Zdravilno rdeče korenje, vijolična posebnost in ostale sorte, ki jih sejemo v Sloveniji

Rdeče zdravilno korenje, ki vsebuje zelo veliko likopena

 

Rdeča sorta korenja Atomic Red vsebuje veliko likopena (ZDRAVILNO), ki nevtralizira proste radikale (rakave celice). Rdeče barvilo najdemo tudi v paradižniku in je zelo koristno za vaš organizem.

To sorto korenja pobiramo 75 dni po setvi. Prehrana zagotovo vpliva na izboljšanje splošnega zdravja, zato v tem letu ne pozabite na setev rdečega korenja.

Unikatno vijolično korenje popestri vsak krožnik in vrt

Zelo privlačnega videza je tudi vijolični korenček Cosmic Purple, ki je za vrtičkarje atraktiven, saj ima svetlo vijolično kožo in meso v intenzivnih odtenkih oranžno rumene barve. Ta sorta ima tudi poseben in privlačen okus.  Uvrščamo jo med srednje pozne sorte.

vijolično korenje Cosmic Purple

Unikanto in privlačno je tudi vijolično korenje Cosmic Purple.

🥕👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup RDEČEGA korenja Atomic Red (ZDRAVILNO), ki ima veliko likopena in nevtralizira proste radikale (rakave celice).
🥕👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup VIJOLIČNEGA korenja Cosmic Purple, ki je ravno tako unikaten in poseben.
📞 Za informacije o zalogi v vaši bližini pišite na info@semina.si ali pokličite na GSM 041 668 269 ali 041 757 773.

PISANI KORENČKI, KI JIH SEJEMO V SLOVENIJI:

 • KORALNO RDEČ: Atomic red
 • VIJOLIČEN: Cosmic purple
 • ORANŽNI: Nantes, Flaker, Kuroda, Rotin
 • RUMENI: Ljubljansko rumeno

Kdaj in kako sejemo korenje na domačem zelenjavnem vrtu?

Korenje sejemo v rahla in dobro pripravljena tla. Najbolj uspešne so setve, ki jih opravimo od marca do konca julija. Seme korenja najbolje in najhitreje kali v topli zemlji. V primeru zelo zgodnje setve v marcu se lahko zgodi, da seme zelo pozno kali ali pa je treba sejati dvakrat.

Pogosto ga sejemo v družbi s čebulo ali porom. Na našem vrtu ga sejemo tudi skupaj z berivko in mesečno redkvico. Dobro kali, če ga sejemo skupaj s semenom kopra. Sejemo ga tudi v mešanih posevkih z ostalimi vrtninami.

korenje

Korenje nas nagradi s pridelkom, če ga sejemo v toplo zemljo.

setev korenja

Korenje hitreje kali, če ne prehitevamo s setvijo.

Korenček in najlažja vzgoja iz semena ter primer skupne setve z redkvico

V primeru, ko ga sejemo skupaj z redkvico mešamo ¼ redkvice in ¾ korenja. Seme zmešamo z mesečno redkvico, da setve niso pregoste in jih ni treba veliko redčiti. Končna razdalja med rastlinami korenja v vrsti naj bo med 8 in 10 cm.

Korenček prvič redčimo kmalu po kalitvi, ko je visok 2 do 4 cm. Postopek ponovimo čez 14 dni še enkrat. Ste vedeli, da so mlade izpuljene rastline korenja zelo okusne v solati in jih ne zavržemo?

setev korenja seme in redkvica

Seme korenja pogosto mešamo s semenom mesečne redkvice.

Korenček in neuspešno sajenje s pomočjo sadik iz vrtnarij

Sajenje korenčka iz sadik se ne obrestuje, ker se koren ne razvije v globino in je lahko tudi razvejan. Za dober pridelek korenčka je treba sejati seme. Sadikam korenja v vrtnarijah se izogibamo, saj nam ne zagotavljajo kvalitetnega in bogatega pridelka. Koreni so kratki, razvejani, zato pri nas nikoli ne sadimo korenja iz sadik.

Najboljše zgodnje sorte za korenček na vrtu, visoki gredi ali rastlinjaku

Zgoden korenček Rotin (NOVO) ima zelo visoko vsebnost beta karotena (vitamina A) in sladkorja, zato ga ravno tako uvrščamo med ZDRAVILNO KORENJE. Zgodnja sorta Koruda vas nagradi z oranžnimi korenčki odličnega okusa.
Srednje zgodnjo sorto korenja Nantes 3 so poznale že naše babice. Oranžno rdeči koreni so lepe oblike in dosežejo dolžino med 15 in 20 cm.

zgodnje sorte korenja

Zgodnje sorte korenja so med vrtičkarji zelo priljubljene.

🥕 KLIKNITE TUKAJ za nakup ostalih ORANŽNIH IN RUMENIH sort korenja, ki jih sejemo v Sloveniji.
📞 Za informacije o zalogi v vaši bližini pišite na info@semina.si ali pokličite na GSM 041 668 269 ali 041 757 773.

Pozne sorte korenja, ki jih gojimo na skoraj vsakem vrtu v Sloveniji

Zelo velike oranžno rdeče korene ima pozna sorta Flaker. Koreni pri tej sorti so oranžno rdeči in dolgi več kot 20 cm. Pozno Ljubljansko rumeno korenje ima zelo velike korene, ki dosežejo tudi do 30 cm. Ta sorta je dobra za svežo porabo, skladiščenje in prehrano domačih živali.

Zeleni svet priporoča:

Najbolj so uspešne setve korenja, ki jih opravimo v spomladanskem in zgodnje poletnem času. Izberite najboljše sorte in se veselite pridelka. Če želite zgoden pridelek korenja je treba izbrati zgodnje sorte. Zagotovo vas bo najbolj navdušila zdravilna sorta korenja Atomic Red. Priporočamo setev različnih sort, da zadovoljite vse okuse in različne termine spravila pridelka.

📞 Za informacijo o zalogi v vaši bližini pišite na info@semina.si ali pokličite na GSM 041 668 269 ali 041 757 773 

Rdeče korenje Atomic Red

🥕👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup RDEČEGA korenja Atomic Red (ZDRAVILNO), ki ima veliko likopena in nevralizira proste radikale (rakave celice).

🥕👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup VIJOLIČNEGA korenja Cosmic Purple, ki je ravno tako unikaten in poseben.

🥕👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup ostalih ORANŽNIH IN RUMENIH sort korenja, ki jih sejemo v Sloveniji. Za ostala semena vrtnin, cvetlic, začimb in drugih rastlin KLIKNITE TUKAJ 👈

🎁 NE ZAMUDITE SVOJEGA DARILA. Za brezplačno knjižico, ki vsebuje opise številnih sort vrtnin, koledar setev po mesecih, tabelo dobrih sosedov in setveni koledar.

👉 KLIKNITE TUKAJ 📚🍽️ in shranite to neverjetno darilo, ki vam bo še leta pomagalo vrtnariti na vrtu.

Vsebino smo pripravili v sodelovanju s podjetjem Semina d.o.o.

Povezane vsebine:

 

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Zdravilno rdeče korenje, vijolična posebnost in ostale sorte, ki jih sejemo v Sloveniji

 1. Alenka

  Spoštovani,
  Zelo me čudi, da promovirate Royal Seeds semena. Mar niso ta v domeni zloglasnega Monsanta, ki hoče monopol nad semeni in nam vsiljuje gensko spremenjena semena?
  Z vaše strani bi pričakovala ponudbo avtohtonih semen.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, to niso profi semena in nekateri spletni vplivneži v Sloveniji zavajajo svoje sledilce z neresnicami. GSO semena se v Sloveniji nikoli niso prodajala in se tudi ne prodajajo. Kontaktirajte podjetje Semina in se z njimi pogovorite o tem kaj prodajajo. Več tukaj https://www.semina.si/kontakt/ Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *