*** Zelenisvet.com – vodilni vrtnarski medij ***

Česen v zgodnjem spomladanskem obdobju

Kliknite na spodnji zvočni posnetek in prisluhnite nasvetu Miše Pušenjak.

KLIKNITE TUKAJ, vpišite vašo e-pošto in prejemali boste brezplačne vrtnarske novice. Če so vam nasveti všeč, nas priporočite še prijateljem.

Rumenenje jesenskega česna

Najpogostejši vzrok za rumenenje česna je zbitost tal, zato ga je treba okopati, da bolje sprejema hranila. To naredimo takoj, ko se spomladi tla dovolj osušijo in so primerna za delo. Praviloma so rumeni samo zunanji listi, novi pa so že temni.

Česen spomladi okopljemo.

Česen spomladi okopljemo.

 

Za reševanje težav ga v tem času dognojimo s tekočimi organskimi gnojili, uporabimo lahko tudi dušikova mineralna gnojila. Hranila s komposta se v tem času ne sproščajo dovolj hitro.

Vzrok za rumenenje listov česna so lahko tudi bolezni na strokih, ki se pojavijo v bolj mokrih tleh. Pred boleznimi ga varujejo listi hrena, dobri so tudi bezgovi listi in cvetovi.

Kaj storimo, če je spomladanski česen ob sajenju gnil ali plesniv?

Močno plesniv in gnil česen ne sadimo. Če so stroki gnili in plesnivi v manjši meri je dobro, da zdrave stroke za pol ure namočimo v žajbljev čaj in jih razkužimo.

Najboljši sosedi česna

Miša Pušenjak priporoča, da je česen najboljše saditi ob jagode. Tudi česen in korenček sta dobra soseda, v tem primeru je treba poskrbeti za nekoliko večje sadilne razdalje.

Koristen sosed česnu je tudi koriander, koper, komarček, ki ju lahko uporabimo pri vlaganju kumar.

 

Česnova muha je na delu zelo zgodaj

Česnova muha je na delu zelo zgodaj in to veliko prej kot čebulna muha. Ukrepati je treba v času, ko zemlja v vrtu odmrzne in se temperature za nekaj dni dvignejo nad 5 ºC. Nekoliko pomaga okopavanje, najboljši preventivni ukrep je prekrivanje pridelka z belo vrtno tkanino. Moti jo tudi posipavanje pepela okrog česna.

natisni članek

© Zeleni svet

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


7 komentarjev na “Česen v zgodnjem spomladanskem obdobju

 1. Marjetka Stošič

  Spoštovani,
  super prispevek. Vrtičkarji, ki nimamo dovolj znanja za vse težavice, ki se nam pojavijo pri vrtnarjenju, pa tudi ne zmoremo poiskati vseh strokovnjakom že znanih dogajanj v naravi, smo za take prispevke več kot hvaležni.
  Hvala g. Špehar, da ste se lotili tako enkratne vsebine, kot je vrtnarjenje za širšo javnost.
  Moram vam zaupati, da sem letos prvič uspela breskve obrezati “strokovno”. Po ogledu videa o obrezovanju, je bil to krasen dodatek mojemu delnemu znanju o obrezovanju. Prav s ponosom si jih ogledujem in se veselim učenja z vašo pomočjo še naprej. Ga Miša pa je tako in tako moja prva svetovalka, skozi knjige,srečanja na Ptuju, tovrstne prispevke ali pa z odgovori po e pošti na moja vprašanja.
  Hvala in lepo pozdravljeni, Marjetka

  Reply
 2. Joze

  Pozdravljeni,

  Že nekaj let imam težavo z pridelavo česna. Dobimo dober in lep česen od vaščanov za sajenje. Spomladi lepo požene in raste do sredine maja. Nato začne rumenit in se posuši.. Glavice debeline oreha zgnijejo. Česen ostane brez korenin. Izgleda, da korenine ali odmrejo ali pa so požrte vendar zemlji ni videti nekih “velikih” lukenj.
  Prosim, za nasvet .
  Hvala in lep pozdrav
  Jože

  Reply
 3. Jože

  Lepo pozdravljeni. Na vrtu imamo posajen česen do zdaj je bil kar lep zdaj pa se je naenkrat začelo listje sušiti strok pa je plesnivi. Prosil bi vas kako ukrepati ali s čim škropiti da bi obdržali koliko toliko zdrav česen. Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem. Jože

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *