Ameriške borovnice na domačem vrtu

Ameriške borovnice nimajo velikih težav z boleznimi in škodljivci

V manjših nasadih v vrtovih, kjer borovnic ne gojimo intenzivno je tudi pojav škodljivcev in bolezni manjši. Največkrat nam težavo povzroča razkisanje zemlje in s tem povezan pojav listne bledice – kloroze. Več o tem v članku, Rastline za kisla rastišča.

Moramo biti vsekakor pozorni ob nakupu sadik, da ne zanesemo kakšnih kaparjev ali drugih bolezni.

Zaščita borovnic z mrežo

Mreža ščiti borovnice pred ptiči, toči in sončnemu ožigu listov.

V času zorenja borovnic moramo pridelek zaščititi z mrežo proti ptičem. Ptiči zelo radi pokljuvajo zoreči pridelek precej hitreje, kot ga ljudje uspemo pobrati.

Uporabimo kar mrežo proti toči, da zaščitimo pridelek še pred morebitnim popolnim opustošenjem in tudi pred sončnimi ožigi na listih. Mreža namreč rastline tudi delno zasenči in prepreči ožige, ne pomeni pa, da borovnice zato rastejo zato v senci.

KLIKNITE TUKAJ za nakup in ogled sadik ameriške borovnice.
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup vseh sadik jagodičja.

Sorte ameriških borovnic

Sorte ameriških borovnic se razlikujejo po času zorenja, po obliki plodov, bujnosti in načinu rasti, odpornosti na bolezni in zimske temperature, količini pridelka na kar veliko vplivajo tudi klimatske in talne lastnosti. Vse sorte niso primerne za naš klimatski prostor.

Obiranje in skladiščenje ameriških borovnic

Ameriške borovnice pred obiranjem. ©Foto: AdobeStock

Plod borovnic so temno modre barve s poprhom, sladko-kislega okusa, meso v notranjosti ploda je zelenkaste barve in postopoma zorijo do 5 tednov. Pojavljajo se tudi sorte rožnate barve ´Pink lemonade´.

Sorte zorijo od začetka julija do septembra. Za boljšo oplodnjo in večji pridelek sadimo 3 – 5 različnih sort.

Ameriške borovnice obiramo v hladnem delu dneva, najbolje zjutraj in jih pospravimo na hladno. V hladilniku se obdržijo približno teden dni. Lahko jih tudi zamrznemo. Tako kot pri malinah tudi tu velja, da jih zamrzujemo na pladnju in šele nato zamrznjene stresemo v vrečko ali posodico.

Ameriška borovnica in sajenje v vrtu

Borovnici izberemo sončno lego, ter ji skrbno pripravimo življenski prostor v humusni, kisli in za vodo prepustni zemlji (pH 3,8- 5,0). Razvije plitev koreninski sistem z gostim spletom drobnih koreninic. Vse o rastlinah za kisla rastišča preberite v članku, Rastline za kisla rastišča.

V sušnem obdobju moramo poskrbeti, da bo zemlja dovolj vlažna. Borovnice namreč zorijo tekom poletja, kar sovpada z obdobji kratkotrajnih ali dolgotrajnejših suš. Če se šotni substrat, v katerega borovnice največkrat tudi posadimo presuši, ga zelo težko zopet optimalno napojimo z vlago. Uporabimo sistem kapljičnih namakalnih cevi.

KLIKNITE TUKAJ za nakup in ogled sadik ameriške borovnice.
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup vseh sadik jagodičja.

sajenje borovnic

Izkopan jarek zadošča za sajenje dveh sadik.


Za sajenje pripravimo sadilno jamo, široko 80 cm in globoko do 40 cm
. Stene in deloma dno sadilne jame obložimo s plastično folijo, da preprečimo razkisanje zemlje. Uporabna je folija za ribnike, ki je dovolj debela, da jo koreninski sistem ne poškoduje.

Dno sadilne jame napolnimo z drenažnim slojem peska, da voda lažje odteka. To je nujno tam, kjer so tla slabo prepustna za vodo.

Zemljo za sajenje pripravimo iz šotnih substratov za rododendrone in kisle gozdne zemlje bogate s humusom (najboljše je od tam, kjer rastejo samonikle gozdne borovnice). Korenine borovnic živijo v simbiozi z glivicami, ki pomagajo pri prehrani – erikoidna mikoriza. Zato borovnice bolje rastejo in tudi hitreje rodijo.

Borovnico posadimo 5 cm globlje, kot je rasla v drevesnici, da se grmi okrepijo z močnejšimi vejami.

Posajenim borovnicam dodamo zastirko

Zastirka iz lubja in žaganja iglavcev. Dodajamo lahko tudi sveže zelene iglice.

 

Po sajenju dodamo po vrhu zemlje zastirko iz svežih – še zelenih borovih iglic ter borovega žaganja in lubja. Takšna zastirka pomaga pri ohranjanju optimalne kislosti zemlje, vzdržuje vlago, ohranja rahlo zemljo in ovira rast plevelov. Zastirko letno obnavljamo in vzdržujemo plast 5 – 8 cm.

Če sadimo večje število grmov, potem izkopljemo jarek, ki je dovolj globok in širok, da ima vsaka sadika dovolj prostora za rast.

Ameriške borovnice lahko posadimo tudi v večje lonce, ki jih vkopljemo v zemljo. Tudi v loncih moramo urediti drenažo in jih napolniti z ustreznim substratom.

KLIKNITE TUKAJ za prejemanje brezplačnih nasvetov. Če vam je nasvet všeč, nas priporočite tudi svojim prijateljem.

Gnojenje ameriške borovnice

Mešanici zemlje in šote ob sajenju vmešamo od 20 – 40 dag fiziološko kislega mineralnega gnojila za borovnice. Z omenjenim gnojilom v spomladanskem času dognojujemo tudi pozneje v manjših količinah, do 10 dag na sadiko.

Rez ameriških borovnic

Ameriške borovnice režemo podobno kot črni ribez. Izrezujemo stare in izrojene veje in jih nadomeščamo z novimi vejami – grme pomlajujemo. Premočne enoletne poganjke lahko nekoliko prikrajšamo. Držimo pa se pravila, da poganjkov nikoli ne krajšamo na grmu, ker bomo sicer izgubili rodnost in izmaličili grm. Borovnice rodijo na koncu poganjkov.

Kliknite na video za ogled rezi ameriške borovnice:

Ameriške borovnice režemo podobno kot črni ribez. Pri osnovi (tla) izrezujemo stare in izrojene veje in jih nadomeščamo z novimi vejami. Če sadimo 3 letne sadike prvo rez opravimo po 4 ali 5 letu. Tako grme pomlajujemo.

Kliknite na video za ogled rezi s pridelkom preobremenjene ameriške borovnice:

Držimo se pravila, da mladih poganjkov nikoli ne krajšamo na grmu, ker bomo sicer izgubili rodnost in izmaličili grm. Borovnice namreč rodijo na koncu poganjkov.

Kliknite na video za ogled rezi starejše ameriške borovnice:

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za nakup in ogled sadik ameriške borovnice.
KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup vseh sadik jagodičja.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


50 komentarjev na “Ameriške borovnice na domačem vrtu

 1. SONJA KRAJNC

  Pozdravljeni! prosila vas bi ali se da iz ameriške borovnice naredit pomladek pa kako bi vas prosila za nasvet.Hvala Sonja Krajnc

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni!

   Ameriške borovnice se težje ukoreninjajo s potaknjenci v domačih razmerah. Uspeh lažje dosežete z grebeničenjem.

   Reply
 2. Meta Krek

  Pozdravljeni

  Ali se pri nas dobi sorta ameriških (ali sorodnih borovnic), ki niso občutljive na
  navadno zemljo? Pred leti je bil uvoz iz Nemčije, sedaj jih pa nikjer ne najdem.
  (Ne mislim na sibirske borovnice).

  Lep pozdrav

  Meta

  Reply
 3. Vojka Celesnik

  Pozdravljeni,
  Krajsanje poganjkov na grmu; kaj to pomeni in kako se izvede pri ameriski borovnici?
  (Imam jo v loncu na terasi).
  Hvala za vas odgovor in lep pozdrav.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni v vrtu jih lahko sadite 0,8 – 1 m v vrsti in vsaj 1,5 – 2 m medvrstne razdalje. V večjih nasadih so zaradi strojne obdelave te razdalje večje.

   Reply
 4. aciramka

  Danes, 30.10.2016 sem posadila dve ameriški borovnici z imenom: CHANTICLEER, ki naj bi zorela junija in CHANDLER, zorenje v avgustu.
  Zanima me posebnost teh dveh sadik, saj ju v seznamu nisem zasledila.

  Hvala za odgovor in lep dan še naprej.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, omenjenih sort ne poznamo, vedno se posvetujte pred nakupom. Kupujte sorte, ki so preizkušene pri nas in jih prodajalci znajo opisati

   Reply
  • aciramka

   P.S. Omenjeni borovnici sem kupila v vrtnariji v Novem mestu. Zdaj, ko je čas obiranja borovnic lahko povem, da je zgodnja zelo lepo obrodila, še vedno je bogata, piše se 25.7.2017, sadeži so debeli, sočni, pozna sorta pa še nima vseh nastavkov razvitih, a jih je že tudi nekaj za pokušino. Dobre bodo tudi te.

   Lep dan vsem, ki bereta in uživate ob obiranju modrih sadežev.

   Reply
 5. Ivan Skok

  Katera sorta ameriške borovnice bi bila najprimernejša za Savinjsko dolino(okolica Vranskega).
  Hvala za odgovor.

  Reply
 6. francka

  Pozdravljeni!
  Mene pa zanima zakaj letos ameriške borovnice niso bile tako debele kot lani kaj moram narediti!
  hvala za odgovor
  Lep pozdrav

  Reply
 7. Danilo Papič

  Pozdravljeni, želim posaditi ameriško borovnico s čim debelejšimi plodovi (hitrejše obiranje). Katero sorto mi priporočate? Katero mi sicer priporočate za področje Ljubljane ?

  Reply
 8. aciramka

  Letošnje obdarovanje s sadovi je bilo na vseh področjih bolj kilavo. Suša, spomladi mraz,… vse to je vplivalo na kakovost pridelkov. Upam in želim, da bomo naslednje leto bolj zadovoljni pri obiranju zdravih plodov.

  Reply
 9. aciramka

  Zanima pa me, kdaj lahko gnojimo ameriške borovnice? Nekje sem zasledila, da tudi v pozni jeseni, le da zemlja naj bi ne bila zmrznjena. Je to mogoče?

  Reply
 10. Desanka

  Danes bi posadila 2 ameriški borovnici. Imam 250 litrov šote in nekaj 100 litrov smrekovih iglic. Ali v sadilno jamo moram dati črno folijo in kako pa naj jo dam, da voda lahko odteka? Bo hudo narobe če dam prvo smrekove iglice nato pa šoto?

  Reply
 11. marica

  Spostovani! Mene pa zanima kjer se da kupit mreža za zascito borovnic ista taksna kot ste jo vi prikazali pri rezi ameriskih borovnic. Hvala lepa za odgovor.

  Reply
 12. Boštjan

  Lep pozdrav Zeleni Svet,

  Doma imam manjši nasad Ameriških (8) in Sibirskih borovnic (17), večino sem jih posadil to leto, nekaj pa že prejšnja leta in sedaj se počasi učim kako in kaj z njimi, tudi s pomočjo vaše spletne strani. Zanima pa me sledeče, ali lahko Ameriškim borovnicam spomladi dodaš malo zorjenega kurjega gnoja in zajčjega gnoja, ali se striktno gnoji samo s posebnim mineralnim gnojilom (s katerim tudi gnojim in dognojujem)?

  Pa še eno vprašanje, lani spomladi sem posadil Ameriško borovnico (sorta Duke) in je potem čez leto pognala kakšnih 6-8 mladih vej. Marca so izgledale še v redu (zelene veje vse do vrha), sedaj so pa nekatere začele pri vrhih rjaveti oz. se sušiti. Marca sem tej borovnici tudi dodal nekaj kurjega in zajčjega gnoja, sedaj pa sumim, da je mogoče to krivo, da se veje pri vrhu sušijo. Ali pa je razlog kaj drugega, ne vem. Mimogrede šota v kateri raste borovnica ni suha.

  In še eno zanimivost za ostale bralce bi delil. Vi pri Zelenem svetu to verjetno tako že poznate. Moj bratran ima tudi eno Ameriško borovnico, stara je kakšnih 6-7 let, ki je že kar lep grm visok dva metra. Opazil pa sem da okoli borovnice raste trava in ker ga nisem dobro izprašal kako jo je sadil, predvidevam, da jo je sadil kar v navadno zemljo. Predvidevam po tem, ker okoli korenin raste trava in nisem videl nobene šote kaj šele zastirke, razen če je pustil, da se kasneje trava čez zaraste. No zaupal pa mi je eno finto, in sicer, da vsako leto skoplje okoli korenin te borovnice in noter nameče kisli štok, ki mu ostane od prešanja jabolk in potem zemljo nazaj zakoplje čez štok. In borovnica mu je res fino zrasla (2 m v višino) in bujno cveti. Čeprav sem opazil, da so nastavki cvetov zelo vijolični, pri mojih borovnicah so samo beli, ampak to je verjetno od njegove sorte borovnice, ali pa je to povezano z kislim jabolčnim štokom? Kakšno je vaše mnenje o tem? Priporočate kaj takega? Ste že to kdaj sami preizkusili oz. ali imate izkušnje s tem? Če to deluje in pri njem očitno deluje, potem bom kisli jabolčni štok začel mojim borovnicam tudi sam čez leta, ko se bo šota počasi razkisala, ker v sadilne jame nisem dal plastične folije (ker nočem dajati plastike v zemljo). Slišal pa sem, da obstajajo tudi neki posebni žvepleni pripravki za kisanje zemlje, veste kaj o tem?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Boštjan, pri gojenju ameriških borovnic je dobro upoštevati obstoječe nasvete, ki veljajo in se uporabljajo tudi v pridelovalnih nasadih. Zelo pomembna je izbira rastišča, priprava rastišča, izbor sort, rez od samega začetka. Za gnojenje je bolje uporabiti namenska gnojila, ki se uporabljajo za gnojenje ameriških borovnic, pomembno je, da gnojila ne vsebujejo kalcija. Vsekakor pa se lahko posreči tudi kakšen domač recept, kakor ga tudi sami omenjate, je pa treba biti pri tem previden.

   Reply
 13. Boštjan

  Pozdravljeni, tokrat bom poskušal biti krajši. Na eni od ameriških borovnic, ki sem jo posadil lani, so se mi sedaj od začetka aprila začele lanske mlade nove veje sušiti od zgoraj nazvzdol. Malo sem brskal po drugih straneh kaj bi lahko bil vzrok in našel sem dva morebitna vzroka. Baje, da je borovnica zelo občutljiva na onesnaženje (to sem prebral na eni strani, kjer pišejo o čaju iz borovničev listov in kdaj jih je primerno nabirati), torej en vzrok je lahko onesnaženje (recimo izpušni plini avtomobila, ker imam to specifično borovnico na robu vrta blizu dvorišča), drugi bolj verjeten vzrok pa je, da je sadilna jama s šoto preveč mokra. Lani sem izkopal jamo kar globoko (najmanj 0,6 m), tako da je spodnja bolj zbita zemlja oz. spodnji del jame precej globlje od korenin. Marca sem jo potem kar nekajkrat zalil, ko sem ji dodal malo kurjega gnoja, čeprav mi verjetno ne bi bilo treba toliko zalivati, sedaj jo pa še dež moči. Je torej moča vzrok tega, da se borovnici sušijo mlade zelene veje od zgoraj navzdol? Po moje, da je to ker drugo res ne vem kaj bi lahko bilo. Kaj menite?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Boštjan prekomerno zastajanje vode v tleh bi lahko bil vzrok, ki ga omenjate, vsekakor pa je treba videti tako primer sušenja poganjka, kot izgled same rastline. Lahko je tudi kakšna bolezen, ameriške borovnice lahko imajo težave s stebelnimi boleznimi, ki povzročajo odmiranje stebel, stebelni rak, siva plesen lesa, siva plesenmladih poganjkov, plodov in cvetov. Težava so lahko tla, kjer voda zastaja, v tem primeru je sajenje na močno dvignjene grebene nujna. Glede gnojenja, pa se le držite izbire ustreznih gnojil, vedno se posvetujte pred nakupom. Z izbiro namenskih gnojil za borovnice ne boste ničesar zgrešili.

   Reply
 14. Simon

  Pozdravljeni!

  Kako pa je s presajanjem ameriških borovnic – če ni strogo odsvetovano, me zanima ali so kakšna posebna priporočila razen presaditve s čim več ohranjene šote med koreninami. Presajanje jeseni ali spomladi?
  Imamo cca 8 let posajene sadike, katere bi zaradi prostorske stiske radi prestavili.

  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Simon, v kolikor presajanje ni zelo nujno ameriške borovnice raje pustite na obstoječem mestu, presajanje je zahtevno. Korenine ameriških borovnic se razraščajo bolj v širino ne toliko v globino. Zato je dovolj korenin z grudo težko zajeti. Zato se lahko dogodi, da nekaj časa sploh ne rastejo ali pa začnejo hirati. V kolikor pa presajanje morate opraviti to storite jeseni, uspeh pa je vprašljiv.

   Reply
 15. Blaž

  Pozdravljeni,

  Zanima me kdaj in na koliko časa je priporočljivo dodajati šoto k obstoječim sadikam?

  Reply
 16. Veronika Modic

  Imam vprašanje. Že lansko leto sem opazila,da v jagodah ameriške borovnice prav veselo uživa mali črviček ,ko jo malo stisneš mehko sicer poteče sok in ko odprem borovnico vidiš belega črvička. Krasno! Letos sem nastavila rumene lističe je polni malih muhic,ampak problem ostaja Kako naj ukrepam?

  Reply
 17. Masa

  Pozdravljeni!
  Letos bi prvič posadila ameriške borovnice (5kom) v lonce. Katere vrste mi priporočate da bi se pridelek porazdelil čez daljše obdobje. Kdaj je najboljši čas za sajenje v lonce-je ok premer lonca 60cm. v metrsko višje korito verjetno nebi bilo ok če bi posadili dve borovnici?
  Hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Maša, kontaktirajte spletno trgovino Zeleni svet za nasvet, več TUKAJ https://trgovina.zelenisvet.com/ in se dogovorite glede ustreznih sort, ki so na zalogi, sadite lahko kadarkoli, ko mine mraz, ker boste sadili v lonce. V koritu, kot omenjate je lahko največ 1 borovnica, premer 60 cm je optimalen.

   Reply
 18. Bojan Klančnik

  Pozdravljeni,
  V vaših nasvetih za gojenje ameriških borovnic pravite, da jih je potrebno zaščititi z mrežo, ker ptice rade osmukajo vse plodove. Še tiste zelene. Pišete tudi, da naj jih zaščitimo tudi v času cvetenja, ker ptice rade pojedo tudi le-te.
  Vprašanje: Kako z mrežo zaščitenih borovnicah pride do opraševanja? Čebele in čmrlji ne morejo priti skozi odprtine v mreži.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav!

  Reply
 19. JANEZ

  Odpadajo listi na borovnicah in določene sploh ne dozorijo ampak se posušijo na vejici.
  rezal sem zelo malo. plodovi so drobni. Hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Janez, to je posledica toplotne obremenitve, težko pa ocenimo na pamet, lahko tudi da gre za kakšne druge motnje, svetujemo prekrivanje z mrežo – senčenje in namakanje.

   Reply
 20. Zarja

  Pozdravljeni, po nesreči sem posadila ameriško borovnico v lonec samo v šoto. Ali bo vseeno rastla ali sem jo s tem uničila?
  Najlepša hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Zarja, bolje bi bilo dodati še kakšno naravno kislo zemljo, gnojilo za ameriške borovnice in obvezno drenažo na dnu lonca (glinopor, granitni pesek).

   Reply
 21. Urska

  Pozdravljeni,
  bi ameriške borovnice preživele na senčni strani vrta?
  Gozdne tam lepo uspevajo.
  Hvala.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *