Vse o sortah, rezi, sajenju, zalivanju in gnojenju ameriških borovnic

Kliknite na video in prisluhnite nasvetu

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo priporočenih sort ameriških borovnic.
📗 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

Sorte ameriških borovnic izbiramo po času zorenja

Sorte ameriških borovnic se razlikujejo po času zorenja, po obliki plodov, bujnosti in načinu rasti in količini pridelka. Ameriška borovnica daje v polni rodnosti 4 do 10 kg plodov, odvisno od sorte in širine zasaditve različnih sort. Več sort sadite skupaj, boljša bo oprašitev in pridelek. Priporočamo, da skupaj posadite 4 do 5 različnih sort in si zagotovite pridelek domačih borovnic od junija do septembra.

V spodnji tabeli si lahko ogledate opise sort, ki so primerne za naše klimatske razmere.

Tabela 1: Opisi sort ameriških borovnic po času zorenja.
Kliknite na tabelo in potem na sorto za podrobnejši opis sort

SORTA ČAS ZORENJA
Duke Zori konec junija.
Brigitta Druga polovica julija.
Darrow Od sredine avgusta do sredine septembra.
Pink Blueberry Od sredine avgusta do konca septembra.
Denise Blue Od sredine julija.
Late Blue Od sredine julija.
Razz Od začetka julija do začetka avgusta.
Chanticleer Od začetka julija do začetka avgusta.
Bluecrop Od sredine julija do sredine avgusta.
Blue Suede Od sredine julija do sredine avgusta.
Legacy Od začetka julija do začetka avgusta.
Goldtraube Od sredine julija do sredine avgusta.
KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sort.

Priporočamo nakup triletnih sadik, ki hitro rodijo

Pri nakupu sadik bodite pozorni na to, da izbirate med sadikami, ki so stare 3 leta. Takšne sadike rodijo že v prvem letu po sajenju. Če kupujete samo z očmi se zgodi, da kupite 1 in 2 letno sadiko, ki je nekoliko cenejša, pretegnjena in rodi leto ali dve po sajenju.

Kako posadimo ameriško borovnico?

Borovnice sadimo na sončno lego. Sadimo jih lahko v večje lonce in korita. Tako imamo najmanj težav z razkisanjem tal, saj jih sadimo v kislo zemljo (pH 3,8- 5,0). Zelo dobro se bodo počutile tudi v vrtu. Če sadimo večje število grmov, potem izkopljemo jarek, ki je dovolj globok in širok, da ima vsaka sadika dovolj prostora za rast.

Za sajenje v vrtu pripravimo sadilno jamo, široko 80 cm in globoko do 40 cm. Stene in robove dna sadilne jame obložimo s plastično folijo, da preprečimo razkisanje zemlje. Uporabna je folija za ribnike, ki je dovolj debela, da jo koreninski sistem ne poškoduje. S folijo nikoli ne zapremo dno.

priprava_tal_rastline_kisla_rastisca

Priprava rastišča za ameriške borovnice.

Dno sadilne jame napolnimo z drenažnim slojem peska, da voda lažje odteka. To je nujno tam, kjer so tla slabo prepustna za vodo.

Za sajenje v lonce izbiramo nizke sorte

Zadnja leta so novost nizke in zelo rodne sorte ameriških borovnic, ki so primerne za sajenje tako v lonce, kot v večja korita.

Sorta Top hat sodi med najnižje sorte ameriških borovnic, zraste do višine 60 cm. Zori od začetka junija do sredine julija. Sorta Northblue rodi najdebelejše plodove, ki dosegajo povprečje premera 15-18 mm. Rodi julija in avgusta. Tu sta še sorti Chipewa, nekoliko višje rasti in North Country, obe zorita julija in avgusta.

Najprej izberemo lonec premera vsaj 60 cm, ki naj bo prezimno trden. Izbiramo izključno prezimno keramiko, celo impregniran lesen čeber je primeren.

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo priporočenih sort ameriških borovnic.
📗 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

V kakšno zemljo sadimo ameriške borovnice?

Zemljo za sajenje pripravimo iz šote, ki jih kupimo v trgovinah. Cenovno najbolj ugodne so embalaže volumna 250 l. Sadite jih lahko tudi v substrate, ki so namenjeni sajenju rododendronov.

V kislo zemljo, ki jo kupite lahko primešajte ½ kisle gozdne zemlje, ki jo najdete v domačem gozdu, kjer rastejo kostanj, borovci, smreke in hrast. V takem področju rastejo tudi samonilke gozdne borovnice.

Ena borovnica potrebuje najmanj 150 l kislega substrata (kisle zemlje). V taki mešanici ameriške borovnice bolje rastejo in hitreje rodijo.  To se zgodi zato, ker korenine borovnic živijo v simbiozi z glivicami, ki pomagajo pri njeni prehrani – erikoidna mikoriza.

Globina sajenja in zastiranje tal

Borovnico posadimo 5 cm globlje, kot je rasla v drevesnici, da se grmi okrepijo z močnejšimi vejami. Po sajenju dodamo po vrhu zemlje zastirko iz svežih, še zelenih borovih, smrekovih iglic, ter borovega žaganja in lubja. Takšna zastirka pomaga pri ohranjanju optimalne kislosti zemlje, vzdržuje vlago, ohranja rahlo zemljo in ovira rast plevelov. Zastirko letno obnavljamo in vzdržujemo plast, ki je debela 5 do 8 cm.

Posajenim borovnicam dodamo zastirko

Zastirka iz lubja in žaganja iglavcev. Dodajamo lahko tudi sveže zelene iglice.

Poskrbite za redno zalivanje ameriških borovnic

V sušnem obdobju moramo poskrbeti, da bo zemlja dovolj vlažna. Borovnice namreč zorijo tekom poletja, kar sovpada z obdobji kratkotrajnih ali dolgotrajnejših suš. Če se šotni substrat, v katerega borovnice največkrat tudi posadimo presuši, ga zelo težko zopet optimalno napojimo z vlago. Uporabimo lahko sistem kapljičnih namakalnih cevi ali pa jih redno zalivamo z zalivalko.

Rez ameriških borovnic

Kliknite na video za ogled rezi ameriške borovnice:

Ameriške borovnice režemo podobno kot črni ribez. Pri osnovi (tla) izrezujemo stare in izrojene veje in jih nadomeščamo z novimi vejami. Če sadimo 3 letne sadike prvo rez opravimo po 4 ali 5 letu. Tako grme pomlajujemo.

Kliknite na video za ogled rezi s pridelkom preobremenjene ameriške borovnice:

Držimo pa se pravila, da mladih poganjkov nikoli ne krajšamo na grmu, ker bomo sicer izgubili rodnost in izmaličili grm. Borovnice namreč rodijo na koncu poganjkov.

Kliknite na video za ogled rezi starejše ameriške borovnice:

👉 KLIKNITE TUKAJ za naročilo priporočenih sort ameriških borovnic.
📗 KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

Gnojenje ameriške borovnice

Mešanici zemlje in šote ob sajenju vmešamo od 200 do 400 g fiziološko kislega gnojila za borovnice. Z omenjenim gnojilom v spomladanskem času dognojujemo tudi pozneje v manjših količinah, do 100 g na sadiko.

borovnica

Ameriške borovnice nimajo velikih težav z boleznimi in škodljivci

Pri ameriških borovnicah, ki jih gojimo v posodah, koritih, domačih vrtovih običajno ne zasedimo bolezni in škodljivcev. Največkrat nam težavo povzroča razkisanje zemlje in s tem povezan pojav listne bledice – kloroze. Če jo pravilno posadimo s tem nimamo težav.

Pri nakupu je treba paziti, da na sadika niso prisotni kaparji ali druge bolezni. Nakup v spletni trgovini Zeleni svet je varen, saj sodelujemo z vrtnarji, ki imajo zdrave in kakovostne sadike.

Za dober pridelek zaščitite rastline

V času zorenja borovnic moramo pridelek zaščititi z mrežo proti ptičem. Ptiči zelo radi pokljuvajo zoreči pridelek  hitreje, kot ga ljudje uspemo pobrati.

Uporabimo kar mrežo proti toči, tako jih zaščitimo tudi pred sončnimi ožigi na listih. Mreža namreč rastline tudi delno zasenči in prepreči ožige. To pa ne pomeni, da borovnice zato rastejo v senci.

Zeleni svet priporoča:

Če več sort ameriških borovnic sadite skupaj si zagotovite boljšo oprašitev in pridelek. Priporočamo, da skupaj posadite 4 do 5 različnih sort in si zagotovite odličen pridelek domačih borovnic od junija do septembra.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo priporočenih sort ameriških borovnic.
KLIKNITE TUKAJ za ponudbo jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za ponudbo sadnega drevja.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
**
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.

Dostava po pošti in plačilo po povzetju. Nakup je cenovno zelo ugoden, pridelek hitrejši, hkrati pa vas bodo osrečevale različne sorte ameriških borovnic.

natisni članek
Povezane vsebine:

 

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


17 komentarjev na “Vse o sortah, rezi, sajenju, zalivanju in gnojenju ameriških borovnic

 1. Dragomir

  Odlična predstavitev. Ljubljansko Barje se joka za “Ameriškim borovnicam”. Škoda da to ne predlagajo vrtnarji in Zeleni svet.
  Namreč , Ljubljansko Barje je naravni rezervat, katerega bi morala Ljubljana in Slovenija rezervirat za vzgajanje in zasaditev Ameriških borovnic, ker Barje ima taka tla ki so naravno pogojena prav za borovnice. Škoda da se še ni našel dober gospodar in biznismen ki bi zasadil Barje z borovnicam korak za korakom in na robu Barja bi zgradil tovarno za zbiranje, odkup in predelavo borovnic v sokove, neprecenljive vrednosti v verigi “Gersonove zdravilske terapije za vse generacije, boljše od gozdnih borovnic in drugega sadja, obenem bi zaposlili večje število stalnih in sezonskih delavcev ki bi prinašali dohodek za svoje plače in za državo. Zato dajem pobudo, da se začne postopek in prepove uničevanje tega naravnega rezervata ki pasivno miruje in umira s pozidavo. Ta rezervat je ustvarila narava več vekov nazaj, mi ga ne znamo izkoristiti v prave namene in ga nenamensko uničujemo s pozidavami.
  ( Nekoč v preteklosti, sem na robu Barja, na lokaciji Škofljice- bivše skladišče JLA, kopal kanal da popravil krivino pretoka potoka v barje in sem na globini 1 metra naletel na šoto ki je bila glinasta temno črne barve in da bi naredili prekop in spojitev z že obstoječim kanalom, smo delavca ki je kopal, morali obvarovati tako da je kopal naprej, pod noge smo mu dali široko desko ki je preprečevala da se ne utopi v ponor živega blata. Da bi razbremenili desko pod težo delavca, smo delavca držali s pasovi pritrjeni na pas okrog pasu, da se deska ne bi pogrezala v blato.Ven je metal kose črnega blata ki so se rezali kot mehki sir. V tem blatu ni bilo korenin rastlin. Ta delavec, da bi pokazal kako je to blato nevarno za človeka , je porinil držalo lopate skupaj z lopato dolgo okrog 1,5 m. do konca v blato in je izvlekel ven črno kot oglje. Na to pisavo me je pobudil spomin na ta dogodek iz preteklosti, da bi Barje koristili smotrno v bodočnosti.)
  Začnimo zdaj, in nam bodo bodoče generacije hvaležne. Predlagam, da to pobudo posredujete Županu Ljubljane, Zoranu Jankoviću, naj se sliši ta glas v deveto vas od Vrhnike do Iga, ker se o Barju ne vodi nobena briga in se zaradi tega Barje joka, ker išče borovnice da bi ga obvarovalo uničevanja kot zlati zaklad ki ga nima daleč po EU. Ima ga pa Slovenija, samo ga ne zna uporabiti namensko.

  Lp.
  Nikolić Dragomir, negdanji homeopat i sedanji vrtničkar.
  3.10. 2016

  Reply
  • mihela

   Odličen komentar in super predlog g. Dragomir! Najbolje, da vašo idejo kar sami posredujete na Mestno občino Ljubljana. Rešimo Ljubljansko barje.

   Reply
  • Barbara Lavrich Winani

   Hej, Dragomir, kaj ste ali so ukrenili z borovnicami na Barju. Naj vam pridem pomagat?

   Reply
  • Bojan

   spoštovani g. Dragomir. pojdite na Drenov grič, je to že barje kjer je velika drevesnica, kjer imajo velik nasad ameriških borovnic in pa pri njih lahko dobite veliko informacij.
   LP Tomažič Bojan

   Reply
 2. Silvester Zdovc

  V prispevku govorite o zaščiti borovnice pred plodovo vinsko mušico. To je tudi moj velik problem. Kakšna naj bi to bila mreža in kje jo dobim? Mušica je namreč zelo drobna.

  Reply
 3. Damjan

  Pozdravljeni, zanima me, zakaj ameriške borovnice nočejo dozoreti do konca, obarvajo se na roza, ene se obarvajo na modro, veliko pa ne. Zalivam jih dovolj, vsako drugo leto pa jim dodam kislo zemljo, rastejo pa v vrtu, stare so cca. sedem let. Hvala za odgovor

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Damjan, včasih borovnice ne dozorijo do konca, če so grmi preobloženi s pridelkom senčna lega, manj sončnih dni.

   Reply
 4. Boštjan

  Pozdravljeni!
  Na vrtu imam nekaj sadik ameriških borovnic. Najstarejše so bile posajene pred cca. 4 leti. Do letošnjega leta so vse obrodile bogato. Letos pa sem pričel opažati, da nekateri plodovi na grmih, ki kasneje obrodijo, niso bili več čvrsti, ampak upadli, nagubani, videle pa so se tudi pike, jamice in ko sem plod prijel med prste, rahlo stisnil, je iz njega prišla manjša žuželka cca.2-3mm velika. Imate mogoče pojasnilo, kaj bi to bilo (zlasti glede žuželke) in kako ravnati s tem v prihodnje? Mogoče bi moral plodove prej pobrati?
  Hvala za vaš odgovor!
  Boštjan

  Reply
 5. Nada

  Sem začetnica pri vzgoji borovnic. Ker sem dobila samo eno, sem dokupila še dve po nasvetu prodajalca različni sorti. Sem jih posadila lani v jeseni in letos zgodaj obrezala. Ne vem koliko so stare, a lepo delajo.

  Reply
 6. Erik

  Zanima me katere borovnice so bolj odporne na razne dejavnike: navadne ali ameriške?

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Erik, navadnih borovnicne gojimo na vrtu, gojimo le ameriške, kjer je treba upoštevati gojitvene zahteve, več v članku.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *