9 pogostih napak na zelenjavnem vrtu v mesecu aprilu

1. Krompir položimo v topla in ogreta tla, da nimamo težav zaradi prehitrega sajenja

Zgodnji krompir lahko v nižinskih področjih sadimo v začetku meseca aprila, če so tla ogreta na 10 stopinj Celzija. Stanje in temperaturo tal na 10 cm globine lahko spremljate, če kliknete tukaj. Podatki so podani za posamezna mesta v Sloveniji, ki običajno ustrezajo tudi bližini vašega kraja. Vzrok propada prvih kalčkov krompirja je prehitro sajenje, nepravilno nakaljevanje in pozeba.

zgodnje sajenje krompirja v gredice

Zgodnje sajenje krompirja v hladna tla je neprimerno in škoduje pridelku.

Podatki veljajo za nižinske predele, v višjih predelih sajenje krompirja v začetku aprila odsvetujemo. Po sajenju ga seveda pokrijemo z vrtno kopreno in tako nekoliko izboljšamo talne pogoje za gojenje krompirja.

V drugi polovici aprila sadimo pozne sorte krompirja za skladiščenje in to v tla, ki so ogreta na 12 ali 15 stopinj Celzija.

2. Proti čebulni muhi ne zaščitimo samo čebulo ampak tudi por

Proti čebulni muhi ne pokrivamo samo čebule, saj je treba zaščititi tudi por, drobnjak in šalotko. Prvi rod čebulne muhe najbolj napade čebulo, drugi in tretji rod pa naredi največ škode na poru.

Na domačem vrtu se najbolj obrestuje, če pridelek zaščitimo z belo vrtno tkanino ali proti insektno mrežo, ki jo napnemo preko lokov, da pridelek ne poleže. V normalnih letih pridelek pokrijemo v času cvetenja češenj in višenj.

čebula por pokrivanje tal

Čebule in pora nikoli ne pokrivamo po površini tal, saj imamo več težav z boleznimi.

pokrivanje proti čebulni muhi

Proti čebulni muhi smo bolj uspešni, če pridelek pokrijemo z loki.

Plosko pokrivanje po površini tal ni dobro, ker se bilke polomijo in je potem več težav z boleznimi. Glivice, ki vdrejo v rastline preko ran, ki jih naredi čebulna muha v času odlaganja jajčec, povzročajo gnitje rastlin v začetku poletja, zato je treba škodljivcu preprečiti dostop do rastlin.

3. Peteršilj in korenček nikoli ne sejemo globoko in v hladno zemljo

Peteršilj in korenček veliko bolje kalita, če sta na svetlem in ju ne pokrivamo z zemljo. V primeru pokrivanja z zemljo, ju pokrijemo slab centimeter.

Najbolje je, da seme po setvi samo narahlo pritisnemo v tla z roko, ali desko, grabljami, tako da pride v boljši stik s tlemi. Po tem zalijemo celotno površino grede, da izboljšamo pogoje za kalitev, če da tla niso dovolj vlažna ali pa počakamo na dež.

korenček seme

Seme korenčka in peteršilja ne pokrivamo z zemljo, da bolje kali ter ne prehitevamo s setvijo.

Pri setvi korenčka in peteršilja pomaga, da ga pokrijemo z belo vrtno tkanino, da semena ne pojedo ptice. V tem primeru se setev tudi ne izsušuje.

Kalitev semena korenčka in peteršilja bo veliko hitrejša, če ju bomo sejali v topla tla in uporabili seme, ki ni starejše od dveh let. Priporočamo, da obe vrtnini sejete skupaj z redkvico in tako vidite kje je treba okopavati, saj redkvica hitro nakaže vrste.

4. Gredice na vrtu pripravimo takrat, ko je zemlja primerna za delo

Zelo se obrestuje, če ste gredice za setve in sajenje pripravili v mesecu marcu, ko so bila tla suha in se zemlja ni oprijemala orodja. Na našem vrtu jih najlažje in najhitreje pripravim s pomočjo Ruskih vil Premium.

V aprilu se zemlja hitro suši in jih po dežju najhitreje pripravimo na lahkih, peščenih tleh. Pri težkih, ilovnatih tleh je treba počakati, da so primerna za obdelavo. To najlažje ugotovimo tako, da večjo kepo zemlje spustimo iz višine 1,5 m, ki se mora ob padcu na tla lepo zdrobiti.

peščena tla na vrtu

Zemljo na vrtu najlažje pripravimo na lahkih peščenih tleh.

ruske vile za vrt

Uporaba Ruskih vil Premium na težkih ilovnatih tleh, ki se lepo drobijo.

Tako bomo gredice pripravili brez napora in omogočili boljše ukoreninjenje sadik ter hitrejšo kalitev spomladanskih setev. Zemlja je naše osnovno orodje in je dobro, če počakamo na optimalen termin za globoko rahljanje.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile Premium (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.
**
Razliko med različnimi Ruskimi vilami si oglejte s klikom tukaj

Za pomoč pri nakupu pokličete na 069 928 945 (med delavniki od 9 do 13 ure). Ves čas lahko kupujete na spletu.

5. Čim prej sejemo in sadimo vse vrtnine, ki ljubijo hladna tla

Za setev graha, boba in rukole je v aprilu že prepozno, ker se bolje obrestujejo zgodnje setve v marcu ali celo koncu februarja. Prav tako je že skoraj prepozno za sajenje jarega česna. Rukolo v aprilu sadimo predvsem iz sadik in si tako zagotovimo hitrejši pridelek.

Še vedno lahko sadite čebulček, ki bo razvil nekoliko slabše korenine, pridelek pa se bo slabše skladiščil. Pridelek bo zagotovo boljši, če ste sajenje opravili v začetku marca ali takoj, ko se tla ogrejejo na 5 stopinj Celzija.

6. Ne zamujajmo s sajenjem cvetače, brokolija in ostalih kapusnic

V začetku aprila je treba pohiteti s sajenjem zgodnjega zelja, cvetače in brokolija. Cvetača in brokoli, ki ju sadimo v aprilu bosta še zagotovila dober pridelek, saj bo kasneje ti dve vrtnini že prevroče.

Prav tako je dobro pohiteti s sajenjem nadzemne kolerabice. Ste vedeli, da so vijolične sorte nadzemne kolerabice manj občutljive na škodljivce, manj puhle in bolj sladke?

sajenje sadik kapusnic na vrtu

Pohitimo s sajenjem sadik kapusnic, s plodovkami pa ne prehitevajmo.

7. Ne prehitevamo s setvami in sajenjem plodovk, ki ljubijo topla tla

V trgovinah spreglejte vse sadike paradižnika, bučk, lubenic in melone, ker vse toplotno zahtevne vrtnine sadimo po drugi polovici maja in nič prej. Paradižnik, kumare in ostale plodovke v aprilu sadimo samo v rastlinjak. Konec meseca aprila sejemo samo bučke na vrtne grede. Z neposredno setvijo kumar počakamo na začetek maja.

8. Plevela na vrtni gredi se znebimo, če opravimo „slepo setev“

Aprilske setve in sajenje hitro ogroža plevel, če ne opravimo t.i. „slepe“ setve. To najlažje naredimo tako, da tla pripravimo že v marcu, ko so primerno vlažna za obdelavo in se oprijemajo na vile, lopate ali motiko. Na našem vrtu tla najhitreje pripravimo z Ruskimi vilami Premium.

slepa setev na vrtu

„Slepo setev“ opravimo 14 dni po pripravi gredic, da odstranimo ves plevel, ki kali.

„Slepo setev“ opravimo tako, da in jih neposredno pred setvijo ali sajenjem vrtnin okopljemo z Nihajno motiko Pepa, ki omogoča 7 do 10 krat hitrejše delo kot navadna motika. Tako se znebimo vseh plevelov, ki so kalili v času po globokem rahljanju tal. Po tem opravilu lahko sejemo korenje ali sadimo druge vrtnine. Tako plevel na gredi ne ogroža sadik in setev, ki smo jih opravili v aprilu.

KLIKNITE TUKAJ za Nihajno motiko Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje, „slepo setev“ in hitro odstranjevanje plevela.

Za pomoč pri nakupu pokličete na 069 928 945 (med delavniki od 9 do 13 ure). Ves čas lahko kupujete na spletu.

nihajna motika pepa

9. Zakaj nikoli ne sadimo visokega fižola konec meseca aprila?

Ravno tako ne prehitevamo s sajenjem visokega fižola, ki naj svoj prostor na vrtu najde od začetka maja naprej. S prehitrim sajenjem konec aprila se razvijejo samo listi in poganjki. Veliko listov in bujna rastlina ni dober znak za dober pridelek, saj so stroki na taki rastlini hitreje plesnivi v jesenskem času. Visok fižol začne cveteti, ko se poleti dan krajša in nič ne pomaga, če ga sadimo prehitro.

Andrej priporoča:

Andrej zagotavlja, da so njegove Ruske vile Premium originalni izdelek, ki ima najboljše razmerje med ceno in kakovostjo ter odsvetuje nakup cenejših imitacij s spleta, ki morda ne izpolnjujejo zadovoljivih standardov. Priporoča, da izberete vrhunske Ruske vile Premium, ki so visoke kakovosti in izdelane v njegovi delavnici.

Obrtniški mojster Andrej in Ruske vile

Andrej je izurjen obrtnik, predlaga nakup Ruskih vil Premium iz svoje delavnice.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile Premium (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in dražji materiali. PREMIUM IZBIRA.
KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile Hobi, ki so iz osnovnih materialov in izdelane v tujini. Izdelava je bolj preprosta in enostavna, uporabljeni so cenejši materiali. OSNOVNA IZBIRA.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si oglejte s klikom tukaj.

 

Za pomoč pri nakupu pokličete na 069 928 945 (med delavniki od 9 do 13 ure). Ves čas lahko kupujete na spletu.

Rezalna motika Anka, Ruske vile Premium in Nihajna motika Pepa, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna je za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … sadovnjaka in vinograda.

KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna je za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

 

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


6 komentarjev na “9 pogostih napak na zelenjavnem vrtu v mesecu aprilu

 1. OLGA

  Rada bi prebrala vaše nasvete, a žal mi pol strani prekrijejo reklame za ruske vile. Imam samo visoko gredo in sadovnjak in ruskih vil res ne rabi
  Kako lahko to nadležno – meni nezanimivo reklamo

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   oglas za Ruske vile lahko preprosto umaknete teko, da kliknete na X (križec). V primeru, da to naredite večkrat v krajšem obdobju, se vam ne bo več prikazoval. Vsi nasveti so brezplačni in reklame so povsod, ker drugače ne moremo preživeti v poslovnem svetu.

   Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply
 2. Nataša

  Vrtičkarji se komaj vzdržimo, da ne sejemo in sadimo prezgodaj. To je ob prvem soncu tako, kot da bi pred lačnega postavil polno skledo najboljše hrane. Najbrž se gre za slovensko tipiko, prestiž “komu bo najprej zraslo!” Tehle 9 nasvetov je zelo dobrih, se bom trudila, da jih upoštevam. Hvala!!!
  Nataša

  Reply
 3. marta

  Spoštovani!
  Zelo rada berem vaše nasvete, kljub temu da imam dolgoletne izkušnje z eko pridelavo. Že v mladosti sem brala knjigo Biovrt – prvo visoko gredo sem naredila pred 37 leti. Dobronamerno bi “dopolnila” vaš nasvet o slepi setvi. Kot ste zapisali gredo pripravimo zgodaj spomladi, potem pa počakamo, da vzklije plevel, ga ponovno uničimo in šele nato posejemo na primer korenje.
  lep pozdrav

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, se strinjamo z vami in se zahvaljujemo za vaše mnenje o slepi setvi. Nasvet bomo dopolnili po vaših izkušnjah. Lep dan, ekipa Zeleni svet

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *