Kaj sejemo in sadimo v aprilu?

Kdaj sadimo čebulo in pomladanski česen?

V hladnih letih se lahko sajenje čebule in spomladanskega česna zavleče v začetek aprila. Delo opravite takoj, ko je tla možno obdelati in se zemlja ne oprijema orodja. Čebulo in česen samo izjemoma sadimo konec meseca aprila. Korenine česna in čebule se dobro razvijajo v hladnem delu leta, zato je treba z delom pohiteti.

Sajenje čebulčka in spomladanskega česna v domačem vrtu.

Pri vseh setvah in sajenju vrtnin smo pozorni na kolobar. Spomladi ne pozabite tudi na sajenje pora iz sadik, ki ga uvrščamo med čebulnice. Zato ga ne sadimo skupaj s čebulo in česnom.

Tla pred setvijo in sajenjem najlažje pripravimo z Ruskimi vilami

Delo z Ruskimi vilami poteka 2 do 3 krat hitreje kot z navadnim vrtnim orodjem. Hrbtenica in roke so manj obremenjene, zato je delo lahkotno tudi za starejše vrtnarje. Rahljanje tal z Ruskimi vilami brez večjih težav opravijo tudi ženske. Zaradi pokončne drže bo vaša hrbtenica manj obremenjena. Tudi roke delajo z manjšo silo.

ruske vile premium za starejše

Orodje prvič uporabimo v spomladanskem času.

Globoko rahljanje zemlje izboljša kakovost tal in pozitivno vpliva na talni živi svet in mikroorganizme. V tleh je pravo razmerje zraka, vode in zemlje. Tako seme bolje kali, sadike pa se lažje in hitreje ukoreninijo.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM MODEL (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.
**
KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-OSNOVNI MODEL, ki so narejene bolj preprosto. Nekoliko cenejše in lažje dostopne.

Razliko med Ruskimi vilami Premium in osnovni model si lahko ogledate s klikom tukaj

Kolobar je pomemben za zdrave in vitalne rastline

Pri kolobarju v zelenjavnem vrtu pazimo, da istih vrtnin na vrtu ne sadimo na isto mesto vsaj nekaj let. Če sadimo v mešanih posevkih je nosilec kolobarja glavna vrtnina, ki na vrtu ostane dalj časa. V primeru vam bomo razložili kolobar s kapusnicami.

Med zgodnje zelje lahko sadimo solato, ob zgodnje zelje v začetku aprila sejemo grah ali bob, konec aprila lahko to mesto zasede fižol, v maju čičerika.

Dobri sosedje so iz različnih botaničnih družin. Zelje na to vrtno gredico ne sme vsaj 3 do 4 leta. Po zelju na to mesto ne sadimo sorodnikov. To so predvsem repa, koleraba, kitajsko zelje, ki jih sejemo, sadimo v poletnem času.

V aprilu pohitite s sajenjem zgodnjega zelja in ostalih kapusnic

V topli pomladi sadimo sadike zgodnjega zelja, cvetače, brokolija in ohrovta že v mesecu marcu. Če tega še niste storili vam priporočamo, da z deli pohitite in delo opravite v začetku aprila. Če zelje in ostale kapusnice sadimo na razdaljo 40 cm, lahko v vmesni prostor sadimo hitro rastoče vrtnine.

Največkrat ta prostor zasede solata, ki ne rabi svoje gredice in jo lahko sadimo med ostale vrtnine. Ob robove lahko v aprilu sejemo tudi grah, bob in nizek fižol. V maju ob kapusnice sejemo tudi lečo in čičeriko.

Sajenje kapusnic in dobrih sosedov.

Sajenje krompirja in setev boba

V začetku aprila pohitite in ob robove gredic kjer boste sadili krompir posejte bob. S sajenjem krompirja počakamo, da ga ne sadimo v hladno zemljo. Tudi pri krompirju je treba počakati, da se zemlja ogreje na 8 º C.

Priprave na sajenje krompirja.

Vsem vrtičkarjem svetujemo, da sadijo zgodnje sorte krompirja. Tako se poleti hitro sprosti prostor za setev in sajenje poletnih vrtnin. Zelo zgodnje sorte so varne tudi pred koloradskim hroščem in krompirjevo plesnijo.

Sejemo tudi grah, rdečo peso, blitvo in špinačo

Če vam je vreme nagajalo v marcu in niste sejali graha, je treba pohiteti in delo opraviti v začetku aprila. Rdečo peso sejemo v vrste, ki so med sabo oddaljene 30 cm. V vrstah kasneje opravimo redčenje na 10 cm. Izpuljene rastline lahko narežete na solate. V aprilu sejemo in sadimo tudi blitvo in špinačo. Blitva, rdeča pesa in špinača so v sorodstvu in jim poiščemo ločene gredice.

Setev peteršilja, korenčka in redkvice

Peteršilj in korenček sejemo takrat, ko sadimo krompir. Zemlja mora biti ogreta na 8 º C. Vsi, ki prehitevate s setvijo bo ta neuspešna ali pa bo seme kalilo dolgo časa.

Korenček najbolj pogosto sejemo med vrste čebule in tako korenček zaščitimo pred korenjevo muho. Lahko ga sejete tudi poleg pora. Če želite bolj enakomerno setev zmešajte seme korenčka z redkvico.

korenček in por

Kombinacija korenčka in pora.

Redkvica bo hitro kalila in vam pokazala kje lahko pričakujete korenček. Ob redčenju in pobiranju redkvice boste redčili tudi korenje, to pa je osnova za dober in bogat pridelek korenčka.

KLIKNITE TUKAJ in se naročite na brezplačne novice Zeleni svet.
Čaka vas tudi uporabno darilo.

Sajenje nadzemne kolerabice, rukole in setev vrtne kreše

Nadzemna kolerabca, rukola in vrtna kreša so v sorodstvu in jih ne sadimo ali sejemo skupaj. Rukolo največkrat sadimo s solato. Če želite hitrejši pridelek je to v pomladanskem času hitreje od setve.

Nadzemna kolerabica se dobro ujema z nizkim fižolom, lahko jo sadite tudi med druge vrtnine, saj ne rabi svoje gredice. Vrtno krešo lahko sejemo med korenček, solato. Pazimo, da je ne sejemo med zelje, cvetačo, brokoli in ostale kapusnice.

Sajenje topinamburja in setev sončnic

Gomolje topinamburja sadimo v marcu in aprilu. V vrsti topinamburja naj bo razdalja 40 cm, med vrstama se priporoča razdalja 70 cm. Če jeseni nekaj gomoljev pustimo v zemlji se bo spomladi razmnoževal samostojno. V primeru, da nam zbeži po vrtu je to invazivna rastlina, ki izpodriva ostale vrtnine.

Sončnica je medovita rastlina. Njeni veliki zlato do rdeče-rumeni cvetovi so izredno privlačni za čebele in predstavljajo pomemben vir čebelje paše. Pri nas jo običajno sejemo od sredine aprila do sredine maja.

Setev sladke koruze in sajenje špargljev

Sladko koruzo za sadike sejemo od začetka aprila. Na prosto jo sejemo v drugi polovici aprila, ko se zemlja ogreje na 10 º C. Razdalja v vrsti za setev koruze je 10 cm. Med dvema vrstama je priporočena razdalja 70 cm.

Šparglje je najbolje saditi s pomočjo sadik, ki jih v aprilu poiščete v vrtnih centrih in bolje založenih vrtnarijah. Rastline v vrsti sadimo na 0,5 m, med dvema vrstama je razdalja najmanj 2 m.

Konec aprila sejemo nizek fižol

V vrt konec aprila sejemo nizek fižol, v začetku maja sejemo tudi visok fižol. Če želite prehiteti naravo lahko vzgojite sadike nizkega fižola in jih kasneje presadite v vrt.

paradižnik

Fižola ne sejemo v hladno zemljo.

To je bolje kot setev nizkega fižola v hladno zemljo. S setvijo v hladno zemljo ima fižol kasneje samo težave. Napadejo ga bolezni (glivice, bakterioze) in potem niste zadovoljni s pridelkom.

Visoke grede so vse bolj priljubljene

Visoka greda v aprilu (solata, redkvica in rukola).

V neugodni in mokri pomladi lahko s setvami in sajenjem na visoko gredo pohitimo in delo opravimo že v marcu. Visoke grede so toplejše in bolj suhe od zemlje v zelenjavnem vrtu. Če niste še nič sadili in sejali lahko to naredite tudi v aprilu.

V visoko gredo lahko sadimo zelenjadnice, zelišča in sadne posebnosti. Manjše visoke grede lahko postavite na večji balkon ali teraso. Tudi ob poteh okrog hiše je dovolj prostora za visoko gredo, ki bo popestrila podobo hiše in vrta.

Kaj sadimo v maju?

Ne hitimo s paradižnikom, papriko, jajčevci, kumarami, melonami, bučkami in ostalimi plodovkami, ki na vrt pridejo v maju. Če niste pozorni na koledar vas v trgovinah hitro prevzamejo sadike paradižnika.

V aprilu vse toplotno zahtevne vrtnine sadimo samo v rastlinjak. V toplejših področjih Slovenije, ki imajo mediteransko podnebje lahko ta dela opravimo že v aprilu.

Zeleni svet priporoča:

Ruske vile se uporabljamo v vseh tipih tal, ki so primerno vlažna in se lahko drobijo. Uporabne so tudi za težka, ilovnata tla, ki jih obdelamo takrat, ko so primerna za delo.

Ob koncu zime počakamo, da se primerno osušijo, v poletnem obdobju jih pred obdelavo močno zalijemo, da so bolj rahla. V jesenskem času jih obdelamo pred jesenskim deževjem in večjim mrazom. Vedno delamo takrat, ko se zemlja ne oprijema za orodje ali obutev. Priporočamo rahljanje primerno vlažnih tal, ki jih z Ruskimi vilami pripravimo brez težav in napora.

ruske vile premium črne

Ruske vile Premium.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM MODEL (NOVO), ki so iz najboljših materialov in so v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.
KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-OSNOVNI MODEL, ki so narejene bolj preprosto. Nekoliko cenejše in lažje dostopne.

Razliko med Ruskimi vilami Premium in osnovni model si lahko ogledate s klikom tukaj

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


10 komentarjev na “Kaj sejemo in sadimo v aprilu?

 1. SILVA

  Lepo pozdravljen!
  Zahvaljujem se vam za odlično svetovanje in to ob pravem času.
  Vse napotke redno uporabljam.
  Silva

  Reply
 2. majda

  pozdravljeni.Hvala vam za vaše nasvete.Prosila bi ce še enkrat objavite nasvet:katero zelenjavo ne sadimo skupaj .Hvala

  Reply
 3. Monika

  Odlična spletna stran. Vas pridno spremljam. Ruske vile pa priporočam. So odličen pripomoček in mi nadvse dobro služijo. Hvala. 🙂

  Reply
 4. Marija

  Zanima me kje dobite tako lepo slamo, kot, da je presejana, drugače je veliko semena vmes.Je to pšenična, ali ječmenova, ali od ovsa, rži?

  Lep pozdrav, naj lepo uspeva.
  Marija Megušar

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *