*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Aprilska opravila v sadnem vrtu

Sadimo sadike sadnih rastlin

Aprila sadimo sadno drevje in jagodičje gojeno v loncih. Aronija, sibirske borovnice, ameriške borovnice, robide, bavarski in sibirski kivi so zelo priljubljene in obetajoče vrste.

Novost: Pritlikava malina (Rubus idaeus ‘Ruby Beauty’).

Novost: Zlatolistna malina (Rubus idaeus ‘Groovy’).

Za sajenje v lonce in visoke grede izberite nizke in kompaktno rastoče sorte malin (Ruby Beauty in Groowy) ter pritlikave sorte ameriških borovnic (Top Hat, Chipeva in Northcountry). Sajenja se lotimo, ko so tla dovolj suha, da se ne prijemajo na obutev in orodje.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo bogate in ugodne ponudbe sadik jagodičja.
KLIKNITE TUKAJ za naročilo kakovostnih lopat in drugega vrtnega orodja.

Mesečne jagode so najbolj razširjene

Jagoda sorte Monterey.

Mesečne grmičaste jagode so priljubljeno sadje za gredice, korita, posode in obešanke na balkonih. Presajamo jih v mesecu aprilu, ko so večinoma že v ponudbi.

Med sortami, ki jih sadimo na vrtove, so najbolj razširjene sorte mesečnih jagod. Priporočamo mesečne sorte jagod kot so: Monterey in Albion.

Izjemno okusne in zdrave so tudi sorte mesečnih gozdnih jagod.

KLIKNITE TUKAJ za ogled mesečnih sort jagod.

Kako sadimo jagode?

Sajenje jagod na gredi.

Pri sajenju jagod na gredice je pomembno, da upoštevamo medvrstno in sadilno razdaljo. Sadimo jih na 30 cm v vrsto in 30 cm med vrstami. Predhodno gredice dobro pognojimo z gnojili za jagodičje in zrelim kompostom.

Jagode zastiramo s slamo pred poletjem, da vzdržujemo talno vlago, čiste plodove in delno preprečimo glivične okužbe.

nabiranje jagod

Jagode na gredi in zastirka.

Po sajenju pa je pomembno sadikam mesečnih jagod odtrgati prve cvetove, da ne slabimo rastline v razvoju.

S spomladanskim cepljenjem rešimo veliko težav

Potrebujemo oster cepilni nož.

Sadno drevje precepimo kadar z izbrano sorto sadnega drevesa nismo povsem zadovoljni, sorta pa ne daje pričakovanega pridelka.

Na eno drevo lahko cepimo več različnih sort, kar izkoriščamo na manjših površinah. Sorte ki niso samooplodne precepimo, da omogočimo oprašitev in posledično nastavek plodov.

Na drevo slive lahko cepimo več različnih sort sliv. Držimo se le pravila, da naj bodo sorte sliv zrele ob približno istem času, v primeru varstva pred boleznimi in škodljivci.

Nekateri zbiratelji na ta način ohranjajo sorte, ki bi sicer izginile iz vrtov in sadovnjakov. Upoštevati je potrebno pravilo kompatibilnosti med vrstami in tudi sortami, ki jih cepimo na izbrano podlago ali drevo. Pred cepljenjem se je potrebno posvetovati, katere sadne vrste se med seboj lahko cepijo.

Kdaj cepimo spomladi?

Opravila se lotimo, ko so drevesa v soku. Takrat lubje zlahka ločimo. To je lahko že pred cvetenjem, zagotovo pa v času cvetenja.

Cepič, ki ga bomo cepili naj ima dve do tri očesca (brste), ko ga cepimo na podlago. Cepičev v tem času ne nabiramo, pripravljeni morajo biti že v času mirovanja.

Kateri so načini cepljenja?

Priporočeni načini cepljenja so angleška kopulacija in cepljenje za lub. Obstajajo tudi načini, kot so žlebičkanje in cepljenje v razkol.

Kliknite na video za prikaz različnih oblik cepljenja:

Cepljenje za lub uporabimo v primeru, ko je cepič ožji od podlage na katero cepimo. Cepimo lahko tudi na debelejšo vejo, ali mlajše drevo. Izberemo dva do tri cepiče in jih vstavimo za lub. Po cepljenju rano in vrhove cepičev zamažemo z cepilno smolo.

Cepljenje, angleška kopulacija.

Cepljenje za lub.

Cepilni nož naj bo oster kot britev

 

Cepiče in podlago zalepimo z električarskim izolirnim trakom. Izolirni trak odstranimo dva do tri mesece po cepljenju.

Z cepilno smolo zamažemo rane in vrh odrezanega cepiča, da preprečimo izhlapevanje vlage iz cepiča in zastajanje vlage v spojih.

KLIKNITE TUKAJ za kvaliteten cepilni nož.
KLIKNITE TUKAJ
za naročilo ostalega vrtnega orodja.

Marelice in češnje škropimo proti cvetni moniliji

cesnja-cvet

Češnja v cvetenju.

 

Marelice in češnje med cvetenjem škropimo proti cvetni moniliji. Cvetno monilijo povzroča gliva, ki vstopi preko cveta. Cvetne vejice se nato posušijo in tisto leto se od pridelka marelic in češenj lahko poslovimo.

Zaporedne okužbe z cvetno monilijo lahko v nekaj letih privede tudi do propada dreves! V cvet škropimo vs sredstvi, ki niso škodljiva za čebele.

Škropimo zgodaj zjutraj ali proti večeru, da čebel ne motimo pri opraševanju. Prav tako ne škropimo v vetrovnem vremenu.

Poskrbimo tudi za koristne žuželke

Koristne žuželke delimo na plenilce in plenilske zajedavce. Plenilski zajedavci izležejo jajčeca v gostitelja – škodljivca in ga na ta način zatrejo.

Med plenilske zajedavce štejemo parazitske osice goseničarke, najezdnike in parazitske osice. Najpomembnejši plenilci so: ličinke muhe trepetavke, polonice in ličinke tenčičaric. V vrtove postavimo insektnike, ki jih lahko naredimo sami.

Insektnik oz. “hotel” za žuželke.

T-drogovi za ujede

T-drogovi za ujede.

 

Podlasicam in ježem nastavimo kupe kamenja in vejevja, kamor se bodo lahko skrili. Ujedam postavimo T-drogove, kjer bodo prežali na voluharje.

Postavimo tudi valilnice za ptice. Mala in velika sinica se prehranjujeta z raznimi ličinkami, zato varujmo tudi ptice in jim omogočimo gnezdenje v neposredni bližini vrtov in sadovnjakov.

Zeleni svet priporoča:

Sadne rastline bodo v vrtu obrodile okusne in zdrave plodove ob upoštevanju strokovnih nasvetov. Ne pozabite na izbiro kakovostnega rastišča in ustrezne priprave tal. Redno kontrolirajte morebiten pojav bolezni in škodljivcev in izbirajte kakovostne sorte sadnega drevja in jagodičja.

KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik sadnega drevja.
KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik jagodičja.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadjarsko svetovalne knjige.
KLIKNITE TUKAJ za BIO past proti voluharju.
KLIKNITE TUKAJ za orodje, ki ga uporabljamo v vrtu in sadovnjaku.

natisni članek

© Zeleni svet

Deli objavo z drugimi ♥


Prijava na novice


Komentiraj

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *

© Zeleni svet. Vse pravice pridržane. 
Skupnost ljubiteljev rastlin, narave, urejenega bivalnega prostora in ekološkega vrtnarjenja.