a ga bom zalila z vrbovim izvlečkom. Kajti večinoma je okužen s plesnijo in ga moram predčasno izkopati.

  Reply
 2. Marija Hribar

  Pozdravljeni,
  povejte mi prosim ali lahko za namakanje česna lahko uporabim vrbove veje, ki niso ravne, temveč zelo zavite.
  Ali lahko uporabimo kamiličin čaj?
  Lep dan in hvala

  Hribar Marija

  Reply
 3. Ivica

  Pripravila sem vrbino vodo tako, da sem vrbo namakala 3 dni. Potem sem kozarec imela na hladnem vendar ne v hladilniku in je voda postala kalna. Ali je to še uporabno ali raje zavržem? Danes sem naredila na 2 načina. 1. sem dala vročo vodo in je tekočina čista, drugič pa hladno prevreto vodo a je tekočina po 1 dnevu malo motna. Kaj delam narobe?

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *