Asimina ali indijanska banana in vrhunske Petersonove sorte

Zakaj posaditi priljubljene sorte asimine selekcije Peterson?

Izbrane sorte asimin selekcije Peterson imajo izjemno dober in visok pridelek. Po okusu so značilnega tropskega okusa z dobro teksturo, okusom in aromo. Izstopajo tudi po tem, da semena v plodovih predstavljajo manjši delež, ki je od 3 do 8 % vsebine ploda.

KLIKNITE NA VIDEO ZA OGLED NASVETA (sajenje 3 letne sadike sorte Prima):

👉 KLIKNITE TUKAJ  za nakup samooplodnih sort asimin, ki odlično rodijo v Sloveniji.

Sorte selekcije Peterson se odlikujejo po velikem pridelku, izjemnem okusu in manj semen v mesu

V selekciji Peterson je 6 izjemnih sort asimine ali indijanske banane.

Sorta Shenandoah® vas bo navdušila z izjemno blagim sladkim okusom značilnem za asimino, kremasta tekstura je kot naročeno za izbrane sladokusce. Ta sorta asimine bi se odlično podala kot dodatek smuthijem. Seme sorte Shenandoah® predstavlja le 6 % vsebine ploda. Sorta zori od polovice meseca septembra in oktobra.

Sorta Susquehanna® je prav tako sladkega okusa, bogate arome čvrste in maslene teksture. Izjemno veliki plodovi vsebujejo manj semen, to je le 3% ploda. Sorta zori od polovice meseca septembra in oktobra.

Sorta asimine Rappahannock® je zaradi trše teksture mesa odlična za svežo porabo. Rodnost sorte je izjemno dobra in zanesljiva v optimalnih pogojih. Sorta zori od polovice meseca septembra in oktobra.

Prijetno sladkega okusa, s sočnim in kremastim mesom bo postregla sorta Wabash®. Pridelek sorte je velik z velikimi plodovi, ki po obliki spominjajo na topovske izstrelke, zato tudi takšno ime. Sorta zori od polovice meseca septembra in oktobra.

Velike plodove obrodi tudi sorta Potomac®, ki je svoje ime dobila po istoimenski reki. Plodovi sorte so prijetno sladki, sočni in kremasti. Rodnost je zadovoljiva, plodovi so veliki in odlične kakovosti. Sorta zori od polovice meseca septembra in oktobra.

Zadnja sorta iz selekcije Peterson, je sorta Alegheny®, katere plodovi so nekoliko manjši od ostalih 5 opisanih sort. V primeru dobre oprašitve v optimalnih pogojih rasti drevo te sorte nastavi toliko plodov, da jih je že treba redčiti. Sorta zori od polovice meseca septembra in oktobra.

Tabela: Sorte asimine selekcije Peterson.

Ime sorte: Okus in aroma Značilnost plodov  Čas zorenja plodov
Shenandoah® Prijeten, blag sladek, sočna kremasta tekstura mesa z okusom po mangu, banani in ananasu. Plodovi z zeleno lupino, rumeno oranžne barve, kremaste teksture.
Semena predstavljajo 6 % ploda. Sorta dobro prenaša rez.
ZELO PRIPOROČENA SORTA 
Zori od polovice meseca septembra in oktobra.
Susquehanna® Je zelo sladkega okusa z bogato aromo, čvrste maslene teksture z okusom po mangu, banani in ananasu. Plodovi so izredno veliki. Semena predstavljajo 3 % ploda. ZELO PRIPOROČENA SORTA Zori od polovice meseca septembra in oktobra.
Rappahannock® Meso je bolj trdo, sladkega okusa. Plodovi z zeleno lupino, rumeno oranžne barve, rodnost je zelo dobra. Semena predstavljajo 3 % ploda. Zori od polovice meseca septembra in oktobra.
Wabash® Prijeten, sladek, sočna kremasta srednje trda tekstura mesa z okusom po mangu, banani in ananasu. Plodovi veliki z zeleno lupino, rumeno oranžne barve. Pridelek je velik. Semena predstavljajo 6 % ploda. Zori od polovice meseca septembra in oktobra.
Potomac® Prijeten, blag sladek, sočna kremasta tekstura mesa z okusom po mangu, banani in ananasu. Rodnost je srednje velika, plodovi so veliki, odlična kakovost plodov. Semena predstavljajo 4 % ploda. Drevo sorte Potomac® raste bolj pokončno. Zori od polovice meseca septembra in oktobra.
Alegheny® Prijetne arome, zelo sladki z odtenkom, ki spominja na citruse. Plodovi so nekoliko manjši od drugih. Rodnost sorte Alegheny® je izjemna,tako da je potrebno plodove redčiti, če je le-teh preveč. Semena predstavljajo 8 % ploda. Drevo hitro preide v rodnost. ZELO PRIPOROČENA SORTA Zori od polovice meseca septembra in oktobra.

Sorte asimin iz selekcije Peterson rabijo opraševalno sorto

Sorta asimine Prima je priporočena za opraševanje.

Sorte asimine selekcije Peterson niso samooplodne, zato je nujna oprašitev druge sorte asimine. Viri in izkušnje navajajo samooplodno sorto asimine Prima za uspešno oprašitev.

👉 KLIKNITE TUKAJ  za nakup samooplodnih sort asimin, ki odlično rodijo v Sloveniji.

Asimino ali indijansko banano sadimo jeseni ali spomladi

S sajenjem sadik v loncih pričnemo v septembru in nadaljujemo v oktobru. Sadimo jo lahko tudi v pomladanskem času in to v marcu ter aprilu. Pri pomladanskem terminu sajenja je treba prvo leto sadiko zalivati v maju in poletnem času.

asimina sajenje

Sajenje kakovostnih sadik v loncu s koreninsko grudo. (Na fotografiji 3 letna sadika sorte Prima)

V primeru suhe jeseni in zime je zalivanje na novo posajenega drevesa nujno. Pri presajanju koreninska gruda ne sme razpasti. Če sadike ne moremo lahkotno izlončiti je treba plastičen lonec razrezati.

Jesensko sajenje asimine ima prednost pred spomladanskim

Za boljše ukoreninjanje sadik in boljšo rast v naslednjem letu vsekakor priporočamo jesensko sajenje. Asimina ali indijanska banana je odporna na mraz in tudi bolj sušne razmere, zato jo sadi vse več vrtičkarjev po celi Sloveniji.

Zeleni svet priporoča:

Asimina je nezahtevna in priljubljena sadna vrsta, ki v vrtu nima težav z boleznimi in škodljivci. V ponudbi sadik asimin so tudi kakovostne sadike samooplodnih sort.

👉 KLIKNITE TUKAJ  za nakup samooplodnih sort asimin, ki odlično rodijo v Sloveniji.
**
👌 KLIKNITE TUKAJ za eksotične in manj poznane sadne vrste.

Povezane vsebine:

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


komentar na “Asimina ali indijanska banana in vrhunske Petersonove sorte

  1. Jože

    Priporočam sorto:prima, ker ima občutno debelejše sadeže z manj koščicami zraven tega je tudi bolj rodna kot sunflover.Asimino sunflover staro 12 let že od prve skromne rodnosti precepljam v primo vendar je zelo težko priti cepičev kar je razumljivi še posebej,če je drevo majhno.

    Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *