Krompir

Pridelava krompirja je dokaj enostavna, če ste pozorni na pravi čas sajenja, pravilno gnojenje, upoštevate kolobar. Če v gredico s krompirjem umeščate še dobre sosede vas bo krompir obdaril z bogatim pridelkom.

Kam saditi krompir?

Tam kjer želite spomladi saditi krompir že v poznem poletju  (avgust) posejete belo gorjušico ali oljno redkev, ki ju pred zimo pokosite in vdelajte v tla.

Pri krompirju upoštevajte vsaj tri letni kolobar. Na gredi kjer uspeva krompir se izogibajte pesi kot predhodnemu posevku, upoštevajte tudi to, da je krompir sorodnik paradižnika, paprike in jajčevca.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice.
Če so vam nasveti všeč, nas priporočite tudi vašim prijateljem.

Gnojenje krompirja

Gredico, ki bo namenjena gojenju krompirja že jeseni pognojite s hlevskim gnojem. Spomladi je uporaben tudi kompost in kupljena organska gnojila. Z organskimi gnojili ne pretiravajte.

Spomladi je krompir priporočljivo gnojiti še z gnojili, ki vsebujejo kalij (kalijev sulfat), saj ga organska gnojila ne vsebujejo dovolj. Gredico kjer gojite krompir ne apnite vsaj dve leti.

Čas sajenja krompirja

Krompir v ugodnih letih na Primorskem sadite že februarja. V ostalem delu Slovenije pa marca in aprila, ko se tla ogrejejo na 9 ºC.

Krompir, razdalja in globina sajenja

Razdalja med vrstami naj bo 60-70 cm, v vrsti pa 40 cm. Zgodnje sorte krompirja lahko sadite dobrih 10 cm bolj skupaj. Zaradi nevarnosti okužb gomoljev pred sajenjem ne režite. Najbolje je, da ga sadite dobrih 5 cm globoko, pri tem pazite, da kalčkov pri sajenju ne poškodujete.

Oskrba nasada krompirja

Če je vreme hladno krompir pred pozebo in za hitrejši vznik prekrijte z  belo vrtno tkanino.

Krompir prvič osujte, ko na svetlo pokukajo vse rastline, drugič ga okopljete in osujete vse do vrhnjih poganjkov pred tem, ko se vrste sklenejo. Lahko ga ogrnete in osujete tudi samo enkrat, to storite, ko grmi dosežejo 15 do 20 cm.

Osipanje krompirja

Osipanje krompirja

Če je v času debelitve gomoljev suša je priporočljivo krompir zgodaj zjutraj zalivati med vrste.

Za varstvo pred boleznimi in škodljivci uporabljajte ekološko sprejemljiva sredstva, v pomoč vam bodo tudi nekateri dobri sosedje.

Strune, koloradski hrošč in krompirjeva plesen

Pri zgodnjem krompirju ne bo težav s krompirjevo plesnijo, pozne sorte so na to bolezen bolj dovzetne v vlažnem poletju. Stalen spremljevalec krompirja so tudi strune in koloradski hrošč.

Če ste izbrali sorto, ki je primerna za ekološko pridelavo bo praviloma manj težav s krompirjevo plesnijo. Za varstvo pred to boleznijo od junija naprej uporabljajte naravne pripravke. Preventivno varstvo opravite pred vsakim dežjem in po njem.

Hren med krompirjem bo odvračalno deloval na koloradskega hrošča. Koloradskega hrošča redno pobirajte, med vrstami lahko razprostrete tudi vrtno tkanino in grme stresate, hrošče, ki so padli z grmov odstranite z nasada in uničite.

Za varstvo uporabite ekološko sprejemljiva sredstva.

Kako ohranimo zdrav krompir si preberite v članku.

Krompir, dobri in slabi sosedje

Za dobrega soseda krompirja veljajo bob, nizek stročji fižol, ohrovt, špinača, kolerabica, sončnice in meta.

Ob robove krompirja je dobro sejati kapucinke, med gredice hren in ognjič, ki skupaj odganjajo koloradskega hrošča, med vrstice lahko posejete tudi špinačo.

Da se hren ne razrašča po vrtu ga sadite v posodo. Enako velja za meto. Koreninskih ogorčic bo manj, če v gredico umestite še žametnico. Ob krompir lahko sadite tudi kapucinke in ognjič, kumino in lan.

Kaj ne sadimo ob krompir?

Ob krompir ne sadimko paradižnika in repe.

Spravilo pridelka krompirja

Primeren čas za izkop krompirja je, ko se cima obarva rumeno ali rjavo. Izkop prilagodite posamezni sorti, zelo zgodnje sorte lahko izkopljete že po dobrih dveh mesecih.

Mlad krompir je najboljši, če je izkopan svež in takoj priprav­ljen. To je najbolje storiti zjutraj, v suhem vremenu, ko so gomolji ohlajeni.

Pridelek krompirja

Če je nasad močno prizadet od krompirjeve plesni je treba okuženo cimo pokositi in odstraniti z njive, gomolje pa pustiti v zemlji vsaj še dobrih 14 dni, da se kožica utrdi, potem sledi izkop.

Za skladiščenje krompirja so primerni samo zdravi gomolji, zato že ob izkopu ločite poškodovane gomolje od zdravih. Krompir skladiščite v temnem, hladnem in zračnem prostoru.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “Krompir

 1. Rina

  Prosim za odgovor, pri kateri temperaturi začne zmrzovati krompir, skladiščen v kleti?
  Ali je lahko okno v kleti priprto čez zimo na Gorenjskem? Hvala lepa za vaš nasvet.

  Reply
 2. Janina Salobir

  16.aprila sem posadila krompir Aluette,zanima me kdaj ga lahko izkopljemo.Steblo cime je že pričelo rumeneti.Hvala za odgovor

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *