*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

April v domačem rastlinjaku

Kako postavimo rastlinjak za vrt?

Rastlinjak za vrt postavimo v šestih urah. Delo je ob pomoči strokovne ekipe hitro in enostavno. Priporočamo ogled spodnjega video posnetka.

Kliknite na video za ogled postavitve rastlinjaka:

KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v rastlinjaku in na vrtu.
KLIKNITE TUKAJ in izberite kakovostna semena za vaš vrt.
KLIKNITE TUKAJ za vrtnarske knjige in pridobite znanje za delo na vrtu.

Rastlinjak v aprilu redno zračimo

Rastlinjak v mesecu aprilu redno zračimo, da se na stenah rastlinjaka ne nabirajo kapljice vode. Če rastlinjaka ne zračimo je temperatura v rastlinjaku hitro 30 ºC in več.

Priporočamo, da ga zračite že v dopoldanskih urah. To naredite tako, da odprete stranske boke, lahko tudi vrata. Tako se znebite kondenza, ki lahko dela škodo na sadikah in mladih rastlinah, ohranite tudi ustrezno vlažnost in temperaturo.

Zračenje rastlinjaka.

 

V rastlinjak sadimo paradižnik, papriko in ostale plodovke

V rastlinjak najprej posadite paradižnik, teden ali dva kasneje sadimo papriko in jajčevec. Konec aprila sadimo tudi kumare. To naredimo, ko so nočne temperature v rastlinjaku nad 10 ºC. Kdaj boste sadili je odvisno predvsem od vremena in ogrevanja.

Če so noči hladne lahko rastlinjak ogrevate z oljnimi svečami ali žerjavico iz kamina ali peči. Sveče pokrijte s posodo, ki ima odprtine za zrak. Žerjavica v kovinskem vedru brez težav ogreje tudi rastlinjak v aprilu.

Paradižnik, bazilika in dobri sosedje.

Tabela 1: Priporočeni termini za sajenje paradižnika, paprike, kumar, jajčevcev in bučk (osrednja Slovenija):

VrtninaČas sajenja sadik
Paradižnikzačetek aprila – sredina aprila
Paprikakonec aprila
Kumarekonec aprila
Jajčeveckonec aprila
Bučkesredina aprila

Kumare, bučke in dobri sosedje.

Med paradižnik sadimo solato, lahko tudi baziliko. Če imate dovolj prostora priporočamo tudi setev kapucink, ki poskrbijo za dodatno barvitost rastlinjaka.

V toplejših področjih Slovenije lahko začnemo s sajenjem paradižnika in ostalih plodovk, ko se temperature v neogrevanem rastlinjaku tudi v nočnem času ne spustijo pod 10 stopinj C.

KLIKNITE TUKAJ za brezplačno tabelo dobrih in slabih sosedov v vrtu (vrtnine + zelišča).

Po sajenju poskrbimo za zastirko

Zastirka je v rastlinjaku zelo koristna.

 

Takoj po sajenju poskrbimo za zastirko iz slame. Tako se bodo rastline iz sadik dobro ukoreninile. Moramo vedeti, da rastline še niso dovolj velike in ne ščitijo tal pred močnimi sončnimi žarki.

Korenine se bodo tako čim prej razvile in oskrbovale rastlino z vodo in hranili.

Dobro razvit koreninski sistem v rastlinjaku je osnova za kakovosten pridelek. Za hitrejši pridelek lahko sadimo tudi jagode.

Sejemo tudi motovilec, blitvo, nizek fižol

Nizek stročji fižol lahko sejemo tudi v rastlinjak. Če je rastlinjak dovolj velik se bo fižol dobro počutil tudi ob bučkah in paradižniku.

Čas za setev nizkega stročjega fižola je takrat, ko v dolgoročni napovedi ni predvidena slana. Treba je vedeti, da je fižol občutljiv že pri temperaturi 5 ºC.

Rastlinjak v drugi polovici maja.

Ne pozabite na nove setve motovilca. Jesenske setve motovilca gredo v pomladanskem času hitro v cvet. Za vse, ki želite hiter peteršilj iz rastlinjaka ga sejte v začetku aprila. Setve ste lahko opravili tudi v drugi polovici marca. V aprilu lahko sejete tudi blitvo.

Cvetlice in zelišča popestrijo okolico rastlinjaka

Proti koncu meseca aprila sejemo in sadimo zelišča in cvetlice. Umestimo jih v okolico rastlinjaka, da privabimo opraševalce. Na ta način privabimo koristne žuželke in tako bo manj težav s škodljivci.

´Hotel za koristne žuželke´

“Hotel” za koristne žuželke.

T-drogovi za ujede

T-drogovi za ujede.

Priporočamo, da v okolici rastlinjaka postavite tudi „hotel“ za žuželke. Če vam v rastlinjaku delajo škodo miši vam priporočamo, da v bližini rastlinjaka postavite T-drog, ki bo opazovalna točka za ptice ujede.

Zeleni svet priporoča:

Rastlinjak omogoča celoletno oskrbo z domačo zelenjavo. Pridelek pobiramo celo leto in smo povsem samooskrbni. Za štiri člansko družino je najbolj primeren rastlinjak velikosti 5 x 6 m.

KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v rastlinjaku in na vrtu.
KLIKNITE TUKAJ in izberite kakovostna semena za vaš vrt.
KLIKNITE TUKAJ za vrtnarske knjige in pridobite znanje za delo na vrtu.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


2 komentarjev na “April v domačem rastlinjaku

    • Zeleni Svet Avtor

      Pozdravljeni, v primeru, da ne morete zagotoviti višjega pada, potrebujete potopno vodno črpalko, ki bo omogočila višji pritisk v ceveh.

      Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *