Aronija, stare in nove odporne sorte jablan

Kliknite na video spodaj in prisluhnite nasvetu Davorja Špeharja.

Odporne in delno odporne sadike jablan izberite s pomočjo spodnje tabele. Ne spreglejte tudi video nasveta o pravilnem sajenju sadnega drevja na koncu članka.

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik aronije.
**
KLIKNITE TUKAJ za uporaben priročnik: Gojenje jagodičja.

Zdravilna aronija

Aronija je vse bolj priljubljena v domačem vrtu in prav je tako, saj s tem podpiramo samooskrbo s sadjem v domačem gospodinjstvu. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije aronija uvrščena v samo vrh po vsebnosti koristnih snovi v plodu, ki dozori v drugi polovici avgusta.

aronija

Posadite aronijo v domačem vrtu in poskrbite za boljše zdravje. Foto: AdobeStock

Zaščita aronije pred pticami in način sajenja

Ker tudi ptice vedo kaj je zdravo, moramo grm v času zorenja zaščititi z mrežo proti pticam. To je tista prava rešitev. Aronijo lahko samostojno posadite v sadni vrt, lahko naredite privlačno ali uporabno živo mejo. V domačih vrtovih so vse bolj priljubljene gredice, kjer mešamo uporabne in okrasne rastline.

Tako lahko aronijo kombiniramo tudi v okrasnem delu vrta, s trajnicami, čebulnicami, drugimi grmovnicami, enoletnicami in zraven uživamo še plodove.

Žensko oko bo v jesenskem času opazilo tudi njeno prelepo barvo listov, ki se jo opazi že na daleč.

Kako uporabljamo plodove aronije?

aronija in plod črne aronije

Plodove aronije lahko uživamo kot presno sadje, ali jih predelamo v hladno stiskan sok skupaj z borovnicami.

Lahko pripravimo marmelade, kompote in jih tudi sušimo ali zamrznemo. Več o rezi, rastnih zahtevah in gojenju, aronije si lahko preberete s klikom TUKAJ.

 

Izbirajte med starimi in novimi odpornimi sortami jablan

Starih sort jablan je več. Naj omenim samo nekaj najbolj priljubljenih sort kot so: carjevič, krivopecelj, beličnik, bobovec, goriška sevka, sevniška voščenka,… Na koncu članka najdete tudi opise starih in novejših odpornih sort jablan. Seveda priporočam tudi sajenje novih odpornih sort. Tako bo nastalo lepo ravnovesje med starim in novim sadjem v domačem sadnem vrtu.

Katere sorte jablan so odporne in delno odporne?

Med najbolj poznane in odporne sorte uvrščamo sorto Topaz, ki je v Sloveniji prisotna že vrsto let. Omenil bom samo nekaj njenih glavnih značilnosti. To je zimska sorta jablane. Plod je debel, zeleno-rumene barve. Z oranžnimi prižami. Meso je sočno, sladko-kislega okusa. Med novejšimi sortami jablan so odporne tudi Delorina, Produkta, Ecolette, Florina in Enterprise.

Tabela 1: Odporne in delno odporne sorte jablan.

Odporne-in-delno-odporne-sorte-jablan-slika-tabela
prenesi tabelo PDF

Pravilno sajenje sadnega drevja

Kliknite na video spodaj in si oglejte kako pravilno posadimo sadno drevo.

Zeleni svet priporoča:

KLIKNITE TUKAJ za naročilo sadik aronije.
**
KLIKNITE TUKAJ za sadike jagodičja.
KLIKNITE TUKAJ za sadike sadnega drevja.

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


2 komentarjev na “Aronija, stare in nove odporne sorte jablan

 1. Emil

  Pozdrav, zanima me možnost zasaditve žive meje z aronijo, in to cca 60m. zanima me tudi možnost zasaditve v kombinaciji z goji jagodo, ker goji jagode živo mejo slabo zaprejo. Torej kombinacija aronije in goji jagode. Hvala za odgovor! lp, Emil

  Reply
  • Zeleni Svet Avtor

   Pozdravljeni,

   predlagamo nestriženo živo mejo iz aronije, da bo meja enakomerna. Goji jagode rastejo povsem drugače in izgled ne bi bil lep. Lahko pa določen del zasadite z goji jagodami, nikakor pa ju med seboj ne družite.

   Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *