Vse o rezi ameriških borovnic

Prvo leto izrežemo šibke poganjke in odstranimo prve cvetove

Kliknite na video za ogled rezi ameriške borovnice prvo in drugo leto po sajenju:

Video smo posneli na Kmetisjkem inštitutu Slovenije v poskusnem sadovnjaku Brdo pri Lukovici. Svetuje dr. Darinka Koron, strokovnjakinja za jagodičje.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup visokorodnih sadik ameriške borovnice.
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup vseh sadik jagodičja.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige GOJENJE IN REZ SADNIH RASTLIN.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.

Jeseni in spomladi sajenim sadikam moramo takoj po sajenju izrezati polegajoče, šibke in drobne poganjke. Šibki poganjki ne obrodijo, rastlini jemljejo energijo in hrano ter prekomerno zgoščujejo grm.

 

Cilj vzgojne rezi takoj po sajenju je vzgojiti močne in kakovostne poganjke z rodnimi (cvetnimi) brsti, iz katerih se razvijejo kakovostni, okusnejši in obstojnejši plodovi.

 

Jeseni in pravkar sajenim sadikam moramo spomladi odstraniti vse cvetove. V kolikor cvetov prvo leto ne odstranimo, mlado rastlino prekomerno obremenimo s pridelkom. Pridelek bi prvo leto rastlino izčrpal in ustavil v nadaljni rasti in rodnosti.

V drugem letu rasti izrezujemo odvečne poganjke

Prva leta po sajenju skrbimo za rast močnih poganjkov iz osnove. Izrežemo obstoječe poganjke, ki imajo nastavljene manj kakovostne rodne (cvetne) brste. Manj kakovostni rodni brsti so na kratkih in drobnih poganjkih. Iz njih se razvijejo prav tako manj kakovostni plodovi, ki grmu jemljejo preveč energije za rast in rodnost v kasnejših letih.

 

Na poganjkih, ki jih v grmu pustimo izrežemo manj kakovostne in šibke poganjke. Cilj vzgojne rezi v drugem letu je povečanje kakovostnih rodnih poganjkov za naslednja leta.

Kako režemo ameriške borovnice v četrtem letu?

Kliknite na video za ogled rezi grmov v četrtem letu:

V kolikor smo v preteklosti pravilno vzgajali grme imamo četrto leto manj dela z rezjo. Izrezujemo pri tleh rastoče, pregoste in polegajoče se poganjke. Na grmih, ki jih gojimo samooskrbno v vrtovih izrežemo pecljevino (peclje lanskih plodov) in morebitne suhe poganjke.

Vsakoletna rez ameriških borovnic zagotavlja dober pridelek

Kliknite na video za ogled rezi starejših grmov ameriških borovnic:

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup visokorodnih sadik ameriške borovnice.
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup vseh sadik jagodičja.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige GOJENJE IN REZ SADNIH RASTLIN.
**

KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.

Z vsakoletno rezjo vzdržujemo razmerje med rastjo in rodnostjo. S tem dosežemo, da se grmi stalno obraščajo z mladimi poganjki. Vitalni in močni rodni poganjki bodo obrodili bolj zdrave, obstojnejše, dobro dozorele plodove z večjo vsebnostjo sladkorjev.

Skrbimo za vitalne grme z več kakovostnejšega rodnega lesa. Veje na posameznem grmu naj ne bodo starejše od 6 let. Najbolj kakovostni plodovi se razvijejo na enoletnih poganjkih dolžine od 15 do 30 cm, debeline cca 5 mm.

Grm pred rezjo.

Grm po rezi.

 

V grmu izrežemo odvečne poganjke

Slabše rodne poganjke izrezujemo do tal.

 

Slabše rodne poganjke izrezujemo do tal in pazimo, da ne puščamo `štrcljev`. Slabše rodni poganjki so tisti, ki nosijo drobnejše brste, iz katerih bi se razvili drobnejši plodovi.

Pregoste poganjke znotraj grma razredčimo

Znotraj grma redčimo tudi pregoste poganjke. Poganjkov nikoli ne krajšamo, pač pa režemo po principu odvajanja na poganjke, ki rastejo navzven. Izrežemo polegajoče in šibke poganjke. Grmi so tako dobro osvetljeni, ne pregosti in omogočena je zadostna cirkulacija zraka. Plodovi na takšnih poganjkih slabo dozorevajo, zato jih vestno izrezujemo. S to rezjo zmanjšamo pojav bolezni.

Izrežemo večino poganjkov iz zemlje

 

Poganjke, ki odganjajo iz zemlje (osnove grma) moramo razredčiti. Pazimo, da jih režemo do tal in ne puščamo štrcljev, iz katerih bi zraslo še več drobnejših poganjkov. Pustimo le 2 do 3 najboljše poganjke, ki bodo v kasnejših letih nadomeščali nove rodne veje.

Zakaj ameriška borovnica ne rodi

Kako režemo grme, ki so bili s pridelkom preobremenjeni? Kliknite na video za ogled:

Šibke poganjke brez rodnega nastavka popolnoma izrežemo.

Grme, ki jih je preobilen pridelek ustavil v rasti in rodnosti močno porežemo in razredčimo. Na poganjkih opazimo malo ali nič cvetnih (rodnih) brstov.

Šibke poganjke brez rodnega nastavka popolnoma izrežemo. S to rezjo silimo rastlino k izraščanju močnih poganjkov iz osnove, ki bodo nastavili kakovostne cvetne (rodne) brste.

Zeleni svet priporoča:

Z redno vsakoletno rezjo bomo vzgojili vitalne in močne grme z rednim in kakovostnim pridelkom. Upoštevati je treba tudi druge pogoje in gojitvene ukrepe. Ne pozabite na ustrezno pripravo kislih tal, izbiro sončnega rastišča, gnojenje in varstvo pred boleznimi in škodljivci.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup visokorodnih sadik ameriške borovnice.

KLIKNITE TUKAJ in si oglejte celotno ponudbo sadnega drevja.
KLIKNITE TUKAJ in si oglejte celotno ponudbo jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za knjigo GOJENJE IN REZ SADNIH RASTLIN.
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.

© Zeleni svet

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


9 komentarjev na “Vse o rezi ameriških borovnic

 1. Majda

  Mreže se dobijo v OBIJU, so odlične, jaz pokrivam tudi čebulo in ostale pridelke proti škodvljicem, zelene so in stanejo cca 7e.

  Reply
 2. Nena

  Prosim za nasvet, imam več grmov ameriških borovnic, katere so mi letos srne zelo pojedle. Skrajšale so mi mladike za 30 cm. Moje vprašanje je, kaj naj s temi vejami sedaj naredim. Porežem ali pustim.. Hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Nena, največkrat so ti oganjki tako poškodovani, da jih je treba skrajšati do zdravega dela. Žal tako izgubite precej plodov za poletje.

   Reply
 3. Dušan Holc

  Pozdravljeni!
  Imam vprašanje!
  Kje lahko kupim sadiko kaki jabolka sorte NIKITA GIFT?
  Ta sorta baje prenese temperature do -20 stopinj celzija
  Hvaležen bom za vsak odgovor.
  Hvala in lep pozdrav, Dušan Holc

  Reply
 4. Dejan

  Pozdravljeni,
  navdušen sem na vašo stran, zelo poučna in zanimiva.
  Dobil sem navdih na ameriške borovnice, lahko mi pomagate. Čisto novi sem pri tej vzgoji te rastline. Vsak nasvet mi bi prišel prav. Vse od saditve, katere sadike izbrati, zemlja, lega, rez,…
  Hvala, vam že v naprej.
  Lp, Dejan

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *