Kaj sejemo in sadimo v aprilu na zelenjavnem vrtu?

Kdaj sadimo čebulo in spomladanski česen v aprilu?

V hladnih in deževnih letih se lahko sajenje čebule in spomladanskega česna zavleče v začetek aprila. Delo opravite takoj, ko je tla možno obdelati in se zemlja ne oprijema orodja. Korenine česna in čebule se dobro razvijajo v hladnem delu leta, zato je treba z delom pohiteti.

Sajenje čebulčka in spomladanskega česna na domačem vrtu v mesecu aprilu.

Čebulo in česen samo izjemoma sadimo konec meseca aprila, saj se tako slabše razvijejo korenine. Pridelek se zmanjša tudi zaradi poletne suše. Pri vseh setvah in sajenju vrtnin smo pozorni na kolobar.

Spomladi ne pozabite tudi na sajenje pora iz sadik, ki ga uvrščamo med čebulnice. Zato ga ne sadimo skupaj s čebulo ali česnom.

Tla pred setvijo in sajenjem najlažje pripravimo z Ruskimi vilami

Delo z Ruskimi vilami poteka 2 do 3 krat hitreje kot z navadnim vrtnim orodjem. Hrbtenica in roke so manj obremenjene, zato je delo lahkotno tudi za starejše vrtnarje. Rahljanje tal z Ruskimi vilami brez večjih težav opravijo tudi ženske. Zaradi pokončne drže bo vaša hrbtenica manj obremenjena. Tudi roke delajo z manjšo silo.

ruske vile premium za starejše

Ruske vile Premium prvič uporabimo v spomladanskem času, drugič v poletnem in tretjič v času jesenskih setev in sajenja.

koreninski plevel regrat

Korenine regrata, slaka in ostalega koreninskega plevela najlažje odstranimo z globokim rahljanjem.

Globoko rahljanje zemlje izboljša kakovost tal in pozitivno vpliva na talni živi svet in mikroorganizme. V tleh je pravo razmerje zraka, vode in zemlje. Tako seme bolje kali, sadike pa se lažje in hitreje ukoreninijo.

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev za Ruske vile Premium:

“Zelo olajša delo, hitrejša obdelava površine.” – Saška H.

“Z uporabo vil sem veliko hitrejša pri pripravi tal, delo je veliko lažje, ni obračanja zemlje. Najbolj mi je všeč, da lahko delo opravljam stoje brez upogibanja, hitro in kakovostno.” – Marjetka N.

“Ruske vile so super. Uporaba je primerna tudi za “manjmočne”. – Špela Z.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Ruske vile-PREMIUM (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in materiali.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si lahko ogledate s klikom tukaj.

Za pomoč pri nakupu pokličete na 069 928 945 (med delavniki od 9 do 13 ure). Ves čas lahko kupujete na spletu.

Kolobar je pomemben za zdrave in vitalne rastline

Pri kolobarju v zelenjavnem vrtu pazimo, da istih vrtnin na vrtu ne sadimo na isto mesto vsaj nekaj let. Če sadimo v mešanih posevkih je nosilec kolobarja glavna vrtnina, ki na vrtu ostane dalj časa. V primeru vam bomo razložili kolobar s kapusnicami.

Med zgodnje zelje lahko sadimo solato, ob zgodnje zelje v začetku aprila sejemo grah ali bob, konec aprila lahko to mesto zasede fižol, v maju čičerika.

Dobri sosedje so iz različnih botaničnih družin. Zelje na to vrtno gredico ne sme vsaj 3 do 4 leta. Po zelju na to mesto ne sadimo sorodnikov. To so predvsem repa, koleraba, kitajsko zelje, ki jih sejemo, sadimo v poletnem času.

V aprilu pohitite s sajenjem zgodnjega zelja in ostalih kapusnic

V topli pomladi sadimo sadike zgodnjega zelja, cvetače, brokolija in ohrovta že v mesecu marcu. Če tega še niste storili vam priporočamo, da z deli pohitite in delo opravite v začetku aprila. Če zelje in ostale kapusnice sadimo na razdaljo 40 cm, lahko v vmesni prostor sadimo hitro rastoče vrtnine.

Največkrat ta prostor zasede solata, ki ne rabi svoje gredice in jo lahko sadimo med ostale vrtnine. Ob robove lahko v aprilu sejemo tudi grah, bob in nizek fižol. V maju ob kapusnice sejemo tudi lečo in čičeriko.

Sajenje krompirja in setev boba

V začetku aprila pohitite in ob robove gredic kjer boste sadili krompir posejte bob. S sajenjem krompirja počakamo, da ga ne sadimo v hladno zemljo. Tudi pri krompirju je treba počakati, da se zemlja ogreje na 10 do 12º C. Vsem vrtičkarjem svetujemo, da sadijo zgodnje sorte krompirja. Tako se poleti hitro sprosti prostor za setev in sajenje poletnih vrtnin. Zelo zgodnje sorte so varne tudi pred koloradskim hroščem in krompirjevo plesnijo.

Sejemo tudi grah, rdečo peso, blitvo in špinačo

Če vam je vreme nagajalo v marcu in niste sejali graha, je treba pohiteti in delo opraviti v začetku aprila. Rdečo peso sejemo v vrste, ki so med sabo oddaljene 30 cm. V vrstah kasneje opravimo redčenje na 10 cm. Izpuljene rastline lahko narežete na solate. V aprilu sejemo in sadimo tudi blitvo in špinačo. Blitva, rdeča pesa in špinača so v sorodstvu in jim poiščemo ločene gredice.

Setev peteršilja, korenčka in redkvice

Peteršilj in korenček sejemo takrat, ko sadimo krompir. Zemlja mora biti ogreta na 10 in več º C. Vsi, ki prehitevate s setvijo bo ta neuspešna ali pa bo seme kalilo dolgo časa.

Korenček najbolj pogosto sejemo med vrste čebule in tako korenček zaščitimo pred korenjevo muho. Lahko ga sejete tudi poleg pora. Če želite bolj enakomerno setev zmešajte seme korenčka z redkvico.

korenček in por

Kombinacija korenčka in pora na vrtu se dobro ujema.

Redkvica bo hitro kalila in vam pokazala kje lahko pričakujete korenček. Ob redčenju in pobiranju redkvice boste redčili tudi korenje, to pa je osnova za dober in bogat pridelek korenčka.

Sajenje nadzemne kolerabice, rukole in setev vrtne kreše

Nadzemna kolerabica, rukola in vrtna kreša so v sorodstvu in jih ne sadimo ali sejemo skupaj. Rukolo največkrat sadimo s solato. Če želite hitrejši pridelek je to v pomladanskem času hitreje od setve.

Nadzemna kolerabica se dobro ujema z nizkim fižolom, lahko jo sadite tudi med druge vrtnine, saj ne rabi svoje gredice. Vrtno krešo lahko sejemo med korenček, solato. Pazimo, da je ne sejemo med zelje, cvetačo, brokoli in ostale kapusnice.

nadzemna kolerabica sajenje

Nadzemno kolerabico lahko kombiniramo z ostalimi vrtninami, če nekoliko razširimo sadilno razdaljo.

Sajenje topinamburja in setev sončnic

Gomolje topinamburja sadimo v marcu in aprilu. V vrsti topinamburja naj bo razdalja 40 cm, med vrstama se priporoča razdalja 70 cm. Če jeseni nekaj gomoljev pustimo v zemlji se bo spomladi razmnoževal samostojno. V primeru, da nam zbeži po vrtu je to invazivna rastlina, ki izpodriva ostale vrtnine.

Sončnica je medovita rastlina. Njeni veliki zlato do rdeče-rumeni cvetovi so izredno privlačni za čebele in predstavljajo pomemben vir čebelje paše. Pri nas jo običajno sejemo od sredine aprila do sredine maja.

Nihajna motika Pepa poskrbi za lahkotno in hitro okopavanje

V mesecu aprilu skrbimo za redno okopavanje tal, saj jih dež lahko že nekoliko zbije. Na ta način se znebimo tudi plevela, ki v tem času hitro raste. Plevel, ki ga odstranimo z Nihajno motiko Pepa vam ne bo več povzročal težav v nadaljevanju vegetacije.

Z njo okopavamo klasične zasaditve s sadikami solate, zelja, cvetače, čebule, česna in ostalih vrtnin na vrtni gredi. V primeru mešanih posevkov je dobro, da jo uporabite že 10 dni po sajenju sadik in tako odstranite plevel, ki kali po prvih setvah in sajenju v aprilu.

Nihajna motika Pepa

★★★★★ Odzivi zadovoljnih kupcev za Nihajno motiko Pepa:

“Zelo olajša delo.” – Tadeja K.
“S pepo je delo enostavno in hitro pa še hrbtenica ne trpi.” – Dušanka
“Z lahkoto delaš z njo …” – Marjan R.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.

Za pomoč pri nakupu pokličete na 069 928 945 (med delavniki od 9 do 13 ure). Ves čas lahko kupujete na spletu.

Glavne prednosti uporabe Nihajna motika Pepa:

 • pokončna drža in delo brez bolečin
 • za vse, ki imate težave s križem
 • 7 do 10 krat hitrejše odstranjevanje plevela
 • hitro in učinkovito okopavanje
 • bistveno izboljšamo tla in pogoje za rast rastlin
 • cenovno ugodno orodje je dostopno za vsak žep

Setev sladke koruze in sajenje špargljev

Sladko koruzo za sadike sejemo od začetka aprila. Na prosto jo sejemo v drugi polovici aprila, ko se zemlja ogreje na 10 º C. Razdalja v vrsti za setev koruze je 10 cm. Med dvema vrstama je priporočena razdalja 70 cm.

Šparglje je najbolje saditi s pomočjo sadik, ki jih v aprilu poiščete v vrtnih centrih in bolje založenih vrtnarijah. Rastline v vrsti sadimo na 0,5 m, med dvema vrstama je razdalja najmanj 2 m.

Konec aprila sejemo nizek fižol

V vrt konec aprila sejemo nizek fižol, v začetku maja sejemo tudi visok fižol. Če želite prehiteti naravo lahko vzgojite sadike nizkega fižola in jih kasneje presadite v vrt.

paradižnik

Konec aprila sadimo nizek fižol in v maju dodamo še paradižnik ter solato

To je bolje kot setev nizkega fižola v hladno zemljo. S setvijo v hladno zemljo ima fižol kasneje samo težave. Napadejo ga bolezni (glivice, bakterioze) in potem niste zadovoljni s pridelkom.

Visoke grede so vse bolj priljubljene

V neugodni in mokri pomladi lahko s setvami in sajenjem na visoko gredo pohitimo in delo opravimo že v marcu. Visoke grede so toplejše in bolj suhe od zemlje v zelenjavnem vrtu. Če niste še nič sadili in sejali lahko to naredite tudi v aprilu.

V visoko gredo lahko sadimo zelenjadnice, zelišča in sadne posebnosti. Manjše visoke grede lahko postavite na večji balkon ali teraso. Tudi ob poteh okrog hiše je dovolj prostora za visoko gredo, ki bo popestrila podobo hiše in vrta.

Kaj sadimo v maju in si zagotovimo dober domač pridelek?

Ne hitimo s paradižnikom, papriko, jajčevci, kumarami, melonami, bučkami in ostalimi plodovkami, ki na vrt pridejo v maju. Če niste pozorni na koledar vas v trgovinah hitro prevzamejo sadike paradižnika.

V aprilu vse toplotno zahtevne vrtnine sadimo samo v rastlinjak. V toplejših področjih Slovenije, ki imajo mediteransko podnebje lahko ta dela opravimo že v aprilu.

Zeleni svet priporoča:

Ruske vile se uporabljamo v vseh tipih tal, ki so primerno vlažna in se lahko drobijo. Uporabne so tudi za težka, ilovnata tla, ki jih obdelamo takrat, ko so primerna za delo. Vedno delamo takrat, ko se zemlja ne oprijema za orodje ali obutev. Najboljši čas za uporabo orodja je takrat, ko se kepa zemlje, ki jo spustimo z višine 1,5 m, lepo zdrobi. 

Nihajna motika Pepa omogoča 7 do 10 krat hitrejše odstranjevanje plevela, hitro in učinkovito okopavanje. Delo opravimo v pokončni drži in to brez bolečin. Orodje še posebej priporočamo vsem, ki imate težave s križem.

Obrtniški mojster Andrej in Ruske vile

Andrej priporoča nakup Ruskih vil Premium iz njegove delavnice.

KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile Premium (NOVO), ki so iz najboljših materialov in v celoti izdelane v Sloveniji. Odlikuje jih zelo kvalitetna izdelava in dražji materiali. PREMIUM IZBIRA.
KLIKNITE TUKAJ za Ruske vile Hobi, ki so iz osnovnih materialov in izdelane v tujini. Izdelava je bolj preprosta in enostavna, uporabljeni so cenejši materiali. OSNOVNA IZBIRA.

Razliko med različnimi Ruskimi vilami si oglejte s klikom tukaj.

Za pomoč pri nakupu pokličete na 069 928 945 (med delavniki od 9 do 13 ure). Ves čas lahko kupujete na spletu.

Rezalna motika Anka, Ruske vile Premium in Nihajna motika Pepa, Ročna freza Mici 12 in Ročna freza Mici 20.

KLIKNITE TUKAJ za nakup velike Ročne freze Mici 20 (delovna širina 20 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na večjih površinah. Primerna je za pripravo grede, okopavanje krompirja, koruze, … sadovnjaka in vinograda.

KLIKNITE TUKAJ za nakup male Ročne freze Mici 12 (delovna širina 12 cm), ki hitro spodreže in odstrani plevel na manjših površinah. Primerna je za odstranjevanje plevela na vrtni gredi, manjšem vrtu in vrtni poti.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Rezalne motike Anka, ki se priporoča za „kirurško“ okopavanje, rahljanje tal, košnjo, grabljenje, sejanje, pletje ter ostala vrtna opravila.

KLIKNITE TUKAJ za nakup Nihajne motike Pepa, ki omogoča lahkotno okopavanje in hitro odstranjevanje plevela.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


17 komentarjev na “Kaj sejemo in sadimo v aprilu na zelenjavnem vrtu?

 1. SILVA

  Lepo pozdravljen!
  Zahvaljujem se vam za odlično svetovanje in to ob pravem času.
  Vse napotke redno uporabljam.
  Silva

  Reply
 2. majda

  pozdravljeni.Hvala vam za vaše nasvete.Prosila bi ce še enkrat objavite nasvet:katero zelenjavo ne sadimo skupaj .Hvala

  Reply
 3. Monika

  Odlična spletna stran. Vas pridno spremljam. Ruske vile pa priporočam. So odličen pripomoček in mi nadvse dobro služijo. Hvala. 🙂

  Reply
 4. Marija

  Zanima me kje dobite tako lepo slamo, kot, da je presejana, drugače je veliko semena vmes.Je to pšenična, ali ječmenova, ali od ovsa, rži?

  Lep pozdrav, naj lepo uspeva.
  Marija Megušar

  Reply
 5. Marija Veršnik Keržič

  Pozdravljeni,
  tudi jaz redno prebiram vaše nasvete, ki so res koristni. Ruske vile uporabljamo že od kar so na trgu in se odlično obnesejo.
  Hvala vam in uspešno vrtnarjenje.
  Marija

  Reply
 6. Ljubinka Pirker

  Berem vas že kar nekaj časa, let. Zelo mi pomagate pri sajenju, obdelovanju, in zelo koristne nasvete za moj vrt. Hvala vam in še tako uspešno naprej.
  Ljubinka

  Reply
 7. JEZERŠEK DARKO

  Pozdravljen g.Davor!
  Najlepša HVALA za ruske vile, ki so res super 👍Delo je bilo hitro opravljeno in križ ni bolel! Hvala tudi za vse vaše koristne nasvete ,žena vas redno spremlja😊Uspešno delo še naprej! Lep pozdrav s Koroške!!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, veseli me, da vam Ruske vile pomagajo pri delu na vrtu. Želim vam dober pridelek v tej sezoni in pošiljam velik pozdrav z Dolenjske. Lep dan, Davor Špehar

   Reply
 8. Nina

  Pozdravljeni,
  z vašimi nasveti že tretje leto zapored uspeva moj urbani vrt v mestu.
  Najlepša hvala.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *