18 vrtnin, ki jih sejemo in sadimo v začetku pomladi na zelenjavnem vrtu

Kliknite za ogled kratkega videa

Dobri sosedje solate in prve kombinacije na vrtni gredi

Med sadike solate zelo radi sejemo redkvico, ki hitro raste in prekrije tla.

Solato lahko v začetku pomladi kombiniramo s čebulo, grahom, redkvico, cvetačo, zgodnjim zeljem, porom in ohrovtom.

Vzgoja solate je enostavna, saj rastlina ne zahteva posebne oskrbe in hitro raste. Solato v spomladanskem času zelo radi kombiniramo z redkvico, saj jo lahko sejemo že zelo zgodaj.

V spomladanskem obdobju se je bolje odločiti za saditev sadik solate. Tako je pridelek hitrejši, saj ob nekoliko višjih temperaturah hitro raste.

Pred prvimi setvami in sajenjem poskrbimo za kompost na vrtni gredi

Cena domačega komposta je neprecenljiva, saj so ga iz organskih odpadkov pomagali predelati deževniki in druge drobnoživke. Z njim poskrbimo za ohranjanje humusa v tleh, ki ga zagotovo manjka, če gnojimo samo s kupljenimi gnojili v obliki pelet.

Kompost najlažje in najhitreje vdelamo v tla s pomočjo Ruskih vil, ki tla globoko rahljajo in omogočajo dobro ukoreninjenje sadik ter boljšo kalitev semena. Na našem vrtu so tla težka in ilovnata, zato delamo takrat, ko so primerna za delo in se lepo drobijo. Nikoli ne rahljamo mokre in povsem suhe ter zbite zemlje.

Pred sajenjem poskrbimo za dodajanje komposta.

Rahljanje tal s pomočjo Ruskih vil Premium opravimo 2 do 3 krat hitreje.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile Premium (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.
**
Razliko med različnimi Ruskimi vilami si oglejte s klikom tukaj.
Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Glavne prednosti uporabe Ruskih vil na domačem vrtu

Ruske vile so zelo primerne za vse vrtnarje, zlasti za ženske in starejše, saj lahko z njimi težka vrtna opravila opravijo 2 do 3-krat hitreje ter zmanjšajo obremenitev hrbtenice in rok. V času rahljanja tal je z Ruskimi vilami zelo enostavno odstraniti slak, regrat in ostale koreninske plevele.

Grah in bob sejemo med prvimi vrtninami, da zagotovimo dober pridelek

sejanje oz. setev graha

V mesecu marcu je setev graha je priporočljivo opraviti v hladno zemljo.

Zgodnja setev graha in boba se priporoča, ker ti dve vrtnini nastavljata cvetove samo v kratkem dnevu. Lepo se razvijata predvsem v hladnem vremenu. Na bobu se v primeru pozne setve uši bolj množično pojavljajo.

Obe vrtnini sejemo takoj, ko so tla primerna za obdelavo in ne čakamo na toplo spomladansko vreme. Najbolj uspešne so setve konec februarja in v začetku marca.

Ostale vrtnine, ki jih sejemo v zgodnji pomladi na domačem vrtu

S setvijo rdeče pese lahko pričnete ob koncu meseca marca. Na našem vrtu jo zelo radi kombiniramo z jesenskim česnom. V zadnjih letih jo sadimo predvsem iz sadik in to v mesecu aprilu. Tako hitro prekrije tla, prav tako ni potrebno dodatno redčenje pregoste setve. Lažje bo tudi okopavanje.

Še vedno lahko sejete tudi špinačo, motovilec, rukolo, azijsko listno zelenjavo, ki jo ne kombiniramo s solato.

Čim prej posadite sadike zelja, cvetače in brokolija ter ostalih vrtnin

Zgodnje zelje, cvetačo, brokoli že več let sadimo zgodaj spomladi in se tako veselimo obilnega pridelka, saj so to vrtnine kratkega in hladnega dneva. Zelo dobro se je pokazala tudi nadzemna kolerabica iz sadik, ki jo ravno tako sadimo med prvimi vrtninami. Sadike zelja, cvetače in ostalih kapusnic so dejansko še bolj odporne na mraz, kot sadike solate.

Med prvimi vrtninami sadimo tudi sadike zelja in ostalih kapusnic.

Krompir sadimo, ko je zemlja primerno segreta, da ne utrudimo rastline

krompir sorta Twister

Twister je najzgodnejša sorta krompirja, ki je primerna za ekološko pridelavo.

V mesecu marcu sadimo krompir samo tam kjer je zemlja dovolj ogreta, saj krompirju hladna zemlja ne ustreza. S sajenjem krompirja pričnemo takrat, ko je zemlja ogreta na približno 10 stopinj Celzija.

Na našem vrtu sadimo samo odporne sorte na plesen in to so Twister, Alouette in Levante. Tako pridelamo zgoden, srednje zgoden in pozen krompir povsem brez škropljenja.

Poskrbite za okopavanje česna in ga rahlo pognojite s kompostom

Jesenski česen je zelo hvaležen za redno okopavanje in rahlo gnojenje s kompostom. Gnojenje opravimo v mesecu marcu, da spodbudimo rast in to je tudi edino gnojenje česna s kompostom. Opazili boste, da zelo hitro dobi temnejšo barvo listov.

okopavanje česna z nihajno motiko

Jesenski česen je v težkih tleh še posebno hvaležen za redno okopavanje.

Česen v težkih tleh je še posebno zadovoljen, če skrbimo za redno okopavanje. Tako je v tleh več zraka.

Na našem vrtu to opravilo najhitreje opravimo z Nihajno motiko Pepa, ki delo opravi 7 do 10 krat hitreje kot navadna motika.

KLIKNITE TUKAJ za Nihajno motiko Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela. Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

Kdaj sejemo korenček in peteršilj v spomladanskem času?

Korenček in peteršilj imata rada tla, ki so ogreta na vsaj 10 stopinj Celzija. V primeru, da ju sejemo prehitro so setve večkrat neuspešne. Najuspešnejše so setve, ki ji opravimo v mesecu aprilu, ko je zemlja topla in primerno vlažna, tako seme lažje kali.

Pohitite s sajenjem česna in čebule, da si zagotovite boljši pridelek

sajenje čebule

Čebulo sadimo v začetku pomladi, da si zagotovimo boljši pridelek.

Čebula in česen se bolje razvijata, če ju sadimo v hladna tla, zato ju posadimo že v mesecu marcu, da se korenine bolje razvijejo.

S poznim sajenjem čebule v aprilu se sicer izognemo čebulni muhi, vendar je pridelek lahko slabši zaradi poletne vročine. Čebula, ki se razvije iz poznih setev, se tudi slabše skladišči.

V mesecu marcu pohitimo s sajenjem spomladanskega česna, ki mu ravno tako ugaja bolj hladno vreme.

Poskrbite tudi za okopavanje, gnojenje špargljev in ostala opravila

V mesecu marcu očistimo šparglje, jih pognojimo in okopljemo. Na našem vrtu smo jih pozimi pognojili z lesnim pepelom in to z odmerkom 1 kg/10m2. V mesecu marcu pa dodamo 5 litrov komposta na m2. Priporočamo, da poskrbite za čmrlje, ki so prvi vrtni opraševalci in jim pripravite gnezdilnice.

V spomladanskem času se na vsakem vrtu najbolj obrestuje globoko rahljanje zemlje

Na našem vrtu že skoraj desetletje ne „štihamo“ vrta, saj to negativno vpliva na pridelek. Namesto tega se osredotočamo na rahljanje zemlje z Ruskimi vilami, da izboljšamo njeno strukturo. Spomladanska priprava vrtnih gredic zahteva posebno pozornost, saj je dobro pripravljena gredica ključna za hitro kalitev prvih setev in boljši razvoj korenin sadik.

Andrej priporoča:

Andrej zagotavlja, da so njegove Ruske vile Premium originalni izdelek, ki ima najboljše razmerje med ceno in kakovostjo ter odsvetuje nakup cenejših imitacij s spleta, ki morda ne izpolnjujejo zadovoljivih standardov. Priporoča, da izberete vrhunske Ruske vile Premium, ki so visoke kakovosti in izdelane v njegovi delavnici.

Obrtniški mojster Andrej in Ruske vile

Andrej je izurjen obrtnik, predlaga nakup Ruskih vil Premium iz svoje delavnice.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile Premium (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in dražji materiali. PREMIUM IZBIRA.
KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile Hobi, ki so iz osnovnih materialov in izdelane v tujini. Izdelava je bolj preprosta in enostavna, uporabljeni so cenejši materiali. OSNOVNA IZBIRA.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si oglejte s klikom tukaj.

PRIPOROČAMO TUDI:
KLIKNITE TUKAJ za Nihajno motiko Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela. Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “18 vrtnin, ki jih sejemo in sadimo v začetku pomladi na zelenjavnem vrtu

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *