*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Bavarski in sibirski kivi, sajenje in vzgoja za poletje, jesen, zimo

Z drobnimi plodovi v grozdih se boste sladkali od poletja do jeseni. Za bavarske in sibirske kivije je treba predhodno postaviti primerne opore.

KLIKNITE ZA VIDEO NASVET:

Za bavarski in sibirski kivi smo postavili T – opore

T – opore za gojenje bavarskih kivijev.

Bavarski in sibirski kiviji rastejo kot vzpenjavke – ovijalke. Višina T – opore je v našem primeru 3 m nad zemljo, prečne letve so dolžine 1,5 m. Priporočena višina T – opore naj bi bila 1,8 m nad zemljo.

Zaradi rednih obiskov divjadi smo se odločili, da višino T – opore dvignemo za cca 1 m priporočene višine opore. Na dolžino 18 m smo postavili 4 T opore. Za prvo in zadnjo T – oporo smo upoštevali debelino stebra 15 cm, sredinske so nekoliko tanjše.

KLIKNITE TUKAJ za opise sort bavarskih kivijev.
KLIKNITE TUKAJ za opise sort sibirskih kivijev.
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičevja.

Kako pripravimo T – opore za gojenje bavarskih kivijev?

Ošiljen nosilni steber.

Z motorno žago smo v prečno letev in nosilni steber zažagali utor za boljši spoj.

T – opore smo v našem primeru izdelali iz smrekovih sušic. Smrekove sušice smo predhodno olupili, dodatno posušili na soncu in odrezali na dolžino 3,7 metra. V spodnjem delu smo nosilne stebre z motorno žago ošilili v špico. Prečne letve smo pritrdili 10 cm od vrha nosilnega stebra.

Prečna letev in nosilni steber sta uspešno spojena.

Vijaki za tramove skrbijo za trden in trajen spoj.

Za dober spoj smo v prečno letev in v nosilni steber zažagali utor. Tako sta se prečna letev in nosilni steber trdno spojila. Dodatno smo jih povezali z 20 cm vijaki za tramove.

T opore pripravljene na postavitev na trajno mesto nasada.

Smrekove T – opore je priporočljivo zaščititi pred propadanjem z zaščitnim premazom. Priporočljivo je uporabiti kostanjev ali akacijev les, v kolikor te možnosti ni, je za tovrstno oporo uporaben tudi smrekov les.

T – opore za bavarske kivije smo trdno in globoko zasidrali

Strojno vrtanje lukenj za T – opore.

Zvrtana luknja za T – opore.

Predhodno smo strojno izvrtali luknje globine 60 do 70 cm, kar je dovolj globoko za stabilnost celotnega sistema opore. T – opore bodo tako zdržale težo rastlin s plodovi v polni rodnosti.

Količek za sidranje prve in zadnje T  – opore v vrsti.

Na osmico smo dodatno povezali nosilni steber in prečno letev s pletenico.

Količke je treba močno zabiti v zemljo.

Za sidranje smo uporabili krajši kol in nerjavečo pletenico debeline 4 mm. Pletenico smo v zgornjem delu T  – opore in spodnjem delu količka, ki služi za sidro privili z objemkami. Zgornji del T – opore smo dodatno zvezali na osmico, kar dodatno skrbi za spoj prečne letve in nosilnega stebra.

Na prečne letve smo napeli plastificirane žice

Na vsako stran prečne letve in na sredino letve smo po celotni dolžini napeli plastificirano žico debeline 4 mm in jo napeli z žičnimi napenjalci. Žice smo potegnili v 3 linijah. Poudarim naj, da je treba za kivije vedno izbirati pocinkane ali plastificirane žice debeline najmanj 4 mm.

Bavarski in sibirski kivi, kako poskrbimo za pravilno sajenje?

bavarski kivi koreninska gruda in vzgoja

Pred sajenjem smo dobro omočili koreninsko grudo.

bavarski kivi sajenje

Izkopali smo sadilno jamo in dodali gnojilo.

Pred sajenjem smo bavarskim kivijem globoko zrahljali zemljo in jo založno pognojili s sadjarskim gnojilom. Za vsako sadiko smo izkopali sadilno jamo širine 60 cm in globine 40 cm. Dno sadilne jame smo založno pognojili s sadjarskim NPK gnojilom. Sadikam smo pred sajenjem omočili koreninsko grudo.

Vsaki sadiki smo dodali količek in z natezno vrvico privezali na osmico.

Sadiko smo na osmico privezali ob količek.

Sadike kivija smo posadili na enako globino, kot je rasel v loncu in pokrili z 2 cm slojem zemlje. Po obodu sadilne jame smo v zgornjem delu dodali hlevski gnoj. Posajeno sadiko smo privezali ob oporo, ki sega do višine žice. Bavarske in sibirske kivije smo posadili na razdaljo 3 m v vrsti.

KLIKNITE TUKAJ za opise sort bavarskih kivijev.
KLIKNITE TUKAJ za opise sort sibirskih kivijev.
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičevja.

Sorte bavarskih kivijev, ki jih priporočamo za gojenje v domačih vrtovih

bavarski kivi sorte kokuwa

Sorta Kokuwa.

V manjših domačih vrtovih svetujem sajenje samooplodnih sort, kjer je za pridelek dovolj samo ena rastlina. Med samooplodne sorte bavarskega kivija uvrščamo sorte `Issai`, Kokuwa in `Vitikivi`. V vinogradih in večjih vrtovih sadimo tudi druge sorte, ki niso samooplodne. Na 6 ženskih rastlin posadimo po 1 moško za opraševanje.

bavarski kivi sorta bayern kiwi

Sorta Bayern kiwi je rastlina z moškimi cvetovi.

Bavarski kivi, sorta “Bayern kiwi“ je moška rastlina in ne tvori plodov, obvezno jo sadimo ob žensko rastlino in tako zagotovimo pridelek. Priporočam, da na eno moško rastlino sadimo do 5 ženskih rastlin. Sorta „Scarlet“ nas razveseli z drobnimi plodovi v grozdih že v mesecu avgustu in začetku septembra.

V septembru zorijo še sorte „Hardy red“, „Weiki“ in „Bingo“. V sredini septembra obiramo sorte „Kens red“ in „Purpurna Sadowa“.

bavarski kivi sorta purpurna sadowa

sorta „Purpurna Sadowa“.

Med septembrom in oktobrom rodi sorta „Geneva“, zgodaj v oktobru obiramo plodove sorte „Ananasaya“, v oktobru pa plodove sorte „Jumbo“.

bavarski kivi sorta jumbo

sorta „Jumbo“.

Kaj je značilno za sibirski kivi?

Sibirski kivi je lep tudi v listih, saj se listi na sončni strani obarvajo zeleno belo rožnato. Sorta sibirskega kivija „dr.Szymanowski“ iz rodu kolomikta je samooplodna, zato ne potrebuje dodatnega opraševalca.

sibirski kivi sorta dr. szymanowski

Sorta “Dr. Szymanowski”.

Rodi v avgustu, oziroma približno 130 dni potem ko odmrzne zemlja. Sorta sibirskega kivija dr. Szymanowski zraste do višine 3 m. Letni prirast je 1 do 2 m. Priporočam, da jo sadimo na sončno do polsenčno lego.

Kiviji iz rodu kolomikta sodijo med najlepše kivije, imajo privlačne rahlo dišeče cvetove in privlačne pisane liste, ki se jeseni spremenijo v prijetno toplo žametno rdečo barvo.

KLIKNITE TUKAJ za sorte bavarski kivi.
KLIKNITE TUKAJ za sorte sibirski kivi.
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičevja.

Vse več bavarskih in sibirskih kivijev sadimo v vinograde

kivi vinograd

Vinogradniška lega je idealna za sajenje bavarskih kivijev.

Na vikendih opažamo, da vse več bavarskih kivijev raste v vinogradih. Glede na to, da je trte ponekod vse manj in se celo izsekava, je na njenem mestu vse več užitnih uporabnih rastlin, ki imajo podobne gojitvene oblike.

Na mesto, ki je pred tem služila za gojenje trte, lahko brez težav sadite bavarski in sibirski kivi. Bavarski in sibirski kivi gojimo podobno kot trto. Bavarske in sibirske kivije lahko privezujete tudi ob žico, ki jo na oporo vzdolžno namestimo ob zidovih ali na brajdo.

Celo jesen in zimo se boste z drobnimi plodovi v grozdih sladkali in si zagotovili vitamine za zimske dni. Pozne sorte lahko za zimski čas hranite tudi v domači kleti. Plodov so zelo veseli tudi otroci, saj so sladki in jih ni treba lupiti.

Zeleni svet priporoča:

Zagotovite si domač pridelek drobnoplodnih kivijev, ki jih lahko posadite v vrt. Plodovi kivijev so okusni, imajo izredno pozitiven učinek na organizem in so enostavni za vzgojo.

KLIKNITE TUKAJ za sorte bavarski kivi.
KLIKNITE TUKAJ za sorte sibirski kivi.
KLIKNITE TUKAJ za ogled VSEGA jagodičevja.

Dostava po pošti in plačilo po povzetju.

© Zeleni svet

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *