Domače EKO rešitve proti požrešnim vrtnim škodljivcem

Manj bo tudi škodljivcev, ki jih s prostim očesom ne vidite. Med slednje uvrščamo predvsem pršice, tripse in nematode.

Katere rastline delujejo proti škodljivcem v vrtu?

V domačem vrtu si lahko pomagamo s številnimi rastlinami, ki odganjajo škodljivce. Tako omejimo škodo, ki jo povzročajo uši, koloradski hrošč, čebulna muha, polži in ostali škodljivci.

Ob čebulo lahko posadimo naravnega odganjalca, kot je koper, komarček, vinska rutica, rabarbara in korenček. Tako na naraven način zmanjšamo škodo čebulne muhe.

V pomoč vam bo tudi zastirka, ki prekrije vrtna tla. Škodljivce preganjamo tudi z eteričnim oljem koristnih rastlin. Eterično olje nakapamo na blago in ga obesimo v bližino rastlin.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup knjige Naravno varstvo rastlin, Miša Pušenjak.

Mešani posevki v vrtu zmanjšajo škodo škodljivcev.

Tabela 1: Rastline, ki odganjajo posamezne škodljivce.

Škodljivec, nadležnež Naravni odganjalec, ki ga sadimo ali sejemo v vrt Zastirka Eterično olje
uši šetraj, mačja meta, drobnjak, koper, česen, koriander, meta, kapucinke, petunije, vinska rutica da da
bolhač meta, ožepek, mačj meta (nepeta), vinska rutica da da
čebulna muha koper, komarček, vinska rutica, rabarbara, korenček da da
korenčkova muha česen, por, rožmarin da ne
kapusov belin, sovka boraga, kamilice, detelja, timijan, geranije da ne
polži vinska rutica, česen, bela borjušnica, vratič da ne
pršice koriander, koper, rabarbara da da
rastlinjakov ščitkar kapucinke da ne
resarji, tripsi bazilika da da
koloradski hrošč koriander, hren, mrtva kopriva da ne
nematode (ogorčice) žametnice, dalije, ognjič, kapucinke, kamilica da ne
mravlje meta, mačja meta (nepeta) da da

Vir: Naravno varstvo vrtnin, Miša Pušenjak.

Opozorilo: V tabeli niso upoštevani dobri sosedje. Pred kombiniranjem v vrtu je treba preveriti, da ne boste sadili skupaj rastlin, ki se ne marajo.

KLIKNITE TUKAJ za tabelo dobrih in slabih sosedov v vrtu. Tako boste v vrtu lažje kombinirali zelišča in vrtnine.

Uši in bolhači so doma v vsakem vrtu

Uši ogrožajo prav vse zelenjadenice. Uši se sesanjem rastlinskih delov oslabijo rastlino, iznakazijo rastlinke dele in lahko povsem uničijo pridelek. Uši izločajo tudi medeno roso, nanjo pa se naselijo glivice sajavosti. Tudi ta glivica, ki zmanjša zeleno listno površino je škodljiva za rastline.

V vrtu lahko uši odganjate z mačjo meto, drobnjakom, koprom, česnom, koriandrom, meto, kapucinkami, petunijami, šetrajem in vinsko rutico.

Uši so pogost vrtni škodljivec.

Bolhači ogrožajo predvsem rastline iz družine križnic. To so predvsem zelje, kitajsko zelje, cvatača in ostale kapusnice. Škodo delajo tudi na hrenu, redkvici in rdeči pesi.

Majhen svetleč hrošček sesa liste ogroženih rastlin in ga je zelo težko zatreti. Nekoliko pomagajo mešani posevki z meto, ožepkom, mačjo meto (nepeta) in vinsko rutico. Pomagamo si lahko tudi z metinim čajem, ter metinim eteričnim oljem, ki ga nakapamo na blago in obesimo v bližino rastlin.

Čebulna muha in korenčkova muha sta pogosta škodljivca

V zadnjih letih je vse več škode različnih muh, ki povzročajo škodo na listih in objedajo podzemne dele rastline. Čebulna muha je rjavo siva, drobna in suha, z dolgimi nogami. Ima tri rodove letno. Prvi rod leta v začetku aprila. To obdobje se ujema s časom cvetenja višenj. Drugi rod leta do sredine maja in tretji rod v septembru in oktobru, ko je ogrožen tudi por.

Ličinke čebulne muhe povzročajo škodo na poru, čebuli, šalotki, česnu, drobnjaku, šopasti čebuli in grmičastem česnu. Žerke zajedajo rove, čebule gnijejo, mlade rastline propadajo, starejše se slabo skladiščijo. Škoda bo manjša, če boste čebulno muho zmedli s koprom, komarčkom, vinsko rutico, rabarbaro in korenčkom.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup knjige Naravno varstvo rastlin, Miša Pušenjak.

Viden prvi napad čebulne muhe na listih. (Foto: Miša Pušenjak)

Korenjeva muha je podobna čebulni. Napada predvsem korenček, peteršilj, zeleno, komarček in kumino. V avgustu zalega jajčeca v vrat korenčka. Ličinke korenjeve muhe zajedajo rove v koren, ta gnije, se obraste s številnimi laski, listje postane vijolično, rastlina propada.

Pred obema muhama vrtnine zaščitimo tudi z belo vrtno tkanino. Korenjevo muho s svojim vonjem moti tudi česen, por, in rožmarin.

Polži, kapusov belin in gosenice sovk

Polži s hišico v vrtu niso nevarni. V naravi so polži s hišico naravni sovražniki polžem, ki so brez hišice in jih imenujemo lazarji. Če na vrtu opazimo srebrne sluzaste sledi so v vrtu prisotni polži.

Največ škode povročajo na rastlinah, ki smo jih sejali in mladih sadikah. Na gredicah jih najlažje najdemo s pomočjo svetilke. Z vrta jih pobiramo pozno zvečer ali zgodaj zjutraj. Na polže odganjalno delujejo tudi vinska rutica, česen, bela borjušica in vratič.

Polži so najbolj nadležni škodljivec. Delno jih omejimo tudi z rastlinami.

Če na rastlinah opazimo bele metuljčke in rumena jajčeca na spodnji strani listov je v vrtu prisoten kapusov belin. Škodo na vrninah delajo najprej zelene, pozneje pa rumeno-črne (belo) pisne gosenice.

Gosenice kapusovega belina ogrožajo predvsem zelje, cvetačo, ohrovt, brokoli in ostale kapusnice. V vrtu bo manj škode, če v bližino ogroženih rastlin sadimo borago, kamilice, deteljo, timijan in geranije.

Sovke so gosenice nočnih metuljev. V vrtu bo manj škode, če kapusnice sadimo v mešanih posevkih s kamilicami, kumino in koprom. So sivo rjave barve in ogrožajo predvsem kapusnice. Prehranjujejo se z listno površino med žilami.

Ob prisotnosti gosenic sovk na listih zelja in ostalih kapusnic opazimo velike luknje. Jajčeca so svetlo sive barve, s temnejšo konico, ploščato okrogla in jih najdemo na spodnji strani zunanjih listov kapusnic.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup knjige Naravno varstvo rastlin, Miša Pušenjak.

Pršice in rastlinjakovega ščitkarja manj poznamo

Pršice s prostim očesom težko vidimo, opazimo samo njihovo delovanje. Listi postanejo motne barve in izgubijo svoj sijaj. Pozneje so rumena samo še listne žile, medlistni prostor pa povsem izgubi barvo, postane rumen, bel in kasneje suh. Listi tudi odpadejo.

Predlagamo, da liste pregledate s povečevalnim steklom in pršice pravočasno opazite. V vročem in suhem poletju povzročajo večjo škodo, zato je treba proti pršicam nujno ukrepati. Ob ogrožene rastline sadite tudi koriander, koper in rabarbaro.

Odrasli osebki rastlinjakovega ščitkarja imajo snežno bel videz so veliki 1,2 – 1,5 mm. Če jih podrobno pogledamo, opazimo 4 ovalna snežno bela krilca, zato jim pravimo tudi bela muha. Jajčeca tega škodljivca so ovalna, sprva rumena, v dveh dneh pa postanejo črna. Kapucinke ob paradižniku bodo odvračalno delovale tudi na rastlinjakovega ščitkarja.

Resarji ali tripsi in koloradski hrošč

Zelo veliko škode v vročih in suhih poletjih povzročajo tudi resarji ali tripsi. Največ škode naredijo na plodovkah, tudi zeljne glave so včasih zaradi njihovega sesanja krastave. Srebrnkasto bele lise na listih čebule in pora so plod prehranjanja resarjev ali tripsov.

Če opazimo njihovo delovanje na listih in plodovih, je pogosto že prepozno. Rastline na vrtu redno pregledujemo in ukrepamo ob prvih težavah. Bazilika bo ob ogroženih rastlinah odganjala tudi resarje ali tripse.

Koloradski hrošč

Koloradski hrošč ima rad krompir in jajčevec.

Koloradski hrošč ogroža predvsem krompir, rad ima tudi jajčevec. Če opazite koloradskega hrošča pobirajte odrasle osebke, pomaga tudi uničevanje rumenih jajčec na spodnji strani listov.

Pomaga tudi prašenje s kamninsko moko. Ob ogrožene rastline sadimo tudi odvračalne rastline kot so fižol, mačja meta, koriander, mrtva kopriva in česen.

Nematode in mravlje odganjamo tudi z rastlinami

Nematode ali ogorčice so očem nevidni škodljivci. Če v vrt umestimo žametnice, dalije, ognjič, kapucinke in kamilico, bomo delovali proti tem nevidnim škodljivcem. V večini živijo v zemlji, najdemo jih tudi drugje.

Z vrta odstranimo gnezda mravelj.

To so majhni očem nevidni črvički, ki pri zelenjavi izsesavajo koreninski sistem. Na vrtninah jih ne najdemo na listih in steblih. Škodo največkrat opazimo na njivah s krompirjem in v rastlinjakih. V vrt zaidejo zaradi ozkega kolobarja. Zatočišče za razmnoževanje nematod sta tudi plevela, kot sta pernica in ambrozija.

Mravlje so same po sebi malo škodljive. Če se preveč razmnožijo, ogrožajo samo mlade rastline. Pred mravljami si lahko pomagamo s kavno usedlino, ki jo potresemo po vrtu. Na mravlje odganjalno delujejo meta in mačja meta (nepeta).

Tla lahko zastremo tudi z meto, sivko, praprotjo in paradižnikom. Nastavljamo lahko tudi sladke vabe, uničujemo tudi gnezda. Odvračalno deluje tudi cimet.

Zeleni svet priporoča:

Priporočamo, da skrbite za redno varstvo rastlin, ki je prijazno do narave. V domačem vrtu si do dobrega, bogatega in zdravega pridelka pomagajte s knjigo Naravno varstvo rastlin. Avtorica Miša Pušenjak je v knjigi podrobno opisala vso preventivo, ki je pomembna za zdrave domače rastline. Knjiga je zelo uporabna za vaš za zdrav vrt.

KLIKNITE TUKAJ za ogled in nakup knjige Naravno varstvo rastlin, Miša Pušenjak.

Priporočamo tudi ostale knjige, ki jih je napisala priznana avtorica Miša Pušenjak. KLIKNITE NA SPODNJE POVEZAVE:

natisni članek

Všečkajte in delite s prijatelji ;)
Prijava na novice


4 komentarjev na “Domače EKO rešitve proti požrešnim vrtnim škodljivcem

 1. JOŽE PERŠE

  Ne vem, če ste pravi naslov, a kljub temu poskusim:
  Na vrtu imam bramorje, kako se jih lahko znebim?

  Lepo pozdravljeni!
  Jože Perše

  Reply
 2. Tina

  Pozdrav
  Imate mogoče kakšen nasvet kako se znebiti smrdljivcev na pomidorih.
  Hvala in lep pozdrav

  Reply

Dodaj odgovor

Vaš email naslov ne bo objavljen. Obvezna polja so označena z *