5 odličnih razlogov za sajenje krompirja v posode in vreče

Pridelek krompirja v posodah in vrečah je hitrejši kot na vrtu

S sajenjem krompirja v posode lahko prehitevamo, saj ga lahko sadimo že v začetku marca. Če želite zgodnji pridelek izbirajte zgodnje sorte. Krompir v posodi boste najhitreje pobirali na zastekljenem balkonu. Zelo hiter bo tudi pridelek na sončni terasi in atriju.

Posode lahko v marcu postavite tudi v rastlinjak in jih v aprilu premaknete na prosto. Zelo preprosto ga lahko gojite tudi na vrtu.

👉 KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Način sajenja v posode za zgodnji in pozen pridelek

Najbolje je, da sadimo krompir v posode, ki so večje od 20 litrov, saj ima v veliki posodi dovolj prostora za rast. V primeru zgodnjih sort je možno v posodo posaditi 2 gomolja in boste pridelali več drobnih gomoljev, ki jih pobirate v začetku poletja.

krompir v posodi

V posodo, ki ima volumen 20 litrov sadimo največ 2 gomolja krompirja. Foto: AdobeStock

 

V primeru sajenje poznih sort sadimo samo en gomolj, saj ima krompir na razpolago več hrane in je pridelek bolj debel. Pozne sorte nastavijo običajno več gomoljev, ki jih pobiramo konec poletja. Vse je odvisno od sorte. Predlagam, da posode označite in zapišete katero sorto ste sadili.

Manj je nevarnosti za pozebo, sušo, točo in strune

V primeru sajenja krompirja v posode in vreče bo pridelek bolj varen pred stresnimi vremenskimi razmerami. Lonce lahko postavite na paleto in jih v primeru slane ali aprilske pozebe hitro premaknete v garažo ali drug zavarovan prostor. Enako naredite tudi v primeru toče ali drugih vremenskih težav.

zaščita krompirja v posodi

Zgodnje spomladanska zaščita krompirja pred pozebo.

 

V primeru, da imamo na vrtu strune je dobro, da sadite krompir v posode, saj je tako bolj varen pred temi nevarnimi škodljivci krompirja, ki se zavrtajo v gomolj in povzročajo veliko škode.

Krompir v posodah in vrečah lažje pobiramo, kot na vrtu

Iz posode ali vreče ga samo stresememo in tako ni bojazni, da bi kakšen krompir pozabili na vrtu. Pobiranje je lažje, saj zemljo samo razkoplejmo in pobiramo pridelek. Tako se znebimo težkega izkopavanja pridelka.

Zemlje tudi ne prekopavamo, saj to za talne mikroorganizme ni dobro. Na ta način pobiramo cele gomolje, ki so varni pred poškodbami motike, lopate ali vil.

Primer sajenja krompirja v vreče

Primer sajenja krompirja v vreče, če ni prostora na vrtu. Foto: AdobeStock

Gnojenje je enostavno saj kompost in kalijevo gnojilo zmešamo z zemljo

Na dno posode najprej dodamo kompost in nekaj zemlje, ki jo kupimo v Merkurju. Dodamo lahko tudi nekaj zemlje iz krtin, ki jih ravnamo na vrtu. Ne pozabimo na dodatek kalija, ki poskrbi za to, da imamo debele gomolje, saj kompost služi predvsem za rast. Vse skupaj dobro premešamo in pričnemo s sajanjem.

pridelek krompirja v posodi

Pridelka krompirja se veselimo tudi v posodah in vrečah. Foto: AdobeStock

 

Poleti pazite, da se posode ne izsušijo, saj je krompir velik porabnik vode. Pri zalivanju pazimo, da ga ne omočimo po listih.

Krompir bo bolje uspeval, če so posode v stiku s tlemi in talno vlago. To je vrtnina za začetnike, ki vas bogato nagradi s pridelkom, saj en gomolj naredi 7 ali več krompirjev. Število gomoljev je najbolj odvisno od sorte in časa spravila pridelka.

👉 KLIKNITE TUKAJ za dobre in slabe sosede vrtnin (PDF).
Dodane so tudi razdalje za setve in sajenja med vrtninami.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “5 odličnih razlogov za sajenje krompirja v posode in vreče

 1. Tatjana Kalin

  Pozdravljeni,
  Bi mogoče za začetnike lahko priporočali katero zgodnjo sorto krompirja za sajenje v posodah, in katero za kasneje?
  Najlepša hvala in lep dan 🤗
  T.K.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *