*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kako sestavimo domačo past za voluharja?

Bio past za voluharja, ki vam jo predstavljamo je prejela nagrado za inovacijo na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju. Bio past za voluharja, ki lovi že več kot 20 let je produkt dolgoletnih izkušenj pri lovu na voluharja. Past je zelo zanesljiva in preizkušena, saj se voluhar pogosto ujame že v eni uri, najkasneje pa preko noči, če je še v rovu.

V past za voluharja nastavimo aromatično jabolko

Past za voluharja vedno pripravljamo v rokavicah. Za vabo uporabimo aromatična jabolka in to le njihovo sredino. Rezino jabolka odrežemo tako, da vsebuje še pečke in jo postavimo v past. Jabolko nastavimo tako, da ga voluhar doseže takoj ob vstopu v past. Pri tem pregrizne vrvico in s tem sproži past.

Kliknite  na video za ogled sestavljanja pasti proti voluharju

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup domače pasti za voluharja. Dostava po pošti in plačilo po povzetju. Sestavljanje pasti si oglejte v video posnetku.

Priporočamo nakup več vab za voluharja, ki jih postavite v sadovnjak, zelenjavni vrt, kakšno pa podarite tudi sosedu.

Rov voluharja na vrtu.

Poškodbe, ki voluhar naredi na koreninah mladega drevesa.

Tabela 1: Glavne prednosti in sestavni deli Bio pasti za voluharja

tabela-bio-past-voluharGlavne prednosti BIO PASTI za voluharja

Izdelek je bil nagrajen z bronastim priznanjem za inovacijo na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju.

Postopek priprave pasti za voluharja:

 • rezino jabolka postavimo na konec pasti,
 • vstavimo zanko skozi režo pasti,
 • z obročkom fiksiramo zanko,
 • skozi šivanko porinemo vrvico,
 • šivanko z vrvico potisnemo skozi obe odprtini v pasti in zavežemo,
 • odstranimo obroček s pasti,
 • nastavimo past v aktiven rov,
 • z označevalcem označimo past. 

Bio past za voluharja vedno nastavimo v naseljen rov

Pri iskanju aktivnih rovov si pomagamo tako, da odpremo nekaj rovov. Voluhar ne trpi prepiha zato rov zapre. Takšen rov odpremo in vanj nastavimo past.

Past je zelo zanesljiva in preizkušena, saj se voluhar pogosto ujame že v eni uri, najkasneje pa preko noči, če je še v rovu.

Zeleni svet priporoča:

Premagajte voluharja v domačem vrtu. Priporočamo nakup vsaj 3-eh BIO pasti za voluharja, da bo lov na voluharja še bolj učinkovit. Vabo podarite tudi sosedom, saj voluhar ne pozna meja in se lahko hitro preseli nazaj v vaš vrt.

 

KLIKNITE TUKAJ  za nakup Bio pasti za voluharja. Dostava po pošti in plačilo po povzetju. Sestavljanje pasti oglejte v video posnetku.

Izdelek je bil nagrajen z bronastim priznanjem za inovacijo na Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju.

©Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


39 komentarjev na “Kako sestavimo domačo past za voluharja?

 1. pejo

  Ovo je svakako zanimljivo. Mene zanima ubije li ta spravica voluharja, ili ga uhvati živog?

  Reply
  • Marjetka Stošič

   Dobro vprašanje. Če ga ubije, je to grozno. Če ga ne: kaj pa naj z njim? V trgovino z malimi živalcami? Ne zmorem loviti, ker ni zaključka. Ne nastavljam vab, ker sem po duši ekolog in ljubitelj živega. Jaz bi tako rešitev, ki bi voluharice naredila manj plodne. Tu pa res pretiravajo. Všeč mi je, če pride krt in naredi malo naravnega reda. Ni mi pomoči.

   Reply
    • edo

     Nekdo je zapisal
     Voluharja spustis na sosedov vrt in je problem resen.
     Moj oce je dejal; Ne delaj drugemu tisto, kar noces, da bi drugi delali tebi.!

     Reply
     • jože

      Mislim, da bi vsi EKOLOGI morali najprej VOLUHARJE NAUČITI jesti samo plevel. To bi bila idealna rešitev. Sicer pa sem sam imel v rezervi že PLAN B – da bi mu hodil ob večerih špilat na vrt s tamburaško berdo in bi verjetno voluhar mislil, da je potres … Je pa tudi to res, da me je pri teh mojih “prizadevanjih” že pri PLANU A prehitela podlasica in poskrbela, da je v vrtu ostal samo še kakšen krt. Ta pa naj malo zrači zemljo, pa še tako simpatičen je. – gasilec J€žek Zagraški

 2. Gusti

  Pozdravljeni.

  Moram vam povedati, da takšno (inovacijo) , ki je uspešna jaz uporabljam že več kot dvajset let.
  pa lep pozdrav s Koroške.

  Reply
 3. Alojzij Jermančič

  Za zdaj nimam komentar, bom pa poslal prijatelju, ima voluharjev za izvoz. Tudi jaz dobim nekaj jabolk od njih. Hvala in srečno. A j

  Reply
 4. Janez Otrin

  Preprosto in učinkovito sredstvo za nahranitev voluharja. Skuhamo mu žgance z pregorelo žarnico (zdrobimo steklo, mali koški), zmešamo med žgance in damo v rove. Žival poje in več ni problema, deluje 100%. Janko.

  Reply
 5. Marinka

  Tudi jaz imam voluharjev za izvoz, vendar sem
  jih letošnje poletje ujela na to past kar devet debeluharjev.Žal pa mi še vedno delajo
  škodo.Marinka

  Reply
 6. Janez Otrin

  Rešil sem se voluharja, sem mu skuhal žgančke in jih z zdrobljeno žarnico zabelil. Ta sistem deluje 100%.

  Reply
 7. stefanija

  V eni sezoni na eko past ne takšno kot na sliki je bil ulov 154 voluharjev na žalost drugače ni šlo ker ni bilo smisla nič več sadit na dobrih 10 arov .Sedaj je v mejah normale .

  Reply
  • Rudi Kristan

   Draga Stefanija, zanima me na kakšno past si ujela 154 voluharjav.
   Prosim odgovori mi. Hvala in l.p.

   Reply
   • stefanija

    Past je oblike črke T -VOLUHARICA -kupi se v kmetijski trgovini .past se nastavi pokonci v rov ,obvezno zadelati luknjo od zunanje strani s kepo mokre zemlje da ni prepiha drugače narine polno past zemlje .preveriti je treba prej da se odprejo rovi , če ga zasiplje je doma .

    Reply
 8. Vojko

  Vse kar govori inovator je res. Univerzalna BIO naprava, tudi sam sem probal že lani in rezultat je bil zelo dober. Voluhar je ve zgrabil za rep in verjetno dajal signale ostalim, da so se umaknili neznano kam na na mojih vrtovih je bil problem rešen. Letos še ni prišel na pojedino. Hvala Roku , da je spravil v življenje inovacijo, katera je res enostavna in uporabna.

  Reply
 9. Viktorija

  Viktorija
  Ujela enega voluharja, ostali so se specializirali na past, pojedo jabolko, pregrznejo
  vrvico in pobegnejo-zakaj

  Reply
  • Rok Nemec

   Pozdravljena Viktorija,

   1. Zanko je potrebno v celoti potisniti v past, tako da pod zanko ni prostora, kjer bi voluhar lahko prišel do jabolka.

   2. Če ste morda opazili je zanka v pasti malo večja in pride v past rahlo diagonalno. Preverite da to zanko potegnete proti izhodu iz pasti , tako da ga zagrabi okoli trebuha. Če je zanka obrnjena navznoter proti jabolku, se morda voluhar lahko izmuzne.

   3. Če je bila past izkopana iz mesta kjer ste jo nastavili, ga je pred vami lahko dobil že maček ali vrana.

   Ste pa na dobri poti da ga ujamete.

   Lep pozdrav

   Reply
 10. alojzij jermančič

  Oprostite jaz sem nocoj nekaj iskal na računalniku in našel vaš naslov. Aposlal sem pošto Urošu, upam da bo dobil. Srečno. A j
  Tole bo moral takoj ko sem prišel domov, saj veste sterci hitro pozabijo, ali pa se je takrat kekaj zgodilo.

  Reply
 11. Roman

  Več let se že borim z voluharjem in to na več deset načinov. Tudi s pastmi podobnimi tej v članku. Vse do neke mere pomaga a zares učinkovito ne.

  Letos pa sem našel učinkovit način, ki sicer ni ravno ekološki ampak deluje. Na izpuh kosilnice sem po nasvetu prijatelja montiral kovinsko pregibno cev in jo namestil na odprto luknjo , ki sem jo pred tem spremljal, da sem bil prepričan o prisotnosti voluharja. 15 minut sem izpuh vodil v to luknjo in preverjal da kje v bližini dim ne uhaja. Prej so mi radiči in petršilji padali kot pokošeni, po tretiranju noben več. Tudi v sadovnjaku se je nekaj dreves, ki so bila na robu preživetja, spet opomoglo.
  Slaba stran postopka je le v tem, da s tem uničujemo tudi krte in še kakšne druge podzemne živali, ki so koristni, zato postopek izvajajte le kadar ste prepričani, da imate opravka z voluharjem.

  Reply
 12. Franc Bonča

  Na podobno past sva s sosedom polovila vse voluharje. Če lovi samo eden, ne bo veliko uspeha. Voluhar pride od soseda in spet je delo od začetka. Jabolko, ki sem ga nastavil, pa sem vrvico privezal tako, da je bila speljana skozi jabolko. Ko si privošči slastne jedi, kar naenkrat pregrizne tudi vrvico in veselja zanj je konec. Pri samem delu pa je potrebna potrpežljivost in natančnost. Moj kolega, ki v past ni verjel, sem ga sam podučil. Nato je v 14 dneh med svojimi jablani polovil 45 voluharjev, lovil pa je s 5 pastmi.

  Reply
 13. Andrej

  Lov na voluharj zahteva tus+di malo spretnosti in posebno snago. Pred vsakim delom s pastjo si roke natrite z zemljo, past kot je nekdo že napisal po vsakem ulovu pokropajte. V poletnih mesecih ko ni jabolk je odlična vaba korenček. Takoj ko ga potegneš iz zemlje ga prereži s kakim umazanim nožem ali čem podobnim kar imaš na vrtu. Po mojih izkušnjah ga korenček še bolj mika kot jabolko. S to vrstno pastjo nimam izkušenj a če je vzmet dovolj močna ga bo zadušila. Sicer mi je nekdo rekel da je voluhar zaščiten, lahko samo ne na mojem vrtu, do sedaj sem uporabljal past na strelivo, danes sem naročil tole bomo videli, je bolj varna za uporabo in vnuke ki se podijo po vrtu

  Reply
 14. Jože

  Zanima če mi kdo tukaj lahko pove kaj mi na vrtu poje čebulo in to samo plod brez stebla in ga ne potegne noter.
  Upam da ima kdo iskušnjo s tem.
  Hvala
  Jože

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni g. Jože, težko ugotovimo, najbolje je da spremljate situacijo na vrtu. Če so značilne luknje je obisk voluharja zelo verjeten.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *