*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Kaj sejemo in sadimo v aprilu?

Najprej sadimo čebulo in pomladanski česen

V mokrih letih se lahko sajenje čebule in spomladanskega česna zavleče v začetek aprila. Delo opravite takoj, ko je tla možno obdelati in se zemlja ne oprijema orodja. Čebulo in česen samo izjemoma sadimo konec meseca aprila. Korenine česna in čebule se dobro razvijajo v hladnem delu leta, zato je treba z delom pohiteti.

Sajenje čebulčka in spomladanskega česna v domačem vrtu.

Pri vseh setvah in sajenju vrtnin smo pozorni na kolobar. Spomladi ne pozabite tudi na sajenje pora iz sadik, ki ga uvrščamo med čebulnice. Zato ga ne sadimo skupaj s čebulo in česnom.

Kolobar je pomemben za zdrave in vitalne rastline

Pri kolobarju v zelenjavnem vrtu pazimo, da istih vrtnin na vrtu ne sadimo na isto mesto vsaj nekaj let. Če sadimo v mešanih posevkih je nosilec kolobarja glavna vrtnina, ki na vrtu ostane dalj časa. V primeru vam bomo razložili kolobar s kapusnicami.

Med zgodnje zelje lahko sadimo solato, ob zgodnje zelje v začetku aprila sejemo grah ali bob, konec aprila lahko to mesto zasede fižol, v maju čičerika.

Dobri sosedje so iz različnih botaničnih družin. Zelje na to vrtno gredico ne sme vsaj 3 do 4 leta. Po zelju na to mesto ne sadimo sorodnikov. To so predvsem repa, koleraba, kitajsko zelje, ki jih sejemo, sadimo v poletnem času.

V aprilu pohitite s sajenjem zgodnjega zelja in ostalih kapusnic

V topli pomladi sadimo sadike zgodnjega zelja, cvetače, brokolija in ohrovta že v mesecu marcu. Če tega še niste storili vam priporočamo, da z deli pohitite in delo opravite v začetku aprila. Če zelje in ostale kapusnice sadimo na razdaljo 40 cm, lahko v vmesni prostor sadimo hitro rastoče vrtnine.

Največkrat ta prostor zasede solata, ki ne rabi svoje gredice in jo lahko sadimo med ostale vrtnine. Ob robove lahko v aprilu sejemo tudi grah, bob in nizek fižol. V maju ob kapusnice sejemo tudi lečo in čičeriko.

Sajenje kapusnic in dobrih sosedov.

Olajšajte si sajenje sadik z ročnim sadilcem

Z inovativnim ročnim sadilcem se vam pri sajenju sadik zelenjave ne bo treba več sklanjati. Celoten postopek saditve opravite v stoječem položaju, brez bolečin v križu in brez napora. Ročni sadilec držite z ročico proti sebi in ga potisnite v zemljo do želene globine.

V odprtino vstavite sadiko, gomolj krompirja in pustite, da spolzi na dno sadilca. Na konci stisnite ročko na vrhu sadilca, ga povlečete iz zemlje. Tako je postopek sajenja zaključen.

Brez bolečin v križu in enostavno sajenje. Ročni sadilec Bazukka.

KLIKNITE TUKAJ za ročni sadilec Bazukka.

Glavne prednosti ročnega sadilca:

– primeren za saditev manjših in večjih obdelovalnih površin,
nič več bolečin v križu,
– namenjen profesionalnim uporabnikom in tudi vrtičkarjem za saditev sadik zelenjave in zelišč,
– 
z njim sadimo sadike, kot so: paradižnik, paprika kumare, buče in semenski krompir, …
– Sadimo lahko skozi folijo ali na gola tla.

Sajenje krompirja in setev boba

V začetku aprila pohitite in ob robove gredic kjer boste sadili krompir posejte bob. S sajenjem krompirja počakamo, da ga ne sadimo v hladno zemljo. Tudi pri krompirju je treba počakati, da se zemlja ogreje na 8 º C.

Priprave na sajenje krompirja.

Vsem vrtičkarjem svetujemo, da sadijo zgodnje sorte krompirja. Tako se poleti hitro sprosti prostor za setev in sajenje poletnih vrtnin. Zelo zgodnje sorte so varne tudi pred koloradskim hroščem in krompirjevo plesnijo.

Sejemo tudi grah, rdečo peso, blitvo in špinačo

Če vam je vreme nagajalo v marcu in niste sejali graha, je treba pohiteti in delo opraviti v začetku aprila. Rdečo peso sejemo v vrste, ki so med sabo oddaljene 30 cm. V vrstah kasneje opravimo redčenje na 10 cm. Izpuljene rastline lahko narežete na solate. V aprilu sejemo in sadimo tudi blitvo in špinačo. Blitva, rdeča pesa in špinača so v sorodstvu in jim poiščemo ločene gredice.

Setev peteršilja, korenčka in redkvice

Peteršilj in korenček sejemo takrat, ko sadimo krompir. Zemlja mora biti ogreta na 8 º C. Vsi, ki prehitevate s setvijo bo ta neuspešna ali pa bo seme kalilo dolgo časa.

Korenček najbolj pogosto sejemo med vrste čebule in tako korenček zaščitimo pred korenjevo muho. Lahko ga sejete tudi poleg pora. Če želite bolj enakomerno setev zmešajte seme korenčka z redkvico.

korenček in por

Kombinacija korenčka in pora.

Redkvica bo hitro kalila in vam pokazala kje lahko pričakujete korenček. Ob redčenju in pobiranju redkvice boste redčili tudi korenje, to pa je osnova za dober in bogat pridelek korenčka.

KLIKNITE TUKAJ za izbor široke ponudbe semen. Izbirate lahko med vrtninami, cvetlicami in posebnostmi.

Sajenje nadzemne kolerabice, rukole in setev vrtne kreše

Nadzemna kolerabca, rukola in vrtna kreša so v sorodstvu in jih ne sadimo ali sejemo skupaj. Rukolo največkrat sadimo s solato. Če želite hitrejši pridelek je to v pomladanskem času hitreje od setve.

Nadzemna kolerabica se dobro ujema z nizkim fižolom, lahko jo sadite tudi med druge vrtnine, saj ne rabi svoje gredice. Vrtno krešo lahko sejemo med korenček, solato. Pazimo, da je ne sejemo med zelje, cvetačo, brokoli in ostale kapusnice.

Sajenje topinamburja in setev sončnic

Gomolje topinamburja sadimo v marcu in aprilu. V vrsti topinamburja naj bo razdalja 40 cm, med vrstama se priporoča razdalja 70 cm. Če jeseni nekaj gomoljev pustimo v zemlji se bo spomladi razmnoževal samostojno. V primeru, da nam zbeži po vrtu je to invazivna rastlina, ki izpodriva ostale vrtnine.

Sončnica je medovita rastlina. Njeni veliki zlato do rdeče-rumeni cvetovi so izredno privlačni za čebele in predstavljajo pomemben vir čebelje paše. Pri nas jo običajno sejemo od sredine aprila do sredine maja.

Setev sladke koruze in sajenje špargljev

Sladko koruzo za sadike sejemo od začetka aprila. Na prosto jo sejemo v drugi polovici aprila, ko se zemlja ogreje na 10 º C. Razdalja v vrsti za setev koruze je 10 cm. Med dvema vrstama je priporočena razdalja 70 cm.

Šparglje je najbolje saditi s pomočjo sadik, ki jih v aprilu poiščete v vrtnih centrih in bolje založenih vrtnarijah. Rastline v vrsti sadimo na 0,5 m, med dvema vrstama je razdalja najmanj 2 m.

Konec aprila sejemo nizek fižol

V vrt konec aprila sejemo nizek fižol, v začetku maja sejemo tudi visok fižol. Če želite prehiteti naravo lahko vzgojite sadike nizkega fižola in jih kasneje presadite v vrt.

paradižnik

Fižola ne sejemo v hladno zemljo.

To je bolje kot setev nizkega fižola v hladno zemljo. S setvijo v hladno zemljo ima fižol kasneje samo težave. Napadejo ga bolezni (glivice, bakterioze) in potem niste zadovoljni s pridelkom.

Visoke grede so vse bolj priljubljene

Visoka greda v aprilu (solata, redkvica in rukola).

V neugodni in mokri pomladi lahko s setvami in sajenjem na visoko gredo pohitimo in delo opravimo že v marcu. Visoke grede so toplejše in bolj suhe od zemlje v zelenjavnem vrtu. Če niste še nič sadili in sejali lahko to naredite tudi v aprilu.

V visoko gredo lahko sadimo zelenjadnice, zelišča in sadne posebnosti. Manjše visoke grede lahko postavite na večji balkon ali teraso. Tudi ob poteh okrog hiše je dovolj prostora za visoko gredo, ki bo popestrila podobo hiše in vrta.

Kaj sadimo v maju?

Ne hitimo s paradižnikom, papriko, jajčevci, kumarami, melonami, bučkami in ostalimi plodovkami, ki na vrt pridejo v maju. Če niste pozorni na koledar vas v trgovinah hitro prevzamejo sadike paradižnika.

V aprilu vse toplotno zahtevne vrtnine sadimo samo v rastlinjak. V toplejših področjih Slovenije, ki imajo mediteransko podnebje lahko ta dela opravimo že v aprilu.

Zeleni svet priporoča:

Olajšajte si delo v vrtu z ročnim sadilcem Bazukka. Pri načrtovanju vrta in gredic vam bodo v pomoč botanične družine. Kvalitetno seme je dobra osnova za dober pridelek, zato izbirajte pametno. Vse bolj so priljubljene tudi visoke grede, ki jih lahko postavite na balkon, teraso ali vrt.


KLIKNITE TUKAJ za ročni sadilec Bazukka. Primeren je za saditev manjših in večjih obdelovalnih površin. Nič več bolečin v križu.KLIKNITE TUKAJ za izbor široke ponudbe semen.
Izbirate lahko med vrtninami, cvetlicami in posebnostmi.
KLIKNITE TUKAJ za ogled in predstavitev visoke grede.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *