Obiranje ameriških borovnic in najboljša kakovost plodov

Kliknite na video za nasvet o obiranju ameriških borovnic:


Video smo posneli na Kmetijskem inštitutu Slovenije v poskusnem sadovnjaku Brdo pri Lukovici. Svetuje dr. Darinka Koron strokovnjakinja za jagodičje.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Gojenje jagodičja, avtorice dr. Darinke Koron.
**
KLIKNITE TUKAJ za ostale sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo priporočenih sort ameriških borovnic.

Ameriške borovnice ločimo po času zorenja

ameriške borovnice

Ameriške borovnice zorijo od sredine junija do sredine septembra.

 

Ameriške borovnice ločimo po času zorenja na zgodnje, srednje zgodnje, srednje pozne in pozne sorte. Najbolj zgodnje sorte pričnejo z zorenjem v mesecu juniju, nato sledijo srednje zgodnje v začetku julija, srednje pozne, ki začnejo zoreti v sredini julija in najbolj pozne konec julija oz. začetek avgusta.

Sorte ameriških borovnic dozorevajo na grmih postopoma

Postopno dozorevanje plodov na grmu.

 

Ameriške borovnice dozorevajo postopoma. Posamezne sorte na grmu dozorevajo od 3 do 5 tednov, celo 8 tednov. Pozne sorte kot so: Aurora in Eliot dozorevajo postopoma in jih obiramo do 10 krat na sezono. Obiranje ameriških borovnic se tako, glede na sorto, zamakne vse do sredine septembra.

Kdaj so plodovi ameriških borovnic primerni za obiranje?

Plodove obiramo 5 do 7 dni po obarvanju v modro barvo.

 

Plodovi ameriških borovnic morajo dozoreti na grmu. To je predpogoj, da dosežemo dovolj visoko kakovost, obstojnost in okus plodov. Večino sort pustimo na grmu še vsaj 5 dni po tem, ko se plod obarva v modro barvo.

Pri poznih sortah, kot sta Aurora in Eliot, pa počakamo vsaj 7 dni po obarvanju plodov. Obiramo vedno v hladnem delu dneva (zjutraj ali zvečer), da dosežemo poln okus in večjo obstojnost plodov.

Pravilno skladiščenje ameriških borovnic je ključno za obstojnost plodov

Obrane plodove skladiščimo v hladilniku od 5 do 10 ºC.

 

Ameriške borovnice po obiranju shranjujemo v hladilniku pri temperaturi 5 do 10 ºC. Obrane v pravem terminu in hladnem delu dneva počakajo v hladilniku 10 dni ali več, odvisno od sorte.

Katere so priporočene sorte ameriških borovnic za domače vrtove?

Obiranje priljubljene sorte Bluecrop.

 

Sort ameriških borovnic je mnogo. Sorte se razlikujejo po času zorenja, barvi, obliki plodov, bujnosti in velikosti grma ter količini pridelka. Priporočamo da v domačem vrtu sadite več različnih sort. Izbira sort naj bo od zgodnjih do poznih.

Ko se odločimo za nasad v vrtu izbiramo sorte, ki so zagotovo preizkušene. Priporočene debelopodne sorte ameriških borovnic so: Bluecrop, Duke, Legacy, Brigita blue, Chandler, Aurora, Eliot.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Gojenje jagodičja, avtorice dr. Darinke Koron.
**
KLIKNITE TUKAJ za ostale sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo priporočenih sort ameriških borovnic.

S protiinsektno mrežo zavarujemo ameriške borovnice pred škodljivci, vročino in točo

Nasad ameriških borovnic prekrit s protiinsektno mrežo in mrežo proti toči.

 

S protiinsektno mrežo ščitimo pridelek pred ptiči. Večinoma so to kosi, ki oberejo plodove, ko so obarvani v rdeči barvi. V tako zamreženem prostoru varujemo plodove tudi pred plodovo vinsko mušico, ki povzroči kar veliko škode. Več o varstvu pred plodovo vinsko mušico si preberite v članku na povezavi TUKAJ.

S prekrivanjem s protiinsektno mrežo prostor tudi ohladimo pred preveliko vročino, kar pospeši dozorevanje plodov v vročini. Pridelek je s prekrivanjem z mrežami varen pred vse bolj uničujočo točo.

Zeleni svet priporoča:

Predlagamo, da v vrt posadite različne sorte ameriških borovnic glede na čas zorenja. Tako si z upoštevanjem vseh gojitvenih ukrepov zagotovite odličen pridelek za celo poletje.

gojenje jagodičja

KLIKNITE TUKAJ za naročilo knjige Gojenje jagodičja, avtorice dr. Darinke Koron.
**
KLIKNITE TUKAJ za ostale sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo priporočenih sort ameriških borovnic.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Obiranje ameriških borovnic in najboljša kakovost plodov

 1. Ljubinka Pirker

  Pozdravljeni! prosim za odgovor, kaj je narobe z ameriškimi borovnicami oz. z grmom. Imam jih že 5 let in so bile vsako leto polne borovnic. Letos pa ni niti ene in listi se sušijo. Hvala za odgovor. Je lahko voluhar?

  Lp

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Ljubinka, lahko da se sušijo zaradi suše in vročine, kakšna bolezen, možno da bi bil tudi voluhar. Našteli smo možne odgovore. Lahko nam posredujete kakšno fotografijo.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *