Zatiranje voluharjev na ekološki način

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in naročilo BIO pasti za voluharja.

Za zatiranje voluharjev v domačem vrtu so najbolj uspešne pasti

rov-voluhar

Voluharjev rov

Pasti voluharju nikoli ne nastavljamo z rokami, ker nas drugače zavoha in se pasti izogiba. Moti ga tudi hrup oz. zvončki, ki cingljajo blizu tal.

Preganja ga tudi žvižganje zraka ujetega v odprto steklenico, ki smo jo zakopali v zemljo in odstranili dno. V vrt lahko zakopljemo tudi večje vedro, ki ga do polovice napolnimo z vodo. Voluhar se ponoči sprehaja po površini zemlje in se tako ujame v vodno past.

Rastline imajo proti voluharju omejeno moč

križnolistni mleček

Križnolistni mleček

Voluhar se običajno ne naseli na vrt, ki mu smrdi in si za svoj dom raje izbere vrt brez motečih rastlin.

V boju z voluharjem pomaga križnolistni mleček, cesarski tulipan, narcise, divji kristavec, ki je zanj celo strupen, če ga ugrizne lahko celo pogine. Ne ugaja mu bližina boba, česna in nekaterih drugih rastlin.

Miša Pušenjak je mnenja, da se ob velikem številu voluharjev rastline težko borijo z njimi, zato je treba združiti več različnih ukrepov, ki skupaj vodijo do uspeha.

Voluharja motijo močne vonjave

Voluhar sovraži vonj po ribjem olju. Miša priporoča, da papirnate brisače namakamo v ribje olje in potiskamo v rove. Ta ukrep je zelo učinkovit. Moti ga tudi vonj bezga, ki ga vsaj 10 dni namakamo v vodi in zlivamo v rove. Ne ugaja mu tudi vonj ameriškega kleka, limon in pomaranč, ki jih nastavimo bolj na rob vrta, od koder voluhar vdira v vrt.

KLIKNITE TUKAJ za predstavitev in naročilo BIO pasti za voluharja.

V borbi z voluharjem pomagajo tudi živali

ujeda - Navadna postovka

Ujeda, navadna postovka.

 

Med domačimi živalmi je najbolj koristna sita domača mačka, ki v igri ulovi veliko voluharjev. Voluharju se ne piše najbolje, če v vrt privabimo kače, ki se za voluharjem spustijo tudi v rov.

Mladiče voluharja bo zelo hitro pojedel jež. Plenilci voluharja so tudi sove in druge ptice ujede. Pomagajo nam tudi podlasice, dihurji, ki jim iz kamenja in vej uredimo primerno zavetišče, da jih privabimo v bližino vrta.

ujeda - kanja

Ujeda, kanja.

sova

Sova.

Ptice ujede in visoki drogovi

T-drogovi za ujede

T-drogovi za ujede

 

Ptice ujede bodo lažje ujele voluharja, če jim naredite 4 do 5 m visoke T drogove, kjer bodo prežale na požrešnega voluharja.

Sove in druge ptice bodo na voluharja čakale na vrhu droga, ki je zaključen v obliki črke T. Še posebno uspešne bodo pri nočnem lovu, ko se voluhar sprehaja po površini tal.

Poškodbe na vrtninah

Od voluharja uničeno zelje

Od voluharja uničeno zelje.

Obžrti gomolji krompirja

Obžrti gomolji krompirja.

Uničena cvetača

Uničena cvetača.

Kaj narediti, če je voluhar stalno prisoten v vrtu?

Krompirjeva cima nakazuje na živahno dejavnost pod zemljo

Uvela krompirjeva cima nakazuje na živahno dejavnost pod zemljo.

 

V vrtovih s stalno prisotnostjo voluharja se je treba izogibati sajenju prezimnih sort radiča, čeprav jih imamo zelo radi.

Jeseni v bližino vrta nikoli ne sadimo tulipanov, saj je to za voluharja prava vrtna poslastica. Tudi, če tulipane sadite v zaščitno mrežo, ga bo vonj tulipanov privabil in s svojim požrešnim pohodom bo nadaljeval med njemu najbolj priljubljenimi vrtninami.

Zeleni svet priporoča:

Premagajte voluharja v domačem vrtu. Priporočamo nakup vsaj 3-eh Bio pasti za voluharja, da bo lov na voluharja še bolj učinkovit. Vabo podarite tudi sosedom, saj voluhar ne pozna meja in se lahko hitro preseli nazaj v vaš vrt.

Izdelek je bil nagrajen z bronastim priznanjem za inovacijo na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju.

 

KLIKNITE TUKAJ  za naročilo Bio pasti za voluharja. Dostava po pošti in plačilo po povzetju.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


13 komentarjev na “Zatiranje voluharjev na ekološki način

 1. edo gregoric

  Imam veliko tezav z voluharjem.Tu sem nasel kar nekaj nacinov kako ga pregnati.

  Reply
 2. Blaž

  Križnolistni mleček še kar nekako pomaga (občasno podarim semena ali sadike, ko jih imam dovolj), sicer pa proti tej zverjadi ni pametne (ekološke) rešitve. Sem poskusil vse od vetrnic, žveplenih trakov (katere uporabljajo vinarji za razkuževanje sodov), do raznih pasti. Nič ne deluje.

  Reply
  • Marko

   Zadimljanje rovov bi moralo biti najučinkovitejše,vendar ne z žveplenimi trakovi ali karbidom morda z zažiganjem tobaka ali čem podobnim kar sprosti max dima.

   Reply
 3. Janez

  Pozdravljeni

  Trenutno sem v fazi preganjanja voluharja na vse možne načine, zato me zanima kdaj je čas za setev križnolistnega melčka.

  LpJB

  Reply
 4. Louis

  Imam zelo dobre izkušnje z nastavljanjem pasti, prav te, ki je na sliki zgoraj. Res je treba kar naprej slediti novim rovom in delati v rokavicah. Kot vabo nastavim rezino krompirja ali jabolka. Če jo zasipa z zemljo, jo očistim, tudi rov in znova nastavim.
  V prihodnje bom robove gredic posajal s čebulom, česnom, porom itd, da preprečim
  njegovo širjenje k drugi zelenjavi. Tudi vrstice sadik in sejanje se bo izmenjavalo z njimi. Ena vrsta čebule, ena vrsta solate, ena vrsta česna…., in spet tako dalje.

  Reply
 5. Arktinus

  Na prvi sliki ni navadna postovka, ampak neka druga, veliko večja vrsta orla.

  Na drugi sliki tudi ni kanja, ampak sova, verjetno uharica.

  Reply
 6. Mitja

  Jaz sem voluharje zjebal z izpusnimi plini iz avta. Rabis samo se cev. En konec nataknes na avspuh, drugi konec pa v rov.

  Reply
 7. Mitja

  Ce odkrijes kje priblizno se zadrzuje z vilami za gnoj kidat prespikas zemljo cim bolj na gosto vsaj do globine 20 cm ali vec. Sigurno ga spiknes. Ni hudic.

  Reply
 8. Fredi

  Lani sem ulovil 4voluharjev z mišolovko. Past sem nastavil pri rovu, za vabo sem pa dal košček jabolke. Mišolovko sem po prvem ulovu privezal,ker naša muca je vlačila po vrtu.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *