Aronija za zdravje z domačega vrta

Kliknite na video spodaj za predvajanje nasveta:

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik aronije.

Pozitivni učinki aronije na zdravje

Koristne snovi, ki jih vsebujejo plodovi aronije preprečujejo, da bi se v telesu nabirale večje količine težkih kovin in snovi, ki povzročajo rakava obolenja.

Uživanje domače aronije je dobro za vse, ki imajo težave z ožiljem, krvnim pritiskom, priporočajo pa ga tudi kot učinkovito sredstvo v boju proti različnim boleznim (vnetje ledvic, čir na želodcu, migrena, sladkorna bolezen, izlitje krvi). Čaj iz aronije priporočajo pri slabokrvnosti in močnih krvavitvah.

Posadite aronijo v domač vrt, teraso, balkon in naredite nekaj za vaše zdravje.

Vitamini, minerali in ostale koristne snovi v aroniji

Aronija vsebuje vitamina A in C, vitamine skupine B (B9, B2), vitamin E in K, predvsem pa zelo veliko vitamina P.

Plodovi aronije vsebujejo zelo veliko vitamina P. Ta je pomemben za pravilno delovanje in absorpcijo vitamina C in pomaga ohranjati vezivno tkivo. Vitamin P je pomemben tudi za dobro propustnost kapilar in krepi njihove stene.

Aronija vsebuje veliko antocianov (barvila), ki so viri naravnih antioksidantov in so zelo cenjeni v prehrani. V aroniji najdemo tudi betakarotene, tanine in čreslovine.

Plodovi aronije so bogati s kalcijem, kalijem, manganom, molibdenom, jodom, fosforjem in železom. Priporočamo, da jo posadite čim prej in si zagotovite nekaj dobrega za vaše zdravje.

Tabela 1: Koncentracija vitaminov v aroniji

Koncentracija-vitaminov-v-Aroniji-tabela

prenesi tabelo PDF

Cenovno ugodne sadike aronije in njihove značilnosti

Vse opise o sortah aronije najdete na spodnjih povezavah. Priporočamo, da prednostno izbirate med štiriletnimi in triletnimi sadikami, ki so že v rodosti. Ne pozabite posaditi tudi dvoletnih sadik, ki bodo rodile drugo leto po sajenju. Pestrost okusov pa vam zagotovijo različne sorte.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik aronije.

Kako do hitrejšega, zdravega pridelka aronije?

Štiri in triletne sadike aronije so že v rodnost in rodijo takoj. Tako boste plodove občudovali že v tekočem letu. Sadike, ki so dvoletne ne rodijo takoj, saj je treba na pridelek čakati. Dvoletne sadike praviloma rodijo drugo leto po sajenju.

Za dober in hiter pridelek priporočamo, da posadite 1 x štiriletno sadiko, 2 x triletna sadiko in 3 x dvoletno sadiko različnih sort aronij. Nakup bo tako cenovno ugoden, pridelek hiter, za pestros okusov pa poskrbijo štiri različne sorte.

Kliknite za video predstavitev rezi aronije:

Glavne značilnosti posameznih sort aronij

Sorto Nero odlikujejo debelejši plodovi velikosti več kot 12 mm, ter velika rodnost. Med vsemi sortami ima največjo vsebnost antioksidantov.

aronija nero

Zdravilni plodovi aronije, sorta „Nero“. Foto©AdobeStock

Črnoplodna aronija sorta „Nero“ zori konec avgusta. Plod je okrogel in debel, grm pa poganja številne koreninske odganjke.

Sorto Viking odlikujejo debelejši plodovi , ter velika rodnost kakor sorto Nero. Črnoplodna aronija sorta „Viking“ zori konec avgusta in v začetku septembra.

Aronija Viking. Foto©AdobeStock

[/col]

Črnoplodna aronija sorta „Amit“ zori konec avgusta in v začetku septembra. Sorta „Amit“ sodi med sorte aronije z najdebelejšimi plodovi.

Črnoplodna aronija sorta „Galicijanka zori v začetku septembra. Sorta ima nekoliko manjšo koncentracijo antocianov kot sorta „Nero“ in sorta „Viking“, dosega pa nekaj večjo rodnost kot sorta „Viking“.

aronija hugin

Aronija Hugin. Foto©AdobeStock

 

Plodovi črnoplodne aronije sorte „Hugin“ zorijo od septembra do oktobra. Pokončen, manjši grm, zraste do 1,3 m in je primeren tudi za sajenje živih mej. Plodovi so sladko-kislega okusa, nekoliko manjši od sorte „Nero“.

Rastne zahteve aronije

Aronijo sadimo jeseni ali spomladi. Če sadimo več rastlin naj bo razdalja v vrsti 1,5 metra in 2,5 metra med vrstami. Sadimo jo tako globoko kot je sajena v loncu.

Aronija uspeva v vseh tipih tal. Poiščemo ji sončno lego. Proti nizkim temperaturam je povsem odporna. Zelo dobro prenaša tudi sušne razmere.

Ob pojavu suše ji dodamo organsko zastirko in poskrbimo za namakanje, saj ima v času zorenja rada več vlage kot suše. Za dober pridelek ima raje globoko in rodovitno zemljo. Zato pred sajenjem zemljo globoko prekopljemo in dodamo domač kompost ali kupljena organska gnojila.

Zeleni svet priporoča:

Za dober in hiter pridelek priporočamo, da posadite različne sorte. Triletne sadike rodijo drugo leto po sajenju. 

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik aronije.
KLIKNITE TUKAJ za celotno ponudbo jagodičja in aronije.

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


23 komentarjev na “Aronija za zdravje z domačega vrta

 1. katarina

  Pozdravljeni!

  Aronija je zelo trpkega okusa. Od Čehov, ki so veliki pridelovalci aronije , sem dobila informacijo, (če delaš sok ali čaj) da se zoprnega okusa znabiš tako, da plodove zmrzneš.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, res je nekoliko trpkega okusa. Svetujemo, da ste vedno pozorni pri izboru najboljših in izbranih sort. Velja tudi za ostale vrste in sorte jagodičevja.

   Reply
 2. martina

  Posadila bi aronijo in me zanima katere bolezni ima. Jo napade kaksna plesen/gniloba/usi..ali karkoli podobnega….povsod pise da je odporna ampak kljub temu ima zagotovo kaksno bolezen in skodljivca.
  Hvala….lp

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, pri aroniji na vrtovih najdete na listih lahko listno pegavost, škodljivcev nima, razen ptičev, ki zobajo jagode. Upoštevajte, da so nevarne le tiste bolezni, ki vplivajo na samo zdravstveno stanje rastline, zdesetkajo pridelek in posledično uničijo rastlino.

   Reply
 3. Irena

  Zdravo!
  Zanima me katere sorte jagodičevja lahko posadim v posode oz. Lonce.

  Hvala

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, v lonce lahko sadite vse sorte grmičastega jagodičja, prednost imajo nižje sorte. Uporabite dobro vrtno zemljo in poskrbite za drenažo.

   Reply
 4. Mihaela Sem

  Pozdravljeni!
  Mene pa zanima, če so aronije cepljene sadike ali kako se pride do različnih sort?
  In zanima me, kako se razmnožujejo?

  Ni mi bilo jasno, pa sem eno malo odkopala in videla, da iz “debla”, ki je v zemlji, poganjajo šibe, ki jih je potem kar nekaj okrog “dreveščka”. Kako je s temi šibami? Je v redu, če jih porežem stran, da nimam takšne “goščave” okrog “dreveščka”?

  Lep dan!

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, aronije se razmnožujejo s potaknjenci, lahko tudi s koreninskimi odganjki, ki jih omenjate. Kot drevo se jo cepi na jerebiko.

   Reply
 5. Andreja

  Pozdravljeni, mene pa nekaj zanima:
  imam dve aroniji, lepo cvetita, imata zelo veliko plodov, ampak ko bi mogli dozoret se že rdeče jagode začnejo sušiti. Kaj bi lahko to pomenilo ?

  Reply
 6. Prlek

  Nič tarnat o okusu aronije! Vse tisto kar je zelo okusno, sladko, prijetno po okusu je slabo za organizem! Aronija je ena od čudovitih rastlin-plodove pa kar jejte, tako iz žepa, čez celi dan. Zjutraj na tešče pa si naredite nutribulet z aronijo, jabolko in regratom. Obe grenčini (aronija in regrat) naredita red v prebavilih in ne rabite nobenega klistirja! Saj veste kje se začne zdravje – v črevesju!

  Reply
 7. Ivanka

  ‘.pozdravljeni.Zanima me če j e potrebno aronijo zaščititi pred divjadjo ,in kako jo gnojimo ?

  Reply
 8. Ivanka

  če naročim aronijo sorta nero,katero sorto mi priporočate da jo zasadim zdraven?

  Reply
 9. Vid Bratovž

  Jaz sem posadil pred dvema letoma 10 sadik vrste NERO. Letos so kar lepo obrodile, stranske poganjke pa sem porezal in jih posadil v novo vrsto. Plodove smo večinoma zamrznili, nekaj pa smo jih pustili z peclji v hladilniku, še sedaj (oktobra) jih uživamo vsak dan.
  Vesel bom, da mi odgovorite, kako se jih na pravilni način soči. Slišal sem, da temperatura ne sme preseči 80 o C.
  Lep pozdrav Vid

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, sorta Nero res lepo rodi. S sočenjem in temperaturami žal nimamo izkušenj, ta podatek je bolje še kje drugje preveriti.

   Reply
   • Drago

    Aronijo je najbolje uživati presno. Lahko jo zamrznemo ali posušimo.
    Pasterilizacija ni priporočljiva (cca. 80 stopinj), saj se pri tem postopku
    uničijo vitamini, antioksidanti (+46 stopinj).
    Na bolezni je večinoma odporna, ima pa dosti drugih škodljivcev:
    uši, ose, cvetožeri, gosenice, voluharji, miši, ipd..

    Reply
 10. Simon

  Zdravo. Kako posušiti plodove aronije. Kako jih shraniti da ostanejo čim bolj kvalitetni.Pozdrav…Simon

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, za sušenje plodov sadja se uporablja posebne sušilce. Žal nimamo izkušenj s sušenjem, da bi vam ponudili najbolj točno rešitev.

   Reply
 11. Anica Plevel

  Lepo pozdravljeni! zelo rada prebiram vaše članke in komentarje, pravkar sem gledala video o rezu aronije, pa me moti, ker ni opozorila, kdaj je priporočena rez, jeseni ali spomladi m in kako je z gnojenjem in nadaljno oskrbo. Vem, vse to dobim na drugih komentarjih samo je preveč brskanja in iskanja. Zato prosim, če dodaste ob video še tao obvestilo. Hval ain lep pozdrav!

  Reply
 12. Jože Doles

  Po mojem mišljenju, bi bilo najbolje shraniti sok aronje v plastične vrečke, ki so namenjene za izdelavo ledenih kock,katere se uporabljajo pri hlajenju različnih pijač.Te vrečke zamrzneš,tako ne uničiš vitaminov in antioksidantov.

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *