Aronija vzgoja in gojenje v domačem vrtu

Kliknite za video predstavitev rezi aronije:

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik aronije.
KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik jagodičja.
Če so vam nasveti všeč, nas priporočite tudi vašim prijateljem.

Zreli plodovi vsebujejo veliko antocianov, flavonoidov, taninov, vitamin C in B, minerale ter številne antioksidante. Aronija ima vpliv na spodbujanje prebave, izboljševanje spomina in živčnega ravnovesja, pripomore k ohranjanju zdravih sečil in ledvic, deluje na ožilje in zvišuje zdrav holesterol, zavira staranje celic in zavira nastanek rakavih celic.
aronija in plod črne aronije

Plodove aronije lahko uživamo kot presno sadje, ali jih predelamo v hladno stiskan sok skupaj z borovnicami. Lahko pripravimo marmelade, kompote in jih tudi sušimo ali zamrznemo.

Aronija in rastne zahteve

Cvet aronije

Cvetovi aronije so združeni v kobulasto socvetje.

Aronija uspeva v vseh tipih tal, izjemoma pa ne uspeva tam, kjer se voda daljši čas zadržuje. Poiščemo ji sončno lego. Proti nizkim temperaturam je povsem odporna. Zelo dobro prenaša tudi sušne razmere. Ob pojavu suše ji dodamo organsko zastirko in poskrbimo za namakanje, saj ima v času zorenja rada več vlage kot suše. Za dober pridelek ima rada globoko in rodovitno zemljo. Zato pred sajenjem zemljo globoko prekopljemo in dodamo domač ali kupljen kompost.

Sadike so vzgojene v vsebnikih – lončkih. Sadimo jo spomladi ali jeseni. Če sadimo več rastlin naj bo razdalja v vrsti 1,5 metra in 2,5 metra med vrstami.

Aroniji vsako pomlad dodamo nekaj sadjarskega gnojila.

Rez aronije

Aronija potrebuje izrezovanje starejših vej in krajšanje poganjkov na 3 – 5 brstov pri mladih sadikah, da se grm obraste z močnimi poganjki. Koreninske poganjke moramo sproti odstranjevati in jih lahko s pridom uporabimo za razmnoževanje novih rastlin.

Aronija je bujno rastoč grm. Zraste od 2 – 3 metre višine. Aronijo lahko tudi cepimo na jerebiko in jo gojimo kot drevo.

Obiranje aronije

Plodovi zorijo v drugi polovici avgusta. V času zorenja moramo grm zaščititi z mrežo proti pticam, saj jih imajo ptiči zelo radi. Plodovi črnoplodne aronije so sprva rdeči, kasneje ko so zreli pa se obarvajo črno, pri rdečeplodni pa so zreli obarvani rdeče – črno.

Priporočamo sajenje sort, kot sta Nero in Viking.

Jesenska barva listov aronije.

V jesenskem času grm zažari v prelepi barvi. Aronijo lahko zaradi lepih listov in tudi bujnega cvetenja umestimo v vsak okrasni vrt. Sprva so aronijo tudi gojili v okrasne namene. Danes pa jo intenzivno pridelujejo za namen predelave v sokove in tudi farmacevtsko industrijo.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik aronije.
KLIKNITE TUKAJ za ogled vseh sadik jagodičja.

Če so vam nasveti všeč, nas priporočite tudi vašim prijateljem.

natisni clanek Aronija

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


46 komentarjev na “Aronija vzgoja in gojenje v domačem vrtu

  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   aronijo režete spomladi in izrezujete samo stare veje do tam kjer izrašča (če izrašča) mlada prirast. Po petih letih izrežete eno do dve 5 let stari veji, da grm pomlajujete. Nikakor ničesar ne krajšate, ker v nasprotnem primeru boste izrezali rodni les in ne bo pridelka.

   Se bomo potrudili drugo leto, da predstavimo rez celotnega jagodičja, v obliki video vsebin.

   Reply
 1. Marjana Burja

  Spoštovani – najprej se vam najlepše zahvaljujem za vse vaše novičke, ki jih zelo rada prebiram.
  Imam pa eno vprašanje:
  Rada bi zasadila višnjo – ne visoko, dobro in da se jo lahko obira bolj zgodaj – pa še to – živimo na Bledu. Kakšno sorto predlagate?

  Želim vam še veliko dobrih člankov
  Marjana Burja

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, predlagamo sorte :Gorsemska, Keleris in Lotovka. Cepljena naj bo na srednje bujno podlago Colt. Hvala za spodbudo, tudi mi Vam želimo veliko uspehov in zadovoljstva pri vrtnarjenju.

   Reply
 2. AVGUST

  Rad bi triletno aronijo presadil Ali bom potem spet moral čakat tri leta , da bo začela ponovno roditi ? Hvala za odgovor.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, presadite jo dokler zemlja ne zmrzne. Presadite tako, da poškodujete čim manj korenin. To pomeni, da presajate z koreninsko grudo. Drugo leto bo nekoliko slabše rastla, kasneje, ko se ukorenini pa zopet normalno.

   Reply
 3. Slavko Cerkvenik

  Zahvaljujem se vam za nasvete, ki mi jih pošiljate in najdem v njih veliko zame zanimivega. Lani sem posadil črnoplodno aronijo na divaškem krasu, kjer so pogoji zagotovo eni težjih -suša, pripeka, burja-. Že v prvem letu je opazno, da ji pogoji pašejo in ne bo težav v rasti, le ptiči so tistih nekaj zdravih plodov z veseljem napadli. Napadli so tudi plodove goji jagode, posajene 1,5m stran. Tudi jaz imam te plodove rad, zato se bom v prihodnjem letu potrudil narediti šotor iz primerne mreže. Moje mnenje je, da v času cvetenja ta mreža ni potrebna, ker mora biti omogočen dostop opraševalcem – kaj menite vi?
  En prav prijazen pozdrav s primorskega konca

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, res je. Mrežo proti pticam uporabite, ko so plodovi formirani. Ptiči včasih zobajo celo še zelene plodove. lep pozdrav!

   Reply
 4. Karmen

  Pozdravljeni, letos sem kupila sadiko aronije. Prodajalka mi je rekla da moram, ko jo bom posadila odstrči veje, ki so velike okoli 30-40 cm, na 5-10 cm. Na vejah so se že začeli delati listki in me zanima zakaj bi mogla veje toliko odstriči in če je to sploh dobro, ko že dela listke?
  Hvala za odgovor in lep pozdrav

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni ga. Karmen

   veje na mladih grmih – sadikah prikrajšamo, tako kot je vaša prodajalka omenila. To je na končni brst – list ki raste navzven. To pa zato, da se grm obraste z močnejšimi poganjki v širino. Sadike ki jih kupite morate vzgajati sami naprej, da se oblikuje grm ali drevo. Grme aronije tudi na vsake 3 – 5 let pomlajujete tako, da izrezujete stare veje (tiste veje, ki jih imate danes na grmu, ker se prerastejo in dobite star les, ki nima dovolj rodnosti). Se pravi čez 5 let odrežete eno ali dve veji pri osnovi grma, da grm pomladite in dobite nove veje, ki bodo naprej rodile. Zlato pravilo večine sadnih rastlin je, da tvorijo rodni les na enoletnih poganjkih, ki izraščajo iz 2 letnega lesa. Zato najprej vzgojimo grm, šele nato lahko pričakujemo pridelek. Kasneje drugo leto poganjkov ne krajšamo pri aroniji, ker tvori plodove na koncu poganjkov. Prodajalci so velikokrat slabo poučeni in nimajo časa za vsako stranko posebej. Tudi sam sem prodajal dolga leta v vrtnariji in svetoval, zato svetujem predvsem obiske vrtnarskih delavnic v drevesnicah in vrtnarijah ter predavanj, kjer se lahko o vsaki rastlini posebej informirate in opazujete kako raste in rodi. Lahko pa kadarkoli vprašate nas in vedno pošljite fotko, da vam označimo kje in kaj odrezati ali pa kak drug problem.

   Lep pozdrav!

   Reply
   • Karmen

    Najlepša hvala za tako izčrpen odgovor, zdaj mi je bolj jasno in bo veliko lažje.

    Reply
 5. Jožica Gosak

  Hvala ☺
  za tako dobre informacije!
  Prosim kaj svetujete?ali lahko poberem napol zrelo aronijo, ? Ali bo potem dozorela ,ce jo pustim na soncu ?
  Sicer mi jo bodo ptiçi vso pozobali.
  Lep dan
  Jožica

  Reply
 6. Janca

  Rada bi nasadila aronijo, pa me zanima, kako globoke ima korenine. Hvala za odgovor.

  Reply
 7. Ana

  Pozdravljeni, za poskus bi posadili na eni terasi aronije, ker ne bomo imeli več vinograda. Da imajo aronijo rade ptice, sem prebrala, zanima me pa še, če bi se na zeleni grm spravile tudi srne, ki jih imamo vsako leto več in uničujejo naš trud. Škoda se mi zdi, da bi morali tako lepe grme zamrežiti že spomladi. Hvaležni bomo za vaš odgovor, tako se bomo lažje odločili za sajenje.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   vsekakor bo potrebna zaščita tako proti srnjadi, kot tudi proti pticami, v času zorenja. Razmislite koliko aronij bi posadili, včasih je ceneje da ogradite celotno parcelo, kot vsako drevo posebej, če je le teh veliko. Zaščita pa je v primeru pojava kakršnihkoli škodljivcev nujna.

   Reply
 8. Marija

  Imam nekaj aronij posajenih nikjer pa ne zasledim gnojenje baje se gnoji v jeseni in spomladi. Zanima me s kakšnim gnojilom in koliko ga smem dati na en grm. Moje so bolj švoh rasri nekatere vglavnem so drobcene vejice srare so že štiri leta so že rodile samo na debelih vejah so okopane samo so ne dvognejo v višino.Prosim za nsvet ali kje se naj za to pozanimam. Hvala.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, dodajte gnojilo za jagodičevje marca, aprila in maja v priporočenih odmerkih. Odmerki so navedeni navadno na zadnji strani embalaže.

   Reply
 9. Mojca

  Jeseni sem pri vas kupila dve štiriletni sadiki aronije, pa me zanima če jih je že letos potrebno kaj obrezati? Krajšanje poganjkov kot pri 2 letni sadiki, predvidevam da več ne pride v upoštev.

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, ničesar ne krajšajte pri aroniji, sicer boste izrezali rodni les. Vsakih 5 let izrežite kakšno staro izrojeno vejo.

   Reply
 10. Anita

  Pozdravljeni
  Imam 7 sadik enoletne aronije posadila sem jih v večje lonce 40literske in me zanima ali bo ali ne bo ok? Imamo sicer vrt a je še v izdelavi in se lahko nekaj let traja, tako da ne zanima če bo uspevala in kaj obrodila, pravtako pa mi liste marelice nekaj gloda, okoli je tudi kot nekakšne nitke, rastlina je stara leto, kaj narediti?
  Zahvaljujem se za pomoč

  Reply
 11. Jitka Titovšek

  Letos so mi vse plodove aronije pozobali ptiči :-(. Nisem vedela, da jim je tako všeč. Naslednje leto dava mrežo in barabini jo bodo lahko samo opazovali.

  Reply
 12. Anita

  Pozdravljeni.
  Imam nekaj sadik aronije stare so 3leta in sedaj sem opazila da so vse polne uši, kaj naj storim, jih posujem s kakim insekticidom jih bo sploh mogoče odstraniti?! So pa že plodovi formirani. Zraven imam tudi 4 sadike goji jagod kjer se ni videti kakih uši in me skrbi da se še tja ne prenese kaj. Doma sem iz Šempetra pri Gorici če je podnbje mogoče lahko vzrok za več možnosti pojava kakih zadev. Lepo prosim za pomoč.
  Hvala Anita

  Reply
 13. bOŽIDAR

  KER SO MI ŽE DRUGO LETO ZAPORED NAPADLI PTIČI ARONJO SEM JO LETOS POKRIL SPRAŠUJEM KER NEVEM ZAKAJ MENI ZORI TAKO HITRO ALI IMA POMANKANJE ZEMLJE MOGOČE KER JE NASAJENA NA DVORIŠČU ALI ZARADO POMANKANJA ČESA DRUGEGA ČESAR SE VSAM NE MOREM SPOMNITI KAJ BI LAHKO BILO NA ISTEM MESTU SEM IMEL PRED TEM GRMOM KISOVEC IN JE ČUDOVITO DELAL IN RASU ZARADI SENCE IN KORENIN KI JIH JE POGNAL PO CELEM DVORIŠČU SEM GA MORAL ODSTRANITI DVORIŠČE JE NASIP MATERIALA IZ DOLIČA IZ PRIVAT KAMNOLOMA OZ IZKOPA PEŠČENIH TAL KJER SO PREJ RASLI BOROVCI IN RESA MOGOČ BOROVNIČEVJE IN GRMOVJE ZEMLJO ZA ZASSADITEV SEM DAL NAKNADNO KO SEM ODSTRANIL NEKAJ PESKA PA TUDI PO DVORIŠČU SEJE ZARASLA TRAVA IN MATERINA DUŠICA IZGLEDA DA JI PAŠEJO PEŠČENA TLA

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni, nekaj sort aronije je zgodnejših in že zdaj zorijo. Aronija naj kar raste na soncu. Vsekakor pa jo pokrivajte z mrežo, saj boste tako rastlino nekoliko zasenčili in jo varovali pred ptiči. Dobro bi bilo aronijo namakati in zastirati korenine s slamo ali agrotekstilom.

   Reply
 14. Melita Č.Debevec

  Spoštovani,imam dva grma aronije,ki sta bogato obrodila .Pri predelavi v sok sem z grozo ugotovila ,da so v plodovih drobni do 3mm dolgi beli črvi.Ne vem kako naprej.Enake črve sem opazila tudi na robidnici.Za aronijo sem slišala ,da nima škodljivcev.Kako je s tem? Grma sta stara 10 let ,sorte Nero.Hvala za razumevanje in lepo pozdravljeni.Melita

  Reply
 15. Ivica Fras

  Pozdravljeni!
  Imamo nasad aronije, ki je star 3 leta. Opazila sem, da se listi barvajo rdeče, na njih pa so črni krogi. Listi odpadajo. Kaj je narobe? Se zahvaljujem za odgovor!

  Reply
   • Diana

    Imam grm aronije Nero ze več kot 10 let, visok je več kot dva metra. Doslej ni bilo nobenih bolezni in pridno je rodila.
    Letos so se na določenih vejah pričeli sušit listi in plodovi. Bojim se da se bo cel grm posušil. Mi lahko kako pomagate z nasvetom kaj narediti?

    Reply
 16. igor

  Kakšno mrežo proti pticam priporočate, da mi kosi nebi pojedli vso aronijo? Zaščitna mreža z luknjami vsaj 20×20 bi bila menda ok. Zaščititi bi jo potem bilo potrebno od začetka julija do konca avgusta oz. do obiranja?

  Reply
 17. Marko

  Prisrčen pozdrav celotni ZS ekipi

  Z aronijo (še) nimam izkušenj in kot popolni začletnik sprašujem, ali je to samooplodna rastlina, ali je zaradi oplojevanja potrebno zasaditi več rastlin (in po možnosti saditi različne sorte aronije)?

  Reply
 18. Klara

  Pozdravljeni!
  Naša aronija je že zelo polna in jo je ogromno na drevesu zanima me kdaj jo poberemo iz drevesa da nebo prej zgnila.

  Reply
 19. peter

  Imam malo pridelka, ker je aronija rodila prvič. Soka nima smisla delati. Ali je mogoče sadeže zamrzniti in jih pozimi mešati npr. z borovnicami?
  Hvala za pomoč,
  Peter

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *