7 največjih napak pri sajenju jesenskega česna v oktobru

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA:

 

1. Česen nikoli ne stročkamo prehitro, da ne škodujemo koreninam

Stročkanje česna opravimo vedno neposredno pred sajenjem, saj prehitro stročkan česen najprej požene liste in ne korenin. V začetni fazi rasti jesenskega česna želimo, da so korenine dobro razvite, saj je to ključno za dobro rast v naslednjem letu. Tako preprečimo, da listi porabijo hrano v stroku, ki je namenjena razvoju korenin.

stročkanje česna

Pravočasno stročkan česen pripomore k boljšemu razvoju korenin.

2. S sajenjem jesenskega česna ne prehitevamo, saj se to ne obrestuje

Česen na vrtu sadimo konec meseca oktobra ali v začetku novembra, če ga umestimo na vrt v osrednji Sloveniji ter nižinskih področjih. Na našem vrtu na Dolenjskem (Trebnje okolica) se najbolj obrestuje sajenje v prvem ali drugem tednu novembra. V višjih predelih ga lahko sadimo prej, na obalnem področju in v toplejših delih Slovenije pa kasneje.

sajenje česna

Na našem vrtu se najbolj obrestuje sajenje česna v novembru.

Česen nikoli ne sadimo prehitro, da pred zimo ne razvije preveč listov, saj to slabi korenine. Najbolje je, da česen pred zimo samo pokuka iz zemlje ali sploh ne požene listov, saj imamo tako v naslednjem letu najboljši pridelek. V spomladanskem času je tudi manj težav s česnovo muho.

3. Ne pripravljajte grede za česen konec oktobra ali v začetku novembra

Gredo za sajenje česna vedno pripravimo v prvi polovici oktobra. Na našem vrtu s težko ilovnato zemljo jih v oktobru rahljamo z Ruskimi vilami Premium in poskrbimo, da so tla rahla, kar omogoča lažje sajenje in ukoreninjenje česna. Grede ne pripravimo z obračanjem zemlje in uporabo lopate.

Delo vedno opravimo, ko so tla primerno vlažna in se lepo drobijo. Zemlja pa se ne oprijema orodja in obutve. Z obdelavo toplih jesenskih tal ne vznemirjamo koristnih mikroorganizmov v tleh, saj zemlje ne obračamo, ampak samo globoko rahljamo.

priprava grede za česen

Grede za sajenje česna najlažje pripravimo z Ruskimi vilami Premium in to v prvi polovici oktobra.

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev:

“Ruske vile so super. Uporaba je primerna tudi za “manj močne”. – Špela Z.

“Z uporabo vil sem veliko hitrejša pri pripravi tal, delo je veliko lažje, ni obračanja zemlje. Najbolj mi je všeč, da lahko delo opravljam stoje brez upogibanja, hitro in kakovostno.” – Marjetka N.

“Zelo olajša delo, hitrejša obdelava površine.” – Saška H.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.
Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

4. Pazite na pravilen kolobar, dobre sosede in preprečite napake pri sajenju česna

Jesenski česen pri nas sadimo za papriko, jajčevcem, paradižnikom ali ostalimi plodovkami, saj na prostem ne zorijo več. Sadimo ga tudi v bližino jagod, malin in pod sadno drevje, saj v slednjem primeru odganjamo tudi voluharja.

Česen nikoli ne sadimo za porom, čebulo, drobnjakom, šalotko in drugimi lukovkami. Nikoli ga ne sadimo v bližini stročnic, ki jih na vrt umestimo v spomladanskem času.

vrtna greda paprika

Spraznili smo gredo s papriko in jo sprostili za sajenje česna.

Na ostale prazne grede sadimo česen, majski srebrnjak, sejemo rukolo, azijsko listno zelenjavo, zimsko solato, prezimni tolščak in ostale vrtnine, ki jih sejemo in sadimo v oktobru. Za oktobrske setve in sajenje na vrtu kliknite tukaj.

5. Na vrtu sadimo samo zdrav in debel česen, ki je najboljše kakovosti

česen

Za glavni pridelek česna vedno sadimo najbolj debele stroke.

Pred sajenjem preverimo, da so stroki trdi in značilnega vonja. Mehke stroke, ki so plesnivi in poškodovani ne sadimo. V tem primeru zavržemo cel česen, saj se je okužba verjetno že prenesla na ostale stroke. Zato dobro preverite domač česen, ki ga želite saditi to leto.

Previdni bodite tudi pri nakupu česna v trgovinah in dobro preglejte česen v embalaži, da po sajenju ne propade.

Najboljši pridelek česna za glavni pridelek imamo, če sadimo debele, zunanje stroke, ki imajo v sebi več zalog hrane za razvoj močnih korenin in listov.

6. Ne zavrzite drobnih notranjih strokov, saj jih lahko posadite za mlad česen

S sajenjem drobnih strokov česna, ki ga sadimo za mlad česen ni treba čakati na konec meseca oktobra. Za ta način uporabe ga lahko sadimo že prej, ker bomo tako spomladi prej pobirali pridelek. Tako boste popestrili spomladanski solatni krožnik, ki bo obogaten še za eno vrtnino, saj ga uživate podobno kot mlado čebulo.

Rastlinjak je pri nas najboljši prostor za sajenje drobnih strokov česna, ker zagotavlja najhitrejši pridelek mladega česna in ga največkrat sadimo v mešanih posevkih z zimsko solato. Solato iz sadik v rastlinjaku sadimo konec oktobra ali v začetku novembra, da bolj uspešno prezimi.

7. Zaradi preobilnega gnojenja lahko česen izgine iz vrta

Če česen sadimo na gredo, kjer so predhodno uspevali paradižniki, jajčevci, paprike ali ostale plodovke, povsem opustimo gnojenje. Na omenjenih gredah vrtičkarji spomladi v veliki večini pretiravajo z gnojenjem in je ostalo dovolj hranil to vrtnino. Česen je zaradi preobilnega gnojenja v nekaterih primerih že izginil iz vrtov, zato ne pretiravajte s kompostom, gnojem in kupljenimi organskimi gnojili.

Domačega pridelka česna se veselimo, če ne pretiravamo z gnojenjem.

Na vrtu pogosto manjka kalija in ga lahko dodamo ob jesenski pripravi tal z Ruskimi vilami Premium, ker ga tako razporedimo v območje rasti korenin. V tem primeru je najbolje uporabiti priporočene količine kalijevega sulfata, ki je dovoljen v ekološki pridelavi. Uporabite lahko tudi lesni pepel, ki ga pri nas posipamo po snegu, da vidimo, če ga enakomerno raztresamo po površini tal. Več o pravilni uporabi lesnega pepela si preberite tukaj.

Dodaten koristen nasvet, ki vam oktobra pomaga na vrtu

jež

Jež je koristen plenilec vrtnih škodljivcev.

Jež je v oktobru zelo hvaležen za zimsko zavetišče, zato mu v mirnem, zavetrnem in tihem kotičku vrta postavite njegov zimski dom. To najlažja naredimo tako, da veje nalagamo na kup in dodamo še listje. Na ta način lahko na vrt privabimo koristnega plenilca vrtnih škodljivcev. Jež se namreč samo v pravljicah hrani s hruškami in slivami, na vrtu pa z veseljem pohrusta svoj mesni obrok vrtnih škodljivcev.

Zeleni svet priporoča:

Ohranite kakovost vrtnih tal in talni živi svet. Zemljo obdelajte brez “štihanja” in jo globoko rahljajte z Ruskimi vilami. Delo z Ruskimi vilami poteka hitro in enostavno. Manj bodo obremenjene tudi hrbtenica in roke. Orodje je še posebno primerno za ženske, starejše vrtičkarje in upokojence. Imate težave z natančnim okopavanjem in odstranjevanjem plevela?

Zdaj se vam ni treba več sklanjati in prenašati nelagodja v križu. Za okopavanje je zelo uporabna Rezalna motika Anka in Nihajna motika Pepa. Za pripravo na nove setve in sajenje uporabljamo tudi večjo Ročno frezo Mici 20 ali manjšo Ročno frezo Mici 12.

Rezalna motika Anka, Nihajna motika Pepa, Ruske vile Premium, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali. Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.
👉 KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … , sadovnjaka in vinograda.

Za dodaten nasvet in pomoč pri nakupu lahko pokličete na 040 669 449 (med delavniki od 11 do 13 ure). Ves čas lahko nakupujete na spletu.

Sponzor vsebine je eHorti d.o.o.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *